Pienoismallit.net

KronPrins Gustav Adolf

Ensimmäinen yhteinen laivaprojektimme

KP Adolf on hylkynä Suomenlinnan edustalla sukelluspuistona.Venäläiset valtasivat ja polttivat fregatin 1753.Pienoismallia rakensimme 2 vuotta yhdessä,malli vei melkein kaiken vapaa aikamme kunnes se lähti Suomenlinnan näyttelyn jälkeen Kotkan merimuseoon Vellamoon.Muistelemme melkein viikottain alustamme,on kuin lapsi olisi lähtenyt maailmalle

Malli on rakennettu taaskin itse sahatuista haapapuista tykinputket,blokit tampereelta.takilalanka ja purjekangas ompelukaupasta.Mallin mitat on saatu Ruotsin Karlskronasta,siellä on n 6 metrinen "pienoismalli"josta otimme n 300 valokuvaa ja kaikki tiedot ja mitat mitä laivamestari Af Chapman on aikanaan tehnyt.Tutkimustyötä ja mittailemista sekä suunnittelua meni muutama vuosi,ennenkuin oli tikkuakaan ristissä.

Malli on tehty täsmälleen samoin kuin Karlskronan laiva,siksi esm, tykkejä ei ole takiloitu paikoilleen,poikkeuksena alkuperäiseen meidän mallissamme on purjeet ylhäällä ja näemme sen sellaisena kun se oli, ennen kohtaloaan paetessaan venäläisiä ja sotkeutuessaan ankkureihinsa.

Kommentit

Ompas komea alus! Purjeiden väri sopii hyvin runkoon. Onko rungon väri jossain ylhäällä, vai saitteko valita vain mieleisen? (esim Wasa-laivan rungon ym alkuperäistä väriähän ei tiedä kukaan mikä se oli.) Takilointi on upea, vetää miettimään mikä työ siinä(kin) oli. Kaksi vuotta teitte. Olettepa nopeita!
Onhan taas ollut työsarkaa, mutta työ tekijäänsä kiittää.

Varmaankin olette olleet mitakaavojen, purjeiden yms. kanssa huolellisia, mutta yksi asia pistää simmuun.
Nimittäin, jos laiva on tehty siihen kuntoon, kun näkemyksenne oli ennen uppoamista, niin silloin meri olisi jo jättänut jälkiään laivan vaaleaan pohjaan.
Eli olisiko tätä taideteosta voinut jopa säistää?
Joka tapauksessahan teoksenne ovat aina aivan käsittämätöntä käsityötä.
Pojoja ei voi olla antamatta kuin täydet:
T.T
Illat Stadin Jukka ;)

Meidän pienoismallissamme on täsmälleen samat värit, kuin Karskronan isossa pienoismallissa. Eli tuo sitoi kätemme värien suhteen :)

Kiitos Sinulle rakentavista kommenteistasi :)

T: Anne ja Marko

PS…Viimeisten tietojen mukaan Wasa on punainen ;)
Hei Timo ja grattis kommenteistasi :)

Aivan varmasti meri jättänyt jälkensä laivaan, vaikka alus olikin vasta 2-vuotias upotessaan. No miksi sitten emme vanhentaneet..Yksinkertaisesti siksi, että malli meni merimuseoon, jossa se saa patinoitua rauhassa, siksi emme edes lakanneet ko laivan alarunkoa..;)…

T: Anne ja Marko
Onko alus vielä Suomenlinnassa? Jos joo, niin missä? Suomenlinna museossa? Voisin käydä katsomassa venettäni telakalla ja Teidän Purjelaivaa!

Jukka
Stadin Jukka…Kotkan Vellamosta voit löytää meidän väkertämän KronPrins Gustav Adolfin pienoismallin :) Mereen menetetyt näyttely oli jo muutama vuosi sitten…Siitä yksi otos kuvissa.

T: Anne ja Marko
Jep

Kotkaan pitäisi mennä muutenkin :) Kuvaamaan jäänmurtaja Tarmoa. Olen "aina" halunnut tehdä siitä mallin.
Oli ennen vanhaan Helsingin Hylkysaaren edustalla ankkurissa. Olisi ikään kuin työmatka ;)

Ai Wasa ollut punainen? Kun tottunut että sininen/kulta väritykseltään. Näin sitä on mielikuvien vanki, piru vie.
Tosin punainen pääväri vaikuttava merellä.
Iso kumarrassu taas upealle mallille.
ei voi kuin ihastella kuinka se puu taipuu teidän käsissä!
Tosiian mallikasta ja uskomatonta laiva taidetta.
Harvinaisemmasta asiasta kuin ruotsin laivasto1600-1800 luvuilta,erittäin kiinnostavaa.
Hieman hämmästyttävä väri tuo koko valkoinen laiva kuin svea mamman pikkupöksyt.
Nyt on löydetty muitakin isompia linjalaivoja hylkyinä ahvenanmaan lähistöllä on yksi.
Onhan se jo Suomen historian kannaltakin aika tärkeä asia tuo Ruotsin laivasto 1600-1808
Jos tuosta pitäisi ihan välttämättä jotain marmattamista keksiä, niin nuo purjeet kun saisi edes hiukka pullolleen!? Joku lakkaus ehken? Muuten kyllä taas huipputasoa! Kaipaisin neuvoa: Mistä nuita takilointilankoja saa ostettua? Meinasin tehjä Charles Darwinin HMS Beaglen 1: 100 mittakaavassa. Neuvosta kiitollinen.

terv. Seppo V
Marko P…kiitoksia Sinulle mestari arvostuksesta..Sait meidät nauramaan…;)…

T: Anne ja Marko
Eerik Oksanen…Chapmanin laivat ovat kaikki hieman erikoisia ja todella mielenkiintoisia. Varmaan tulevaisuudessa meillä projektina jokin toinen laivamestarin laivamalli :)

Hämmästyimme itsekkin laivan valkoisuutta, mutta minkäs teet…Aluksen värityksen on aikoinaan päättänyt Frederic- Henry Af Chapman. (Eli 1721- 1808)

T: Anne ja Marko
Seppo Valjakka…kiitos :)

Pulleat purjeet…Hmm…Ei pysy purjeet pulleina ja siisteinä kauan..Ei lakalla, ei voimakkaalla tärkillä…Mutta, jos pidämme laivaa tuulitunnelissa, niin jopa pullottaa…purjeet…;)…

Takilointilankaa löytyy käsityöpuodeista. Itse käytämme eri paksuisia loimilankoja. Osa langoista maalataan mustaksi ja kaikki käsitellään aina ennen takilointia mehiläisvahalla :)…

T : Anne ja Marko

PS HMS Beagle on hieno malli ja haastava rakentaa :)
Anne & Marko! Kiitos paljon neuvosta.

terv. Seppo V
Höh…mitä tästä nyt sanoisi.Ehkä vanha komentti:tähän ei eläin pysty liventää hieman hämmennystä huumorin kautta.Käsittämättömän hieno malli ja upeea käsityö taidon näytettä.
P.S Puu taipuu paremmin teidän käsissä paremmin kuin Ylen dokumentissa jossa rakennettiin muinaiset Faaraon sotavaunut.
Hei Opa…;)

Kyllä täällä taipuu jokaisella materiaali, kuin materiaali..näin olemme olleet huomaavinamme ;) Ja mikä ettei..kyllä ne faaraonkin sotavaunut onnistuisivat, paitsi ne heppaset…Ne kun olisivat M. Paakkasen ominta alaa :)…

Kiitos arvostamisesta

..T: Anne ja Marko
Tietäen taitonne laivanrakentajina, uskotteko jos sanon ettei tämä hämmästytä.:) Se ei tosin yhtään vähennä laivan komeutta, päin vastoin. Upea malli jälleen kerran!
A. Lappalainen , kyllä lämmittää arvostus mestarimallarilta :)

T: Anne ja Marko
Onnittelut viikon malli-rankkauksesta! On se vaan niin perhanan hieno!!!

terv. Seppo V