Pienoismallit.net

Lähtövalmistelua lentokannella 1960-luvulla …

Douglas Skywarrior KA-3B

Skywarrior oli USA:n laivaston käyttämä monitoiminen ja strategisiin ydinpommituksiin kykenevä pommikone.
Vuonna 1952 ensilentonsa lentänyt Skywarrior otettiin palveluskäyttöön vuonna 1956 (synnyin muuten itse samana vuonna). Prototyypissä olleet Westinghousen valmistamat suihkumoottorit olivat kuitenkin alitehoiset, ja ne vaihdettiin Pratt & Whitneyn J-57:ään. Tuotanto ajoittui vuosiin 1956-1961. Kokonaan konetyyppi poistettiin palveluksesta vasta vuonna 1991.
Skywarrior tunnettiin laivastossa lempinimellä "Whale" (valas) - se oli laivaston siihen astisista (lentotukialuksilta toimineista) sotilaslentokoneista suurin ja raskain, sillä sen maksimilentoonlähtöpaino oli peräti 37 200 kg.

Koneessa oli kolmihenkinen miehistö ja konetyyppiä käytettiin yli toistakymmentä vuotta myös USA:n ilmavoimien palveluksessa, edelleenkehiteltynä versiona ja tyyppinimellä B-66 Destroyer. Ilmavoimien tiedusteluversio tunnettiin RB-66:na.

Koneen peräsin ja siivet olivat taittuvat, jotta konetta pystyttiin siirtelemään lentotukialuksen hisseissä ja säilyttämään aluksen hangaareissa lentokannen alapuolella.
Konetyypin eri tuotantoversiot palvelivat esim. pommikoneena, ilmatankkerina, säähavaintokoneena, valokuvaus- ja tiedustelutehtävissä ja toisinaan myös henkilöstön lentokuljetuksissa.

Pitkä ilmatankkauspuomi keulassa ja erityinen pakoluukku lentokoneen pohjassa (hätäpoistumista varten) kuuluivat koneen erikoisuuksiin - koneen ohjaamoon ei asennettu heittoistuimia.

Skywarriorin suunnitteli Douglasin sotilaskoneitten pääsuunnittelija Ed Heinemann.

Tämä vanha Hasegawan mallisarja oli varsin mukava rakennettava. Dioraaman pohjana oleva lentotukialuksen kannen pätkä on Italerin tuotantoa ja kannella oleva henkilökunta on muokattu Preiserin, Revellin, Airfixin ja Hasegawan figuureista.
Muuten, kummasti tämän dioraaman rakentamista auttoi Top Gun-leffan musiikin kuunteleminen - kyseisessä elokuvassa tosin on menossa väärä vuosikymmen 1960-luvun suhteen, mutta aihealue on kuitenkin sama - amerikkalaiselta tukialukselta toimivat lentokoneet.

Tästä USA:n laivaston kannalta varsin tärkeästä konetyypistä näkee harvemmin valmiiksi rakennettuja malleja - siinä se pääsyy siihen miksi halusin tämän rakentaa.
Sijoitin lentokoneen osaksi dioraamaa - siinä konetta asennetaan höyrykatapulttiin lähtövalmiiksi jonkin lentotukialuksen kannella 1960-luvulla.

Tämä on isokokoinen malli tässä 1/72 skaalassakin - Trumpeter valmistaa tästä konetyypistä myös 1/48 skaalan mallisarjaa - ja se sitten onkin jo todella iso.

Kommentit

Minkäs valmistama tuo tukialuksen kansi on?
Jaakko Pihlaja kirjoitti:
Minkäs valmistama tuo tukialuksen kansi on?
Moi - tuolla oletuskuvan alla tekstiosiossa sen mainitsin - siis Italerin 1/72 tuotantoa. Noita kansia voisi hankkia useammankin "jemmaan" - käyttöä varmasti löytyy - minullakin on hyllyssä äkkiä laskien rakentamattomia 1/72 skaalan lentotukialuslentsikoita 12 kpl.

Tuossa mainitussa Italerin sarjassa on toteutettu siirtokuvina nuo kaikki raidalliset viivoitukset ym. "kaistamerkit" - mutta itse tulin siihen tuloksen, että maalaamalla nuo kuviot ikäänkuin "taipuvat" siirtokuvia paremmin noille halutuille paikoilleen - tiedät varmasti mitä tarkoitan.
Raimo, teet tyypillisesti näyttäviä malleja, jotka näyttävät täyden kympin tapauksilta hieman pitemmältä etäisyydeltä katsottuna. Minä henkilökohtaisesti kaipaan aina malleista myös lähikuvia. Olet antanut aiemmin perustelun miksi sinä et niistä paljon perusta. Nyt kuitenkin kuvapankissa on mukana lähes lähikuvia. Se lämmittää sydäntäni.
Pikkusen kaipaisin pikku säistystä lisää itse koneeseen ja huoltohenkilökuntaan. Henkilökunta näyttää hieman nukkemaiselta. Tietysti tässä skaalassa figuurien teko on haastava juttu. Voihan olla myöskin niin, että nämä koneet olivat huolitellusti puunattuja.

Hieno malli ja dioraama.
wade 20.2.2015 17:22 Vastaa lainauksella
Jenkkilaivaston lokinharmaa kaavio on jostakin syystä itselleni se kaikista makein, ja nyt napsahti alusta ja figuuritkin kohdalleen. Tällaisen dioraaman kun saisi omaankin vitriiniin niin eipä olisi siviilikonemallarillakaan valittamista!

Jos ihan pientä kehitysehdotusta esittäisi, niin tukialuksen kannelle ilmeisesti olennaisesti kuuluvaa kiireen tuntua ei näissä kuvissa välttämättä aina ole. Figuurien asennoista ei homma tosin ole kiinni, mutta olisiko tuossa ehkä yksi ukko jotenkin liikaa? Tähditystä en silti anna tuollaisen pikkuseikan häiritä, kun muuten tunnelma ja vaikutelma on kohdallaan värimaisemaa myöten. Kyllä tykkään - ja isosti!
Komeita ovat molemmat -sekä Skywarrior että alusta. Tuo kannenpätkä täytyy laittaa ostoslistalle.
Tally-ho 20.2.2015 19:20 Vastaa lainauksella
Raimo,

Kerrassaan mahtava malli ja hienosti istutettu dioraamaan. Tiedän, että olet "pensselisetien" kruunaamaton kuningas :-), mutta kerro vielä miten olet maalannut mallin..siveltimellä vai ruiskulla. Pidän tästä mallista erittäin paljon, ja USAF:n vaalea maalauskuvio 60-luvulta kolahtaa meikäläiseen kovasti. Kympin arvoista työtä!

T. Tally-ho
Hartaasti komppaan edellisiä mainesanoja!!

terv. Seppo V
Mika Kauranen kirjoitti:
Pikkusen kaipaisin pikku säistystä lisää itse koneeseen ja huoltohenkilökuntaan. Henkilökunta näyttää hieman nukkemaiselta. Tietysti tässä skaalassa figuurien teko on haastava juttu. Voihan olla myöskin niin, että nämä koneet olivat huolitellusti puunattuja.
Niinpä niin - on melko haastavaa laitella 1/72 skaalan jätkien housuihin varjostuksia tai nuppineulan päätä pienempään naamaan tummia silmänalusia kuvaamaan rasitusta - menee ERITTÄIN HELPOSTI överiksi. Tulin tässä tapauksessa siihen lopputulokseen, että "vähemmän on enemmän" - tosin sekään ei sitten kaikille tietysti kelpaa.

Niin ja tosin esim. palstan ylläpitäjä Tomi Mynttinen on omissa 1/72 figuureissaan osoittanut, että tuossa pienessäkin skaalassa voi onnistua ne kuuluisat silmämunien verestykset - ja melkein nenäkarvojen kiharrukset - minä tuohon en kyllä pysty nykyisellä näkökyvylläni ja nykyisillä silmälaseillani. Sorry.
wade kirjoitti:
Jos ihan pientä kehitysehdotusta esittäisi, niin tukialuksen kannelle ilmeisesti olennaisesti kuuluvaa kiireen tuntua ei näissä kuvissa välttämättä aina ole. Figuurien asennoista ei homma tosin ole kiinni, mutta olisiko tuossa ehkä yksi ukko jotenkin liikaa?
Siis ei kai siellä tukialuksen kannella aina ole kiire? Jospa tämä dioraama kuvaa just sellaista tilannetta, että kiirettä ei just nyt ole - nimittäin lentokonehan on tässä kuvattuna vasta siinä vaiheessa, kun sitä ollaan vasta kiinnittämässä vaijereilla katapultin "vetokelkkaan" - tästä vaiheesta on vielä pitkä matka siihen lentokoneen starttiin - ja niitä ukkoja tulisi sitten "ihan kohta" vielä lisää "kuvaan" kun päästään lähemmäksi sitä starttia - siellä tulisi kannella "palloilemaan" lisää jätkiä - ja jopa keltaisissa ja punaisissa työliiveissä.
Tally-ho kirjoitti:
kerro vielä mien olet maalannut mallin..siveltimellä va ruiskulla. Pidän tästä mallista erittäin paljon, ja USAF:n vaalea maalauskuvio 60-luvulta kolahtaa meikäläiseen kovasti.
Lentokansi on maalattu Humbrolin emalimaalilla nro 66 - ja siis isolla siveltimellä. Tuon "blast shieldin" (mikähän tuohonkin olisi suomen kielen sopivin käännös - "suihkusuoja" ?) olen pohjamaalannut Humbrolin värillä nro 64. Ja taas isolla sudilla. Ja sitten ne pensselit on taas välillä pesty - ja sitten niillä taas sudittu lisää - jotakin muuta muovipintaa. Ja lentokannen pienet yksityiskohdat on sitten maalattu pienillä pennseleillä - ja kaikki rajaukset on tehty rajausteipillä (Tamiyan keltainen teippi).

Kaikenlaisen lentokannen "vanhentamisen" saa aikaiseksi pastellilittupölyillä ja roiskimalla tahroja emalipohjaisella omatekoisella "weathering setillä" - välillä ihmettelen, kun jengi ostaa näitä "weathering settejä" kalliilla hinnalla - kun kuitenkin jokainen emalimaaleja käyttävä voi tehdä nuo mömmöt melkein ilmaiseksi.

edit: ja tämä siis ei ole mitään kettuilua ketään kohtaan - vaan välillä vaan ihmetyttää nämä tietyt asiat …
""vähemmän on enemmän" - tosin sekään ei sitten kaikille tietysti kelpaa."

Kyllä ainakin mulle kelpaa. Keskustelupalsta on sitä varten, että tarvittaessa nillitetään jopa pikkuseikoista. Niin nytkin tein.

Toistan:

Hieno malli ja hieno dioraama!
Kuten aina taattua Monsieur Leino laatua,eikä tarvitse kaikken maailman lisä höpöstimiä.
Kaksi mallia ja muutama figurin täysi osuma tuossa.
Taitaa olla ensimmäinen tuollainen tukialus katapultin alustan malli.
Mikä parasta merkinnät maalattu tuohon kanteen.
Oikeasti kahden mallin työ tuossa,ja laadukasta+ kekseliästäkin.
Komea on tuo joonan valas,sopivaa taustaa vasten pirskatin makea.
Mika Kauranen kirjoitti:
""vähemmän on enemmän" - tosin sekään ei sitten kaikille tietysti kelpaa."

Kyllä ainakin mulle kelpaa. Keskustelupalsta on sitä varten, että tarvittaessa nillitetään jopa pikkuseikoista. Niin nytkin tein.
Juu ja siis tuo oma nillitykseni ei ollut suunnattu nimenomaan sinua kohtaan - vaan ihan sillai yleisesti otettavaksi. Tylsiähän nämä keskustelupalstat olisivat, jos kaikki olisivat kaikesta samaa mieltä.
wade 21.2.2015 13:33 Vastaa lainauksella
Raimo Leino kirjoitti:
Siis ei kai siellä tukialuksen kannella aina ole kiire? Jospa tämä dioraama kuvaa just sellaista tilannetta, että kiirettä ei just nyt ole
Ookei, ehkä tuo kiire on vähän huono termi kun ajattelin jotakin dramatiikan tyyppistä tai vaaran tuntua mutta sitähän tässä ei nyt ilmeisesti ole erityisesti haettukaan.

Nyt muuten keksin mikä tuossa Skywarriorissa on niin tutun oloista, sehän on kuin pienennetty B-52:n prototyyppi YB-52 johon on laitettu vaan vähemmän ja pienempiä moottoreita. Taisi tuo B-52 olla palveluskäytössä kumminkin aikaisemmin..?
wade 21.2.2015 13:48 Vastaa lainauksella
Raimo Leino kirjoitti:
Tuon "blast shieldin" (mikähän tuohonkin olisi suomen kielen sopivin käännös - "suihkusuoja" ?) ..
Jet Blast Deflector on suomeksi kai "suihkuvirtausaita", idea on kumminkin pienentää takavaara-aluetta kääntämällä ja hajoittamalla virtausta ylöspäin.
wade kirjoitti:
Ookei, ehkä tuo kiire on vähän huono termi kun ajattelin jotakin dramatiikan tyyppistä tai vaaran tuntua mutta sitähän tässä ei nyt ilmeisesti ole erityisesti haettukaan.

Nyt muuten keksin mikä tuossa Skywarriorissa on niin tutun oloista, sehän on kuin pienennetty B-52:n prototyyppi
Amerikkalaisen lentotukialuksen lentokannen varsin kirjavaa ja värikästäkin miehistöä rupesin tutkimaan tosissani vasta tämän pienoismallin myötä. Se työnjako näkyy lentokannen miehistön asujen väreissä jotakuinkin näin:

- sininen takki = miehistö, joka tekee alkuvalmistelut lentokoneen katapulttiin kiinnittämiseksi ja suorittaa myös sen kiinnittämisen
- vihreä takki = katapultin varsinainen käyttäjäporukka
- keltainen takki = lentokoneen lähdön ohjaajat
- punainen takki = pelastushenkilökuntaa
- valkoinen takki = valvovia upseereita ja esim. valokuvaajia

Ja tosiaan - Skywarriorin muodot muistuttavat kovasti B-52 jättiläistä.
wade kirjoitti:
Jet Blast Deflector on suomeksi kai "suihkuvirtausaita", idea on kumminkin pienentää takavaara-aluetta kääntämällä ja hajoittamalla virtausta ylöspäin.
Kiitos tiedosta - jos Suomessa olisi lentotukialuksia, niin niissä ei varmaankaan käytettäisi moista suihkuvirtausaitaa - vaan lentokannen jätkät seisoisivat tulikuumien suihkumoottoreiden "suihkujen" takana grillaamassa Juusto-Campingia ;-)
Raimo Leino kirjoitti:
Moi - tuolla oletuskuvan alla tekstiosiossa sen mainitsin - siis Italerin 1/72 tuotantoa. Noita kansia voisi hankkia useammankin "jemmaan" - käyttöä varmasti löytyy - minullakin on hyllyssä äkkiä laskien rakentamattomia 1/72 skaalan lentotukialuslentsikoita 12 kpl.

Tuossa mainitussa Italerin sarjassa on toteutettu siirtokuvina nuo kaikki raidalliset viivoitukset ym. "kaistamerkit" - mutta itse tulin siihen tuloksen, että maalaamalla nuo kuviot ikäänkuin "taipuvat" siirtokuvia paremmin noille halutuille paikoilleen - tiedät varmasti mitä tarkoitan.
Niin olikin… Hemmetin miesflunssa…

Jüüstökämppäreiden grillaaminen suihkumoottorien puhalluksessa ei oikein onnistu. Tai siis no, ehkä onnistuu mutta kämppärit löytyy sitten pitkältä, puhallus on kyllä melkoinen…
Jaakko Pihlaja kirjoitti:
Tai siis no, ehkä onnistuu mutta kämppärit löytyy sitten pitkältä, puhallus on kyllä melkoinen…
Mutta entäs folionyytti jekkulangalla kiinni tuohon suihkuvirtaussuojaan…?:) Tukialuksen asemiehillä (ordnancemen) taitaa olla myös punaiset paidat- ja polttoainemiehillä ("grapes") taas violetit.
A Lappalainen kirjoitti:
Mutta entäs folionyytti jekkulangalla kiinni tuohon suihkuvirtaussuojaan…?:) Tukialuksen asemiehillä (ordnancemen) taitaa olla myös punaiset paidat- ja polttoainemiehillä ("grapes") taas violetit.
Juu ei pysy… Pari kertaa suihkuvirtauksessa kykkineenä voin sanoo että pelkkä "tyhjäkäynti" tekee kyllä melkosen puhalluksen.

Lisätietoa tukialusten kansihenkilöstön paitojen värien merkityksestä

www.navy.mil/navydata/ships/carriers/rainbow.asp
AJ 21.2.2015 23:37 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,
Vaikka pidänkin lentotukialuskoneista (erityisesti WWII:n, Korean & Vietnamin sodan aikaiset lekot) on pakko myöntää, että tämä Ed Heinemannin suunnittelema Douglas Skywarrior on vähemmän tuttu leko plus kuten hyvin toteat harvemmin nähtyjä lekomalleja. Taustoitus tuli sopivasti tarpeeseen, kiitos siitä.

Tutumpi kone olisi myöskin Ed Heinemannin suunnittelema Douglas F3D Skyknight, jota käytettiin yöhävittäjänä Korean sodassa. Ilmeisesti näillä koneilla Skywarrior ja Skyknight lienee jokin läheisempikin tausta Ed Heinemannin lisäksi…tiedä häntä…

Yllä olevia kaikkia kehuja kompaten hieno idis ja loistava kokonaistoteutus! Lentokansi alustana lentotukialuskoneille toimii aina. Onkohan noita lentokansia 1/48 skaalaan…?

Douglas Skywarrior on oivasti rakennettu ja tyylikkäästi viimeistelty. Mainiosti toteutettu lentokansi figuineen tuo actionia ja elävyyttä kokonaisuuteen - kerrassaan erinomaista työtä. Selkeästi viikon mallin aineksia.

Kaikenkaikkiaan huippumalli & -dio! Parhain terveisin, AJ
Hieno dio kuten aiemmin jo todettu. Konetyyppi on minullekin vieras ja näyttää aika massiiviselta tukialuskoneeksi! Raimon kyvyt sivellinmaalaajana ovat tunnettuja tällä sivustolla, mutta silti sitä jaksaa ihastella mallista toiseen.
AJ kirjoitti:
Onkohan noita lentokansia 1/48 skaalaan…?
Ei taida olla - joten menee "skrätsäämiseksi" 1/48 skaalassa - muovilevystä voi saada ihmeitä aikaan.
Kiitokset kaikille kommentoijille.

Tässä justiinsa pohdiskelin, että pitäisiköhän vielä hankkia Trumpeterin Skywarrior 1/48 skaalassa - sitten voisikin toteuttaa siihen aivan erilaisen maalauksen, nimittäin konetyyppiä oli maalattuna myös upealla kolmivärisellä naamiokuviolla - tuo kuviointi oli myös koneen alapinnoissa.
PhantomII 28.2.2015 11:03 Vastaa lainauksella
Varsin - vai pitäisikö sanoa, kuten pienoismallipiireissä on ollut tapana - sangen näyttävä kokonaisuus! Tarkemmin tutustuttuani kuviin, niin ei pelkästään näyttävä kokonaisuus, vaan dion eri osasetkin näyttävät erikseenkin varsin siisteiltä ja viimeistellyiltä, kuten yleensäkin herra Leinon aikaansaannokset, enkä oikein huomauteltavaa taida löytää.

Harmittaa, kun tällainen sarja oli parikin kertaan kourassani, vuosia sitten Vantaa Ilmailupäivillä ja hinta oli todella halpa. Mutta pöydälle se jäi. Näyttävä malli ja kuten joku jo totesi, tämä maalauskaavio on yksinkertaisuudessaan aina varsin vaikuttava.