Pienoismallit.net

Dornier Do 217 M-1

Tämä konetyyppi oli yksi harvoista Saksan käyttämistä raskaista strategisista pommikoneista II-maailmansodan aikana (Heinkel He 177:n ohella). Sitä edelsi keskiraskas tiedustelupommittaja Do 215, joka puolestaan pohjautui Suomessakin käytettyyn Do 17 pommittajaan.
Do 217 koneen M-1 alatyyppi oli varustettu nestejäähdytteisillä DB 603 moottoreilla, mutta myös ilmajäähdytteisillä BMW 801D moottoreilla varustettuja versioita rakennettiin vuosina 1942-1943.
Konetyypin tuotanto lopetettiin syyskuussa 1943.
M-1 tyyppisiä pommikoneita rakennettiin kaikkiaan 443 kpl.

Nämä M-1 tyyppiset Dornierit tekivät sodan aikana useita yöpommituksia Britanniaan ja brittikaupungeista esim. Hull kärsi valtavia vahinkoja ja siviiliväestöä kuoli noissa iskuissa satoja.

Tämä oli Italerin vanhan mallisarjan uudelleenjulkaisu ja ihan mukava rakennettava. Maalauksen tein siveltimillä käyttäen Humbrolin emalimaaleja/lakkoja.
Ohjaamossa näkyvä miehistö (kolme ukkoa) ei tullut sarjan mukana, vaan äijät ovat miljoonalaatikon löytöjä.

EDIT: osa noista valokuvista on jotenkin "kylmän sävyisiä" - se johtuu siitä, että otin kuvat ihan oikeassa päivänvalossa (nyt kun sitä oikeata valoa alkaa taas vähitellen näkyä Helsingissäkin) - ne "lämpöisen sävyiset" kuvat on taas nappailtu kahden 75 w hehkulampun valossa. Kumpi lienee parempi - makuasia kai?

Kommentit

Komia on! Teitkö camon vapaalla kädellä vai jotenkin mallaamalla, lyijykynällä tm?
Tämä on yksi lempikonemalleistani toisen maailmansodan ajalta, Mosquiton ja Messerschmittin kanssa, näitä on aina ilo katsella!
Matti Peltola kirjoitti:
Teitkö camon vapaalla kädellä vai jotenkin mallaamalla, lyijykynällä tm?
Sinne päin - yläpinnoissa on vakio saksalainen kahden vihreän teräväreunainen naamiokuviointi - kun se sitten oli kuivunut niin maalasin päälle nuo harmaat "kiemurat" lyijykynällä piirrettyjä rajoja myöten. Noita harmaita alueita piti kyllä korjailla moneen kertaan, että sai niistä lopuksi tuollaiset sopivan näköiset kiemurat.
Nätti kuin sika pienenä. Huippua sivelln työskentelyä, erittäin mieluista katseltavaa.
Tally-ho 24.1.2015 15:34 Vastaa lainauksella
Todella hienosti rakennettu ja maalattu. Ausgezeichnet! Kadehdin tuota sinun siveltimenkäyttötaitoasi!
Ari Alanen kirjoitti:
Nätti kuin sika pienenä.
Siis tämä sika oli kyllä aika iso kooltaan - itse asiassa ällistyttävän iso ollakseen vain kaksimoottorinen pommari - kokoero on melkoinen esim. Suomessa käytettyyn Do 17 versioon.
Tuonne pommikuiluun mahtui kauhea määrä "kuoleman munia" - olenkin aina ihmetellyt saksalaisten insinöörien taitoa saada tämän kaltainen lentokone yleensä nousemaan ilmaan - nimittäin luulisi tuollaisen kauhean piiiiiiitkän, täyteen lastatun pommikuilun häiritsevän lentokoneen "tasapainoa".
Tally-ho kirjoitti:
Ausgezeichnet!
Danke Schön. Suosittelen muuten lämpimästi sinullekin näitä Italerin vanhojen 1/72 sarjojen uusintapainoksia - nämä ovat ihan asiallisia rakennettavia ja usein aiheet ovat sellaisia, että ne ovat yhä nykyäänkin "The Only Game In Town".

edit: siis jumankauta juu nääs päivää - miten minulta on mennyt ohi silmien tuon sinun upea Fouga! No nyt sen vihdoinkin huomasin.
Hienon näköinen. En tiennytkään tätä saadun valmismallina. Mulla on joskus ollut tuo BMW:n moottoreilla ollut versio.
Onpas taattun kaunista Monsieur Leinon työtä, voisi sanoa täydellistä pensellin hallintaa.
Kyllä vanhoissakin on mukavia ja hyviä malleja.
Tuo camo on mainio tuossa,yöpommari ja ylä naamiointi tuollainen.
Vanhennus on kuin omena pikkupossun suuhun ennen paistoa.
Hienoa pensselöintityötä, niinkuin odottaa saattoikin. Nuo kohoviivatummennukset lie toteutettu esitummennuksella ja sitten varovasti poishionnalla? Vai miten? Hyvältä näyttävät.

Sitten se vakiovalitus lähikuvista ja alapuolikuvasta;) Tuo toka ja viimeinen kuva tosin alkavat lähestyä asiaa.
AJ 25.1.2015 00:01 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,
Yllä olevia kehuja kompaten - erittäin nätti ja erinomaisen onnistunut Do 217 M-1. Eipä taida saitilla olla muita ko. konetyypin malleja? Loistosuoritus kaikkien osa-alueiden osalta ja hyytävän hienoa pensselöitiä. Kuvat ovat upeat. Viikon mallin ainesta. Parhain terveisin, AJ
Juu onhan nämä Raimon teokset törkeen hienoja, sivellintyöskentely on huippuluokkaa. Kuvista sen verran että itse pidän noista päivänvalossa otetuista enemmän, tuossa sun studiossa otetuissa on sellainen harmaa/seepia yhdistelmä joka enemmänkin sotkee värejä.
hynkkeli 25.1.2015 20:59 Vastaa lainauksella
Nätti on. Antennikaapeli tai sen paksuus vähän häiritsee.