Pienoismallit.net

Fouga Magister CM.170

Suomen ilmavoimien ranskalaiskaunotar

Potez Air Fouga C.M.170R Magister oli maailman ensimmäinen palveluskäyttöön otettu suihkuharjoituslentokone. Sen ensilento tapahtui 23. heinäkuuta 1952. Ranskan ilmavoimat tilasi 10 esituotantokonetta, ja niiden jälkeen 400 kappaletta Air Fouga -yhtiön valmistamaa sarjatuotantomallia. Koneesta on valmistettu myös 32 kappaletta vahvistetulla laskutelineellä ja pyrstökoukulla varustettua CM-175 Zephyr -tukialusversiota Ranskan laivaston ilmavoimille. Fougaa käytettiin ja myös lisenssivalmistettiin useissa maissa: Saksassa valmistaja oli Messerschmitt, Suomessa Valmet ja Israelissa Israeli Aircraft Industries. Israel käytti Fouga-Magistereitaan myös taistelutoimintaan kuuden päivän sodassa vuonna 1967.

Suomi osti Ranskasta 18 Fouga Magisteria vuosina 1958–59 sekä koneen rakennuslisenssin. Valmet rakensi 62 Fougaa vuosina 1958–67. Koneiden tunnukset olivat FM-1…-18 ja FM-21…-82. Ensimmäinen Suomessa rakennettu Fouga oli FM-21. Konetyyppi oli Suomen ilmavoimien suihkukoneiden koulukoneena vuosina 1958–88. Kymmenen Fougaa tuhoutui lento-onnettomuuksissa vuosina 1970–85. Ilmavoimat myi huutokaupalla jäljelle jääneet koneet, joita on yksityiskäytössä muun muassa Yhdysvalloissa. Suomessa on kaksi lentokelpoista, siviiliomistuksessa olevaa konetta sekä useita museoituja tai muistomerkkinä olevia koneita. Joitakin yksilöitä on lisäksi eri oppilaitoksissa koulutuskäytössä.

Mallini esittää FM-45:tä Ilmasotakoulun Koulutuslentolaivueen väreissä vuonna 1987. FM-45 on nykyisin museoituna Suomen ilmailumuseossa Tikkakoskella.

Päätin hankkia Kineticin julkaiseman tuplarakennussarjan (1/48) Fouga Magisterista sen jälkeen, kun viime kesänä, Helsinki Air Showssa näin Suomen Ilmavoimien väreissä olevan Fougan lentonäytöksen. Kone on todella sulavalinjainen ja kaunis. Fougan tunnusomaisena piirteenä on suihkuturbiineista lähtevä kimeä ujellus.

Bonuksena kahden koneen rakennussarjassa ovat hyvät siirtokuvat myös Israelin ilmavoimien Fougaan, lempinimeltään "Tsukit". Suunnitelmaksi otin rakentaa ensiksi suomalaisen version ja sitten myöhemmin israelilaisen Fougan. Olin jo vuonna 2006 ostanut Fonderie Miniaturesin Fougan, mutta tuo rakennussarja oli aika kökkö ja homma jäi tuolloin kesken. Onneksi olin kuitenkin siinä vaiheessa hankkinut Max Decalsin siirtokuvat suomalaisen Fougaan.

Rakennussarja oli laadultaan ihan hyvä, joskaan ei aivan Tamigawa-tasoa. Muutamia sovitusongelmia ja hiomista matkan varrella oli. Mutta sarjan rakennusohjeet olivat täysin ala-arvoiset, täynnä virheitä ja puutteita. Jossain vaiheessa meikäläisen kuppi meinasi mennä nurin, ja ajattelin kirjoittaa valmistajalle ja haukkua heidät pataluhaksi. Ilman netissä olleita kuvia ja erinomaista lähdekirjaa, "Suomen ilmavoimien lentokoneet 2-Fouga" en olisi varmaankaan saanut projektia loppuun. Suurkiitokset myös Antti Kotirannalle ja Antti Lappalaiselle kaikesta avusta ja referenssikuvista.

Max Decalsin siirtokuvat olivat erinomaiset, mutta varmuuden vuoksi käsittelin ne vielä Decal Fixillä lohkeamisten estämiseksi. Mutta suurin taistelu oli päiväloistesiirtokuvien laittaminen. Hankin tähän tarkoitukseen Microscalen oranssinvärisen day-glo siirtokuva-arkin, josta leikkasin 2 mm:n levyisiä siivuja. Siirtokuvamateriaali oli kuitenkin hyvin huonolaatuista, liimapinta olematon ja dekaalit paksut. Tämän lisäksi siirtokuvat tuppasivat lohkeilemaan helposti. Kun käsittelin ne Decal fixillä ne eivät enää lohkeilleet, mutta niistä tuli entistä paksumpia niin, että ne eivät taipuneet pyöreille pinnoille lainkaan. Taistelin siis lohkeavien siirtokuvien kanssa niin kauan, että olin saanut kaikki day-glo-teipit koneen pintaan. Onneksi pehmennysaineet auttoivat hieman tarttumista. Tuossa taistelussa vanhennuin varmasti usean vuoden.

Maalasin koneen Alclad White Aluminiumilla. En enää lakannut tätä maalipintaa uudelleen, sillä se on sellaisenaan erittäin aidon näköinen. Lisäksi maalasin muutamia paneeleja Vallejo Airin hopealla, teräksellä ja alumiinilla. Näin sain elävyyttä kiiltävään pintaan. Kuomun lasiosien maskeerauseen hankin Montexin maskiteipit. Paneeliurat korostin pehmeällä lyijykynällä. Rakennussarjan "ohjeissa" ei tietenkään ollut mainintaa siitä, että mallin etuosaan pitää laittaa runsaasti painoa, jottei kone pyllähdä persuksilleen, Onneksi sain tästä vihiä etukäteen netissä lukemistani rakennusblogeista. Tein useita lisäyksiä malliin, mutta suuritöisin projekti oli "takatoosan" radiolaitteiston skrätsääminen Suomen ilmavoimien käyttämäksi tyypiksi.

Suomalaisen Fougan rakentaminen otti todella voimille, mutta olen tyytyväinen, että sain tämän kaunottaren vihdoin rakennettua.

Kommentit

AJ 18.1.2015 18:01 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho,
Mainio taustoitus/historiikki, hyvä rakentamiskuvaus ja erinomainen lopputulos kaikkine osa-alueineen - rakentaminen, maalaus, säistys ja viimeistely.

Ehdottomasti viikon mallin aineksia. Kyllä lekopajaltasi valmistuu jatkuvasti huipputason lekopienoismalleja, tämä Fouga ei ole poikkeus, vaan vahvistaa sen.

Kaikenkaikkiaan upea pienoismallitoteutus Fougasta, jonka kruunaa valokuva esikuvasta - loistotyötä! Terkuin, AJ
Kaunis on.

Hienosta taustoituksesta tulikin jo. Ehkä paneeliurat voisivat olla hieman terävämpiä tässä skaalassa?

Muistan, kuinka pikkupoikana Pohjois-Pohjanmaalla 70-luvun lopulla pari Fougaa veti erään keskeisen paikan yli yllättäen matalalla lentäessään spiraalit. Se oli vaikuttavaa ja kovaäänistä. Ehkä sillä tempulla oli joku tarkoitus? Ken tietää?
Tally-ho 18.1.2015 18:37 Vastaa lainauksella
Kiitos positiivisista kommenteista AJ ja Mika,

Mika: Kuvissa paneeliurat eivät oikein näy. Mallissa ne tulevat kyllä esille aika hyvin.

t. Matti
Komee Fouga, näitä oli lapin lennostollakin suihkumoottorien vihellys on jäänyt mieleen, olen hieman haaveillut itsekin tota tehtäväksi. Jotenkin osuva väriyhdistelmä tuo huomio oranssi ja kiiltävä alumiini.
Tally-ho 18.1.2015 19:51 Vastaa lainauksella
Kari Varttinen kirjoitti:
Veditkö tuon Alcladin alle jotain pohjamaaliksi? Entäs nuo Montexit, pelasiko miten hyvin? Niissä taitaa olla sisäpuolellekin maskit, käytitkö niitä? Tuo Maxin arkki on kaiketi nykyään loppu, vai olisiko sinulla (tai jollain muulla) patempaa tietoa?
Terve Kari,

Kiitos kehuista

Vedin Alcladin alle Humbrolin kiiltävää mustaa. Maalin täytyy antaa kuivua kunnolla. Montexit toimivat oikein hyvin. Fougan lasiosat ovat muuten aika hankalia peittää maalausta varten. Sisäpuolen maskeja en käyttänyt, vaan musta pohjamaali antoi kuomujen puitteille oikean värin. Montexin maskien saatavuus on todellakin huono. Itse tilasin ne Hannantsilta ja jouduin odottamaan pitkään.

t. Tally-ho
Tally-ho 19.1.2015 08:44 Vastaa lainauksella
Kai-Petri,

Kiitos positiivisista kommenteista ja pojoista

T. Tally-ho
Mallista tuli hieno! Hieman eri sävyihin maalatut paneelit näyttävät oikein hyviltä. Olet lisäksi jäljentänyt esikuvan yksityiskohdat tarkasti, mikä miellyttää itseäni aina. Vaaleina loistavat mittarit ottavat silmääni; ne eivät näy oikeasta koneesta noin selvästi. Nostan hattua Day-Glo- teippausten onnistumisen johdosta. Jokainen toivottavasti tajuaa, että ne ovat vaatineet paljon työtä ja kärsivällisyyttä, vaikka siirtokuvat olisivat olleet priimaakin.
Taidat olla diplomaatti, kun sanot, ettei sarja ole "aivan Tamigawa- tasoa":) Katselin netistä aiemmin muutaman In-box reviewn, eivätkä ne nostaneet intoa sarjan hankkimiseen. Josko huhut Revellin tulevasta 1/32 skaalan Fougasta osoittautuisivat tosiksi…
Mahtaisiko Suomi-koneiden harrastajia kiinnostaa vierailu tänne Poriin? Pääsisi todella läheltä näkemään FM-,FF-,PA-, RG- ja MG- koneet.
Tosi hieno Fougan malli historiikkeineen ja "hampaat meinas katketea" rakennus historiikkeineen.Oikean mallisten loisteorannsi raitojen leikkaaminen siivenkärki säiliöiden päälle ei liene ollut niitä helpoimpia hommia?
Tekstiä lukiessa heräsi myös kysymys, onko Max Decalsin Fouga arkki saatavana myös 48:na vai onko 72 arkkia suurenettu ?
Kaikkinensa Well done Tally Ho.
P.S
Fouga on kaunis mutta myös kylmä suihkari joka myös vinkuu siis ranskalaisittain.
Näin Rissalassa joskus 2000 luvun alkupuolella J.Laukkasen soolo esityksen Fougalla jonka jälleen J.Laukkanen rullasi koneen yleisön ihasteltavaksi ja asettui itse kertomaan k.o lentolaitteessa.Laskuetumisesta oli kuulunut ehkä vain kymmenisen minuuttia ,silti en malttanut olla tökkäämättä näppejäni suihkuputken päälle joka oli enää vain haalean lämmin?Ei siis palanutta sormen päätä eli,kylmää sisään ja lämmintä löylyä ulos.
Silti Fouga kieppui taivalla kuin räystäs pääsky iltahämärissä hyttysiä noukkiessaan.
Hieno malli hienosta koneesta.
Tally-ho 19.1.2015 11:40 Vastaa lainauksella
Antti Kotiranta kirjoitti:
Mahtaisiko Suomi-koneiden harrastajia kiinnostaa vierailu tänne Poriin? Pääsisi todella läheltä näkemään FM-,FF-,PA-, RG- ja MG- koneet.
Hei Antti,

Kiitos kehuistasi ja vielä kerran avustasi Fougan yksityiskohtien suhteen. Olet oikeassa noiden valkoisten mittaritaulujen suhteen. Olisi pitänyt litkuttaa ne tummemmiksi.

Vierailu Porissa olisi todella mielenkiintoinen juttu. Panen ajatuksen mietintämyssyyn ja otan sinuun myöhemmin yhteyttä.

Parhain terveisin,

Tally-ho
Tally-ho 19.1.2015 11:53 Vastaa lainauksella
Opa Laitinen kirjoitti:
Tekstiä lukiessa heräsi myös kysymys, onko Max Decalsin Fouga arkki saatavana myös 48:na vai onko 72 arkkia suurenettu ?
Terve Opa,

Kiitos kehuista. Olet oikeassa noiden day-glo-dekaalien asettelemisesta siivenkärkisäiliöiden päälle. Siinä kului paljon aikaa, tupakkaa ja hikeä. Pelkäsin, että koko FM-45-projekti kapsahtaa tuohon kohtaan, mutta loppujen lopuksi dekaalisiivut taipuivat pyöreille pinnoille. Se oli ilman muuta yksi urani työläimmistä siirtokuvaprojekteista.

Max Decalsin Fouga-arkin valmistus 1/48 mittakaavassa on ymmärtääkseni keskeytetty. Toivottavasti alkaisivat tehdä niitä uudelleen, nyt kun on uusi rakennussarjakin saatavissa.

t. Tally-ho
PhantomII 19.1.2015 19:29 Vastaa lainauksella
Nätti Fouga. Uskoisin kenenkään vähääkään ilmailusta kiinnostuneen tuskin koskaan unohtavan Fougien vihellystä taivaalla - eikä koneen siroja muotoja. Itselläni oli onni lapsena seurailla Fougien lentoa "läheltä". Tosin siihen aikaan kiinnostivat Spitfiret ja Mersut huomattavasti enemmän ja Fougat olivat enemmän koneita, joilla ei niinkään ollut sellaista glamouria kuin Battler Brittonin lentämillä tyypeillä, kiitos Korkeajännityksen.

Maalipinta on varsin onnistunut muistuttamaan normaalikäytössä olevan koneen pintaa, jota ei aivan juuri ole puleerattu. Eikä day-glo-teipit todellakaan ole herkkua asetella. Isradecalsin arkilla, teipit pitäisi leikata ja asetella vielä tavallaan lomittain - seikka, joka on saanut meikäläisen arkin pysymään vielä koskemattomana. Mutta kuten näistä kuvista näkyy, vaivannäkö palkitaan. Pinnan eri sävyt tuovat mukavasti eloa malliin, mutta ei kuitenkaan liikaa.

Luulisin kiinnostusta Ilmailuopistolle löytyvän Antti?
Hieno kuin mikä. Saman mallin ostoa tässä oon suunnitellut ja pitää se varmaan ostaa. Maalipinta on onnistuneen näköinen kuin malli muutenkin. Mistä noita suomi siirtokuvia voi ostaa? Itelläni mieleenpainuvin kokemus Fougista on vuodelta 1985 kun Lohtajalla oltiin ampumaleirillä ja FM-41 törmäsi ahtojäihin. Sitä jouduttiin sinne jäälle vartioimaan ja voin sanoa että oli KYLMÄ!
Tally-ho 19.1.2015 22:39 Vastaa lainauksella
Kiitos kehuista Phantom II ja Paavo

T. Tally-ho
Kyllä on komea kukkopilli. Upea alumiinipinta, näyttää malli niin aidolta Fougalta kuin pienoismalli voi näyttää. Malliin käytetty työ todellakin näkyy siinä. Korkeatasoista jälkeä!

Pitkästä aikaa viime kesänä näki Fougan ilmassa Malmilla. Kymissä olevaa Fougaa käytetään ja sillä rullataan kesäisin, mutta ei lennetä.
Tally-ho 21.1.2015 07:15 Vastaa lainauksella
Kiitos kehuista Janne

T. Tally-ho
Vau-efekti välittyi näistä kuvista välittömästi! Itsellänikin on tämä "tuplasatsi" varastossa, mutta en ole uskaltanut aloittaa, koska ne rakennusohjeet ovat aivan kauheat.
Hienoa työtä - tässä silmä lepää.
Tally-ho 24.1.2015 16:58 Vastaa lainauksella
Raimo Leino kirjoitti:
Hienoa työtä - tässä silmä lepää.
Kiitos kehuista ja tähdistä

t. Tally-ho
^ Olen muuten joskus 1960-luvulla käynyt lentonäytöksessä Malmin lentokentällä isän ja äidin kanssa - ja mieleeni on jäänyt kahden Fougan rajusti uliseva lentonäytös, kun koneet räimivät matalalla lentokentän yli.
Mieleeni on myös jäänyt se, kun pääsin yhden Fougan ohjaamoa kurkkimaan isäni kanssa ihan lähietäisyydeltä - se jäi mieleeni senkin takia, että ohjaamo haisi rajusti paskalta. Syytä en tuohon tiedä, mutta ihmetyttämään asia jäi.
Tally-ho 24.1.2015 20:02 Vastaa lainauksella
Raimo: lentäjiltä oli varmaan tullut köntsät tai kunnon pierut ohjaamoon. Vähemmästäkin pyörityksestä pakki menee sekaisin :-)!
Moro !
Komee fuga !
Näitä tuli Kauhavalla katteltua.
Sori pisteet, lipsahti pahasti.
xxxx
Tuomo
Tally-ho 28.1.2015 18:46 Vastaa lainauksella
Terve Tuomo,

Kiitos kommenteista ja pisteistä :-) älä välitä lipsahduksesta, niitä sattuu mullekin.

T. Tally-ho