Pienoismallit.net

Gloster Gladiator II (J8A)

Flygflottilj 19, tammi-maaliskuu/1940, Kemi

Nyt lienee oikea aika vuodesta julkaista malli ruotsalaisen vapaaehtoisrykmentin F19 Gladiatorista (J8A). Talvisodan alussa Pohjois-Suomi oli täysin vailla suomalaisia hävittäjäkoneita. Apua saatiin ruotsalaisen vapaaehtoisrykmentin muodossa, joka Gladiator (12 kpl) ja Hawker Hart -koneineen saapui Kemin Veitsiluotoon 10.1.1940. Ensimmäinen aktiviteetti rykmentillä oli jo 12.1. Tällä koneyksilöllä saatiin kaksi ilmavoittoa ja yhteensä F19 Gladiatoreilla saatiin kahdeksan ilmavoittoa talvisodassa Pohjois-Suomen taivaalla. Talvisodassa Suomen ilmavoimilla oli muita Gladiatoreja LLv 26, -14 ja -12:ssa.

Gloster Gladiator lienee monille tuttu, mutta kerrotaan siitä nyt vähän: Konetyyppi jäi viimeiseksi RAF:n kaksitasoisista hävittäjäkoneista. Se kehitettiin Gloster Gauntletista ja astui palvelukseen 1936. Talvisodan lisäksi Gladiaatorit niittivät jonkinverran kunniaa mm. Maltan puolustuksessa ja pohjois-Afrikassa. Kone saavutti 414 km/h huippunopeuden 4420 metrissä. Aseistuksena oli 4kpl 7,7 mm kk:ta. Ruotsalaiset antoivat koneilleen tyyppimerkinnän J8A ja niissä oli pieniä muutoksia Brittikoneisiin nähden. Lähteet Keskinen-Stenman kirjat ja useiden mallipakettien historiikki.

Uutta valujälkeä oleva Airfixin malli oli päällisinpuolin varsin kiva rakennettava, mutta Ruotsi-versiota varten rakentamisohjeessa ja osissa oli hieman virheitä:
-Kaasarin ilmaotto-osaksi ehdotetaan virheellisesti osaa A19. Onneksi valurungolla on osa A20, joka on oikeantyyppinen.
-Sivuvakaajan antennitappi käsketään virheellisesti ottamaan pois.
-Maalauskaaviossa siipien alapinta hopea, vaikka kuvien perusteella ne ovat siniharmaat
-Samoin hopearaitojen vetäminen alarungon ympäri herättää epäilyä.
-Propellin väri väärin.
-Sukset ovat mielestäni mittakaavaan hieman liian isot (Koran resiiniset tarvikesukset ovat huomattavasti pienemmät), laitoin kuitenkin mallisarjat alkuperäiset.
-Operatiiviseen koneeseen joutui ottamaan siirtokuvia AML-arkilta.
Koneen ruotsalaistaminen vaati lisäksi seuraavia toimenpiteitä:
-kk:iden kartiomuodon hiominen piipunsuusta pois
-tähtäimien väsääminen ruotsalaistyyppisiksi
-polttoaineputki yläsiivestä runkoon
-lisä-kk-patit runkoon alkuperäisten alle
-mittaritaulu (ei näy mitenkään kuvissa)
-istuinvyöt
-ruotsalaistyyppiset antennilangat

Maalaukset kaikki pensseleillä.

Kommentit

Kun kaksitaso saadaan noin ryhdikkään näköiseksi täysin takiloituna siitä ei voi olla pitämättä. Gladiator on muutenkin yksi suosikeistani. Pensselimaalatuksi hyvä. Minkä pituiset sukset tuossa on? Omassa Hellerin versiossa sukset on 35mm pitkät.
Aina pitää antaa plussat 2 taso koneen tekemisestä. Takilointi onnistunut hyvin.
Kyllä on kaunis 1/72:een oleva gladiatori, mutta ei MK II vaan MK I.
Menisi kuin väärä kruunun raha 1/48:seta.
Tuohon kun lisää Hawker Hartin niin,on pohjoisen svenska kotkat aiheessa.
Todella huolellista rakennus ja maalaus jälkeä ja varsinkin tuo takilointikin on tip top.
Jopa pikku tekstit löytäneet paikansa.
Eikös noita ollut kolme arkkia KORALLA gladiatoreihin ja hawker hartin.
Eikös svea Mamman museossa ole yksi gladi ja tuo harti.
Ennen oli Hellerin malli etsittyä ja kysyttyä mallia, mutta on tuo Airfixin parempi ja taatusti helpompi löytää.
Eikös F19:n Gellit kuitenkin olleet Gladiator II:ia vaikka olivatkin puisella kaksilapaisella potkurilla varustettuja?!
antti s 13.1.2015 18:44 Vastaa lainauksella
Kelpo J8A. Plussaa takiloinnista ja ruotsalaismuutoksista
Muutama kommentti : maalauksen hopeaosasto ei vastaa F-koneen maalausta. Rungon ja sivuperäsimen kuviot olivat melko erilaiset ja alasiivessä pitäisi olla jännä siksak-kuvio hopeaa. Sehän maalattiin alkuperäisen vihreä-siniharmaan päälle kaikkiin koneisiin vapaalla kädellä erilaisin kuvioin eikä hopea ulottunut vatsapuolelle niinkuin tässä onkin oikein. Tässä saattaa olla toki Airfixissa vikaa, maalausohjettaan en ole nähnyt. Sukset ovat todellakin huomattavasti liian isot kuten kaikissa näkemissäni malliversioissa. Niiden oikea väri lienee hämärän peitossa. Voisi jopa veikata että tummemmat alueet olisivat olleet keltaisia propellin navan mukaan. Suksien pohjat taisivat olla tummat. Ruotsikoneissa oli vielä vasemman siiven alla pommiripustimet neljälle pienelle pommille. Niitä ei ole valmiina yhdessäkään mallisarjassa.
Ruotsalaisosaston Suomeen saapumisesta on kulunut näihin aikoihin 75 vuotta eli mallin julkaisemisen ajoitus osui nappiin.
antti s kirjoitti:
Muutama kommentti : maalauksen hopeaosasto ei vastaa F-koneen maalausta. Rungon ja sivuperäsimen kuviot olivat melko erilaiset ja alasiivessä pitäisi olla jännä siksak-kuvio hopeaa. Sehän maalattiin alkuperäisen vihreä-siniharmaan päälle kaikkiin koneisiin vapaalla kädellä erilaisin kuvioin eikä hopea ulottunut vatsapuolelle niinkuin tässä onkin oikein. Tässä saattaa olla toki Airfixissa vikaa, maalausohjettaan en ole nähnyt.
Kiitokset kaikille kommenteista ja pisteistä. Maalauksesta senverran, että sekä Airfixissa, että AML siirtokuva-arkilla on maalausohje samalle F yksilölle. Maalailin mallin varsin tarkkaan niiden mukaan luottaen AML-arkin kaavioon ehkä enemmän. Koska en nähnyt valokuvissa juuri ristiriitaisuuksia, niin luotin kaavioihin (kuvaa alasiiven yläpinnasta ei minulla tietystikkään ollut). Veikkaan, että koneyksilöiden välillä kaaviossa on ollut eroa.

Ne sukset ovat Airfix-mallissa n. 40mm pitkät. Seuraavaan laitan Koran resiiniset, jotka ovat n. 35mm pitkät.
antti s 13.1.2015 21:58 Vastaa lainauksella
Nyt täytyy peruuttaa : mielessä oli maalauskaavio joka kuuluu K-tunnuksiselle koneelle eli tämä F:n kuvio voi olla oikea. Kaikki muuallakin näkemäni kuvat näistä J8A-koneista löytyvät ruotsalaisen JForslundin F19-laivueen historiasta kertovasta melko tuoreesta kirjasta jossa on myös kaikkien laivueen koneiden maalauskaaviot niin tarkasti kuin niistä kuvamateriaalia löytyy. Kaikki yksilöt olivat hopeamaalaukseltaan erilaisia.
Hyvin ja huolellisesti toteutettu Gladiator. Takilointi onnistunut hienosti, vielä kun ottaa skaalan huomioon. Huolellista siveltimien käyttöä on kiva katsella. Tästäkin mallista kyselen että mitä maaleja käytät?
Janne Markkanen kirjoitti:
Hyvin ja huolellisesti toteutettu Gladiator. Takilointi onnistunut hienosti, vielä kun ottaa skaalan huomioon. Huolellista siveltimien käyttöä on kiva katsella. Tästäkin mallista kyselen että mitä maaleja käytät?
Kiitos Janne. Yläpuolen vihreä on HU86, raidat Rev99, alapuoli ja siipituet sekoitus noin 1:1:1 HU34,HU65,Rev57, suksien hopea HU27002, vihreät raidat sekoitus 1:1 HU30,HU27002, propelli Rev9, spinneri HU69, kerääjärengas ja pakoputket sekoitus HU55 ja HU53.
AJ 18.1.2015 18:12 Vastaa lainauksella
Moi Mika, Mielenkiintoinen lekomalli ja vielä pienessä herrasmiesskaalassa - loistava takilointi ja hyvä aihevalinta. Parhain terveisin, AJ
Kiitos AJ

Takilointi tyypillistä, jota olen viimeaikoina tehnyt. Siimoilla läpiporattujen reikien kautta.