Pienoismallit.net

D-30 122mm Howitzer

Neuvostoliittolainen D-30 122mm haupitsi, tykkien kalashnikov.

D-30 Ljaguška tai 2A18, Suomessa 122 H 63 on vedettävä 122-millimetrinen 38 kaliiperin pituisella putkella varustettu kevyt kanuunahaupitsi. Se on suunniteltu 1960-luvulla Neuvostoliitossa, ja levinnyt maailmalle laajalti. Tykkiä on sanottu myös maailman suosituimmaksi tykkimalliksi, ja se on valmistajan mukaan käytössä 35:ssä maassa entisen Neuvostoliiton ulkopuolella.

Kyseinen pienoismalli esittää vuonna 1963 käyttöön otettua haupitsin ensimmäistä mallia. Suurimmat ulkoiset erot uudempiin malleihin ovat suujarrun muotoilu ja tykin alla oleva pyöreä maalevy, joka myöhemmissä malleissa muutettiin suorakaiteen muotoiseksi.

Kyseessä on Trumpeterin valmistama sarja jonka kokosin OOB. Osat olivat valuiltaan kohtuu hyviä, ainoastaan pientä hiomista joutui tekemään rakentamisen yhteydessä. Ohjeet olivat laadukkaat, mutta muutamien pienempien osien tiimoilta joutui tekemään salapoliisin työtä koska niiden paikat eivät näkyneet ohjeissa kunnolla. Lisäksi ohjeissa oli pari selkeää virhettä kun tykin rakensi ampumakuntoon mm. putken ajotuki olisi ohjeiden mukaan pitänyt laittaa pystyyn, vaikka sille on todellisuudessa lavettihaarassa kiinnikke johon se lasketaan ammunnan ajaksi(jolloin tuki ei tule putken eteen suora-ammunta tilanteessa).

Tavoitteenani oli rakentaa mallista hieman käytössä kolhuja saanut ja ammunnoissa hiekkapölyä päälleen kerännyt, mutta muuten hyväkuntoinen haupitsi. Käytin tässä mallissa ensimmäistä kertaa myös jauhemaisia pigmenttejä antamaan pölyttynyttä ilmettä mallille.

Kuvista tuli jälleen hieman tummia (pitäänee hankkia kunnon valo valokuvausta varten). Toivottovasti kuvista silti saa selvää.

Kommentit

Ihan muuten sama sarja kuin LATE:kin, tuossa on kahden suujarrun mallit ja latessa yhdet.
Late alustan levyt samat ja puutuu kehdon takaosan ylänurkien pyöreyttä.
Mutta kun vertaa Skif:n malliin on tämä parempi,vaikka erinlaisuuden on olemattomat melkein.
Erittäin onnistunut malli,vaikka kuvat ovat tummia.
Nyt tuo vetoaisa on taitettu taakse,silloin olisi mallia late.
Nyt sen pitäisi osoitaa eteenpäin.
Otappa selvää noista,tuossa joskus sanotiin viiden erilaista mallia olevan SA:lla ainakin suujarrujen kohdalla.
Hermanni 8.1.2015 18:45 Vastaa lainauksella
Kiitos kommenteista Eerik,

en rupea suujarrusta ja vetoaisasta väittelemään sen enempää, missä versiossa oli tai ei ollut taittuvaa vetoaisaa, kun minulla ei ole varmoja lähteitä saatavilla. Mutta sen tiedän, että sekä tämän suujarrun, että "kaksi reikäisen" suujarrun kanssa on olemassa alle taitettavia sekä kiinteitä vetoaisoja. Osa tykkien vetoaisoista muutettiin alle taitettaviksi kun niiden kanssa tapahtui vahinkoja kranaatin osuessa vetoaisaan kun tykki laukaistiin. En osaa sanoa oliko ensimmäisissä malleissa alle taitettavia aisoja vai ei, mutta olen nähnyt sekä livenä että valokuvissa kyseisen suujarrun kanssa alle taitettunakin.
Siinä se pulma juuri on, ilma valokuvia tai selitystä mennään nenätunteella.
Varsinkin suomi tykeissä.
Noista suomi tykeistä ei juuri kuvia ole,tai tullut vastaan.
AJ 8.1.2015 21:07 Vastaa lainauksella
Moi Hermanni,
Piristävä pienoismalli merkittävästä haupitsista, kuten hyvin sanoit; tykkien Kalashnikov, joka lienee maailman suosituin tykkimalli. Jukka Purhonen voisi valoittaa tämän mielenkiintoisen haupitsin taustahistoriaa enemmän.

Vaikuttaa hyvin onnistuneelta tykkipienoismallilta, jolle valokuvat eivät tuone oikeutta, poislukien viimeinen 4. kuva, josta näkee, että olet tehnyt erinomaista työtä. Harmi, että kuvat hienosta tykkimallista ovat hieman liian tummia. Tämä D-30 122mm haupitsi suorastaan huutaa dioa ympärilleen…skaala muuten lienee 1/35 eikä 1/32, kannattanee korjata tuo pieni typo.

Tykkimalleja katselisi mielellään lisää ja hyvin onnistuneeltahan tämä vaikuttaa. Parhain terveisin, AJ
Hermanni 8.1.2015 21:29 Vastaa lainauksella
Kiitos kommentista AJ,

skaala on kuin onkin 1/35… se on nyt korjattu. Dioraama voisikin olla seuraava harjoittelun paikka, mutta siihen menee vielä aikaa, kun en ole moisia aiemmin tehnyt. Yritän ottaa jossakin välissä parempia kuvia, kunhan saan tykin takaisin kokoon. Työkaveri nimittäin istui sen päälle vahingossa, kun olin jättänyt sen hetkeksi tuolille raivatakseni tilaa mallille hyllyni päältä. Että näin…

No osat on tallella joten eiköhän tuosta vielä kalu tule.