Pienoismallit.net

Tatra V 755

Njet gasolinepetrol, njet robota

Wehrmacht tilasi prototyypin kevyestä lumikulkuneuvosta Tsekkiläiseltä Tatran tehtaalta. Niinkuin suuri osa varmasti muistaa ja tietää, on Tatran erityispiirre aina ollut ilmajäähdytteiset moottorit. Tässäkin vispilässä on ilmajäähdytteinen 2,9 litrainen V8 josta voima jaetaan työntöpotkurille ja takana työntävälle "räpylärummulle", joka myös toimi jarruna.

Mallin esikuvan suksee oli hieman kyseenalainen, eikä se edennyt prototyyppiastetta pidemmälle. Käsittääkseni sitä kuitenkin testattiin ihan oikeissa kovapanosammunnoissa itärintamalla.

Tässä vekottimesta Tatran tekemä replica youtu.be/HiSomAdscM0

Tarina tämän pienen dioraaman takana tulee tässä:

Feldwebel Rust on saanut tehtäväkseen arvioida uutta Wehrmachtille kehitettyä lumikulkupeliä. Rust on jo muutaman päivän ajellut ja testaillut laitetta ja suuntaa nyt luottavaisin mielin tehtaan lähellä olevan Orava-joen jäälle. On maaliskuu ja yöt on vielä pakkasta, mutta päivällä aurinko sulattaa jo joen jäälle tuulen tuivertamia tuiskupatteja vesilammikoiksi jäälle.

Tatran tekele on onnistunut konstruktio jos pysytään kutakuinkin tasaisella pinalla, mäkiä ja epätasaisuuksia ei suunnittelupöydällä ole muistettu huomioida.

Tatran V8 pitää Rustin mielestä hienoa ääntä, niinkuin pitääkin, mutta se on janoinen moottori. Moottori pätkii hetken ja sammuu sitten, Rust oli unohtanut tarkistaa onko kulkuneuvo tankattu lähtiessään sillä aamulla liikkelle."Kaikki pitäisi aina tehdä itse!" murahtaa hän, ja on siinä aivan oikeassa.

Onneksi rantaan on lyhyt matka. Tossua toisen eteen vain.

Ensimmäinen tutustuminen Attackin malleihin, jäi hieman ristiriitaiset tunteet.

Osien yhteensovittaminen oli osittain oikein hyvää ja osaa sai viilailla enemmänkin. Osa osista oli tehty samaan rankaan "lasiosien" kanssa ja eihän ne mitään kestä. Pikaliima korjaa. Ajovalojen piti olla pyöreät, mutta olivatkin epämääräisen muotoiset ja etsistä propellinsuojusta sai väännellä kovasti, ennekuin sai sopimaan potkurin ympärille. Muuten ei valittamista, niissä noin 30 muussa osassa… periaatteessa tehty ootb, mutta jotain on raapastu miljoonalaatikon pohjalta pakon edessä.

Maalattu Tamiyalla, sävy insignia white, eli ei ihan puhdas valkoinen.

Joen jää tehty maalamalla pohja ensiksi haluttuun sävyyn, jonka jälkeen akryylimassasta hieman lumipattia, jonka päälle leivinjauhelumi. Lopuksi lammikot still waterilla.

Lopputulos ei ihan sitä mitä lähdin hakemaan, mutta saa olla nyt tällainen.

Kommentit

Tämähän on aivan hieno malli ja alla oleva dio myös. Toisaalta tuskin se Feldwebel Rust olisi tuskaillut venäjäksi, kuten alaotsikko antaisi ymmärtää.

Kuitenkin lisäksi tulee pientä muistutusta, millaisia ne "limited run" -mallit yleensä ovat. Se on hyvää kommentointia.

Pikku tarina on myöskin kiva.
Onnistunut malli veikeän näköisestä kulkupelistä. Kyllähän tässä olisi ollut mukavampi matkustaa,kuin venäläisten vastaavissa. Alustakin näyttää onnistuneesti kevättalviselta jäältä.
Juke 5.1.2015 08:31 Vastaa lainauksella
Mika Kauranen kirjoitti:
Toisaalta tuskin se Feldwebel Rust olisi tuskaillut venäjäksi, kuten alaotsikko antaisi ymmärtää.
Rustin suvussa on tarve ymmärtää suurta ja mahtavaa kulkenut ikäänkuin sukuperinteenä, hänen pojanpoikansa Mathias toteutti tätä lentämällä Cessnalla punaiselle torille toukokuussa 1987.
Hieno on tuo tuulen tuivertama jää. Muutenkin harasoo masina, menisi isompimittakaavaisestakin.