Pienoismallit.net

C.R.D.A. Cant Z.501

Tämä italialaisen Filippo Zappatan suunnittelema lentovene suoritti ensilentonsa helmikuussa 1934 ja vuonna 1935 konetyyppi rikkoi vesilentokoneiden yhtäjaksoisen lentoennätyksen lentämällä peräti 4950 kilometriä ilman polttoaineen välitankkausta.

Konetyyppi osallistui myös Espanjan sisällissotaan 1936-1939 nationalistien puolella ja tämä pienoismalli kuvaa yhtä noista Espanjassa taistelleista koneista.

Koneen siipien kärkiväli oli 22,5 metriä ja rungon pituus 14,3 metriä. Moottorina oli Isotta-Fraschinin Asso XI R2C.15 joka oli asennettu rungon päälle siiven yhteyteen - tuon 12-sylinterinen V-moottori oli 900-hevosvoiman tehopakkaus.

Miehistöä koneessa oli 4-5 ja aseistuksena 3 kpl 7,7 mm konekivääreitä - keula-ampumossa, moottorikehdon tornissa ja rungon takaosassa.
Kone myös pystyi tarvittaessa kantamaan ulkoisesti 640 kg:n pommikuorman.

Mielestäni varsinkin 1930-luvulla Italiassa rakennetut lentoveneet olivat todella kauniita muodoiltaan - tai ehkäpä olen katsellet ihan liikaa Porco Rosso animaatioleffaa ;-)

Tämä mallisarja oli Italerin uusintapainos 1970-luvulla julkaistusta originaalista. Malli oli ikäisekseen yllättävänkin mukava rakennettava.

Kommentit

On se hieno. Kyllä Raimo saa näistä vanhemmistakin mallisarjoista näyttäviä malleja aikaan, taaskin. Ehkä jotain lähikuvaa olisin jäänyt kaipaamaan.
Jälleen hieno malli! Joku lähikuva olis tietty ollu ihan kiva, mutta hieno homma näinkin. Italialaismuotoilusta olen samaa mieltä. Erittäin bueno!! Kyllä se on vitosen arvoinen(siis viiden tähden!)

terv. Seppo V
Raimo Leino 24.12.2014 13:53 Vastaa lainauksella
Kiitokset kommenteista - lähikuvia en laittanut, koska olen edelleen sitä mieltä, että pienoismallikisoissakaan malleja ei pidä katsella suurennuslasin tai mikroskoopin avulla. Ihan vaan oma mielipiteeni siis.

Niin no - eihän nämä mitkään kisat ole, mutta kuitenkin …
Raimo Leino kirjoitti:
Kiitokset kommenteista - lähikuvia en laittanut, koska olen edelleen sitä mieltä, että pienoismallikisoissakaan malleja ei pidä katsella suurennuslasin tai mikroskoopin avulla. Ihan vaan oma mielipiteeni siis.

Niin no - eihän nämä mitkään kisat ole, mutta kuitenkin …
No minulla ei ole mitään kokemusta pienoismallikisoista ja ei varmaan lähiaikoina tulekkaan. Kyllä ne omat silmät riittävät lähitarkasteluun. Suurennuslasit, tms. ovat selkkää liioittelua. Kuitenkin haluan aina nähdä niin hyvin kuin omilla silmillä voi nähdä. Sitä haittaa se, että jos malli on esim laitettu vitriiniin siten, että pienin tarkasteluetäisyys on luokkaa 70 cm.

Mutta hei, Hieno malli niinkuin sanoinkin jo aiemmin ja erittäin hyvää Joulua sinne Raimo!
Työnsarkaa on ollut riittävästi ja kun malli on onnistunut, niin rakentavaa palautetta en pysty antamaan. Muutama lähikuva - kuten Mika puyysi - niin a´vot. Niden puuttumisesta rankaisen Raimoa tuntuvasti!! MURRR!
Raimo: " - tai ehkäpä olen katsellet ihan liikaa Porco Rosso animaatioleffaa"

Mielestäni Porco Rossoa EI voi katsoa liikaa.
Minä tykkään näistä malleista ja Espanjan sisällissodan teemasta. Minä teen malleja samasta aiheesta, ehkä koska olen espanjalainen.. Mallisi ovat hyvin tehtyjä.
Porco Rossosta riippumatta tuossa on samaa sulavuutta kuin italialaissa Schneider Trophy -koneissa, vaikka ne ovatkin vesitasoja. Eikä itse mallissakaan ole moittimista, mutta edes yksi värikuva olisi ollut kiinnostava. Nyt jäi maalauskaavio arvaukseksi?

Itseäni alkoivat kiinnostaa siipien viivoitukset. Tuossa omassa I-16 -mallissa oli hieman erilaiset viivat ja rastit, kenties jonkinlainen tapa koodata yksikkötunnukset?
Oikein nätti malli! Tulee tosiaan vahvasti mieleen Porco Rosso.
Pasi Ahopelto kirjoitti:
Eikä itse mallissakaan ole moittimista, mutta edes yksi värikuva olisi ollut kiinnostava. Nyt jäi maalauskaavio arvaukseksi?
Itse mietin myös samaa, mutta kun kuvia oikein katsoi, niin noista on värikuvia ainakin viisi. ;) Maalauskaavio ja kuvauksessa käytetty tausta ovat vain sellaiset että kuvien värillisyyden huomaa lähinnä vain miehistön vaatetuksesta sekä rungon ja ponttoonien kärjistä.
Raimo Leino 26.12.2014 14:04 Vastaa lainauksella
Eetu Tahvonen kirjoitti:
, niin noista on värikuvia ainakin viisi. ;) Maalauskaavio ja kuvauksessa käytetty tausta ovat vain sellaiset että kuvien värillisyyden huomaa lähinnä vain miehistön vaatetuksesta sekä rungon ja ponttoonien kärjistä.
Heh - kaikki kuvat ovat värikuvia. Koneen väritys oli hopean harmaa valkoisilla ja mustilla tunnuksilla. Lisäväriä tosiaan näkyy vain miehistön vaatetuksessa ja ponttoonien kärjissä.
Raimo Leino 26.12.2014 14:09 Vastaa lainauksella
Pasi Ahopelto kirjoitti:
Itseäni alkoivat kiinnostaa siipien viivoitukset. Tuossa omassa I-16 -mallissa oli hieman erilaiset viivat ja rastit, kenties jonkinlainen tapa koodata yksikkötunnukset?
Ilmeisesti ovat jonkinlaisia yksikkötunnuksia - valokuvien perusteella monessa Cantissa oli rungossa kolme mustaa raitaa ja siipien yläpinnoissa kaksi mustaa raitaa. Olen nähnyt vain yhden valokuvan, jossa siipien mustien raitojen lisäksi oli vinot valkoiset raidat (siis kuten tässä mallissani).
Hieno lentovene, aika kirjavia välillä nuo nationalistien tunnukset, välistä valkoiset ristit yläpinnoissa alhaalla mustat palkit 2-3 ja siivenkärjet valkoiset, jossain vaiheessa kait tuo musta pallo yleistyi ja vakiintui myös tasoihin.
AJ 26.12.2014 17:39 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,
Tyylikäs toteutus tyylikkäästä Zappatan C.R.D.A. Cant Z.501 lentoveneestä - kaikinpuolin upea lekomalli hyvällä taustoituksella; enkä kaipaa lähikuviä pienen herrasmiesskaalan mallista; mielestäni kokonaisuutta esittävät kuvat ovat juuri näin hyviä - ja kuvat ovat erittäin onnistuneita.

Loistava lekomalli jälleen kerran. Hyvää Tapaninpäivää ja Hyvät Uuden Vuoden Toivotukset Sinulle Raimo! T. AJ

PS. Onko sinulta tulossa jossain vaiheessa Airfixin ison 1/24 skaalan Hawker Typhoon Mk.1B? Odotan sitä sinulta pajaltasi, sillä muistaakseni pidät erityisesti Typhooneista ja Briteissä viettämäsi vuodet tavallaan suorastaan velvoittavat sen tekemisen…
Noissa spagetti carbonarojen lentoveneissä on sitä ennen sodan tyyliä, tekivät aika tempun kun Balboa lensi new yorkin monen koneen parvella.
Mutta kaikkien maiden vesilentokoneet muistutaa hieman samoja tyyliä,kuten moottorin asennus.
Patonkin ja baskerinkin punaviini&vesikoneissa on jos jonkinlaista tyyliä ja mallia.
Raimo Leino 27.12.2014 11:56 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
PS. Onko sinulta tulossa jossain vaiheessa Airfixin ison 1/24 skaalan Hawker Typhoon Mk.1B? Odotan sitä sinulta pajaltasi, sillä muistaakseni pidät erityisesti Typhooneista ja Briteissä viettämäsi vuodet tavallaan suorastaan velvoittavat sen tekemisen…
No en ole tuota 1/24 skaalan Typhoonia vielä hankkinut - jotenkin on pikku hiljaa alkanut tuntua turhalta isojen mallien hankkiminen, koska ne vievät valmiina niin älyttömästi tilaa. Olenkin Airfixin uusien HIENOJEN 1/72 skaalan mallisarjojen myötä ikäänkuin löytänyt tuon "perus-skaalan" uudelleen - ja nuo sentään valmiina mahtuvat ihan kivasti esille esim. vitriineihin. 1/32 skaalan B-17G Flying Fortress valmistunee joskus tammikuun aikana - tietäispä vaan, että mihinkä senkin taas valmiina säilöö?
AJ 29.12.2014 22:48 Vastaa lainauksella
Moi Raimo, Joo, onhan tuo Airfixin 1/24 skaalan Typhoon todella iso lekomalli, mutta toisaalta vaikuttaa erittäin soivalta peliltä. Harkitsin myös ko. rakennussarjan hankintaa, mutta se on liian ison skaalan leko minulle, ainakin toistaiseksi. Kyllähän tuo rakennussarja www.airfix.com/hawker-typhoon-mkib-1-24.html on näyttävän näköinen - tosin Airfix lienee hieman yliluottavainen, mikäli he uskovat vasta 9-vuotiaan (Age Suitability: 8+) rakentavan ko. rakennussarjan…Terkuin, AJ