Pienoismallit.net

Spitfire LF IXe

Viimeinen tälle vuodelle valmiiksi tuleva mallini on samalla myös viimeinen kolmen neuvostohävittäjän muodostamassa sarjassa. Tällä kertaa kone on sodan loppupuolelta eikä ole itänaapurin omaa valmistetta vaan tylppäsiipinen lend-lease Spitfire. Toivottavasti myös kuvat ovat laadullisesti hiukan parempia kuin aiemmin, kiitos kollegalta saamieni kuvausvinkkien.

Oliko sitten sattumaa vai ei, mutta edelliseen ICM:n sarjaan verrattuna tässä tuotteen laatu oli jo merkittävästi parempaa kaikilta muilta osin paitsi siirtokuvien kohdalla. Ne ovat edelleenkin varsin herkkiä rikkoutumaan ja ilmeisesti kalvo on joko niin paksua tai muuten itsepäistä että siirtokuvat eivät reagoineet siirtokuvanesteeseen juuri lainkaan. Lisäksi siirtokuvavaihtoehtoja oli tasan yhdelle koneyksilölle eikä maalauskaaviosta tai siirtokuvista ollut muuta ohjetta kuin paketin kyljen pienet sivukuvat.

No, tämä ei tällaisen halvan harjoitusmallin kanssa niin suuresti haittaakaan. Maalauskaavio kun on briteillä vakio niin siihen sai vakoiltua apua muualta. Antennilanka puuttuu tästäkin, EZ Line on vielä postissa ja lisätään se sitten myöhemmin. Istuinvyöt väkersin itse, valitettavasti ne eivät kuvissa juurikaan näy etenkin kun käänsin ne referenssikuvan mukaisesti istuimen sivuille enkä jättänyt pehmusteiden päälle.

Paneelirajoissa on käytetty kaikkia kolmea Tamiyan väriä, mustaa yläpinnalla, ruskeaa alapinnalla ja harmaata valkoisessa peräsimessä. Syynä tähän oli halu kokeilla eri sävyjä. Säistyksen jätin minimiin, koska koneen on tarkoitus esittää äskettäin käyttöön luovutettua uudehkoa konetta. Ainoat säistykset ovat vähäiset chippaukset roottorilavoissa, oven reunoissa ja sen alla siiven tyvessä. Into seuraavan projektin kimppuun oli sen verran kova että näemmä unohtui litkutella nuo vanteet, mutta senhän ehtii vielä korjaamaan.

Kommentit

Kehitystä tapahtuu koko ajan, varsin mallikas virvatuli, jatkat vaan samaan malliin.
Kyllä on kaunis Kalinka spit.
Ainoat asiat pakokaasun vanat ja anteenin lanka puutuu.
Säistys alapuolelle, ei ne pahan iivanan kentät olleet kaikki betonia;
Maalaus sen kun paranee, kuten rakentaminenkin.
Noista pakoputkien väristä pidän eriyisesti kuitenkin ei ole nokijälkeä,kuten kokonaisuus maalausestakin.
Paras mallisi tällä hetkellä,kaipaisi pienen alustan tulisi esiin paremmin.
Jonkka 18.12.2014 20:54 Vastaa lainauksella
Kiitoksia kommenteista.

Pakokaasuvanoja ensin suunnittelin laittavani mutta käytyäni läpi tukun valokuvia, tulin siihen tulokseen että brittikoneissa ei niitä juuri esiintynyt. Syyksi tähän selvisi tiukat huolto-ohjeet, mokkereilla oli tarkka lista koneiden huollosta ml puhtaanapito:
www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234912069-spitfire-weathering/

Lisäksi kun koneen on tarkoitus esittää vasta-lainavuokrattua yksilöä, ei pakokaasuvanoja edes pitäisi olla koska brittikoneet koneet laivattiin Neuvostoliittoon, ei siirtolennetty kuten osa jenkkien lend-leaseistä.
Ei paha näinkään, mutta sitten kun tuo saa antennilangan ja litkua vanteisiin, niin johan on komea kone.
AJ 29.12.2014 22:52 Vastaa lainauksella
Moi Jonkka, Ei paha neukku-Spitti, kuten Antti edellä toteaa. Ja Spittejä ei koskaan ole liikaa…Parhain terveisin, AJ
Onnittelut vuoden viimeisestä viikon mallista
A Lappalainen kirjoitti:
Ei paha näinkään, mutta sitten kun tuo saa antennilangan ja litkua vanteisiin, niin johan on komea kone.
Tuota, näissä myöhemmissä Spitfireissä käytettiin VHF-radioita (TR.1133 ja TR.1143). Niissä oli pelkkä mastoantenni, eli ei antennilankaa laisinkaan. Mallissa tämä on siis aivan oikein. Alapintaan voisi lisätä valunutta öljyä, Merlin-moottorit olivat aika tunnettuja öljyvuodoista. Kuvia öljyisestä mahapuolesta löytyy vaikka täältä:

www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234945703-oil-stains-on-spitfires/

T. Risto
Risto Pullinen kirjoitti:
Niissä oli pelkkä mastoantenni, eli ei antennilankaa laisinkaan. Mallissa tämä on siis aivan oikein.
Ok. Minä kun en hirveästi ole näihin vanhempien koneitten eri versioihin perehtynyt, niin menin lankaan (antenni-?:)) vieläpä kun rakentaja itse sanoi sellaisen tähän laittavansa kunhan saa sen postista.
Jonkka 4.1.2015 17:01 Vastaa lainauksella
Täh mitäh?!? Vuosi on vaihtunut vodkan (no okei, viinin) merkeissä enkä ole ehtinyt täällä käymään ennenkuin nyt ja hämmästys on suuri saamastani Viikon Malli -kunniasta. Epäilemättä valmistumisajankohdalla on ollut tässä suuri merkitys, tittelistä on oletettavasti ollut vähemmän kilpailua pyhien aikaan.

Kiitos kaikille pisteitä ja etenkin kommentteja antaneille. Tämä kannustaa jatkamaan kohti parempia ja parempia suorituksia.