Pienoismallit.net

DAF XF105 "P.W. De Mooy Flowerexport"

Baby Blue 1

Tämän mallin esikuva tuli tutuksi tehdessäni yhteistyötä aiheena olevan yrityksen kanssa. P.W. De Mooy Flowerexport ajaa ja myy kukkia Suomeen siten, että autot toimivat kiertävinä myymälöinä kukkakaupalta toiselle. Toiminta on erittäin fiksua ja kalusto siistiä, joten pitihän tästä sitten malli pyöräyttää. Tarkoituksena oli tehdä niin sanottu helppo paluurakentelu, koska ihan viime vuosina ei ole yhtään mallia ehtinyt valmiiksi asti rakentaa. Aihioksi valikoitui Italerin DAF XF105, mutta olisihan se pitänyt uskoa - ei sitä ihan suoraan laatikosta kai meikäläinen mitään osaa rakentaa.

Jo ensitutkiskelulla huomasin, että vaikka esikuva-auto on rakenteeltaan melkoisen suoraan pakasta vedetty, ei se silti vastaa Italerin näkemystä DAFin rekkaveturista. Italerin malli on niin sanottu helpomman koulukunnan malli, eli runko on yhtenä kikkareena, ohjaamon sisustus ja moottori puuttuvat ja esimerkiksi polttoainesäiliö on valettu suoraan runkoon. Takanavat ovat lisäksi Italerilla vanteisiin valettua mallia ja olleet samanlaiset jo vuodesta ja merkistä riippumatta kaikissa firman rekkamalleissa. Niinpä sitten vain kartoittamaan puutteita ja eroavaisuuksia ja hommiin. Onneksi mahdollisuus dokumentoida esikuvaa oli käytetty hyvin, sillä vaikka kalustoa on mahdollista kuvata vaikka joka viikko ihan tuossa lähellä, kyseinen vetäjä on myyty muutama kuukausi sitten kalustopäivityksen yhteydessä.

Runko ja alusta:

Edestä taaksepäin luettuna tapahtui seuraavaa: Etuakseli vaihtui KFS:n valkometalliseen, sillä arvelin keulalle tulevan sen verran lisäpainoa, että Italerin muovinen akseli ei välttämättä kestä sitä. Muistaakseni Italerin akselia ei tässä mallissa saanut ohjaavaksi, mutta tästä en ole varma. Ohjaava akseli on kuitenkin kiva esimerkiksi kuvatessa. Polttoainesäiliö sahattiin irti ja siirrettiin rungon vasemmalle puolelle, kuten oikeassakin autossa. Samalla piti tietenkin korkki vaihtaa kätisyyttä vastaavalle paikalle. Oikealle puolelle rakennettiin KFS:n sarjasta Ad-Blue järjestelmä kaikkine muutoksineen. Taka-akselille laitettiin uudet vetonavat A&N:n MANin navoista, jotka ovat tässä mittakaavassa katsottuna melko identtiset DAFin kanssa. Lokasuojat vaihtuivat M&G:n resiinisiin joiden paras puoli on jämäkämmät kiinnikkeet runkoon kuin Italerin muoviset ripellykset. Vanteet kautta linjan ovat hyvin detaljoituja KFS:n resiinituotteita.

Hytti

Sisustuksen puolesta Italeri on jättänyt sisäseinät tarjoamatta. Myös esimerkiksi penkit ovat vähän niin ja näin. Niinpä apuun tuli erinomainen A&N:n sisustussarja DAFiin jonka myötä esikuvanmukaisuus parani huomattavasti. Seinät, punkat ja alapunkan alla olevat laatikot sekä penkit muuttuivat realistisiksi esityksiksi. Sisustuksen suhteen ei tehty ihmeempiä kikkailuja, maalausta vain - esikuvassakaan ei ole sen kummempaa hifistelty. Ulkopuolella sen sijaan tarvittiin yhtä sun toista laittelua. Auton yleisilmeestä suuren osan tekevät maalaus. Kuviot toteutettiin piirtämällä vektorit ja tilaamalla Fireballilta loistavaa laatua olevat siirtokuvat. Maalaus suoritettiin ruiskulla ja Tamiyan sekä Gunzen maaleilla - luottotavaraa, jos kaikki olisi yhtä mukavaa hommaa kuin em. tuotteilla maalaaminen, olisi maailmassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto. Mainostaulu hytin otsalle löytyi Lescrenierin valikoimista, samoin ylävaloraudan aihio jota kyllä sai aika lailla muokata. Lisävalopatterit tulivat A&N:ltä.

Viimeistely

Metallipintaiset osat maalattiin Alcladeilla ja muu auto siis Tamiyalla ja Gunzella. Lakkaa en kokenut viimeistelyssä tarvittavan, pinnasta tuli mielestäni miellyttävä ja kiillosta realistinen kerralla. Siirtokuvat pysyvät Micro-Solilla. Rekisterikilvet tein heijastavasta keltaisesta kalvosta ja tulostin siirtokuvakalvolle oikeat tunnukset. Kävelytasot on muotoiltu KFS:n MAN-arkilta, josta löytyi sopivaa reikälevyä. Sivupeilien rakenne oli suoraan laatikosta aika vanhahtava varsien osalta, joten uudet varret piti rakentaa kuparilangasta ja styreenistä. Alarauta on omaa tuotantoa alumiinista, jonka kiillotin ja asensin esikuvassakin esiintyvät tuikut.

Kaikin puolin mukava prosessi, ei liian haastava näin pitkän ajan jälkeen lämmittelyksi. Tarpeeksi referenssejä oli tarjolla, samoin kuin kaikki tarvittavat varusteet löytyivät jo entuudestaan. Ei tarvinnut siis tilata ja odotella kuin siirtokuvien osalta. Ehkäpä tämä harrastus tästä jälleen lähtee, kun ketsuppipullo on avattu ja jotain valmista saatu esille!

Kommentit

J Pokki 14.12.2014 15:18 Vastaa lainauksella
Tässä vielä linkki tarkempiin kuviin, näyttäisi menneen aika muhjuksi nämä…
Kyllä on komeasti avattu ketsuppipullo! De Mooyn autoja on toisinaan näkynyt täälläkin Savonmaalla, ja ovat mallin mukaisia, eli siistejä kapineita. Harmi, ettei Italeri tahdo saada aikaan minkään merkin kanssa kun aihioita- jos aikoo hifistellä kamppeen viimeisen päälle kuntoon, maksaa pelkät muunnossarjat useamman kerran alkuperäisen sarjan hinnan. Vanteiden sävy vaikuttaa melkoisen tummalta, onko joku spesiaaliväri?
J Pokki 14.12.2014 15:30 Vastaa lainauksella
Kiitos! Kuopiossakin käyvät juu, kerran viikossa…
Ja totta on tuo Italeri-asia, MP2-Actros taitaa olla aihio, josta voisi saada suoraan laatikosta aika lähelle oikean - siis jos pysytellään 2-akselisessa veturissa.
Mallin vanteet ovat luonnossa aika lähelle kiillotettua alumiinia, kuvissa ei aivan toistunut halutulla lailla, jäi aika tummaksi.
Hyvä Juha!
Siitä se taas lähtee…
Itse teen Kronen perävaunua dollyn kanssa… Kiitos etsistä alleajosuojaan…
Kateeksi käy tuo taito piirtää siirtokuvia.
Hieno on! Tuo maalipinta on komee ja kaikki viimesen päälle linjassa. Rakensin juuri Actroksen sarjasta 3865 ja oli mun mielestä huomattaasti helpommin istuvat osat kun näissä Italeri Scanioissa. Hytin sisusta oli aika pitkälle 1 Actrosta mutta aika helppo muokata jos haluaa.
maxres 15.12.2014 11:34 Vastaa lainauksella
Todella hyvältä näyttää paluumalli, miltä mahtaa sitten jatkomallit enää näyttääkään. :)

Mutta täällä kun pitää aina vähän jotain kritisoitavaa kaivaa ;) niin lasinpyyhkijät ovat jotenkin pystyssä kulmassa, noissa etsipyyhkimissä lienee vähän lyhyt varsi(?).