Pienoismallit.net

Boeing 787-8 Dreamliner

Ethiopian ET-AOQ

Boeing 787-8 "Dreamliner" on uudehko pitkän matkan laajarunkokone. Se on ollut kaupallisessa käytössä vasta vuodesta 2011. Pienoismallina kone löytyy 1:144 mittakaavassa Revellin lisäksi ainakin Zvezdan valikoimasta.

Revellin Dreamliner muodostui itselle jonkinlaiseksi maalinkuivumismalliksi. Kokoaminen oli mutkatonta, ja osien yhteensopivuus oli melkoisen hyvä. Siirtokuva-arkin tilasin 26Decalsilta. Maalausvaiheessa tapahtuneiden töppäilyjen takia tämän rakentelu on venynyt, mutta valmista tuli viimein, ja oikeastaan olen tähän aika tyytyväinen.

Olisin halunnut toteuttaa matkustamon ikkunat läpinäkyvinä, mutta yritykseni maalata ikkunan reunukset ennen rungonpuolikkaiden yhteenliittämistä epäonnistui, ja tästä syystä (laiskuuttani) vetelin uuden maalipinnan ikkunoiden päälle. Päälaskutelineiden sisemmät pienet luukut puuttuvat, sillä ainakin toinen niistä katosi imurin syövereihin, ja uusia en ole vielä saanut aikaiseksi. Paketissa mukana tulevien suljettujen laskutelineen luukkujen osista ne saa kätevästi leikattua.

Keulan muoto ei ehkä aivan vastaa esikuvaansa, ja valokuvat korostavat tässä ikkunakappaleen reunoja, jotka taitavampi olisi saanut kauniimmin piiloon. Kauttaaltaan valkoinen malli voisi olla helpompi kuvattava jonkin erin värisellä taustalla. Eräänlaisena terapiaprojektina tästä ei tämän enempää kerrottavaa oikeastaan ole.

Kommentit

-----.
wade 28.11.2014 13:13 Vastaa lainauksella
Ollakseen maalinkuivumismalli niin aika tarkasti on johtoreunat ja moottorit maalattu, eikä tuo kokovalkoinen maalauskaaviokaan ole ihan niin helppo rasti kuin äkkiä luulisi. Siirtokuvat istuu nätisti, se että ne eivät ihan vastaa todellisuutta kun oikean koneen kuvia katselee menee kyllä 26Decalsin piikkiin vaikka oikean kyljen ikkunarivi saattakin vähän aaltoilla tuossa 5. kuvassa. Kuvakulma on tosin sellainen että esim. pieni painuma rungossa korostuu suhteettomankin paljon eli livenä asiaa ei välttämättä edes huomaa.

Mutta kokonaisuus ratkaisee ja yleisvaikutelma on ehdottomasti hieno, ei tässä mitään parannusehdotuksia tarvita jos kyse on vielä tällaisesta vaikeuksien kautta voittoon -tapauksesta! Oikean koneen high tech-ilmapiiri välittyy tässäkin mallissa kauniisti, kaikkien Boeingin teknisten ongelmien jälkeenkin Dreamliner-nimelle on edelleen katetta.
Jari A 28.11.2014 22:28 Vastaa lainauksella
Kiltävä valkoinen on vaativa maalattava. Mielestäni olet onnistunut hyvin. Kiva nähdä malleja siviilikoneista.
AJ 1.12.2014 08:45 Vastaa lainauksella
Moi Heikki, Kompaten edellä olevia kehuja, komea ja hyvin rakennettu Boeing 787-8 "Dreamliner". Erityisen onnistunut on tuo vaikea valkoinen maalaus. Parhain terveisin, AJ
Moi!
Kiitos kaikille kommenteista! Mielelläni kuulisin sopivia kikkoja noiden renkaiden maalaamiseen ja etenkin maskaamiseen. En ole löytänyt oikein mitään mielekästä tapaa, ja käsi tärisee sen verran, että pelkällä pensselillä ei tarkkaa reunaa synny.
Maalipinta on edelleen hieman rypyläinen, mutta mielestäni parempi kuin aiemmissa.
Siirtokuvat olivat todella paksua materiaalia, mutta siltikin onnistuin saamaan toisen puolen ikkunarajan vinoon. Tämä johtuu osin siitä, että maalipinnan alla olevia ikkunoita ei ole kitattu umpeen, vaan pinta on niiden osalta epätasainen. Tämän takia siirtokuvien liu'uttelu kohdilleen oli vähän hankalaa.
Mukavaa ja mallailuntäytteistä joulun odottelua kaikille!
wade 2.12.2014 12:22 Vastaa lainauksella
Heikki Väyrynen kirjoitti:
Mielelläni kuulisin sopivia kikkoja noiden renkaiden maalaamiseen ja etenkin maskaamiseen. En ole löytänyt oikein mitään mielekästä tapaa, ja käsi tärisee sen verran, että pelkällä pensselillä ei tarkkaa reunaa synny.
Näissä 1:144-malleissa terävä veitsi ja maskiteippi toimii useimmiten, riippuu vähän vanteesta ja renkaasta kannattaako tehdä reikämaski vai ympyrä. Jollakin meistisarjalla tai reikämallineella voi tehdä myös maskeja. Aina ei tarvitse välttämättä käyttää maaliakaan, esim. joissakin Revellin sarjoissa tulee mukana myös vannesiirtokuvat joita voi tilanteesta riippuen muokata ja hyödyntää myös muissa malleissa.

Mutta jos figuurimallarit maalaavat vapaalla kädellä vaikka mitä niin kyllähän yhdet lekomallin renkaat sujuvat myös, kunhan välineet on hyvät (ainakin 000-koon pehmeä sivellin, oikein ohennettu maali) ja työskentely-ympäristö sopiva (tarkoittaa mulla ainakin kirkasta työvalaisinta jossa on suurennuslasi). Vaatii tietysti harjoittelua eikä onnistu ihan joka päivä, mutta en ole myöskään keksinyt miten johonkin 1:200-skaalan mikroskooppisiin nokkapyöriin juuri maskejakaan laitellaan.

Pieniä virheitä voi korjailla jälkeenpäin vaikka erittäin kapeakärkisillä tussikynillä, kiitos mangaharrastajien niitä on myös nykyään aika hyvin saatavilla.
wade 3.12.2014 10:49 Vastaa lainauksella
Kai-Petri Gustafsson kirjoitti:
Appelsiinipintaa tahtoo itselläkin väkisinkin aina tulla, eikä tuo mallisi pinta nyt mitenkään kehno ole. Sitä paitsi appelsiinipinta tahtoo ylikorostua valokuvissa.
Näinhän se on, jos ei tule appelsiinipintaa niin ainakin lähtee sitten herkästi tekemään ylimääräisiä valumia ja näistä kahdesta tuo appelsiinipinta on ilman muuta helpompi korjata: se lähtee kiillottamalla. Melkein vaikeinta kiillotuksen onnistumisessa on se että malttaa olla tekemättä yhtään mitään kunnes maali on varmasti kuivunut ja kovettunut, sitten vaan hienoa vesihiomapaperia (< 1000) tai hiomatahnaa/nestettä. Jos tulee tasaista niin hyvä, lakat tai lattiavahat päälle jos kiiltoa ei muuten tule tarpeeksi. Jos taas menee puhki, niin onpahan ainakin tasainen pohja vetää uusi yritys maalia.

Ihan kaikki pienoismallimaalit eivät ehkä kestä näitä jälkikäsittelyjä, mutta Revellin ja XtraColorin emailmaaleilla toimii.
Kiitos hyvistä vinkeistä!
Tosiaan nuo ikkunat oli tarkoitus jättää läpinäkyviksi (maalasin ikkunoiden reuna-alueet valkoiseksi ennen kuin kiinnitin ikkunapalat ja yhdistin rungon puolikkaat), mutta maalattujen pintojen sävyt eivät jostain syystä täsmänneet (ikkunoiden ympärystät olivat hieman läpikuultavammat kuin muu runko, pohjamaali näkyi vähän läpi).Siksi vetelin uuden maalin ikkunoiden ylikin.
Pitääpä hankkia tuommoinen meistisarja, niin alkaa maskaaminen toivottavasti onnistumaan paremmin. Ja aina silloin tällöin tulee noita täysin pyöreäikkunaisiakin matkustajakoneita vastaan joten tarvehan on ihan ilmeinen!