Pienoismallit.net

229mm Obuhov-rannikkokanuuna m.1867

Mäkilavetin kannatinpalkit.

Tein mäkilavetin palkit viidestä eri messinkiprofiilista tinajuotoksin sekä sahaamalla ja viilaamalla. Palkkien koko Obuhovissa on 200 x 140mm ( 5,7x4mm) ja paksuuttakin keskeltä n. 50mm. Palkkien pituus on n.4500mm (128mm) Olisin kovin mielelläni tehnyt nämäkin valmiista profiilista vaan eipä sellaisia ole kaupan. Yhteen tinattuna 0,4 millin lattaprofiilit sekä kaksi C-profiilia muodostavat melkoisen tukevan alustan kanuunalle.

Kommentit

Mielenkiintoinen projekti. Tuossa projektisivulla lukee tykin ampumaetäisyydeksi "vain" 5,3km. Oliko se todella näin lyhyt? Suomenlahden leveyteen nähden tuntuu vain kovin vaatimattomalta kiinteään rannikkopuolustukseen.

Muuten tämä projekti vaikuttaa taas kerran lukeutuvan niihin, joiden todellinen työmäärä ei paljastu kuvien ja tekstin kautta. Mm. tuo tykin hammasliuska. Kymmenen tuntia… yksi osa…
Ko. kanuunat olivat Venäjän laivaston "ylijäämää" ja jo vanhentuneita mustaruutiaseita Suomenlinnaan siirrettäessä n. vuonna 1890. 1860-luvun ampumaetäisyyteen tykin kantama oli riittävä koska tuolloiset laivastotaistelut käytiin lähietäisyydeltä suorasuuntausammuntoina. Tuolloin siirryttiin myös palloammuksista kranaatteihin jossa käytettiin lyijyvaippaa ja joka osaltaan pienensi lähtönopeutta ja vähensi kranaatin tehollista painoa ja tilavuutta. Tykistä tehtiin parannettu malli 1877 jossa putkea oli pidennetty ja siirrytty kuparisiin johtorenkaisiin. Tällöin ammusta voitiin pidentää yhdellä kaliiperipituudella säilyttäen entinen paino. Näillä parannuksilla m-77 kanuunan ampumaetäisyydeksi saatiin 7470m lähtönopeuden noustessa 455m/s.
Tuota hammasliuskaa nysvätessäni oli koko projekti vähän aikaa katkolla eli meinasin lyödä hanskat tiskiin.
EIvätkä nuo tykit ja tähtäinlaitteet kovin erinomaisia olleet 1900-luvun alussa. Taistelulaiva Mikasan kannella pääsin lukemaan mielenkiintoisen faktan infotaulusta. Tsushiman meritaistelussa vuonna 1905 6km etäisyydeltä 10% kranaateista osui maaliinsa ja 3km etäisyydeltä edelleen vain 50% :)
Obuhovissa on tähtäin"jyvät" putken kummallakin puolen sekä putken lukkopäässä kaksi nostettavaa ja laskettavaa T-mallista tankoa joiden avulla sitten sihtailtiin vihollista kohti. Saman tähtäystarkkuuden olisi ehkä saanut katsomalla maalia suoraan putken läpi ja sitten lataamalla ja laukaisemalla :)