Pienoismallit.net

IAF Kfir C7

Israelin ilmavoimien leijonanpentu

Olin jo useamman vuoden ajan odottanut kunnollista mallia Israelin ilmavoimien Kfiristä mittakaavaan 1/48. Kun sitten uusi kiinalainen valmistaja AMK (AvantGarde Model Kits) esitteli hiljattain Kfir C2/C7-mallinsa, päätin välittömästi hankkia tuon rakennussarjan.

Kfir:in (suomeksi leijonanpentu) kehittäminen perustui siihen, että Israelin ilmavoimien Mirage III:ssa ja Nesherissä käyttämät ranskalaiset Atar 9-suihkumoottorit korvattiin tehokkaammilla Phantomin J79-moottoreilla. Koska tämä uusi voimanlähde oli huomattavasti aikaisempaa painavampi ja vaati myös tehokkaampaa jäähdytystä, jouduttiin Miragen runkoa modifioimaan monilta osin. Kfirin takarunko on paksumpi ja lyhyempi kuin Nesherissä, ja monet järjestelmät päivitettiin ajan tasalle. Kfir otettiin käyttöön 14.4.1974, Ensimmäisen C1-mallin jälkeen lanseerattiin Canard-siipinen C2-malli ja viimeisimpänä C7, jonka asetekniikkaa oli edelleenkin paranneltu. Tämä malli pystyi kuljettamaan suuremman asekuorman ja se pystyttiin myös tankkaamaan nopeammin. Kfireillä saatiin niiden käyttöaikana vain yksi ilmavoitto, kun Libanonin sodan aikana koneella ammuttiin alas syyrialainen MIG 21. USA:n ilmavoimilla oli myös aikanaan vuokralla 25 Kfir C2:sta.

AMK:n malli oli erittäin mukava tuttavuus. Rakennussarja ja ohjekirjanen olivat korkealaatuiset, lähes Tamigawa-tasoa, ja vain muutamassa kohdin jouduin käyttämään hieman kittiä. Siirtokuvat olivat hyvälaatuiset, mutta käytin niiden ohella myös aikoinaan hankkimiani IsraDecalsin siirtokuvia. Rakentaminen vei paljon aikaa, sillä sarjassa on lukemattomia pieniä osia, neljä ohjusta ja kolme pudotettavaa lisäpolttoainesäiliötä kiinnikkeineen, ilmanottoaukkoja, vettiilejä, jne. Valitsemani neliväri-camo, vaati myös paljon maalaus- ja maskeeraustoimenpiteitä.

Valitsin mallini esikuvaksi laivue 144:sen (Arava Guardians) Kfir C7:n. Siirtokuva-arkilla oli erittäin suuri määrä pikkumerkintöjä, joiden parissa minulta vierähti useampi päivä. Jaoin mielessäni koneen eri osa-alueisiin, joihin kuhunkin laitoin päivittäin siirtokuvat. Kaikkia ei olisi millään pystynyt kiinnittämään kerralla (en ainakaan minä). Lukitsin siirtokuvat koneen pintaan sivelemällä leveällä pensselillä Humbrolin Clear-lakkaa, joka levittyi erittäin hyvin ja tasaisesti. Lopuksi lakkasin mallin ruiskuttamalla sen pintaan Hubrolin satin cotea. Maalaukseen käytin Xtracolorin ja Vallejon värejä. Suihkuputken maalasin Alcladin burnt ironilla.

Olen suhteellisen tyytyväinen lopputulokseen ja siihen, että sain pitkän odotuksen jälkeen IAF-kokoelmaani tämän tärkeän 1970-80-lukujen hävittäjän.

Kommentit

PhantomII 19.11.2014 21:08 Vastaa lainauksella
Kfirejä ei sivustolla olekaan paljoa näkynyt, vaikka koneesta onkin muutamia mallisarjoja sekä 1/48- että 1/72- mittakaavoissa. Tähän isompaan mittakaavaan en ole lainkaan tutustunut ja pienemmän koon mallitkin ovat jo melko vanhoja tuotoksia, joskín kelvollisia malliaihioita sinänsä - ja parhaita markkinoilla olevia.

Tämä Kfir-malli on - kuten tekijänsä mallit yleensäkin - huolella rakennettu ja maalattu ja siirtokuvatyöskentelykin on kunnialla saatettu loppuun. Kfir C7 - koneet maalattiin ns. F-16 kaavioon ja ehkä ensimmäiseksi erottuvat maalauksestaan aiemmista Kfir-alatyypeistä. Tosin joitakin Kfir C2-koneita maalattiin myös tähän kaavioon.

Mallissa on nähtävissä tietysti myös C7-tyyppiin tehdyt muutoksetkin, joten asiasta kiinnostuneille tämä malli tuonee näytille Israelin tärkeän rynnäkkökoneen, joka ei välttämättä suurelle yleisölle ole kovinkaan tuttu ennestään. Edustava malli, täytyy sanoa.
Upea malli!

Tämä kone on kyllä niin tuntematon minulle, mutta nyt oli mukava lukea lyhyehkösti tästä hävittäjästä ja saada joku käsitys edes tästä.
Komppaan Phantomia, että tekijä on tehnyt kaikki mallinsa aina huolellisesti ja niin tämäkin on tehty. Miellyttävä katsella siis. Oodia voisin vääntää vaan sillä en osaa sanoa mitään korjattavaa mallista.

Bravo!
Tally-ho 19.11.2014 21:46 Vastaa lainauksella
Kiitos positiivisista kommenteista Phantom II ja Antti.

T. Tally-ho
Oikein upea Kfirin malli ja vielä 48 mittakaavassa.Malli on sopivan siisti ja uppoviivojen korostus on maltillisen tyylikästä.Phantomia ja Anttia kompaten,, kerrassaan hienoa työtä.Kfir on aina ollut yksi suosikki malleista.Itse en ole tutustunut kuin Haseagawan ja Italerin sarjoihin.Italerilla oli muuten aikoinaan myös F'21 Lion paketointi USAF tunnuksilla.

P.S.KFIR ei käsittääkseni tarkoita muinais hepreassa leijonan pentua vaan sitä nuorta alfa- urosta jonka lauman johtaja on karkoittanut laumastaan etsimään uutta paikkaa toisessa "jalopeura"yhteisössä.Myös Suffa (F-16I) on monesti käännetty hieman ylioikoisesti pyörre tai hiekka myrskyksi.Sufa/Suffa=se Voima joka nostaa erämaan hiekan.
Meni vähän ohi aiheen mutta hieno malli joka tapauksessa ja hyvä tiivistetty historiikki.
Well done Tally -ho!
Sori.Pisteet meni taas metsään kun nämä hipaisu näytöt eivät ole tarkoitettu basisteille.Pisteitä piti olla 4 joten lisätään se virtuaalisesti mieliin.
Tally-ho 20.11.2014 12:06 Vastaa lainauksella
Opa Laitinen kirjoitti:
Sori.Pisteet meni taas metsään kun nämä hipaisu näytöt eivät ole tarkoitettu basisteille.Pisteitä piti olla 4 joten lisätään se virtuaalisesti mieliin.
Terve Opa,

Kiitos kommenteistasi sekä virtuaalipisteistä :-). Hepreaa osaamattomana tukeuduin Kfirin käännöksessä Pertti Perttulan kirjaan "Jylisevä taivas". Sinulla on varmasti parempaa tietoa sanan merkityksestä. Yleisestihän se käännetään englanniksi "lion cub".

Noissa pisteytyksissä minullekin on usein sattunut virheitä, kun nakkisormeni on tökännyt kosketusnäytöllä väärää kohtaa. Tuohon pistesyöttöön pitäisi saada joku parempi tapa.

t. Tally-ho
Edellä on mallia kehuttu moneen kertaan komeaksi ja ihan syystä!
Tally-ho 20.11.2014 23:00 Vastaa lainauksella
A Lappalainen kirjoitti:
Edellä on mallia kehuttu moneen kertaan komeaksi ja ihan syystä!
Kiitos kehuista

T. Tally-ho
Jonkka 20.11.2014 23:16 Vastaa lainauksella
Erittäin hieno malli ja yhtä upea on esikuvansakin. Nelivärikaavio oikein onnistunut, näyttää melkein karkilta verrattuna moniin harmaisiin serkkuihinsa.

Itsellänikin tämä konetyyppi on jo laitettu hankintalistalle, todennäköisesti Kineticin sarja samassa kokoluokassa. Hankintavuotta ei vaan ole vielä päätetty. :)
AJ 20.11.2014 23:29 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho, Komppaan edellä olevia kehuja - mestariteos jälleen kerran. Hyvä taustoitus, hienosti rakennetty, maalattu ja viimeistelty sekä ässäkuvat pienoismallista referenssikuvineen.

Värisävyt ovat ihailtavan hyvin toteutettu lekomalliin; mitkä olivat tarkat maalien värisävyt? Mikä muuten tekee Avant Garde Model Kitsin Kfir C2/C7-rakennussarjasta paremman kuin Kineticsin tai Wingman Modelsin vastaavat? Kiitos vastauksista etukäteen.

Kaiken kaikkiaan kokonaisuudessaan upea lekomalli hieman harvinaisemmasta ja vähemmän tutusta konetyypistä! Parhain terveisin, AJ
Tally-ho 21.11.2014 07:52 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
mitkä olivat tarkat maalien värisävyt? Mikä muuten tekee Avant Garde Model Kitsin Kfir C2/C7-rakennussarjasta paremman kuin Kineticsin tai Wingman Modelsin vastaavat?
Terve AJ,

Kiitos taas positiiviista kommenteistasi. Ne lämmittävät vanhan mallarin mieltä! Kfirin FS-värisävyt ja vastaavat Xtracolor-sävyt ovat seuraavat:

Tummanruskea, FS30219, X102
Hiekanruskea, FS33531, X105
Vaaleanvihreä, FS34424, X7
Harmaa, FS36375, X136

Mitä eri rakennussarjoihin tulee, tutkin niiden arvioita netissä. AMK ja Kinetic saivat lähes yhtä hyvät arviot. Kineticin rakennussarjassa kuitenkin Kfirin keskimmäinen "supersonic drop tank" oli liian lyhyt. Wingmanin tuotteesta minulla ei ole tietoa. Oman sarjani ostin Kuivalaisen Martilta.

T. Tally-ho
Tally-ho 21.11.2014 07:54 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikille positiivisista kommenteista!
Eri hieno IAF-lentokone! Upea kaavio on toteutettu juuri kohdilleen ja vaikutelma on sekä näyttävä, että realistinen. Täysi varustus lisää mallin iskevyyttä. Kfir on muutenkin jotenkin huomattavasti räyhäkkäämmän näköinen, kuin alkuperäiset miraget.
Tally-ho 23.11.2014 00:14 Vastaa lainauksella
Kiitos Kalle!
AJ 23.11.2014 10:20 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho, Kiitos vastauksista.
Nuo värisävyt ovat erityisen upeasti toteutetut ja Kfir C7 lekopienoismallisi on ehdottomasti yksi parhaista jettimalleista saitilla!
Pieni lentokenttä-alusta mallille, niin a vot, loistava malli tulee vieläkin paremmin esille. Kalle tuossa edellä osuvasti toteaakin, että Kfir on melkoisen räyhäkäs leko. Parhain terveisin, AJ