Pienoismallit.net

Riva Aquarama 1970

Moottoriveneklassikko

Riva Aquarama 1970

Riva Aquarama on maineikkaan italialaisen Riva veneenvalmistajan ehkä tunnetuin ja legendaarisin tuote. Tämä kyseinen venemalli sai 1960 ja 70-luvulla varsinaisen luksustuotteen imagon.

Startti tälle legendalle lähti vuonna 1962 kun venemallin Tritone runko valjastettiin Aquaramalle. Nämä mahonkirunkoiset veneet rakennettiin aikanaan huolella ja hartaudella ja varustettiin kahdella koneella. Konetehot eri variaatioissa vaihtelivat 185-400hv välillä per kone. Aquaramasta tehtiin mahonkirunkoisena vielä 3 eri versiota. Varianteissa merkittävin ulospäin näkyvä ero oli erilaiset uimatasoratkaisut veneen perässä. Aquaramasta lähdettiin uimaan heittämällä narutikkaat veteen.

Sporttisuudestaan ja luksusleimastaan johtuen Riva Aquarama sai ajansaatossa moottoriveneiden Ferrari-statuksen ja tänäkin päivänä näiden klassikoiden, mikäli jossakin on myynnissä joku yksilö, hinnat pyörivät puolen miljoonan euron molemmin puolin.

Tämä Riva on monestakin syystä myös suosittu koriste-esine ja sitä löytyy mitä erilaisimmista nettikaupoista eri tavoin valmiiksi rakennettuina. Hinnoista päätellen rakentaminen tapahtuu Aasiassa.

Varsinaista mallareille tarkoitettua sarjaa tekee tietääkseni ainoastaan Amati. Mikään halpa paketti tämä ei ole kun hintaa kertyy peruslaatikolle jo 375 €. Vene runkokaarineen ja kölirankoineen on järeä ja jämäkkä ja koostuu lähes 200 vaneriosasta. Tämä siksi, että mallista voi tehdä RC-version halutessaan. Sopiva moottoripaketti toimivine peräsimineen maksaa toiset 200 € lisää ilman radiolaitteita.

Scratch-rakentajille on myös mahdollisuus tehdä kaikki ihan alusta alkaen kun sarjan täydellisiä piirustuksia on saatavilla. Fittings-paketteja on saatavilla myös eri osa-alueisiin.

Paketin sisältö oli ensisilmäykseltä laadukas, mitä tietysti hinnan puolestakin sopi odottaa. Laser-leikatut vaneriosat olivat todella mittatarkat ja sopivat tarkasti toisiinsa. Mutta rakentamisen edetessä, päänvaivaa syntyi yhdestä jos toisesta asiasta. Tästä riemusta lisää alla.

Rungon laudoitus on perinteinen 2-kerroslaudoitus. Ensimmäisellä kerroksella varmistetaan rungon muoto ja päälle mahonkilaudoitus. Pintalankut ovat 1,5x8mm ja taivuttelu vaati aina esitaivutusta. Toisaalta järeämpi koko mahdollisti pienten pikapuristimen käytön joilla varmistin, ettei rakoja jäänyt lautojen väliin. Päältäpäin esikuvissaan ei mahonkilautoja kiinnitetty eikä tapitettu.
Puuha oli hidasta kun liiman kuivumista lauta kerrallaan sai odotella. Pelkkien kylkien mahonkilaudoitukseen meni kolme kuukautta. Mahonkilaudat kuitenkin loppuivat kesken vaikkei sutta syntynytkään matkan varrella. Onneksi tein kölin viimeisenä ja siihen tein omasta varastosta puuttuvat laudat.

Ensimmäinen iso päänvaiva oli kannen raitalankutukseen tarkoitetuissa rimoissa. Mahonkiriman piti olla 1x3mm ja vaaleamman riman 1x1mm. Paksuus jäi kummassakin rimassa alle 0.9mm ja kun kannen reunan mahonkivaneri oli taas 1,25mm, näillä eväillä en lähtenyt kantta rakentamaan. Mahonkivanerin pintaviilu oli vain 0,3mm ja kantta tasaiseksi hiotessa kannen reunavanerin pintaviilu olisi mennyt helposti puhki.
Tein uudet kansilankut apa-puusta, joka väriltään on hyvin samanlaista kuin muu veneessä oleva mahonki ja koivusta tein 1x1mm rimat väliin. Apa oli kuitenkin melko huokoista ja se toi sitten lakkausvaiheen alkaessa merkittävästi ylimääräistä työtä.

RC-versiota varten tarkoitettu sarjan peräkansi luukkuineen ei vastaa esikuvaansa. Peräkannen raitalaudoituksen tein ulottumaan aurinkopedin reunasta peräpeilin mahonkikaareen saakka. Samoin aurinkopediltä lähtevän valkoisen keskiosan muutin peräpeiliin alaspäin laskevaksi. Aurinkopedin reunusta ei ollut ajateltu sarjassa laisinkaan ja tein sen sitten mahonkiviilusta muotopuristeena. Paljon siitä ei valkoisen sivutoppauksen alta kuitenkaan näy. Mutta ei esikuvassakaan ylimääräisiä rakoja moottoritilaan ole.

Pintakäsittely oli oma iso haasteensa. Pituutta mallilla on 86 cm ja pinnat niin hionnan kuin lakkauksenkin kannalta haastavat kun vajaan 10 cm matkalla veneen kyljissä muoto muuttuu kuperasta koveraksi niin pituus- kuin korkeussuunnassa. Hiomista ja taas hiomista riitti rakentamisen joka vaiheessa. Suhteellisen isojen pintojen vuoksi väärin ja huonosti hiotut kohdat peilasivat heti ikävästi.
Yritin ensin lakata vaahtomuovisiveltimellä kun sen käytöstä oli edellisessä Louhi-mallissa hyviä kokemuksia. Rivan kannessa oli kuitenkin jo niin paljon epäjatkuvuuskohtia, ettei hyväksyttävää jälkeä tällä konstilla syntynyt. Huonon lakkakerroksen hiomiseen meni aina 2-3 tuntia ja kun tätä olin yrittänyt tällä metodilla 6 kertaa, päätin lähteä ruiskukauppaan. Ostin alapuolisella säiliöllä varustetun halpisruiskun kun koko veneen kertalakkaukseen meni aina 2 lasipurkillista. Uretaanilakalle sopivan viskositeetin ja omien ruiskutustaitojen opiskeluun meni 7 kertaa. Ja tietysti 7 hiontakertaa kunnes jälki viimein oli sellaista kuin piti. Näillä lukemattomilla harjoituskerroilla oli se hyvä puoli, että kannen huokoset tulivat samalla kitattua. Lopullinen pinta on kuitenkin vain kahteen kertaan lakattu.
Mutta lahjatonkin oppi viimein ruiskuttamaan kun tarpeeksi harjoittelee. Pinta on todella kiiltävä ja sen kuuluu ollakin. Oikea Riva kiiltää kuin flyygelin kansi.

Monien yksityiskohtien kanssa tuli taisteltua. Yksi iso rasti oli mittaritaulun alareuna. Esikuvassaan siinä on kiiltävä teräslista. Sarjassa sitä ei ollut ja tein sitten ensimmäisen muovilistasta. Sen paikallaan maalaaminen kiiltäväksi pensselikonstein ei onnistunut millään. Joten revin sen sitten pois, taivuttelin uuden ja maalasin kromi-sprayllä. Tosin siitä paras kiilto ehti jo kulua pois kun asennuksen jälkeen sitä joutui käpäilemään muista syistä johtuen vielä useasti.
Ratti-rakenne koostui useammasta palasta ja sen liimaaminen, kittaaminen ja oikeiden muotojen hakeminen otti aikansa. Netistä kuvia löytyy satoja joten sieltä oli hyvä hakea mallia.
Sarjassa oli valmiiksi tehdyt penkit, pehmustetut kuomukotelon kansien turkoosit vinyylikannet ja aurinkopedin patjat.
Nämä oli näennäisesti hyvin pakattu omaan laatikkoonsa, mutta niissä oli kaikenlaisia naarmuja.
Turkoosien osien kulmat oli viimeistelty tosi huonosti ja niitä sitten veistelin ja kittailin. Ja lopuksi jouduin maalaamaan kaikki turkoosit osat uudestaan. Penkkien naarmuja onnistuin paikkaamaan nahkamaalilla.
Avotilan verhoiluun ja penkkien runkoihin oli mukana pakka vinyylikangasta.
Muutamat valuosat olivat pinnaltaan todella rosoisia joten hiomista, kittaamista ja maalaamista riitti.

Tuulilasi oli periaatteessa valmis paketti, mutta muovinen lasi vaatii sovitusta ja hiomista. Tuulilasin raami sopi tosi huonosti kanteen ja alareunaa joutui hiomaan ja sovittamaan monta kerta. Raami on kromattua messinkiä ja sitä ei paljoa parane taivutella.

Tähän projektiin meni lähes 2 vuotta. Tehokas peliaika oli tietysti oleellisesti vähemmän kun pitempiä taukoja oli useita. Välillä oli myös selvää taisteluväsymystä.
Jos miettii mihin tässä rakentamisessa meni eniten aikaa, se oli ylivoimaisesti hiominen. Ja en laske tähän lakkausharjoitteluja vaan jo puuvalmiin mallin oikeiden muotojen hakemista. Toiseksi eniten aikaa meni oman pään raapimiseen. Erinäköisiä liimausjigejä ja hiontatyökaluja piti kehitellä useita. Tietyt mahonkikappaleet olivat sen verran paksuja ja jäykkiä, että varmistaakseni ettei rakoja jäänyt, erinäköisiä viritelmiä täytyi kehitellä tämän tästä. PVA-liima ja hiontapöly eivät rakojen kittauksessa kiiltävässä mallissa toimi.

Vene kuvattu vitriinin aluslevyn päällä. Jalustatapit omasta sorvista.

Kommentit

Rakennussarjojen aatelia :) Huipputyötä ja huippumalli. Eipä tässä osaa muuta sanoa, paitsi antaa viisi tähtöstä ja perään hymiö :o)

T: Anne ja Marko
Tyylikkäästi ja viimeisen päälle toteutettua työtä. Kerrassaan upean pinnankin olet saanut aikaiseksi. Turkoosista sisustasta voi päätellä veneen olevan tarkoitettu kirkkaan turkooseille aalloille kruisailemaan. Sellainen aallokko onkin ainut mikä tästä puuttuu, mutta sen voi jättää mielikuvituksen varaan.
Tomppa T 27.10.2014 09:38 Vastaa lainauksella
Todella hieno ja hyvin onnistunut.
Itselläni on sama malli työn alla. Teen siitä RC-version.
Aloitin itsekkin mahonkilaudoituksen kyljistä juuri siitä syystä että jos mahonkilistat ei riitä voi käyttää
pohjassa muita listoja, koska jää valkoisen maalin alle.
Pertti Mela 27.10.2014 10:19 Vastaa lainauksella
No jopas !!!! Tällaiselta näyttää puu- ja lakkaustyö parhaimmillaan! Oikeastaan ainoa asia joka sai minut tinkimään täydestä pistepotista on pislaakien istuvuus, ovat joissakin kohdin hieman "irrallaan" kokonaisuudesta.
Mutta, muutoin lähes täydellinen!
Harvinaista kyllä, mutta näyttäisi että kaikki muut tähtiarvostelijat ovat antaneet täydet vitoset!
No jo! Nyt vetää kyllä sanattomaksi, jos en tietäisi, voisi kuvat hyvin olla oikeasta veneestä. Eritoten keulakansi on upea.
OHHOOHHLAAAA belle RIVA LADY.
Aivan huippumalli tässä, vaikka onkin valmisosainen.
Eikä ravistelemalla saa kasaan,vaan mutkikas on mallailun tie.
Ei ole laadultansa ihan hintassa arvoinen nyt, onneksi oli taitava mallari vei työn loppuun.
Mutta mallarin taito sai suuren työvoiton,jo pelkkä lakkaus on jo huippua.
Flyygelikin lakkattu ainakin 12 kertaa.
On varmsti erittäin tyylikäs laiva olohuoneeseen.
On kuin aito riva, mutta pienennettynä,sopivaa taustaa vasten menisi oikeasta.
Viiden tähden malli, vodka martiini päälle 007.
RaimoK 27.10.2014 16:43 Vastaa lainauksella
Kiitoksia kaikille kommentoijille kannustavasta palautteesta.
Pertti on oikeassa, että jotkut kannen helat näyttävät kuvissa olevan irti vaikka ne tosiasiassa istuvat kannessa. Osat ovat valua joihin on tehty kromaus/niklaus ja valitettavan monet reunastaan pyöristyvät alaspäin. Reunat eivät ole niin terävät ja istuvat kuten niiden kuuluisi olla.
Knaapien kanssa tein paljon sovitusta hiomalla niitä. Pinnoite vaan varovaisessakin hiomisessa alkoi lohkeilemaan ja olin joutua ojasta allikkoon. Parempi olisi ollut tehdä monet osat uusiksi.
VilleH 27.10.2014 17:49 Vastaa lainauksella
Hienolta näyttää, tosiaan hyvän ja huonon puuvenemalllin erona on kymmenien tuntien hiomistyö.
Olen itsekin tehnyt tämän Amatin Rivan, ja kyllähän siinä haastetta riittää. Kromatut, tai niklatut, pikkuosathan ovat sinkkivalua, kovan pinnan alla on pehmeä sinkki.

Vielä sen verran, että hiomapölykittaukseen kannattaa käyttää epoksiliimaa sidosaineena. Sillä tehty kittaus on kestävää, helppo hioa ja käytettäessä samasta puusta olevaa pölyä, ei eroa huomaa edes lakkapinnan alta kuin ihan läheltä katsottuna.

Minulla oli tämän sarjan vanhempi versio, jossa runko koostuikin uretaanivaahtoaihiosta. Se oli aivan liian raskas RC-veneeksi, ja jouduin keventämään sitä älyttömästi. Tällainen kaarirunko onkin sitten ihan eri juttu, harmi kun ei ollut jo silloin.

Vielä hieman RC-tarinaa: Esikuvan paino, nähtävästi tyhjänä, on 2800 kg, eli valmiin mallin pitäisi pysyä lähempänä 3 kg:ta. Nykyisin saatavana olevat lipo-akut ja harjattomat moottorit eivät välttämättä paljoa paina, mutta pitää varoa ettei mallista tule keulapainoinen.
Itselläni moottoreina on kaksi 600-sarjan harjallista. Virtaa ne vievät hieman yli 40 A 7,2 V:n 4000 Ah:n akusta.

T:Ville H
(Muokattu: korjasin rungon osuuden nykyistä vastaavaksi)
RaimoK 27.10.2014 21:17 Vastaa lainauksella
Ville,
Itseasiassa 4 vuotta sitten oli sinun rakentamasi Riva eräässä helsinkiläisessä mallikaupassa esillä ja tuli sitä sitten antaumuksella kuvattua. Nämä kuvat toimivat merkittävänä uskonvahvistuksena omassa projektissani.
Tavoiteeni oli yrittää päästä yhtä hienoon työnjälkeen kuin sinun mallissasi.
Jos malli näyttää kuvissa jo näin hyvälle, niin luonnossa tämä on varmaan jotain toisesta maailmasta. Puupinnat aivan uskomattoman upean näköisiä, etenkin tuo kansi. Detaljit ym. siihen vielä päälle. Viiden tähden malli.
RaimoK 29.10.2014 12:03 Vastaa lainauksella
Kiitos Janne!
On se! ison työn olet tehnyt, vaikka onkin "valmissarja". Lopputulos häkellyttävä. Aidosta menisi, jos olisi kuvattu vedessä.
HUHUHUH.
RaimoK 29.10.2014 19:45 Vastaa lainauksella
Kiitos Timo!
AJ 29.10.2014 22:00 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,
Ah, Riva! Sitten kun olen rikas (tämähän on utopistista toiveajattelua) otoslistan kärkipäässä on aito Riva Tritone tai Riva Aquarama…No joo, herätys veneilypäiväunista ja lisää jo yllä olevia kehuja komppaavia kommentteja.

Tämä on pienoismalli - sanan varsinaisessa merkityksessä eli alkuperäisestä aidosta Riva Aquaramasta huomattavasti pienempi kopio - skaalassa 1:10. Tämä venepienoismalli sopinee vallan mainiosti esimerkiksi käsitteestä pienoismalli itse kullekin. Kuvat todellakin voisivat olla aidosta Rivasta.

Historiikki ja rakentamiskuvaus ovat molemmat erittäin buenot! Ehdottomasti yksi parhaista pienoismalleista tällä saitilla ellei peräti jopa paras. Kuten hienosti totesit Rivat ovat legendaarisia "merten Ferrareja" ja todellakin aidot Rivat kiiltävät kuin flyygelien kannet.

Mahtava mallaussuoritus (2 vuotta ei mennyt hukkaan) ja mahtava pienoismalli! Enuff said. Parhain terveisin, AJ
RaimoK 29.10.2014 22:47 Vastaa lainauksella
Kiitos AJ!
Onhan tämä ollut omallakin ostoslistalla pitkään.. ja taitaa listalle jäädäkin… jos ei joulupukki nyt sitten tuo.. pitää muistaa kirjoittaa listalle.. :)
Jos täydellistä on niin se on tässä.
RaimoK 30.10.2014 21:26 Vastaa lainauksella
Kiitos Kari!
Esikuva on häikäisevän kaunis ja hienosti rakennettu mallisi tekee sille todellakin oikeutta.
Uretaanilakkaa?
Lakkatyyppi oli minulle tärkeä tieto koska kamppailin viimeisimmän mallini puuviilutettujen alueiden lakkaamisen kanssa. Käytin pintaan sekä humbrolin että tamiyan tuotteita eikä siitä hyvä tullut.
Oppia ikä kaikki.
Mallisi lakkapinta kuitenkin on mainio niinkuin muukin malli, siksi täydet viisi tähteä!
RaimoK 2.11.2014 22:07 Vastaa lainauksella
Kiitos Jarkko,
Itseasiassa lakka on uretaanialkydilakka viralliselta tuotespeksiltään ja tuote on Tikkurilan Unica super venelakka. Sitä löytyy himmeänä, puolikiiltävänä (millä tuli edellinen projekti Louhi lakattua) ja kiiltävänä millä tämä Riva tuli lakkattua. Oma kokemukseni ohentamisen suhteen tällä tuoteella ja käyttämälläni ruiskulla, oli ohenninta 50 %. Jos sekoitussuhde hiemankin poikkesi, tuli heti ongelmia.
AJ 3.11.2014 09:28 Vastaa lainauksella
Moi Raimo, Onneksi Olkoon Viikon Mallista! Ehdottomasti ansaittu! Parhain terveisin, AJ
RaimoK 3.11.2014 09:58 Vastaa lainauksella
Kiitos AJ!
Koska en yleensä vene, tai laivamalleja seuraa, niin tämä meni aiemmin ihan ohi. Mutta nyt kyllä hävettää. TÄMÄHÄN ON SUORASTAAN NIIN KARKKI, että vaikea erottaa hyvin kiillotetusta aidon veneen kuvasta.
Ehkä hieman lisää yksityiskohtia tuohon mittakaavaan.

Kyllä se Raimo on vaan mestari. Niin monilla mallailun saroilla, että tuskin siihen kukaan muu kykenee.

PS. nyt kun katsoin noita kuvia hieman hitaammin ja tarkemmin paremmilla silmillä, niin en kyllä osaa sanoa mihin niitä yksityiskohtia olisi voinut lisätä lisää. Anteeksi ja vielä kerran hienoa Raimo!
RaimoK 4.11.2014 09:19 Vastaa lainauksella
Kiitoksia Mika!
Mikko A 6.11.2014 12:25 Vastaa lainauksella
Kyllä osaa olla komia malli! Työnmäärän saattaa vain vaivoin pystyä arvelemaan.
RaimoK 6.11.2014 12:53 Vastaa lainauksella
Kiitos Mikko!