Pienoismallit.net

T-90

Kaikkea idästä päin

Zvezdan mallisarja tuli hankittua heti uutuutena, mutta jäi odottamaan sopivaa inspiraatiota, jonka tämä ryhmärakentelu tarjosi. Venäläisvalmisteisen sarjan viimeistelyyn on käytetty venäläisen Akanin maaleja ja Alan Wilderin venäjällä valmistettuja litkuja.

Rakentelusta

Mallisarja on hyvälaatuinen. Tarkkaa valua ja runsaasti yksityiskohtia, Zvezda on selvästi yrittänyt parastaan. Runkokaukalon materiaailvahvuus on miltei huvittava, mittasin Mauserilla lähes 4 mm:n seinämäpaksuuden. L-akseleiden kiinnitys on kovin hento, joten vahvistin niitä tapittamalla ne metallilangan pätkillä.

Rakentamisessa riittää puuhaa, pelkästään tornissa on yli 140 osaa. Osia on jokaisessa rakennusvaiheessa etsittävä usesta eri rangasta. Osat on vieläpä numeroitu haulikolla eli ne eivät välttämättä ole missään numerojärjestyksessä.

Sarjan omat muovitelat korvasin Friulin tuotteilla (made in Unkari). Antenni on metalliputkea, muuten rakennelma on suoraan laatikosta mitään lisäämättä tai pois jättämättä.

Maalaamisesta

Maastoväritys on toteutettu Akanin liuotinpohjaisilla akryyleillä (made in Belgia), jotka ohensin Tamiyan keltakorkkisella viskositeetiltaan ruiskulle sopiviksi. Maalista tulee tällöin hyvin ohutta ja peittoon vaaditaan useampi maalikerros. Hyvä niin, kerrankin Tamiyan valkoiselle pohjamaalille mustalla tekemäni esivarjostukset jäivät edes vähän näkyviin.

Yksityiskohtien korostukset on tehty siveltimellä käyttäen Akanin vesiliukoisia akryyleitä (made in Finland). Ohentelin ne Andrean ohentimella, kun pullo oli sopivasti käsillä. Akanin oma ohenne jäi odottamaan toista kertaa.

Värisävyt ovat Akanin nykykalustolle tarkoitetuista valmiista seteistä ja luultavasti aivan oikeat. Öljyvärikäsittelyn jälkeen ne rupesivat kuitenkin mielestäni näyttämään minkä tahansa valmistajan sävyiltä. Telapyörät onkin vertailun vuoksi vetäisty Tamiyan sävyillä. Buff ei ihan vastaa venäläistä keltaista.

Linsseihin yms. on käytetty Tamiyan clear-sävyjä.

Akanin maalit jättävät kiiltävän pinnan. Siirtokuvien alle en käyttänyt mitään lakkoja, ja päälle olisi voinut ehkä vetäistä enemmänkin mattaa kuin puolikiiltävää. Vaunun tunnus on ns. Hollywood-numero, elokuvissahan puhelinnumerot joita ei ole, alkavat 555- :D

Säistämisestä

Säistämisessä Wilderin tuotteet (made in Venäjä) tuntuvat toimivan siinä missä AK:n ja Migin vastaavat tuotteet. Tutoriaaleja en ole nähnyt, mutta käyttelin niitä samaan tapaan kuin tutumpia aineita. Vain metallipigmentti osoittautui huonoksi ja jouduin turvautumaan Migin vastaavaan. Näitä Wilderin tuotteita on 72+ purkkia, mutta ihan joka tököttiä en tähän malliin sentään käyttänyt.

T-90 on melko messevä vaunumalli, kuten T-72:n jälkeläisen kuuluukin. The Tankki, voisi joku sanoa, vaikka se ei ehkä luonnossa pärjääkään uudemmille Leopardeille. Minkä tekniikassa häviää, sen muotokielessä voittaa. Quickwheelin Tamiyan T-72:lle tehdyt pyörien maskit toimivat tässä oikein hyvin.

Kommentit

Petri Lyy 27.10.2014 19:38 Vastaa lainauksella
Tuli sitten tehtyä mykistävä malli :D
Onnistunut T-90. Omaan makuuni maalipinta kiiltelee liikaa joissain paikoissa. Itsekin mainitsit,että mattalakka olisi voinut olla puolikiiltävää parempi ratkaisu…
erittäin nätti T-90, kuten edellä sanotiin joissain kohti ei tuo matta toimi,kuten tuo kk 12,7 tornissa.
Nyt nâyttäâ olevan harmaa tuo kk.
Muuten pirskatin nâyttävâ malli, rakennus on onnistunut erittäin hyvin ja maalaus+ säistys ei ole upponut ukrainan rämeeseen.
Kyllä zvezda on laittanut parastaan nykyiseen malli maailman tasolla.
Petri Lyy 28.10.2014 10:02 Vastaa lainauksella
Veli-Matille ja eerikille kiitokset kommentoimisesta.

Tosiaan tuo kiilto taitaa olla tässä se ongelma eli the Problem, kun en oikein itsekään ole tyytyväinen lopputulokseen. Kuvaaminen oli jotenkin vaikeaa, tässä on kolmannen kuvaussession tulokset esillä. Kun malli nököttää hyllyssä, kiiltoa ei huomaa yhtä häiritsevästi.

Kyllähän vaunut saattavat joissakin oloissa hieman kiiltääkin, mutta eiköhän reilumpi mattalakka tosiaan ole lääke tähän Akanin ominaisuuteen jatkossa. Tamiyan maaleihin tottuneena himmennystä ei ole jälkikäteen juurikaan tarvinnut.
PhantomII 16.11.2014 11:45 Vastaa lainauksella
Hieno vaunu, kiillosta(?) huolimatta. Säistämis/pastelliliitujauheella saattais saada vielä ylimääräistä kiiltoa himmenemään? Muuten kokoaminen maalauksineen ja viimeistelyineen näyttää oikein mukavalta, jos sotavehkeistä ylipäätään voi moista ilmaisua käyttää.

Usein malli näyttää luonnossa paremmalta kuin valokuvissa. Asiasta taannoin keskusteltiinkin sivustolla. Vaatimuksista huolimatta kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta/halua järjestää itselleen valokuvausstudio-oloja valoineen vain mallien kuvausta varten. Kuitenkin varsinkin maakalustoa mallatessa tyydyttävimmän lopputuloksen aikaansaamiseksi reilu mattalakkaviimeistely lienee varmin vaihtoehto.
AJ 23.11.2014 23:32 Vastaa lainauksella
Moi Petri, Räyhäkäs T-90 vaunumalli. Edellä on jo annettu rakentavat kritiikit, joten lähinnä kehun mallia onnistuneeksi. Olen täysin samaa mieltä kanssasi siitä, että muotokielessä modernit venäläisvaunut pesevät länsimaiset kolleegansa täysin. Kuten Phantom edellä jo sanoi, hieno malli kiillosta huolimatta. Parhain terveisin, AJ
Petri Lyy 24.11.2014 10:13 Vastaa lainauksella
Kas vaan, kommenttia kertyy näinkin kauan julkaisemisen jälkeen. Kiitos kaikille osallistuneille :)
On kyllä rohki hieno malli:) Tornin lamppujen lasiosat on hienot, maalipinta näyttää hyvältä ja säistystä on sopivasti, tosin lokasuojien etureunat voisivat olla hieman mutaisemmat. On siinä osa poikineen mutta hyvältä näyttää ja mukavasti detaljoitu zvezdan puolelta:)
Petri Lyy 1.12.2014 09:13 Vastaa lainauksella
jarnolle kiitos noteeraamisesta. Säistäminen tuli vähän hatusta. T-90:stä löytyi näissä väreissä lähinnä paraatipuhtaita kuvia, jotka ehkä jäivät takaraivoon kummittelemaan.