Pienoismallit.net

ISU-152

Isä aurinkoinen keväällä 1945

Suurimmat muutokset olen tehnyt DShK-ilmatorjuntakonekivääriin, joka ei olisi muuten päässyt aivan muun mallin tasolle. Telaketjujen yhtenä kappaleena olleen yläjuoksun taivuttelin pihdeillä muotoonsa. Ajovalon kaiversin ontoksi ja lisäsin siihen polttimon sekä lasin. Vaunun kylkien kahvat korvasin kuparilangasta taivutelluilla osilla ja lisäsin puuttuvia nostolenkkejä taisteluosaston ja moottoritilan luukkuihin.

Maalaus

Ruiskumaalauksen tein Tamiyan akryyleillä ja sivellinhommat hoidin Andrean akryylejä käyttäen. Talvinaamiossa käytin hiuslakkatekniikkaa ja viimeistelymaalaukset tein öljyväreillä.

Figuuri

Figuuri on muokkaamaton Preiserin valmiste, ja maalasin sen niin ikään Andrean mainioilla akryylimaaleilla.

Alusta

Alusta on katulamppuineen ja muine yksityiskohtineen itse tekemäni.

Katulampun varren sorvasin polystyreenistä, ja muut osat ovat styreenilevyä. Lampun lasitukset tein Micro Kristal Klearista ja muutaman harjoituskerran jälkeen onnistuin jäljittelemään kyseisellä aineella myös rikkoutunutta lasia.

Tiilet palottelin 1:35 kipsitiilistä ja muu rauniomurska on yhdistelmä kipsimurskaa sekä oikeista tiilistä tekemääni murskaa. Kadun nupukiveyksen olen valanut kipsistä samoilla muoteilla joita käytin jo Ojasta allikkoon -dioraamassa.

Itse asiassa hankin tämän ISU-152:n rakennussarjan alunperin kyseistä dioraamaa varten. Se kuitenkin jäi silloin käyttämättä, mutta halusin tehdä mallin kuitenkin pois nurkista kuljeksimasta, ja päädyin lopulta tekemään tällaisen kevytversion kyseisestä dioraamasta.

Päärynäpuinen alusta on Scale Supplyn mittatilauksena valmistama.

Lopuksi

Onnistuin mielestäni hyvin tavoitteissani tämän mallin suhteen. Tarkoitus oli tehdä muutamista viimeisimmistä malleista poiketen hieman realistisemman tyylisuunnan teos, joten jätin tarkoituksella kaikkein överimmät maalaus- ja säistämisefektit pois ja keskityin lähinnä maalausrutiinin hakemiseen sekä saamaan valmista aikaiseksi mahdollisimman nopeassa aikataulussa.

Kommentit

hynkkeli 24.10.2014 19:10 Vastaa lainauksella
Komean näköinen kokonaisuus. Tankki itsessään on tosi hyvää työtä ja alusta samoin. Mielestäni oikean näköinen vanhennuksineen. Hyvää työtä!.

Figuuri on hienosti toteutettu, itse en vain tykkää tuosta "sarjakuvamaisesta" ilmeestä.
Mun silmään tämä "ei niin överi"-meininki toimii todella hyvin. Figuurissa ehkä mun mielestä liikaa valoa, mutta sehän on se kuuluisa makuasia. :)
Loistoduunia.
Onhan se kiva nähdä tuollainen tosi rääkätty vaunu.
Ainoastaan vaunun lapion ja hakkun olisi voinut vaihtaa varret ,nyt ovat paksut kuin tuon lyhty tolpan runko.
Tuo figun kp:kin aika muodoton tuossa.
Hieman ihmettyttää tuo lapun kunto,lasit ehjät maanpinta kiveä täynnä tuossa.
Hieman taistelu vaurioita kaipaisi tuo kovia aikoja nähnyt vaunu.
Ja teloihin tiili/kivimurskaa kevyesti.
Itse vaunu olisi helposti sanoa 1/48:n ja pirskatin hyvin onnistunut malli 1/72:n
Onhan aina noita makuu asioita aina,mutta oma mielestäni komea on.
Myös alustaalle sotaromua jokin verran,kypärä,kyltin pala,hiekka säkkiä, piikkilankaa,,,,.
Muuten alustasta on saatu raunioituneen asutuskeskusen tuntu,erittäin hyvin.
Ora Lassila 25.10.2014 15:10 Vastaa lainauksella
Todella hieno malli, hyvin detaljoitu, voisi luulla että on isommassa mittakaavassa. Kivi/tiilimurska näyttää todella realistiselta. Vähän ihmetyttää tuo turkoosin värinen takki figuurilla, mutta ehkä maailmassa on asioita joista en tiedä paljoakaan; ajattelin että kenties tarkoitus oli (taiteilijan vapaudella) vetää katsojan huomio juuri tuohon figuuriin (?).
Loistohomma! Kaikenlainen rompe ympärillä sotkee vain pääasiaa. Kulunut talvicamo on hienosti toteutettu. Olen itsekin kokeillut tuota "pikkuskalaa" ja nykyään on rakennussarjat jo aivan huippulaatuisia yksityiskohdiltaan, joten niistä on suht helppo rakentaa aidonnäköisiä kokonaisuuksia. Hienosti olet onnistunut tässä..kin!!

terv. Seppo V
Ehkä paras 1/72 vaunumalli,jota olen omin silmin päässyt katselemaan. Vaunumiehen haalarikaan ei "livenä" näytä yhtä räikeältä,kuin kuvissa…
Bongattu Kuopiossa. Näyttää jopa paremmalta kuin Tomin hyvälaatuisissa kuvissa.
Tomi Filppu 27.10.2014 16:19 Vastaa lainauksella
Kiitti kommenteista!
Petri Hiltunen kirjoitti:
Figuurissa ehkä mun mielestä liikaa valoa, mutta sehän on se kuuluisa makuasia. :)
Kuten Veli-Matti ehtikin jo todeta, niin figuurin huippuvalokohdat tosiaan vääristyvät näissä kuvissa turhan kirkkaiksi. Se johtuu valaistusongelmasta, jota en onnistunut ratkaisemaan, mutta en toisaalta halunnut alkaa jälkikäsittelemäänkään kuvia vastaamaan paremmin todellisuutta, joten näillä mennään.

Alunperin figuurin oli tarkoitus tulla seisomaan vaunun takakannelle, jolloin se olisi ollut korkeimmalla sijaitseva ja siksi valoisin kohta kokonaisuutta. Olin maalannut figuurin jo ennen kuin päätin rakentaa mallille myös alustan, jonka myötä halusin siirtää figuurin pois vaunun päältä sen eteen seisomaan. Tämän vuoksi maalaus ei tosiaan ole ihan linjassa, ja ehkäpä huippuvaloja voisi hieman himmentääkin vielä näin jälkikäteen.
eerik oksanen kirjoitti:
Ainoastaan vaunun lapion ja hakkun olisi voinut vaihtaa varret ,nyt ovat paksut kuin tuon lyhty tolpan runko.
Hakun ja lapion varsi näyttävät tosiaan överipaksuilta. Tämän huomasin vasta ottaessani testivalokuvia vielä hieman kesken olevasta mallista. Livenä eivät näytä ihan yhtä pahalta. Mietin kyllä pitkään niiden tekemistä uusiksi, mutta maalaus oli silloin jo sen verran pitkällä, että Lahden näyttelyn ollessa oven takana en uskaltanut alkaa sitä tekemään siinä pelossa, että olisi tullut liikaa paikkamaalattavaa. Nyt kun näyttelyitä ei ole ihan lähiaikoina tulossa, voisin vielä harkita korvaavani nuo puuosat ja niiden pidikkeet paremmin mittakaavaan sopivilla.
eerik oksanen kirjoitti:
Hieman ihmettyttää tuo lapun kunto,lasit ehjät maanpinta kiveä täynnä tuossa.
Lampussahan on tosiaan rikkinäistä lasia, vaikka se ei näissä kuvissa kovin hyvin näykään. Lisäsin kuvapankkiini lähikuvan, jossa tuo erottuu hieman paremmin.

Lisäksi lamppu on hieman vinossa, mutta mitään isompia vaurioita en halunnut tehdä, koska minua kiehtoo se ristiriita ja voimakas kontrasti, kun kuvissa näkyy joskus täysin ehjänä säilyneitä yksityiskohtia raunioiden keskellä.

Tätä halusin korostaa lisäämällä alustalle myös lautasia, jotka ovat yhtä lukuun ottamatta niin ikään täysin ehjiä, vaikka ovatkin sodan tahrimia. Valkoisina ja hauraina niiden on tarkoitus luoda kontrastia tuhottujen kotien keskellä ja antaa hienovarainen viittaus siviiliväestön kärsimyksiin. Ei ole myöskään sattumaa, että sijoitin nämä lautaset siten, että ne olisivat jäämässä telaketjun runtelemiksi vaunun nytkähtäessä jälleen liikkeelle.

Samaa lohdutonta viestiä välittävät myös ikkunankehykset särkyneine laseineen.
eerik oksanen kirjoitti:
Hieman taistelu vaurioita kaipaisi tuo kovia aikoja nähnyt vaunu.
Vaurioiden osalta tyydyin taivuttelemaan lokasuojia kevyesti. Tarkoituksena oli kuvata paljon palvelukäyttöä nähnyttä vaunua, mutta en halunnut kuitenkaan tehdä vaunusta kaupunkitaistelujen veteraania, koska sellainen käyttö ei ymmärtääkseni ole näille rynnäkkötykeille mitenkään ominaista. Saatan olla väärässäkin, koska en ole kuitenkaan aiheen asiantuntija.

Tätä pyrin viestimään myös lisäämällä lokasuojien päälle ja takakannelle hieman heinäjäämiä antamaan vihjeen siitä, että vaunu on toiminut viime aikoina ihan muulla kuin kaupunkiympäristössä.
Jukka Purhonen kirjoitti:
Bongattu Kuopiossa. Näyttää jopa paremmalta kuin Tomin hyvälaatuisissa kuvissa.
Kiitos, Jukka! Oli mukava kuulla kommenttisi myös paikan päällä Kuopiossa, ja oli hienoa onnistua hieman huijaamaan modulaatiolla. :D
Toi mittakaava yhdistettynä työn laatuun saa kyllä pään pyörälle. Vaunu näyttää aivan törkeän hyvälle vanhennuksineen ja alustan tiilimurska ym. kuona on piste i:n päällä. En tiedä miltä figu näyttää livenä mutta mua ei ainakaan tuo väri häiritse. Kun osaisi tehdä tuollaista jälkeä itsekin…
Vaunu on upea varsinkin tähän mittakaavaan! Kulahtaneisuus on hienosti toteutettu ja efektit hivelevät silmää. Samoin alusta on juuri kohdillaan. Figu on taitavasti maalattu, mutta mielestäni se on jotenkin eri maailmasta kuin fotorealistiset vaunu ja alusta.