Pienoismallit.net

Allo Allo!

Maanalainen armeija iskee jälleen

"Allo allo"!

Tämän työn esikuva pitäisi olla selvä kaiokille joilta korvantaustat ovat kuivuneet. Jos 80-luvun "Maanalainen armeija iskee jälleen" ei ole tuttu, ei muuta kuin netistä dvd-paketointia tilaamaan. Klassista brittisitcomia, ja kyllä varsinkin ensimmäiset tuotantokaudet toimii ainakin allekirjoittaneelle. Viime talvena tarinaa nähtiin jopa Suomessa livenä, Tampereen työväenteatterissa.

Aluksi tarkoitus oli tehdä vain "Allo allo"-hengessä geneerinen kahvilamiljöö sota-ajan miehitetystä Euroopasta. Homman edistyessä nälkä kasvoi, ja lähdin enenevässä määrin tekemään sarjan hahmoja ja ympäristöä. Lopputulos ei ole 1:1 kopio tv-formaatissa kuvatusta rakennuksesta - tai hahmoistakaan - mutta koitin esittää niitä kaikkein tunnistettavimpia elementtejä oikean suuntaisina.

Asetelmassa on koitettu hakea sarjalle tuttua tukalaa tilannetta, Renen päälle kasautuvien paineiden tulvaa. Eversti ja kapteeni kestittävänä ikkunapöydässä, pöydällä makkara jonka sisällä arvatenkin piilotettu van Clompin kuuluisa maalaus. Luutnantti Gruber lirkuttelemassa baaritiskillä ja tarjoilijatar Yvette käsipuolessa, ettei vaan portaikosta lähestyvä Edith-vaimo pääsisi yllättämään. Lisäkuumotusta tuo onnettomissa valeasuissaan monsieur LeClerc, englantilainen agentti Crabtree ranskalaiseksi poliisiksi pukeutuneena sekä tietoisuus yläkerran madame Fannyn huoneen kaapissa piilottelevista brittilentäjistä ja potan alle piilotetusta vastarintaliikkeen radiosta. Kaiken pahan päälle ovi on nykäisty juuri auki ja pahaenteinen Gestapo-hahmo on astumassa sisään…

Dioraama on kokoelma todella sekalaisia materiaaleja ja sarjoja, paljon piti tietysti tehdä itse kun sopivaa valmista ei ollut saatavilla. Esimerkiksi iso osa rakennusrungosta, kalusteista ja rekvisiitasta esim. ruokailuvälineitä on syntynyt oman tehtaan tuotoksena. Valmisosina rakennusfasadi ja katto MiniArt; figuurit ICM, MB, MiniArt, Dragon, Hornet; rekvisiittaa MiniArt, PlusModel, Diopark, Verlinden. Ehkä muitakin…

Figuureiden kanssa pääsin myös harjoittelemaan omaa tekemistä eriasteisten konversiointien kautta. Isotöisimmät ovat yhdistelmä greenstuff- ja kittikropan ympärille istutettuja valmisosia, lähinnä päät ja raajoja. Ehkä kolmannes hahmoista on puhdasta OOB tavaraa ja loput siitä väliltä eli lähinnä eri sarjojen yhdistelyn tuloksena syntyneitä.

Kuten kaikissa hommissa, parannettavia paikkoja jäi - ja lisättävääkin, kuten hahmona "Michelle of the resistance" takahuoneeseen. Omalla verkkaisella työtahdilla on kuitenkin jossain vaiheessa pakko tehdä välitilinpäätös jotta saa jotain pois käsistäkin, ja tämän kanssa se hetki oli nyt!

Kommentit

Listen very carefully, I shall say this only once: LOISTAVA! Kai sieltä baaritiskin takaa löytyy lentäjänlasit, varsiselleri ja vatkain?
Johan nyt tulee komeaa mallia toinen toisensa perään.
Sarja oli hauska, ja dion toteutus ammattimaisen hyvä. Eipä tästä voi paljoa muuta sanoa. Komea työ johon mennyttä aikaa ei voi kuin kuvitella.
Tämä on aivan mieletön, posketon ja tolkuton. Loistavaa työtä kaikilla osa-alueilla. Heti alkaa mielessä pyöriä kela sarjan jaksoista ja TTT:n hitsin hauskasta teatterisovituksesta. Uskomaton tarkkuus luo heti tunnelman ja ajatuksen maalauksen madonnasta, jolla on isot…
Näin hienoa dioramaa en ole koskaan nähnyt.
Itse en tideä koko sarjasta mitään mutta todella upea dio ! ihailen varsinkin kaikkia pieniä yksityiskohtia

LOISTAVAA !
Kompaten edellisiä: UPEA!!! Ainakin allekirjoittaneelle välittyy upeasti ko. sarjan henki. KIITOS kun jaoit näin hienon mallin meidän kanssa.
Hieno idea ja vielä hienompi toteutus!
Aarne Piha 11.10.2014 22:20 Vastaa lainauksella
Kaipa tässä itsekin pitää Caps Lockia käyttää ;D

LOISTAVAA TYÖTÄ!
OHOHOOHOOH LAAALLALLALLAAAAA VOILA SIINÄ DIORAAMA.
Tosiiaan paljon erinlasta pikku asioita tuossa,itse sarjaa en tunne.
Mutta britti sarja ovat parhaasta päästä huumorinsa kanssa.
Pieni lisä oli marsalkka Petainin muotokuva seinälle,ollaan saksalaisten hallituksen alaisina.
Ja maalata seinälle tuo V= niinkuin voitto, sakujen kiusaksi.
On tosiiaan puhdas lattia tuossa kahvilassa, jos tuntee ajan ja tavan niin se olisi maailman suurin tuhkakuppi tuossa.
Jollei väärin mene viikon malli on tässä nyt.
Itse asiaan loistavaa työtä ja oma rakennelmaa tuossa.
On tosiian suuri ilo katsella tälläisia dioraamoja.
Klap! Todella hieno!
Piti antaa 4 1/2 tähteä, mutta sormi lipesi ja tuli vain 2 1/2. :(
Hieno dio hienon hauskasta sarjasta. Figut ovat tunnistettavia, jodta ylimääräiset respectit. Bravo!
hynkkeli 12.10.2014 16:10 Vastaa lainauksella
Tämähän on hieno idea ja toteutus. Tuossa on jo aiemmin mainittu kaikki oleellinen, joten mitäpä tähän enää lisäämään muuta kuin että, hienoa työtä!
Hienoa työtä. Tuo Kuopioon kahden viikon päästä.
No nyt on kyllä idea ja toteutus huippua! Hahmot skrätsätty hienosti ja tosiaan näyttävät esikuviltaan. Jokainen joka sarjasta pitää ei voi olla tästä dioraamasta pitämättä. Mitä tähän nyt voi enää lisätä? Viikon malli.

"Flick the Gestapo … no I said FLICK"
Onpa mukavaa nähdä että malli on herättänyt näin paljon mielenkiintoa ja mielleyhtymiä esikuvaansa!

Kuopio on vähän kaukana, kun asustelen länsirannikolla tätä nykyä… Muutoinkin olen aika lailla erakkorakentelija, en ole ikinä uskaltautunut tuomaan ihmisten ilmoille tekeleitä näytille. Mutta ehkä tämän hienon kannustuksen myötä jopa tällaisen teon uskaltaisi joskus tehdä, kiitoksia kaikille kommentoijille!
Mestarintyötä,hyvin harva rakentaja pystyy loihtimaan hetken kolmiulotteisesti.Tässä dioraamassa se toimii ja vielä huumoria ylläpitäen.Idea on pysynyt johdonmukaisena viimeiseen kuvaan asti.Hattua nostamme.

Anne ja Marko
toivonen 13.10.2014 01:33 Vastaa lainauksella
Hieno idea ja toteutus! Onneksi olkoon!

Ja kuten Niäminen jo totesi, hahmot tunnistaa.
Mitäs tästä voi nyt sanoa…
Täydellinen.
Tämähän on loistava! Tv-sarja tuli katsottua sekä DVD löytyy hyllystä. Sarjan henki elää tässä mainiossa dioraamassa ja sen hahmoissa. Nostaapi hymyn huulille. Lisää tällaisia!
Aploodeja täältäkin päin! Rauhassa ja pieteeteillä tehty diorama. Upea kokonaisuus lukuisine yksityiskohtineen.
Seinät ja lattia kaipaisivat mielestäni hieman elämisen patinaa.
Ihan mieletön teos. Hahmot on tunnistettavissa ja baarin sisusta kuin sarjasta. Vielä kun olisi makkara jonka sisällä on se langennut madonna…tv sarjana tämä kestää aikaa hyvin kuten esikuvansakkin.
Kiitoksia kehuistanne, nöyrästi otetaan vastan. Eerik ja Petri ovat kyllä oikeilla jäljillä rakennuksen pintojen kanssa. Malli on rakennettu usean vuoden aikajänteellä, ja ehkä vähän on alku- ja loppupisteen välillä tullut rohkeutta omaan tekemiseenkin lisää. Alkupäähän sijoittuu rungon pystytys, ja kyllä nyt katsottuna vetäisin vähän reippaammin sävyä ja kontrasteja pinnoille. Tämä oli oikeastaan ensimmäinen homma jossa aloin käyttämään öljyvärejä isommassa määrin, ja rohkeampi käyttö heti alusta asti olisi varmasti tehnyt hyvää.
Upea. Dioraamassa on mielestäni sama tunnelma kuin sarjassa, ja se on hyvä saavutus. Kyllä tällaisia teoksia kehtaa julkisestikin näyttää, ja ainakin minä kehtaisin syventyä katselemaan lähemmin, sen verran vaikuttava työ on tämä. Nouseeko muuten isöäidin punkka paljastaen radiolaitteet? Ja makkaraan voisi todellakin olla kätkettynä "the Fallen Madonna with the big boobies". :)
AJ 16.10.2014 22:52 Vastaa lainauksella
Moi Mikko, Huippudio! Kyllähän tästä klassisen Maanalainen armeija TV-sarjan helposti tunnistaa, joten dion tarina on onnistunut. Samoin dio hohkaa sarjan tunnelmaa osuvasti, eikä diodynamiikkaa varmasti puutu. Vaativa urakka, joka on vienyt varmasti pitkän aikarupeaman, mutta lopussa kiitos seisoo - helppo kompata kehuja yllä. Kokonaisuus on kerrassaan upea! Parhain terveisin, AJ

PS Kuinka monta vuotta rakensit dioa? Kiitos vastauksestasi jo etukäteen.
Vastauksina kysymyksiin; isoäidin peti ei ole liikkuvaa mallia, mutta se potta jonka alle radio on jemmattu löytyy luonnollisesti. Kuten myös sängyn jalan alle nostettaessa työnnettävä jakkara ja sängynpäädyn messinkiset nupit, jotka alkoivat vilkkumaan kun lähetys oli tulossa! Kuuluisan maalauksen lisäämistäkin mietin, mutta sille ei luontevaa paikkaa löytynyt, siellä makkaran sisällä siis oletettavasti…

Jotain 3 ja 4 vuoden väliin on tainnut olla hanke vireillä, mutta tuohon mahtuu jo paljon kuukausien mittaisia taukoja ja muutama muukin tehty malli väliin, ja työtahti ollut perheelliselle sopivan verkkainen. Kai tämä johonkin muutamaan kuukauteen olisi tehtävissä, tai nopeamminkin riippuen paljonko muuta elämää harrastaa!
Onnea viikonmallista… oikeaan osoitteeseen meni.
Mika Jylhä 20.10.2014 09:01 Vastaa lainauksella
Mahtava aihe ja mahtava toteutus. Tuli heti tarve tosiaan alkaa etsimään DVD pakettia. It is me! LeClerk.
Niko J 20.10.2014 15:34 Vastaa lainauksella
Siis ihan mieletön, ei mitään moitteita keksi. Itsekin olen melkeen kaikki jaksot käyny läpi…
Onnea viikon mallista. Tätä toivoinkin, koska on erilainen ja kuitenkin löytyy esikuva. Olen aina tuumaillut, että mallarin maailma on keksimättömiä ideoita täynnä.
T.T
AJ 22.10.2014 00:45 Vastaa lainauksella
Moi Mikko, Kiitos vastauksista ja onnittelut viikon mallista. 3-4 vuotta on lopulta lyhyt aika noin isoon projektiin. Parhain terveisin, AJ