Pienoismallit.net

Yamaha YZR-M1 2011 #1

Maailmanmestarin työkalu

2010 MotoGP:n maailmanmestari Jorge Lorenzo lähti puolustamaan mestaruuttaan 2011 Yamahan ykköskuskina Rossin siirryttyä Ducatille kausiksi '11-'12. lorenzo sijoittui kauden 2011 loppupisteissä toiseksi.

Malli on rakennettu Jälleen kerran KS-Workshopin mainiosta hartsimuutos sarjasta, käyttäen Tamiyan 2009 M1stä. Detaljointiin käytin Top Studion ketjua ja detaljointi sarjaa. Mallin rakentamiseen meni uskomattomat 10kuukautta, toki välissä tuli aloiteltua useampikin projekti joista Ducatin sain valmiiksi asti.

Edellisen Yamahan kanssa napinaa tuli liian löysästä ketjusta, tällä kertaa sain ketjun kasattua ilman yhtäkään irtoavaa linkkiä. Myös äänenvaimentimen sisäosan maalamatta jättämisestäkin kehdattiin mainita. ;)

Tällä kertaa pääsin lähemmäksi omia tavoitteita, mutta monen monta virhettä silti jäi. Katteiden lakkauksessa tuli hätäiltyä ja osa dekaaleista rypistyi lakan alla ja monta saumaa peittyi liian paksun lakkakerroksen alle.
Jouduin kiillottamaan pintaa aika rankalla kädellä, muutamassa kohdassa pinta kului puhki ja esim. Sivukatteessa oleva japaninkielisen tekstin punainen osa pitäisi olla täysin punainen, ei hailakka.

Tämän mallin kanssa sain hetkellisesti tarpeeksi hartsisarjoista, osat vaativat todella paljon aikaa että ne istuvat nätisti.

Kommentit

Lupasin yhden virheen etsiä :D

Pari pulttia pitäisi olla valkoisia sekä 6. kuvan ohjausiskarin kiinnike on ruuvilla. Ei istu mittakaavaan, pitää maastouttaa ;) Ja rengasdekaalit näyttää todellakin dekaaleilta ei maalatulta.

Ja niille, jotka eivät tiedä, tämä on sisäpiirivitsi… Muuten itselläni ei kyllä olisi yhtään varaa nipottaa, mallihan itsessään on käytännössä täydellinen.
Markus olen pettynyt, etkö huomannut repsottavaa mustaa "pehmustetta" tankin takana kuvassa 1, kuvassa kuusi takaswingistä puuttuvaa pultin päätä, reikä on kyllä valmiina. tai että maali lohkeilee molemmissa "ketjunkiristimissä".
;-)

Mutta asiaan, olen ihan samaa mieltä. Tiuon ohjausiskarin ruuvin unohdin peittää :O ja rengasdekaalit todellakin näyttävät dekaaleilta. :-/ en kyllä keksi miten sen saisi vältettyä.
Enhän mä nyt ihan kaikkea viiti mainita, ei nyt ihan täysin mollata mallia…

Tuohon dekaalien kiinnitykseen käytin joskus itse "hierontaa". Eli siis suunnilleen näin: Irrota dekaali taustapaperistaan (va-ro-vas-ti!!!) kosteudella. Aseta paikalleen ja kostuta enemmän, sen jälkeen olen märällä sormella hieronut dekaalia. Sulautumiseen auttaa jos kumia on hieronut 300-1200 santapaperilla, jolloin se dekaali imeytyy paremmin. Lue tämä läpi jos se selkiyttäisi. Itse olen käyttänyt metodia yhteen malliin ja se toimi ainakin silloin. Joku muu voi selittää tämän paremmin jos kokemusta on enemmän.
Pidetään mielessä tuo dekaali vinkki, nämä rengasdekaalit olivat tavallisia dekaaleita. Tamiyan omat on paljon helpompi häivyttää.
Nuo virheet mitä mainitsin, huomasin vasta kuvaamisen jälkeen joten vahinko on ehtinyt jo tapahtua. En välttämättä enään ala kuvaamaan uusiksi. :D
Sulta tulee näitä huipputasoisia prätkiä kovaa tahtia. Todella siistiä jälkeä taas kerran, eipä tuosta mitään moitittavaa oikein keksi. Jos et itse olisi maininnut noita paria virhettä, niin tuskinpa niitä kukaan olisi huomannut. Sen verran siistiä jälkeä taas kerran.

Mä olen jostakin joskus lukenut, että joku käyttää rengasdecaleihin sellaista tapaa, että laittaa decalit renkaan kylkeen ennen kuin kylkeä on hinkattu mataksi. Sitten kun sen decalin laittaa siihen kiiltävään vinyylirenkaaseen, ja suhauttaa mattalakan päälle, niin pitäisi näyttää suht aidolta. En ole itse kylläkään kokeillut, eli ei ole tietoa siitä, toimiiko tää oikeasti. Ja toisekseen, Tamiyalaisessa taitaa olla kumit jo tehtaalta mattapintaset toisin kuin monissa USA-valmisteisissa sarjoissa…
Niko Lindström kirjoitti:
Mä olen jostakin joskus lukenut, että joku käyttää rengasdecaleihin sellaista tapaa, että laittaa decalit renkaan kylkeen ennen kuin kylkeä on hinkattu mataksi. Sitten kun sen decalin laittaa siihen kiiltävään vinyylirenkaaseen, ja suhauttaa mattalakan päälle, niin pitäisi näyttää suht aidolta. En ole itse kylläkään kokeillut, eli ei ole tietoa siitä, toimiiko tää oikeasti.
Tää ei toiminut omalla kohdalla. Jos ymmärsin selostuksesi oikein niin et laittaisi dekaalin ja kumin väliin mitään. Sinne jäi aina sen verran ilmakuplia väliin että se näkyi. Ainoa vaihtoehto tuossa järjestyksessä on ensin lakata rengas kiiltävällä -> dekaali -> toinen kiiltävä kerros -> mattalakka. Tästä vain tulee helposti melko paksu kerros, joka saattaa jo näkyä. Ja tuon kiiltävän toisen kerroksen on siis tietenkin tarkoitus häivyttää dekaalin reunat.

Ainoa täysin varma vaihtoehto taitaa olla maalata teksti suoraan renkaaseen sapluunan läpi. Tämä tosin taitaa olla myös kaikkein epätarkin/herkin virheille. Samalla värin pystyy sävyttämään haluamakseen.
Kiitos Niko. hienoa että tykkäät! :)
Tamiyalaisissa renkaat tosiaan ovat matta pintaiset, mattalakkaa voisi renkaan sivuun suihkuttaa. Hävittäisi tuota kiiltoa, pitää kokeilla tulevaisuudessa.
Itse lakkaisin mattalakalla vain renkaan kyljen, dekaalien laiton jälkeen.

Kaikki on mahdollista kun osaa www.escalemodels.com/forums/index.php?showtopic=6777&page=5
Markus Salminen kirjoitti:
Tää ei toiminut omalla kohdalla. Jos ymmärsin selostuksesi oikein niin et laittaisi dekaalin ja kumin väliin mitään. Sinne jäi aina sen verran ilmakuplia väliin että se näkyi. Ainoa vaihtoehto tuossa järjestyksessä on ensin lakata rengas kiiltävällä -> dekaali -> toinen kiiltävä kerros -> mattalakka. Tästä vain tulee helposti melko paksu kerros, joka saattaa jo näkyä. Ja tuon kiiltävän toisen kerroksen on siis tietenkin tarkoitus häivyttää dekaalin reunat.

Ainoa täysin varma vaihtoehto taitaa olla maalata teksti suoraan renkaaseen sapluunan läpi. Tämä tosin taitaa olla myös kaikkein epätarkin/herkin virheille. Samalla värin pystyy sävyttämään haluamakseen.
Joo, tosiaan omakohtaisia kokemuksia ei mulla tuosta ole, mutta on kyllä pitänyt kokeilla johonkin jämärenkaaseen. Joku Jenkki tuota joskus selitti.

Se on kyllä totta, että taitaa tulla paksu kerros, jos joutuu monta kertaa lakkaamaan. Sekään ei sitten näytä välttämättä kovin hyvältä. Täytyy koittaa tosiaan miltä näyttää jos mattalakkaa vaan decalinlaittamisen jälkeen.

Heh, kun tässä on pari vuotta pyöritellyt noita slicksejä käsissä (Siis 1:1 koossa) niin täytyy sanoa, että välillä niiden maalaukset on todella suurpiirteiset… Eli ei ne tarvisi niin tarkat ne rajat olla. Mutta tietenkään tuollaista maalausmaskia ei ole ihan helppo tehdä näin pienessä koossa.
Niko: ainakin uusimmissa Tamiyan F1 malleissa tulee tuollaiset maalausmaskit etsi osana, aftermarket tavaranakin on näkynyt. Tyhmä kysymys kun en ole automiehiä mutta onko noi 1:1 rengastekstit maalattu renkaiden kylkiin, vai painettu?
Kyllä ne ainakin noissa kisaslickseissä tuntuisi olevan maalattuja, kun maalirajat on useasti sellaisia vähän pehmeämpiä, eli maalisumua on päässyt hieman myös maskin alle. Ja harvoin ne maalatut tekstit osuvat siihen samaan kohtaan, mihin renkaassa on painettu se tekstikuvio…
Kiitos Niko ja Make. :) juuri tuollaisia maskeja tarkoitin.