Pienoismallit.net

Lotus 72D

Ronnie Petersonin Formula 1-auto kauden 1973 alussa

Lotus 72 oli Colin Chapmanin ja Maurice Philippen Formula 1-kaudelle 1970 suunnittelema kilpa-auto.

72 oli yksi Chapmanin monista uraauurtavista kehitelmistä. Siinä oli auton korirakenteen sisäiset jarrut, sivuponttooneihin sijoitetut jäähdyttimet (50-luvulta alkaen jäähdytin oli yleensä auton keulassa) sekä moottorin ilmanottoaukko takana kuljettajan pään yläpuolella. Auton kiilamainen muoto oli myös uutta Formula 1:ssä, ja se oli peräisin Lotus 56-kaasuturbiiniautosta ja nelivetoisesta Lotus 63-koemallista. Muodon ansiosta auto oli aiempaa nopeampi. Vertailussa edeltäjäänsä, Lotus 49-malliin, 72:n huippunopeus oli lähes 20 km/h suurempi samalla Ford Cosworth DFV-moottorilla.

Chapman onnistui luomaan yhden merkittävimmistä ja menestyksekkäimmistä autoista F1:n historiassa.
Auto esiintyi ensimmäisen kerran kauden 1970 toisessa kilpailussa Espanjassa. Autoa kehitettiin edelleen kauden 1971 aikana - erityisesti takajousitusta ja takasiipeä muokattiin tuottamaan enemmän "downforcea" ja kaudella 1972 brasilialainen Emerson Fittipaldi voitti Lotuksella maailmanmestaruuden nuorimpana kuljettajana F1:n historiassa.

Autossa oli kaudella 1972 uusi huomiota herättävä musta-kultainen väritys. Imperial Tobacco oli tuonut markkinoille uuden savukemerkin John Player Specialin, ja halusi sille näkyvyyttä Lotuksen sponsorina.

Kauden 1973 alussa Lotus käytti edelleen kisoissa 72D-mallia ja talliin oli tullut uutena kuskina mukaan ruotsalainen Ronnie Peterson - hän ajoi D-mallilla kauden kolme ensimmäistä kilpailua - ja sai sitten loppukaudeksi käyttöönsä uuden 72E-mallin. Peterson sijoittui kauden 1973 päätteeksi Lotuksellaan kolmanneksi.

Tämä pienoismalli kuvaa Petersonin kolmessa kauden 1973 alkukilpailussa käyttämää Lotus 72D:tä.

Ronnie Peterson oli aikansa yksi nopeimmista (lempinimeltään Super Swede), mutta myös epäonnisimmista F1-kuljettajista. Peterson ajoi 123 osakilpailua, voitti niistä 10, keräsi 26 palkintokorokesijaa, 14 paalupaikkaa, yhdeksän nopeinta kierrosta ja 206 MM-pistettä. Peterson on edelleen menestynein ruotsalainen F1-kuljettaja.

Ronnie Peterson kuoli 34-vuotiaana 11.9.1978 Milanossa Monzan kilparadalla sattuneessa onnettomuudessa saamiinsa vammoihin.

Tämä 70-lukulainen Tamiyan mallisarja oli varsinainen tuskien taival. Osien yhteensopivuus oli harvinaisen kehnoa, osissa oli runsaasti ylimääräistä muovia poistettavana ja kaiken huippuna sarjan rakennusohjeet olivat pahasti tulkinnanvaraiset ja puutteelliset - ja ohjeissa oli myös pahoja virheitä.
Tämä oli ensimmäinen rakentamani 1/12 skaalan kilpa-automalli - enkä taida toista vastaavaa koskaan ruveta aloittamaankaan - on turvallisempaa pysyä tutummassa kilpa-autojen 1/20 mittakaavassa.

Auton mustat korin osat ja iso takasiipi on maalattu Humbrolin kiiltävällä mustalla emalimaalilla kynäruiskua käyttäen. Alunperin tarkoitukseni oli käyttää tähän Tamiyan kiiltävää mustaa spraymaalia, mutta yllättäen tuota väriä ei tuntunutkaan olevan tarjolla millään alan kauppiaalla (ainakaan täällä kotimaassa) - kyllästyin odottelemaan ja kaivoin sitten kynäruiskun esiin pitkästä aikaa.

Ja lopuksi ISO KIITOS sinne minne se kiitos kuuluu - siis kiitokset Petri Kokkoselle JPS-siirtokuvien hankkimisesta - ilman noita dekaaleja tämä malli olisi jäänyt rakentamatta - tosin noiden kuvien asentamisessa meinasi mennä hermot moneen kertaan, mutta mitäs tuosta - tuohan on vain mallarin arkea tässä rentouttavassa ja verisiä peräpukamia aiheuttavassa harrastuksessa …

Kommentit

Onnittelut! Haastavasta mallista upea malli! Yllättävän nopeastihan sinä tämän valmiiksi sait. Joku näissä Lotuksissa ja etenkin JPS-sponsoroiduissa vain kiinnostaa… Mielestäni kaikkien aikojen tyylikkäin väritys/sponssi-logo kokonaisuus mitä F1:ssä on koskaan ollut… Benettonin sponssaama monivärinen vaihtoehto on kakkosena.
Pisteet myös siitä, että valitsit juuri Ronnien auton mallisi kohteeksi. Joskus tuntui, että F1 jumalat tahallaan hyljeksivät Ronnieta! Juuri hän (Gilles Villeneuven ohella) olisi mielestäni saanut voittaa F1:n maailmanmestaruuden!
Itseäni kiinnostaa myös nämä tallien nk. "Kakkoskuskit". Tarkoitus onkin tehdä omasta 1:20 Lotus 72:sta Romnien auto. Lotus 97T:stä taas olisi tulossa Elio de Angeliksen auto.
Vielä kerran syvä kumarrus Raimolle; hieno malli upeasta esikuvasta.
Olen joskus pikkupoikana luvannut itselleni, että teen juuri tälläisen 1:12 JPS Lotuksen. Ja siitä päätöksestä aion pitää kiinni; en vain vielä tiedä milloin tämä tapahtuu…
Tuskien kautta voittoon. Tätä on jo odoteltukin ja kannatti odottaa.
Iso skaala vaatii tarkat jäljet ja ei tuolta kyllä minun silmät löydä korjailtavaa. Aivan helekutin hieno ja lisäpojot autoa ajaneen Ronnien muistolle.
Täävet laakasen.
^ Ronniella tosiaankin oli uransa aikana todella huono onni monessakin vaiheessa - esim. Ronnien kuusipyöräisellä "ihmeautolla" ajama kausi olisi kyllä saanut jäädä kokonaan suorittamatta. Ja se miehen lopullinen kohtalohan oli aivan karmea - siitä Monzan radalla tapahtuneesta kuolemankolarista ollaan oltu vuosikymmeniä hyvinkin erimielisiä, mutta loppujen lopuksi Ronnie olisi erittäin suurella todennäköisyydellä jäänyt henkiin, jos hän olisi suostunut jalkojensa amputointiin. Noh, tuo on kova päätös nuorelle 34-vuotiaalle miehelle - niinpä Ronnie kieltäytyi ja lopputuloksena oli miehen kuolema - eikä sitä kuolemaa siis aiheuttanut mikään sairaalahenkilökunnan hoitoveirhe. Sen sijaan italialaisten tumpelointi Monzan radalla heti onnettomuuden jälkeen oli jotakin aivan ainutlaatuista hidastelua - ja siitä voidaan kyllä kiistellä "maailman tappiin".

Petri, minkä valmistajan mallisarja on tuo hallussasi oleva 1:20 skaalan Lotus 72?
Timo Rissanen kirjoitti:
lisäpojot autoa ajaneen Ronnien muistolle.
Ronnie Peterson oli 70-luvulla verrattavissa suuriin saman aikakauden rocktähtiin - komea vaaleahiuksinen viikinki, jonka hurja ajotyyli teki vaikutuksen jokaiseen, joka näki Ronnien räimimässä Lotuksella pitkin kuumaa asvalttipintaa. Tuohon aikaan F1-sirkuksessa ei ollut suomalaisia kuskeja, joten Ronnie oli se "lähin" fanittamisen kohde kilpa-autoilun rajussa kuninkuusluokassa.

Muuten, työn alla olisi vielä Ronnien figuuri tässä samassa isossa 1/12 skaalassa - jos saan tuosta muovipökkelöstä tehtyä "ihmisen näköisen", niin liitän sen aikanaan tämän auton vierelle - ja siis sopivalle alustalle.
Loistavaa työjälkeä syntynyt taas kerran. Toimii se ruiskukin näköjään sinun käsissä :) Tuo JPS väritys on formuloiden yksi hienoimmista jollei hienoin. Ois hienoa nähdä se vielä joskus kisoissa. Samoin kuin punavalkoinen MC Laren :)
Raimolle! Ebbron mallihan se tuolla hyllyssä kurkistelee ja odottaa että ryhtyisin toimeen…
Mitähän nuo 70-luvun F1 kuskit tuumisivat näistä nykyisistä vastaavista… Jotenkin itselläni sellainen mieli, että (kuten jo tuossa aiemmin mainittiinkin) F1 kuskit olivat tuolloin hyvin paljon samanlaisia kuin rock-tähdet. Oli playboy-elkeitä, "kisailivat kuoleman kanssa", saivat kauneimmat naiset, pääsivät otsikoihin… Oman aikansa lapsia kai kuitenkin. Mutta hienoamuistella/muistaa noita viimeisiä boheemeja! 80-luvulta lähtien F1 kuskit ovat lähempänä huippu urheilijoita kuin rock-kukkoja…
AJ 20.9.2014 15:48 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Lyhyesti sanottuna loistavan upea formula-malli!!! Kuten Petri tuolla edellä hienosti toteaa: "Mielestäni kaikkien aikojen tyylikkäin väritys/sponssi-logo kokonaisuus mitä F1:ssä on koskaan ollut" Juuri näin, täysin samaa mieltä.

Huipputaustoitus, hieno rakentamiskuvaus ja superhieno ässä formulamalli - eiköhän tässä ole kaikki upeasti paketissa. Tämä on ehdottomasti paras formulamallisi.

Lotus 72 on kenties kaikkien aikojen hienoin formula-auto ja tämä pienoismallisi ilmentää sen hienosti!

Vaikuttaa vahvasti viikon mallilta! Parhain terveisin, AJ
Mitä ihmettä joko Lotus on valmis!? Oletin että pääsemme joskus lokakuun pimeydessä tätä ihailemaan. Malli on taas huippuluokkaa ei tietoakaan että oli todella veemäinen kasattava.
Mitä dekaaleihen tulee, eipä noista tarvitse kiittää. :) Itselle kun tuo oli "busines as usual", samassa laatikossahan nuo omien romppeiden kanssa tuli, oli ilo olla avuksi.
Paavo Virolainen kirjoitti:
Toimii se ruiskukin näköjään sinun käsissä :)
Ööh - no siis siinähän ihan vaan ilman avulla puhalletaan maalia muovin pintaan - kyllä siveltimellä sutiminen vaatii paljon enemmän vaivaa ja tarkkuutta ;-)
Petri Jaakkonen kirjoitti:
Mitähän nuo 70-luvun F1 kuskit tuumisivat näistä nykyisistä vastaavista… Jotenkin itselläni sellainen mieli, että (kuten jo tuossa aiemmin mainittiinkin) F1 kuskit olivat tuolloin hyvin paljon samanlaisia kuin rock-tähdet. Oli playboy-elkeitä, "kisailivat kuoleman kanssa", saivat kauneimmat naiset, pääsivät otsikoihin…
Varsinkin Suomessa 70-luvulla tuo F1-sirkus tuntui vain kaukaiselta haaveelta suomalaisen fanin mielestä - ja sen(kin) takia kuolemaa halveksivat formulakuskit saivat osakseen jonkinlaisen omituisen rocktähtiin verrattavan "sädekehän". Vielä tuohon aikaan tämä kilpa-autoilun kuninkuusluokka oli erittäin vaarallista touhua ja kuskeja kuoli usein rajuissa kolareissa. Kuoleman uhka oli tuohon aikaan läsnä jokaisessa kisassa ja sen takia F1-sarjan kohtalokas maine kasvoi kasvamistaan.
Nykyisinhän F1-kuski todennäköisesti saa pahimmat vammat vapaa-ajan kohelluksillaan liukastumalla hotellin kylpyhuoneessa saippuan liukastamaan italialaiseen marmorilattiaan tai syöksyessään sukset jaloissaan lumihangen piilottamaan esteeseen.
AJ kirjoitti:
Lotus 72 on kenties kaikkien aikojen hienoin formula-auto ja tämä pienoismallisi ilmentää sen hienosti!
Samaa mieltä - 72 oli myös omasta mielestäni Colin Chapmanin luomuksista se kaunein - ja tehokkain.
Petri Kokkonen kirjoitti:
Mitä ihmettä joko Lotus on valmis!? Oletin että pääsemme joskus lokakuun pimeydessä tätä ihailemaan.
Olin tässä välissä esim. yhden viikon kipeenä - siis sen laatuisessa taudissa, että työpaikalle ei ollut asiaa, mutta tauti ei estänyt päivittäisiä mallailutuokioita kotona työpöydän ääressä. Verenpaine taisi kyllä välillä nousta huippulukemiin tämän ah niin "rentouttavan" harrastuksen takia, mutta hommahan kuitenkin eteni.

Nyt olen tyytyväinen, että sain tämän projektin tieltä pois - seuraavaksi sitten taas uusia pettymyksiä kohti!
paavo p. 20.9.2014 21:32 Vastaa lainauksella
Todella hyvän näköinen Lotari :-) . Itsellä näitä tämän skaalan vormuloita 2 kpl. ja pidän tästä skaalasta jopa enemmän kuin 1:20:sta malleista löytyvien useampien yksityiskohtien takia. Harmi vaan kun budjetti ei nyt salli hankkia näitä isompia lisää.
Nyt tuli taas huippujälkeä! Miehekkään näköisiä oli noi tuon ajan formulat kun kaikki moottorin osat ja muut härpäkkeet näkyivät. :D
Itse mallista ei löydy mitään napisemista. Renkaissa on hieman havaittavissa kulumaa josta pidän paljon. Maalaus on sitä terävintä kärkeä ja siirtokuvat ovat sulautuneet malliin. Todella hieno malli todella hienosta formulasta.
Ps. On todella nätti tuo Lotuksen vanha väriyhdistelmä; musta ja kulta. :D
paavo p. 20.9.2014 22:53 Vastaa lainauksella
Piti vielä kysyä onko nuo eturenkaiden siipimutterit muovia vai metallia? Itellä oli Tamiyan 1:12 Ferrari 312t4:ssä kaikki pyöränmutterit muovia joten arvata saattoi että vanhemmiten eivät pysyneet enää kiinni :-/ .
paavo p. kirjoitti:
Piti vielä kysyä onko nuo eturenkaiden siipimutterit muovia vai metallia?
Kyllä ne ihan muovia ovat - takavanteissa sen sijaan on kiinnitys metallimuttereilla.
Henkka H 21.9.2014 17:32 Vastaa lainauksella
Niinkuin täällä on jo mainittu niin malli on hienoa työtä vaikkei ollutkaan niitä helpoimpia kasattavia. Musta väri on onnistunut erinoamisesti ottaen huomioon että se paljastaa virheet helpoimmin. Isot siirtokuvat eivät ole niin kovin mukavat laittaa etenkin kun kyseessä on pitkät ohuet straippaukset.
Miten mies kerkee näin kovalla tahdilla tekemään laadukasta työtä, ihmetellään jälleen.
Raimo Leino kirjoitti:
Verenpaine taisi kyllä välillä nousta huippulukemiin tämän ah niin "rentouttavan" harrastuksen takia
Paljon se ottaa, mutta paljon se antaa! Varsinkin meille sivusta ihailijoille. :)
Seuraavaksi joku tuoreempi ison T:n 1:20 formula? Ainakin tällä vuosituhannella julkaistut mallit ovat olleet rakentelun iloa.
Itselle kotiutui viime viikolla oma suosikki formula, Salon sinivalkoinen Tyrrel 023 Nokian Logoilla, missähän välissä tuon kerkeisi rakentamaan? Nokian muistolle!
Petri Kokkonen kirjoitti:
Seuraavaksi joku tuoreempi ison T:n 1:20 formula? Ainakin tällä vuosituhannella julkaistut mallit ovat olleet rakentelun iloa.
Paitsi että tällä vuosituhannella se iso T ei ole julkaissut meikäläistä kiinnostavia kilpa-autojen pienoismallisarjoja - mielenkiinnon kohteita kun ovat lähinnä 50-, 60-, 70- ja osittain 80-luvun formulat ja urheiluautojen C-sarjalaiset.
Yksi hieno lisä C-sarjan autoihisi voisi olla 1992 vuosimallia Toyota TS010. Mielestäni yksi hienoimpia koskaan valmistettuja rata-autoja. Tosin voi mallina olla vaikea löytää.
Aarne Piha kirjoitti:
Yksi hieno lisä C-sarjan autoihisi voisi olla 1992 vuosimallia Toyota TS010. Mielestäni yksi hienoimpia koskaan valmistettuja rata-autoja.
Well - vahvasti makuasioitahan nämä kilpureitten ulkonäköjutut ovat. Omasta mielestäni kyseinen Toyotan kapine on melko kauhean näköinen. Itse en tosiaan ole koskaan rakentanut mallia tuosta Toyotan vuoden 1992 C-sarjalaisesta, mutta melko saman näköinen on myös Toyotan versio TS020, joka osallistui Le Mansin kisaan vuonna 1999 - tässä näkemykseni kyseisestä autosta 1/20 skaalassa www.pienoismallit.net/galleria/malli_10856/kuva_96021/
No joo, makuasioita. Itse vaan pidän peitetyistä takarenkaista ja melko simppelistä muotoilusta…ja takasiivestä ;)
Toinen suosikki on myös 1991 Jaguar XJR-1. Mallina saatavuus olisi varmaan myös parempi.