Pienoismallit.net

BW-393

Mannerheimin ristin ritari numero 127 Eino Luukkanen aloitti sotilaslentäjän uransa 30 luvun alkupuolella. Ensimmäinen paikka missä hän toimi oli Viipurissa sijainnut ensimmäinen erillinen merilentolaivue. Sieltä hän siirtyi vuonna 1935 Uttiin lentämään senaikaista modernia Bristol Bulldog hävittäjää.

Talvisodan alkaessa hän kuului lentolaivue 24 riveihin. Koneena oli Fokker d.21 ja paikka alussa Immolassa. Värtsilän kautta hän siirtyi tänne Ruokolahdelle Ukonsalmen jäätukikohdan päälliköksi helmikuun alusta aina tukikohdan loppumiseen saakka. Hän ei osallistunut tässä yläpuolella käytyyn suureen ilmataisteluun johtuen siitä että Fokkerit käskettiin irtautumaan taistelusta. Talvisodassa saavutti 2 ilmavoittoa.

Talvisodan loputtua hän oli yksi niistä henkilöistä jotka hakivat Trollhättänista näitä Brewster hävittäjiä Suomeen.

Jatkosodan alkaessa työkaluksi muodostui siis uusi Brewster 239 hävittäjä. Sillä koneella hän saavutti 14 ilmavoittoa. Mannerheimin ristin ritariksi hänet nimettiin 18.6.1944 Samoihin aikoihin hänet siirrettiin lentolaivue 30 komentajaksi jossa hän lensi Tshaikka hävittäjää. Siirrettiin myöhemmin lentolaivue 34 komentajaksi koneinaan Messerschmitt 109 koneet.

Luukkanen oli jatkosodan aikana eniten taistelulentoja suorittanut henkilö. Niitä hälle kertyi 441 kpl. Kokonais ilmavoittomääräksi muodostui 56 jolla oltiin tilastoissa kolmantena Juutilaisen ja Windin jälkeen. Luukkanen tuli kuuluisaksi tavasta merkitä ilmavoitot kaljapullon etiketeillä peräsimeen.

Sotien jälkeen Luukkasta syytettiin maanpetoksesta Ruotsin hyväksi jonka johdosta napsahti 2 vuotta kuritushuonetta ja sotilasarvon menetys. Luukkanen kuoli vain 55 vuotiaana vuonna 1964 ja on haudattu Jyväskylään.

Tämä mallisarja on ollut pitkään minulla mietinnässä että ostaako vai eikö ostaa, kun olin kuullut sen negatiivisista puolista. No kun palstalla sitten tämä tuli myyntiin niin päätin katsoa onko tiedoissa perää. Olin ihan positiivisesti yllättynyt ettei se nyt ollutkaan niin paha tapaus mitä kuvittelin. Paljon huonompiakin aihioita on matkan varrella eteen tullut.

Ensimmäinen kohta mihin panostin oli tuo oikean puolen huoltoluukun paikan muuttaminen. Se kun on liian edessä tuossa alunperin. Sarjan mukana tuli 2 runkoa jota suuresti ihmettelin mutta se olikin helpotus koska niistä sai leikeltyä tuon luukun hyvin tuohon toiseen runkoon. Eturungon päälle tulevan antennin korvasin itse metallista alkuperäisen mallin mukaan tekemällä versiolla. Tuo alkuperäinen oli mielestäni sen verran heppoisa ettei antennilangan kiristys oikein sen taipumatta onnistuisi. No nyt ei ollut siitä pelkoa :)

Laskutelineisiin tein kuparilangasta jarruputket joiden päähän liitin ohuesta muoviletkusta jarruletkua kuvaavat osat. Iskunvaimentimen putket foilasin kirkkaiksi.

Moottoriin tein kuparilangata sytytystulppien johdot. Ohjaamon kohdalle tein jämäetseistä liukukiskot tuolle kuomulle. Istuimeen tein alumiinipellistä (kaljatölkistä) selkäpanssaria kuvaavan kyhäelmän. Liukukuomuun tein vetokahvan. Kuomu ei oikein istu auki asentoon kunnolla :(

Muutenhan tuo on suoraan laatikosta. Maalattu muilta osin Revellin vesiväreillä paitsi keltaisen osalta Tamiyan maalilla. Siirtokuvat on sarjan mukana tulleet hyvälaatuiset kuvat.

Tähän malliin hommasin Montexin kuomumaskit jotka olikin minulle aivan uusi tuttavuus. Ensimmäistä kertaa oli myös kuomun sisäpuolelle maskit. Antennilanka taas EZ lineä.

Kommentit

Todella upeata jälkeä! Käsittääkseni SH:n sarja ei kuitenkaan ole sieltä helpoimmasta päästä? Lopputulos joka tapauksessa näyttää todella upealta!! Pari kysymystä: puuttuuko vasemman siiven tyvestä tumman harmaa kävelyalue? Millaisia nuo Revellin akryylit on käytössä? Maalasitko mallin ruiskulla/siveltimellä?
Pidän myös juuri tästä BW-393:n versiosta jossa nuo kaljanpullon etiketit on. En tiennytkään aiemmin tuosta Eikan tuomiosta…
Todella kuin Taivaan helmi,ei uskoisi pahaksi haukkutusta mallista tulos olisi tämä.
Myös kolmen sarjan koot tuosta brewsteristä on mainio valokuva.
Pientä lievää ruutikaasun vanaa nokka kk:n kohdalle.
Erittäin hyvin onnistunut malli rakennettu ja maalaukselta.
Aika suuri töinen homma tuo huolto luukkun paikan sijoitus,olisikko ollut helpompi kaivertaa oikeaan paikkaan tuo?
Kiitos kommenteista. En osaa sanoa että kuuluisiko siihen se tumma kävelyalue. Mielestäni maalausohjeissa sitä ei ollut. Ruiskulla on maalattu. Revellin vesivärit on hyviä sivellinmaalaukseen ja ruiskukäytössäkin hyviä kun vaan oppii sen maalin ohentamisen. Pitää ohentaa PALJON :) Erik. Ei ois ollut helpompi homma :) Tai ura ois ollu helppo kaivertaa mutta tuon saranan teko ei. Ei tuossa muutostyössä mennyt varmaan kuin puoli tuntia.
Oikein nätisti onnistunut Brewsteri! Värivalinnat onnistuneet hyvin mielestäni hyvin. Samoin vanhennus, on kulumaa ilman että näyttää kulahtaneelta.
Paha tästä on sen kummempaa nipotettavaa keksiä, ellei sitten mennä yksityiskohtiin… Päätelineiden jarruletkut ovat ehkä aavistuksen järeät ja Cyclonessa oli kaksi sytytystulppaa per sylinteri, joten niiden johtojakin pitäisi olla kaksi.
AJ 15.9.2014 20:08 Vastaa lainauksella
Moi Paavo, Kaikinpuolin hyvältä näyttää Eino Luukkosen ison skaalan Brewsteri BW-393 lekomalli. Hienosti on onnistunut värivalintoineen.

Kuten Eetu edellä toteaa kaikissa jenkkien tähtimoottoreissa oli yleensä kaksi sytytystulppaa per sylinteri (Pratt & Whitneyn kaksirivinen 18-sylinterin motti, kuva en.wikipedia.org…/wiki/Pratt_%26_Whitney_R-2800_Double_Wasp sekä Pratt & Whitneyn nelirivinen 28-sylinterin motti, kuva en.wikipedia.org…/wiki/Pratt_%26_Whitney_R-4360_Wasp_Major ). Tuo ryhmäkuva eri skaalojen Taivaan Helmistä on kerrassaan mainio.

Hyvä lekomalli, mainio taustoitus, rakentamiskuvaus ja onnistunut lekomalli. parhain terveisin, AJ
Johan se ois mennyt vallan hifistelyksi jos sen toisenkin johdon ois laittanut :) Ei vaineskaan, en ees hokannut koko hommaa.
Olli J. 15.9.2014 22:49 Vastaa lainauksella
Kertakaikkisen komea on Brewsteri. Itsellä sama mylly työn alla. Kiinnostaisi tietää, että mitä Revellin maaleja tarkalleen käytit? Onko musta nro 9 anthrazit? Olen itse pikkuhiljaa tutustunut noihin aqua-maaleihin ja pitänyt niistä kovasti varsinkin yksityiskohtien maalaamisessa. Ruiskulla en ole vielä testannut.
Hieno malli, eipä tuo sarjan rosoisuus näy kun katsoo kuvia. Huolellisesti rakennettu ja plussaa itse lisätyistä detaljeista, sopivan patinoitunut eilä kaipaa likaa enempää. Moottoriin oisin pikkasen panostanut enemmän kun näkyy nuinkin hyvin,( hieman johtoja öljytahroja ym,) muuten ei puutteita. Sullahan on komea kokoelma eri mittakaavoissa näitä:)
perttiL 16.9.2014 08:31 Vastaa lainauksella
Moi Paavo,

Muokattu poistamalla asiayhteyteen kuulumaton yleisarvostelu.

Kuitenkin kaikkinensa hyvinkin näyttävä malli t. pertti L

p.s. Boxissa tulee kahdet rungot, koska se toinen on tarkoitettu USN:n enemmän käyttämään, lyhyempi runkoiseen F2A2 - versioon.

sama
Paavon aiempien suomi-hävittäjien mukaisesti taas ensiluokkainen malli. Isojen poikien kommentteja sarjan haastavuudesta olen lukenut, mutta tässä ei kyllä näy jälkeäkään niistä. Maalipinta ja sävyt näyttävät erityisen hyvälle. Huippumalli, en voi muuta sanoa.
Nyt on tullut niin paljon kysymyksiä että täytyy pitää "puolustuksen" puheenvuoro. Ensinnäkin olen käyttänyt referenssinä sivustolta löytyneitä kuvia AIDOSTA Brewsteristä en toisten pienoismalleista. Palatakseni tuohon Eetun kuvaan Brewsterin moottorista niin se ei näytä ihan samalle kuin mikä on BW-372 koneessa. Referenssikuvia kun kattoo niin ei siellä kyllä näy tuota toista tulpanjohtoa. Pyöräkuilujen sisäpuolelta en nähnyt yhtään kuvaa noista referensseistä. Varmaan onkin kuten Pertti sanoo mutta kun en tiennyt niin en tiennyt. :) Runkokonekiväärien lieskaputket puuttuu jos niitä ei sarjassa ollut. Tosin valmiista mallista mahdoton huomata( isot suurennokset on toinen asia). Tarkemmin jos tuota moottorisuojusta Pertti katsot niin kyllä siihen muotoilin kitistä niitä kanavia ja laitoin yläpuolelle verkonkin. Se ois ihan toisen näköinen ilman noita muotoiluja. Pertti ei ilmeisesti lukenut kuvausta tarkemmin kun siellähän mainitaan niistä liukukiskoista. Mallin mukana niitä ei tule ja on ne ainakin yritetty kuvata edes jollain tavoin. Ei näy kuvissa niin hyvin kuin luonnossa.

Nyt siihen on maalattu tuohon vasempaan siipeenkin se kävelyalue. Maalisävyt on seuraavat. Musta Revellin 09 anthrazit, vihreä Revellin 65 bronzegrun, hopea Revellin 90 silver, keltainen Tamiyan XF-3, sininen Tamiyan XF-8
Revellit on siis aqua color sävyjä.
perttiL 16.9.2014 13:41 Vastaa lainauksella
Moikka Paavo,

Kuten edellä…

Joka tapauksessa hieno ja näyttävä malli.

terv pertti L
perttiL 16.9.2014 18:44 Vastaa lainauksella
Hei vielä Paavo,

Tämä malli on jo jonossa päätymässä rakenteluun … kunhan pari malli-kokoelma-kokonaisuutta on ensin valmistunut. Joten osin siksikin olen varsin paljon mittaillut ja mulkoillut tätä isoa BW:tä. Selostuksesta ja työvaihekuvista katselin, että olit (varsin suuritöisesti) siirtänyt tarvikeluukun paikkaa. Mainitsit, että se on mallissa liian edessä. Mutta paljonko sitä joutuu siirtämään taaksepäin ? Ja riittääkö pelkkä taaksepäin siirto, vai pitääkö ylös-alas-suunnassa tehdä korjauksia ?

Thanks, t. pertti L
Kiva nähdä, että joku on saanut valmiiksi tämän virheiden sävyttämän mallin. Tunnen melko hyvin ainakin yhden mallarin, joka on kasannut tätä mallia jo vuosia. Toki siinä ehkä suurin syy allekirjoittaneessa (hirveä määrä etsejä joista osa ehkä ei niin kasaaja ystävällisesti tehty). Osanottoni hänelle ;)

Kuomun kiskot ovat kinkkiset korjata tähän malliin, koska ohjaamon ja kyljen välisestä reunasta puuttuu pokkaus, jossa kuomun kisko on. Kylkilinja kun levenee keulaa kohden ohjaamon kohdalta, mutta kuomun kisko ei. Eli kun tässä mallissa yrittää korjata yhden paikan niin voi olla että se korjaus aiheuttaa lisää korjauksia toisaalle ja kohta ollaankin suossa tämän mallin kanssa :)

Muistaakseni minun tuntemassa mallissa kylkiluukun paikan siirto onnistu ihan leikkuu, styreeni, kittaus linjalla eli noin radikaalia kylkipalan irroitusta ei tarvinnut.

Kun suohon on uponnut jo jakausta myöten eli tästä mallista haluaa rakentaa ns. AMS tautia potevan mallarin kruunun jalokiven, niin työtä on paljon edessä. Rungon mitoissa korjailuja mm. nokan pituus. Moottorikopan kaasuttimen/ahtimen sekä öljynlauhduttimen ilmanottokanavat puuttuu. Moottoripellit taisivat vaatia muutoksia muutoinkin mm. pakoputkien ulostulon kohdalta. Ne oli parempi tehdä kokonaan uusiksi etsistä. Joitakin huoltoluukun paikkoja siivistä joutuu korjailemaan. Korkeusperäsimet muistaakseni väärän muotoiset. Renkaat pitää korjata ja laskutelineisden mekanisista osista sekä itse telineistä puuttuu aika paljon detaileja. Kk- ja moottoritilan seinät muistaakseni aikalailla väärin 239 malliin. Pakokaasun keräin puuttuu kokonaan ja jos sen korjaa niin pakoputket menee uusiksi. Oikeanlainen öljynlauhdutin sekä muut puutteet liittyen koko öljy- ja hydraulijärjestelmään. Moottorin sylinterien muoto aika kaukana oikeasta. Hattuhylly korjattava sekä siitä puuttuu taitos. Hattuhylly ei siis ole suora vaan taittuu takarunkoonpäin mennessä alaviistoon. Mittaritaulut, penkki, sivupaneelit ja muut ohjaamon laitteet sekä kotelot menee uusiksi. Jopa ohjaamon lattia. Panssarointi, kotimaiset vyöt plus niihin liittyvä vapautus mekanismi puuttuu penkistä, toki vuosiluku huomioiden. Radiot erittäin kaukana oikeanlaisesta. Niistä puuttuu mm. teline sekä lattialla olevat laitteet (akku esim. Vartan ja taisi olla joku regulaattori se toinen) ja niiden teline. Taaksehan tulee vielä tietysti sukset joko taittomalliset tai suorat riippuen vuosiluvusta. Lisäksi lentoreppu, joka sisältää lentokoneiden pienkorjaukseen esim. kankaiden paikkaukseen liittyvää materiaalia. Tämä saa riittää tältä erää :) Lista jatkuisi vielä, mutta eipä siitä varmaan kukaan edes hyötyisi…
Jep. Meillä taitaa olla eri harrastus Heikin kanssa. Pertti, n.5 mm siirsin paneelilinjan mukaisesti taaksepäin.
Hieno on Brewsteri, mutta niin sen pitääkin olla, jos se on asianmukaisesti tehty 1/32 skaalan mallista. Tässä mallisarjassa taitaa kuitenkin olla säätämistä mittakaavasta huolimatta. Siitä johtuen tehdylle työlle tietysti suuri tunnustus.
Monenlaista kommenttia niin sarjan raaka-aineesta kuin varsinaisesta lopputuloksestakin… Itse tiivistäisin: näyttääkö se bruusterilta? Kyllä! Onko lopputulos hyvännäköinen? He*****n tyylikäs!!! Kunpa pystyisi samaan! Ja nuo kolmen mittakaavan Brewsterit samassa kuvassa on sitten se lopullinen kirsikka kakun päälle.

P.S. Mitä enemmän katselen Noita Revellin akryylimaalauksia sävyjä, niin sitä enemmin tulee pakottava tarve päästä itsekin kokeilemaan!!
Tässä vielä muuten hyvä esimerkki: korjattu päätelineen rengas vs sarjan rengas:

www.pienoismallit.net/profiilit/12/kuvat/kuvapankki/kuva_69966/
Voimalaitteen tulpanjohdoista: SA-kuva 56799. Toisen tulpan kaapeli kulkee ilmeisesti sylinterin takapuolella.
Editttiä: Selkeampi kuva: 77400
Eemil Jäntti kirjoitti:
Voimalaitteen tulpanjohdoista: SA-kuva 56799. Toisen tulpan kaapeli kulkee ilmeisesti sylinterin takapuolella.
Kyllä. Johto lähtee samasta kehästä kuin sylinterin edessä kulkevat tulpanjohdot eli moottorin etupuolelta. Erona vain, että ne viedään sylinterien välissä olevan ilmanohjainlevyn läpivientireijän kautta sylinterin takapuolelle. Kehä näkyy vaaleana tuossa SA-kuvassa. Ilmanohjainlevyt ovat mustia.

Tulpanjohtojen kehä taisi olla mallissa pyöreä ja oikeasti hieman kantikas :) Etureuna muistaakseni tasainen ja sivut pyöreät.
perttiL 17.9.2014 18:53 Vastaa lainauksella
Hei vielä Paavo…

Muokattu poistamalla mieliäkin pahoittanut S-H-mallin yleisempi arvostelu. Olisi kuulunut omaksi rakentelu- tjms-ketjukseen.

BW-terveisin pertti L
Kyllä mie nyt alan ymmärtää joitakin jotka ei suomi malleja uskalla esille laittaa. Kynnys seuraavan suomi mallin esille laittoon pompsahti juuri korkealle. Pitää työntää tuo CA Dornieri huilaamaan :) Laitoin tuosta vielä pohjasta kuvan et saa vielä lisää keskustelun aihetta :) :)
perttiL 17.9.2014 21:18 Vastaa lainauksella
Muokattu asiayhteyteen kuulumattomana. Malliarvostelussaan tosiaan pitäisi kommentoida vain sitä mitä kuvissa näkee … ja aloittaa mahdollisesti laajempi tarinointi omana ketjunaan…

terv pertti L
Komean mallin olet rakentanut. Ylläolevien kommenttien perusteella sarja ei ole ongelmaton, mutta valmis malli näyttää ainakin minun silmääni hyvin rakennetulta ja maalatulta. Oma lähestymistekniikkani näihin on ollut se, etten stressaa sarjojen virheistä hirveästi, korjaan pahimmat ja sellaiset jotka ovat korjattavissa pilkkomatta koko rakkinetta, koska jossain vaiheessa joutuu kuitenkin tekemään joitakin kompromisseja, että saa ylipäänsä jotakin valmiiksi. On todella hienoa, että tällä sivustolla on henkilöitä, jotka tietävät suomikoneista paljon, ja tuovat myös tietämyksensä julki. Se antaa mallareille mahdollisuuden kerätä tietoa jos ei etu- niin sitten takakäteen ja kaivertaa vaikkapa kaikki niitinreiät uudestaan.
Paavo Virolainen kirjoitti:
Kyllä mie nyt alan ymmärtää joitakin jotka ei suomi malleja uskalla esille laittaa. Kynnys seuraavan suomi mallin esille laittoon pompsahti juuri korkealle. Pitää työntää tuo CA Dornieri huilaamaan :) Laitoin tuosta vielä pohjasta kuvan et saa vielä lisää keskustelun aihetta :) :)
Nämä malliin liittyvien puutteiden ja virheiden käsittely kohdistui mallisarjan valmistajaan eli heillä on parantamisen varaa ko. mallin suhteen. Kuten moni on maininnut niin olet
onnistunut tekemään näyttävän mallin BW:stä ja tuskin moni edes mitään nippeleiden puutteita havaitsee verrattaessa tätä mallia oikeaan koneeseen.

Malli on teknisesti tehty hyvin ja työn jälki on ihan mallikasta. Näihin asioihin sitä myös mallinäyttelyiden tuomaroinnissa pääsääntöisesti kohdistetaan huomio. Ei siihen, onko jokin panelisauma 1 tai 2 milliä liian edessä tai takana. Eli ei mitään syytä jättää laittamatta malleja tänne galleriaan. Jokaisella kun on oikeus päättää mitä haluaa mahdollisesti mallistaan muuttaa ja mitä ei. Jos joku kommentoi, että puuttuu jokin ruuvi paikasta x, niin riittävä perustelu puutteeseen on että en nähnyt tarvetta lisätä omaan malliin sitä tai sitten siihen voi vastata että kiitos vinkistä jäi huomaamatta se.
Täytyy sen verran kommentoida yleensäkin näistä mallien virheistä, että täydellistä mallisarjaa tuskin tästäkään koneesta saa niin kauan kuin valetut osat ovat yleensä noin millin paksua muovia. Oikeassa koneessa kun pääsääntöisesti duralumiini tai vanhemmissa lentolaitteissa kangas sekä vaneri ovat millien paksuista. Monessa paikassa tämänkin mallin korjaamisessa on huomannut, että mallin muovin paksuus estää esikuvan mukaisen toteuttamisen. Siksi voikin sanoa, että kukaan ei tästä mallista täydellistä edes saa aikaan :)
Mielestäni pitäisi kommentoida näkemäänsä eikä luetella kaikkea mitä siitä puuttuu tai on valmistajasta johtuen väärin. Jos omaa ison määrän asiasta tietoa niin voi aloittaa asiasta vaikka modausketjun. Nyt tuosta saa äkkiä sen kuvan että tuossa ei muuta olekkaan kuin virheitä. Enempää en tätä mallia enää kommentoi :):)
perttiL 18.9.2014 08:59 Vastaa lainauksella
Olet Paavo aivan oikeassa. Todellakin näiden mallien kohdalla todellakin pitäisi rajoittua arvioimaan ja/tai arvostelemaan sitä, mitä kuvista näkyy. Eikä alkaa "maailmoja syleilevästi" kertomaan rakennussarjan hyvistä … eikä varsinkaan puutteista tai virheistä. Niitä varten pitäisi todellakin aloittaa ihan oma modaus-ja/tai rakennusketju. Mopo vähän karkasi käsistä … pahoitteluni.

kaikesta huolimatta mallailuterveisin pertti L
No paljon olet työtä tehnyt ja niin sitä vaan kritiikkiä tulee. Alan tosiaan ymmärtää, miksi et enää kommentoi malliasi, mutta kaikkesi olet supermallarina yrittänyt.
Kun laitoit tuon alakuvan, niin oliko muka ohjaamon alla oleva "tirkistysluukku" lasia? Tästä aikoinaan väännettiin, kun tein saman joskus 7-vuotta sitten. Suomikonefanit sanoivat sen olleen umpeen maalattu, tai korvattu jollain pellillä.
Timo Rissanen kirjoitti:
No paljon olet työtä tehnyt ja niin sitä vaan kritiikkiä tulee. Alan tosiaan ymmärtää, miksi et enää kommentoi malliasi, mutta kaikkesi olet supermallarina yrittänyt.
Kun laitoit tuon alakuvan, niin oliko muka ohjaamon alla oleva "tirkistysluukku" lasia? Tästä aikoinaan väännettiin, kun tein saman joskus 7-vuotta sitten. Suomikonefanit sanoivat sen olleen umpeen maalattu, tai korvattu jollain pellillä.
Parhaan tiedon varmastikkin saisi katsomalla muutostiedotteista tuon alkuperäisen luukun korvaamisesta ikkunattomalla aluuminisella sekä mikäli konetyypistä on konekortti olemassa, niin myös sieltä. Muutostiedoituksesta voi ainakin päätellä mistä päivästä/vuodesta alkaen luukkuja alettiin korvaamaan koneisiin. Valitettavasti minulla ei ole heti tässä käsillä muutostiedotteita, joten en voi tarkistaa asiaa. Valokuvista tuota asiaa on ikävä tarkastaa, sillä luukun paikka on sen verran varjossa usein.

Mallareille tiedoksi, että Humusta löytyy alkuperäinen alumiininen ikkunaton luukku. Tosin sitä ei voi tällä hetkellä käydä Keski-Suomen Ilmailumuseolla katsomassa, kun kone on siirretty varastoon säilytykseen. Museossa olevassa BW:ssä ei ko. luukusta ole juuri mitään jäljellä pakkolaskun aiheuttaman rikkoutumisen vuoksi. Referenssikuva: www.pienoismallit.net/galleria/referenssi_12629/