Pienoismallit.net

Westland Whirlwind

Racer

Westland Whirlwind oli brittiläinen hävittäjälentokone - se oli Britannian ensimmäinen kaksimoottorinen yksipaikkainen hävittäjäkonetyyppi.
Koneen moottoriksi oli valittu Rolls-Royce Kestrel-moottorista kehitetty Peregrine I V-moottori. 765-hevosvoiman moottorit antoivat koneelle 589 km/t huippunopeuden, joka oli konetyypin valmistuessa kesällä 1940 kohtalaisen hyvä suoritusarvo, ja jokseenkin vastaava Supermarine Spitfiren kanssa.

Konetyyppiä valmistettiin vain 112 yksilöä. Se oli Royal Air Forcen 25. ja 263. hävittäjälaivueen kalustona vuosina 1940-1943. Moottoriin liittyvät "lastentaudit" lyhensivät muutoin mainiona pidetyn lentokoneen käyttöikää. Laskeutuessa suuri kiitoratavaatimus rajoitti tämän tyypin käyttöä Britannian lyhyillä nurmikentillä.

Päätin rakentaa tästä Trumpeterin uudehkosta mallisarjasta kuvitteellisen kaarrelentokisojen kilpakoneen - nämä kisat olivat 1950-luvulla erittäin suosittuja esim. Yhdysvalloissa.
Vaikka Whirlwindin kehittämistyö aloitettiin jo 1930-luvulla, niin koneen ulkomuotohan on suorastaan futuristinen - ja sen takia halusin nähdä, että miltä kenties/ehkäpä/jospa sittenkin jne. Whirlwind olisi näyttänyt kilpalentokoneena esim. Jägermeisterin sponsoroimana.

Harmi ettei Wanhojen suomalaisten alkoholivalmistajien logoja/mainoksia saa siirtokuvina - tämä olisi ollut varmaankin veikeän näköinen vaikkapa Tamperelaisen Pyynikin valmistaman Tähti-Oluen sini-kultaisissa väreissä jääkarhu-logon kera :-)

Kommentit

Jälleen kerran taattua raimolaatua… Itse vain en näistä raasereista välitä; mutta eipä tuo meikäläisen mielipide vaikuta mallin laatuun! Sitä JPS Lotusta odotellessa…
Petri Jaakkonen kirjoitti:
Sitä JPS Lotusta odotellessa…
Sitä saatkin odotella pitkälle syksyyn - tai talveen. On nimittäin ollut tähän mennessä melkoisia ongelmia ihan perusasioissa - kuten osien yhteensopimisessa.

Tästä Whirlwind Racerista vielä sen verran, että päätin vaihteeksi loiventaa sotahullun mainetta rakentamalla tästä ihmisten tappamiseen tarkoitetusta hävittäjästä aseettoman siviililentokoneen - olen siis nyt vaihteeksi jonkin aikaa sotahullun urpon sijasta vauhtihullu urpo, koska olen hurahtanut kilpa-autoihin ja kilpalentokoneisiin.
Noh, hurahduksia tulee ja menee …
No onpahan jotain odotettavaa kaamoksen (siis pian täällä…?) ajaksi. Itselläni ko. Lotus 72 pienemmässä mittakaavassa odottelemassa syksyn loskakelejä.
Petri Jaakkonen kirjoitti:
No onpahan jotain odotettavaa kaamoksen (siis pian täällä…?) ajaksi.
No se kaamos on jo ainakin Helsingissä - aurinkohan laskee jo ennen klo 21.00 !
Niin ja näistä Racer-lentokoneista vielä sen verran, että olen hankkinut varastooni 1/48 P-38 Locheed Lightningin mallisarjan - siitä on myös tarkoitus rakentaa kaarrekisakone - ja John Player Specialin musta-kultaisissa väreissä.
Henkka H 22.8.2014 16:44 Vastaa lainauksella
On meinaan ryökäleen hauska idea. Väriyhdistelmä ja grafiikka natsaa ihan mukavasti. En ole muuten mikään leko asiantuntija, mutta näitä oivalluksia katselee mielellään etenkin kun työn laatukin on sitä "raimolaatua."

Sainpa tässä pari iltaa sitten kuulla telineelle laitetun R-R Griffonin käyvän. Puolihämärässä pakoputkista tulevat lieskat ja se mieletön ääni oli todella hurja elämys.
Siis keneltä voi odotaa noin makoisaa ja hupi hauskaa ideaa.
Vain taattua aitoa Monsieur leinoa,olisiko kirjailijan kaukaista sukua,ehheehehehh.
Britti kone ja Sakujen sponsorointi vielä 50 luvulta,OHH MY GOOD?GOD SAVE THE THE KING Huns is HERE.
Jos laittaisi pilotille tai mekanikolle baijerilaiset nahka housut ja nenän alle räkäjarru viikset.
Miten olisi Myrsky ja koskenkorva viina ( tai sodanajan telaketju) sponsorina?
Henry Hammar kirjoitti:
Sainpa tässä pari iltaa sitten kuulla telineelle laitetun R-R Griffonin käyvän. Puolihämärässä pakoputkista tulevat lieskat ja se mieletön ääni oli todella hurja elämys.
Tiedän tuon fiiliksen! Toki nykyäänkin esim. Hornetin tuplamoottoreiden ujellus/älämölö on aivan tajuttoman upeata kuunneltavaa (kuuroutumisvaara tosin, jos "paljaaltaan" kuuntelee), mutta kyllähän nuo mäntämoottoreiden murinat ovat sitä "suurinta parhautta" … ja tämähän ei ole makuasia, vaan kylmä ja muriseva fakta ;-)
eerik oksanen kirjoitti:
Britti kone ja Sakujen sponsorointi vielä 50 luvulta,
No mikä ettei? USA ja sodan jälkeinen Länsi-Saksa olivat toki kuin "paita & pylly" - Britannian ja Saksojen keskeiset välit olivat pitkään huomattavasti viileämmällä tasolla - MUTTA, tässähän on kyseessä What If - pienoismalli, joten tuo "politikointi" lienee turhaa. Pääasia lienee tämä lentokoneen pienoismalli - väreistä huolimatta?
Mulla on jonkinmoinen "viinakaappi", mutta sinne täydennystä ei emännän mielestä kannata hakea kovinkaan usein. Mitä useimmin hakee, sitä useammin pitää täydentää uudelleen. Kuitenkin siellä sattui olemaan kohtalaisen iso leka mallisi kyljessä olevaa lääkettä.
Vilkaisin oletuskuvan - pumppu nousi hakkaamaan kaulan korkeudelle - , kaadoin snapsilasiin ensijärkytyksen siivittämänä ko. etanolia. Sitten aloin katsella kuvia lisää.
Hieno idea taas kerran. Kilpurikoneena tämä saattaisi kaksimoottorisena jäädä tuolle Corsairille. Tuskin vääntyisi ihan joka poijun ympäri ihan ketterästi.
Vai oliko näille aikoinaan omat sarjansa?
Jokatapauksessa mallisi on mielenkiintoinen ja onneksi et ole lähtenyt säistämään tätä. Kisoissa kun kisoissa vehkeet olivat puhtaita ja kiillotettuja.
( Jääkärinmeisseli jäi näköjään juomatta, mutta tuoksuu koko ajan).
Hieno on!!!!
T.T
Ma 23.8.2014 11:56 Vastaa lainauksella
Hiano, ei taas muuta voi kirjottaa.
Timo Rissanen kirjoitti:
onneksi et ole lähtenyt säistämään tätä.
No ei nyt ihan noinkaan - tämä malli on säistetty siihen tapaan kuin ne oikeatkin kaarrekisojen koneet aikoinaan "säistyivät" - siis laskutelineiden renkaissa näkyy kulumaa ja pölyä - ja tietenkin moottoreista ulospuskevat kuumat pakokaasut saavat aikaan ne omat jälkensä moottorigondolien kylkiin.
Muutenhan nämä kisakoneet pidettiin mahdollisimman puhtoisina ja kiiltävinä (kuten nykyään Formula 1-kisojen kilpa-autot).

Kaarrekisan mahdollisista kilpailuluokista en tiedä mitään - siis en tiedä, että lensikö siellä "radalla" yhtä aikaa yksi- ja kaksimoottorisia koneita.
Mukavaa että näistä sotakoneista rakennetaan kilpureita ja se juurikin hyvä puoli että pinta saa kiiltää.
Hauskaa vaihtelua tosiaan rakentaa kisakone ja varsinkin kun konetyyppikin on vähän erikoisempi tapaus. Toteutuskin kunon näin onnistunut niin tästähän ei voi kuin pitää. Kyseistä konetyyppiä ei ilmeisesti ole yhtään kappaletta säästynyt jälkipolvien ihmeteltäväksi.
Eikös sulla ollut joskus täällä joku "Töpöhäntä"- kone? En muista koneen merkkiä, mutta jotain koneen ulkonäöstä muistan: Todella lyhyt runko, maalit kuin karkkipaperista, ja ensimmäinen kyseinen malli tällä sivustolle. Mikä se oli? Kirjoitinkin siihen, että meinasin ostaa saman… Se ei ollut edes "Mallit…mitäs jos…" Vaan ihka oikea ja muistaakseni raaseri (racing). Vai oliko se tämä Corsairi sitenkin?
Timo Rissanen kirjoitti:
Eikös sulla ollut joskus täällä joku "Töpöhäntä"- kone? En muista koneen merkkiä, mutta jotain koneen ulkonäöstä muistan: Todella lyhyt runko, maalit kuin karkkipaperista, ja ensimmäinen kyseinen malli tällä sivustolle. Mikä se oli? Kirjoitinkin siihen, että meinasin ostaa saman… Se ei ollut edes "Mallit…mitäs jos…" Vaan ihka oikea ja muistaakseni raaseri (racing).
Se oli kuuluisa punavalkoinen Gee Bee - pistä googleen hakusanoiksi "lindberg gee bee air racer" niin alkaa tietoa löytyä …
Raimo Leino kirjoitti:
Timo Rissanen kirjoitti:
Eikös sulla ollut joskus täällä joku "Töpöhäntä"- kone? En muista koneen merkkiä, mutta jotain koneen ulkonäöstä muistan: Todella lyhyt runko, maalit kuin karkkipaperista, ja ensimmäinen kyseinen malli tällä sivustolle. Mikä se oli? Kirjoitinkin siihen, että meinasin ostaa saman… Se ei ollut edes "Mallit…mitäs jos…" Vaan ihka oikea ja muistaakseni raaseri (racing).
Se oli kuuluisa punavalkoinen Gee Bee - pistä googleen hakusanoiksi "lindberg gee bee air racer" niin alkaa tietoa löytyä …
Kiitti. Jotain tällaista uumoilinkin. Miksi ei kuvasivuillasi?
Timo Rissanen kirjoitti:
Kiitti. Jotain tällaista uumoilinkin. Miksi ei kuvasivuillasi?
Timo hei - joskus aikoinaan poistin tuon Gee Been kuvat, kun ajattelin "siivota" ja tehdä lisää tilaa muille praremmille kuville.