Pienoismallit.net

Parkassi

Vrouw Marian laivavene 1771

Parkassin lyhyt historia: Vrouw Maria oli lähtenyt Amsterdamista 5.syyskuuta 1771 kohti Pietaria. Purjehdittuaan Juutinrauman kautta itämerelle Vrouw Maria otti kurssin ensin kohti pohjoista.Suomenlahden suulle saavuttuaan sen olisi pitänut muuttaa kurssiaan itään päästäkseen Pietariin, mutta alus joutuikin Suomen karikkoiselle rannikollle ja haaksirikkoon.

Torstai ilta oli synkkä ja myrskyinen. Muun miehistön ollessa rukoilemassa 2 hemmoa oli kannella vahdissa. Alus tormäsi pimeässä karikkoon ja aalto irroitti kuitenkin aluksen heittääkseen sen kuitenkin toiseen vedenalaiseen karikkoon. Miehistö ei ensin tajunnut, että botski falskaa. Seuraavaksi alus olikin jo menettänyt peräsimensä ja perässä vuoto suureni. Pilssipumput menivät tukkoon jo alkuaan, koska kahvisäkit olivat peräruumassa ja kahvipavut tukkivat putket. Miehistö sai kahteen otteeseen apuja Nauvolaisilta, mutta pumppaus oli tehotonta. Parkassilla he yrittivät pelastaa kaiken minkä voivat ja senkin mikä Katariina Suurelle kuului. Vesimassat kuitenkin voittivat ja Vrouw Maria upposi Tiistaina 9.lokakuuta 1771. Parkassissa todettiin että, Suomen seikkailu oli sitten tässä.

Parkassi myytiin seuraavana keväänä Pietarissa Vrouw Marian purjeiden ja takilanosien kanssa huutokaupassa 1772.

Parkassi on Vrouw Marian kannella. Pituus 27cm ja 9cm leveä. Mahonkiviilua runko. Takiloituna taljoilla kannelle. Veneen keulanpuolen pohjalla on kuitenkin mastonjalka. Tiedossa ei ole että, VM parkassia olisi koskaan takiloitu. Useimmiten tuon ajan apuveneissä oli takilointi joten jätimme sen kuitenkin nyt pois. Sen voi tarvittaessa myöskin siihen asentaa.

Eräänlaisena dioraamana teimme parkassiin parisen vuotta sitten pienehkön alustan160cm, 140cm, 16kg ;)

www.facebook.com/annenjamarkonpienoislaivamallit

Ja tietenkin tuosta linkistä lisäkuvia saapi katsoa..;)

Anne ja Marko

Kommentit

APUA!

Antakaa nyt edes jotain mahdollisutta perinteisille muovi/resiini leko/tankki -mallareille. Jos tällaisia laiva-mestariteoksia alkaa tuppaamaan tälle saitille yleisinmminkin, niin mihin rakoon me muut mallarit joudumme?

Leikki sikseen. Kiitos hienosta mallista, johon on varmasti nähty vaivaa keskimääräistä enemmän, ja jota voimme kaiki ihailla. En antanut ihan täysiä pisteitä, koska minulla ei ole juuri tuntumaa laivamalleihin. En halua yliarvostaakkaan hattutuntumalta.
Jep, enpä minäkään hirmuista tähtisadetta jakele. Itse alus on varmasti oikean mallinen ja mittainen… Mutta eniten häiritsee liian kiiltävä lakkapinta ja liian valkoiset "naurut" Ehkä noiden eri köysien valkoisuus on se mikä pahiten tökkii.
Varsinaisia taideteoksia nämä on nyt.
Siis ennemmäkin olohuoneen koristeeksi,kuin vanhennettuna ja Käytössä kuluneena.
Vaikka kyllä tuo kiiltävä lakkapinta on outoa vanhoissa laivoissa,käytöä varten ne rakennetiin.
Köysistöstä voisi sanoa juuri uusittu, nuo kun myös kuluu paljosta käytöstä ja sään ,suolaveden myötä.
Täytyy sanoa että on kuin niin sanottut museomallit nämä teidän laiva ja venemallit.
Näitä katsoo iloiten ja mielellään.
Kun ei ole paljon tietoa noista ruotsalaisista sotalaivoista 1600-1800 luvulle,ainoastaan Vasa on kaikkien tunnettu.
Muitakin on mutta ei yleisemmin tiedossa.
Hyvää jatkoa vaan ,aina on tilaa kauneille laivamalleille täällä
No niin hyvät Herrat kiitokset mielenkiintoisista kommenteistanne. Ja nyt asiaan, eli on aika valoittaa muutamia seikkoja, kuten salama on valoittanut parkassin ja Vrouw Marian takilat (ne vaaleammat).

"Narut" on tehty kermankeltaisesta loimilangasta, jotka ennen takilointia on käsitelty mehiläisvahalla. Livenä katsottuna ne näyttävät likaisilta…Kuvissa haamumaisen valkoisilta..;)…

Lakkaamme aina lakattavat paattimme himmeällä Kiva-lakalla. Hmm..kiiltelee kuitenkin ikävästi sisätiloissa otetuissa kuvissa. Se siitä salamavalosta..;)

Laivamme todellakin sopivat hienosti kotimme sisustukseen. Ei vain kirjahyllyyn olohuoneeseen, vaan kaikkialle kotiimme ja kotiimmehan ne onkin tehty. Toki museoistakin löytyy "väkerryksiämme" ;)

Voi olla, että joku kaunis tai mikä ettei myrskyinenkin päivä saamme mielettömän tarpeen rakentaa oikean hylkymallin, mutta kuitenkin tuota arvoituksellista päivää odotellessa teemme paatteja tyyliin, kuin ne olisi juuri telakalta tulleita :) Aika patinoi..Patinoi meitä kaikkia :)

Eerik..Vrouw Maria oli Hollantilainen kauppalaiva 1700-luvulta ja on tunnettu hylky Nauvon saaristossa.

Ukkosten ja helteen käsiin ryytyneet

Anne ja Marko
Joo aika tunnettu on tuo wrouw maria,seurattu on hommaa.
Joskus oli että nostettaisiin ylös,mene ja tiedä sitten.
Jostai öölanin suunnasta löytyi myös ruotsalainen sotalaivojen hylkyjä Svädet,Kronan,Mars.
Anne ja Marko kirjoitti:
"Narut" on tehty kermankeltaisesta loimilangasta,
Tarkoitatko loimilangalla kalalankaa?
Tämä parkassi ja muutkin työnne ovat todellisten ammattilaisten työtä. Näistä kannattaa ottaa mallia. Valokuvat vääristävät usein väreja tai lakkojen kirkkauksia. Tälläiset taideteokset pitäisi nähdä luonnossa.
Todella upeata jälkeä, kaikki teidän mallit! Joskus tehnyt muutaman purkkarin (ei tätä tasoa), niin oikeastaan yleinen kymysys, että onko joku syy, miksi köysiä taikka purjeita enään vanhenneta? Eikös vanha keino ollut käyttää hiukan teevedessä ja jos ihan rajuksi aikoo, niin kahvissa. Muuten niin autenttista, mutta eihän köydet valkoisia ole, kuten harvoin purjeetkaan. Neljä pojoo!
Roy Haapalinna, kiitokset mielenkiinnostasi ja kommenteiistasi :)

Joskus käytimme takilointiin kalalankaa, mutta pian huomasimme ko langan käyttäytyvän ei toivotulla tavalla. Loimilanka osoittautui parhaaksi meidän tarpeisiin. On tiivissyisempää ja mehiläisvahan kanssa laskeutuu luonnollisemmin, kuin kalalanka.

Ammattilaisia..hmm..Leivän pöytään tuo aivan muunlainen puuhastelu (Anne mielenterveydenammattilainen ja no jaa..Marko saa kyllä toteuttaa työssään kädentaitojaan.) Pienoismallailu on meille elämäntapa ja rakas harrastus, jota voimme toteuttaa kotona :)

T: Anne ja Marko
Marcus N…Valkoisia purjeita on vain leffojen paateissa ja tauluissa. Niin ja tietenkin nämä nykyaikaiset keinokuitupurjeet.

Purjeet ompelemme aina valkaisemattomasta "jokapojan" lakanakankaasta. Purjeet värjätään aina eri tummuusasteisiksi keittämällä' niitä sipulinkuorivedessä ja ripauksessa suolaa. Purjeen tummuuden / sävyn määrää aina purjeen paikka. Mitä alempana purjeet on sitä tummempia ne on. Kahvelipurje on yleensä tummin, koska se jää useimmiten paikoilleen, kun muut purjeet reivataan pois ;) Ja sitten vielä se, että, jos kannella on tykkejä, niin alaraakapurjeet ovat tummia.

Takilalangat aina käsitellään mehiläisvahalla ja joskus lakalla. Lisäksi musta takilalanka maalataan mustalla, näin syntyy efekti piestä;) Karhunlankaa käytetään plogien sitomiseen ja yleensäkkin sidoksiin.

Eli, kyllä me vanhennamme…harmistus vain, ettei kamera ole samaa mieltä meidän kanssa..;)…

Kiitokset Sinulle

T: Anne ja Marko
Kamerat osaavat tehdä tepposiaan. Kuten sanoin, niin upeita paatteja teillä!
AJ 30.7.2014 23:24 Vastaa lainauksella
Moi Anne ja Marko, loistavaa työtä, kuten aina. Erittäin mielenkiintoinen ja historiallinen pienoismalli kuuluisan Vrouw Marian parkassista. Kerrassaan mainiota työtä - ilo silmälle. Parhain terveisin, AJ
Nää teitin paatit ovat kyllä Something Else!!! Totta puhuakseni noi "valkoiset" narut tökiki heti alkuun, mutta valokuvausta myös harrastavana tajusin salaman aiheuttaman valkaisun!! Kyllä nämä ansaitsisivat luonnon valon ja meren tai jonkun veden taustalle!!

terv. Seppo V
Marcus, AJ ja Seppo, kiitos arvostamisesta ;)

Vesi olisikin hieno tausta noille paateille. Täytyisi vain olla tyyni…tuuleton päivä toteuttamaan kuvaus. Marko on meinannut joutua mereen Halkolaiturilla Helsingissä, kun tuuli tarttui kantamaansa purjelaivan purjeisiin. Täpärästi pelastui hän ja laiva mereltä. Kiitos purjelaivasäätiön "poikien" rivakasta apuuntulosta..;)…

Olemme miettineet tuota vesitaustaa, mutta sen toteutus vaatii paljon aikaa ja vaivaa, kun tuo "laivasto" on niin isokokoista ;)

T: Anne ja Marko