Pienoismallit.net

Boeing 777-200

American Airlines, alumiinikotka

Viimeaikoina ”mysteerikoneeksikin” tituleerattu Boeing 777-200 on kaksimoottorinen laajarunkokone – maailman suurin kaksimoottorinen sellainen. Sen uuden sukupolven 200LR-malli kykenee lentämään yhtäjaksoisesti huikeat yli 16 000 km (18 lentotuntia)! Ilmailukielessä tutummin nimen Triple seven tunteva ilmojen jätti oli niin teknisesti kuin suorituskyvyltäänkin suuri edistysaskel suositusta 767-mallista. Se kykeni jopa haastamaan ja tarjoamaan vaihtoehdon Boeingin omalle ykkösbrändille, 747 jumbolle. 777:n suunnittelu alkoi vuonna 1990 ja ensimmäisen reittilento koettiin viisi vuotta myöhemmin. Ensimmäisen version moottorit valmisti Pratt & Whitney. Moottoreita pidettiin niin luotettavina, että alusta saakka suunnittelijoille oli selvää, että lentoyhtiöille kyettäisiin tarjoamaan parempaa kilpailukykyä pitkille kaukoreiteille tuomalla markkinoille kaksimoottorinen ’jumbo’. 777:ssä on edelleenkin maailman suurikokoisimmat moottorit, mistä johtuen mallissa on huomiota herättävän korkea maavara. B777:n turvallisuus lepää myös erinomaisten liito-ominaisuuksien varassa: Siinä on huomattavan kookas ja korkea siipiprofiili. Tätä on hyödynnetty ja edelleen kehitetty myös uudessa 787 Dreamlinerissa.

Vanha Minicraftin 777-200 –sarja on aikansa huomioiden ihan laadukas leko. Minicraftissa pidän siitä, että muovi on yleensä jämerää tavaraa ja rungonpuolikkaiden yhteensopivuudessa ei ole mielestäni ongelmia edes Revellin vertaa. Moottorin kokoamista helpotti se, että imuaukko liimattiin erillisenä rumpuna mikä on lähes täydellinen vastaus ikäviin moottorin sisäpintojen saumaongelmiin. Tässäpä vinkkiä Revellille. Minicraftin puutteena on detaljien vähyys. Matkustamon ikkunoiden läpinäkyvyydestä ei puhettakaan, mutta mikä vielä pahempaa – mallista puuttui olennaiset yksityiskohdat kuten moottorien sisempien peltien ilmanohjaimet SEKÄ päälaskutelineiden luukkujen kiinnityssuojat (jotka kuitenkin näkyvät esikuvassa selvästi). Näistä puutteista en päässyt yli, joten täytyi hieman kehitellä korvaavia ratkaisuja. Päädyin viilaamaan sellaiset Airbusin laskutelineluukuista. Moottoreiden rungonpuoleiset ilmanohjaimet veistin valurangasta. Satcom tehtiin katolle Tamityan puttyllä ensin perusmuotoonsa ja viimeisteltiin lakkakitillä. Muut lisätyt antennit on nyysitty miljoonalaatikosta ja väsätty itse valurangasta, samoin kuin majakkavilkku on punaista läpinäkyvää valurankaa. Moottoreiden kanssa tuli hiukan kämmättyä pinnan kanssa. Ensimmäinen maalaus onnistui hyvin, mutta sitten tein jotain (en muista mitä), mikä pakotti minua käsittelemään moottoripeltejä siten, että lopullinen maalipinta jäi vähän kuprulle…hiomisista huolimatta. Olisi pitänyt poistaa kaikki maalit ja aloittaa mottorien kanssa aivan alusta, mutta tällä kertaa nyt näin.

’KUSTOMOINNIT’:

-Antennit, Puttya, kittiä ja valurankaa
-Moottorin ilmanohaimet, valurankaa
-Päälaskutelineiden luukkujen kiinnikepelti, sovellettu varaosia
-Majakkavilkut, valurankaa
-Strobet ja navigointivalot, viilattu siivenkärkiin ja ’lasitettu’ 3d-lakalla
-Siirtokuvia lisäarkilta, APU-’pakoputki’ ja laskeutumisvalot

SÄISTYS:

-Siivekkeiden ja peräsimien linjat litkutettu varovasti ja moottorien suihkuputkiin yritetty tehdä lämmöstä johtuvia värimuutoksia.

MAALIT:

Runko: Alclad 2 Aluminium (Pohjamaali, Motox spray harmaa)
Etulaipat ja peräsimen etulinja: Xtracolor Alumiini
Siivet, siipikonsoli ja moottorit: Xtracolor Light Grey
Renkaat: Revell matta musta

LAKAT:

Runko ym: Humbroll Gloss
Renkaat: Revell matta

REFERENSSEJÄ

www.planespotters.net/Aviation_Photos/photo.show?id=277170
www.planespotters.net/Aviation_Photos/photo.show?id=359408
airchive.com…otos-planespotting-and-history-london-uk/american-airlines-boeing-777-200/3315

Kommentit

wade 13.7.2014 20:46 Vastaa lainauksella
American Airlinesin yksinkertainen mutta todella nätti ja pitkään käytössä ollut kaavio on kyllä klassisen kaunis myös pienoismallissa. Tämän mallin ihastelemiseen ei helpolla kyllästy! Vanha Minicraft on mennyt hienosti kasaan ja rakentelusta annan pisteisiin heti Minicraft-lisää, vaikka 777-sarja on laadullisesti jossakin siellä keskikastissa niin mitään klik-klak-touhua tämä ei silti ole.

Tässä mallissa on vain yksi "ongelma" ja se koskee valitettavasti kaikkia Americanin puhtaan pellin kaavion pienoismalleja joita ei ole foilattu: oikea esikuva näyttää mallin mukaiselta vain tietyissä valaistusolosuhteissa. En muista olenko nähnyt Americanin Triplaseiskaa livenä mutta 767:n ainakin ja ne alumiinipaneelit on kiillotettu todella peilinkirkkaiksi. Samalla on toki todettava, että mittakaava on kuitenkin aika pieni ja alumiinimaalaus on onnistunut muuten hyvin, eli tämän kompromissin kanssa tulee kuitenkin helposti toimeen ja tähdityksiin en tätä asiaa ottanut mukaan lainkaan.

Säistykset ja sävytykset on mukavan hillittyjä ja maalauksessa on kaiken kaikkiaan hyvää vaihtelua ja elävyyttä, metallimaalin päälle vedetty lakka näyttää helposti vähän luonnottomalta mutta tässä mallissa se on hienosti vältetty. Itse tehdyistä detaljeista ropisee tähtiä lisää ja erityisesti miellyttää se miten ne on kuitenkin tasapainossa Minicraftin yleisolemuksen kanssa eli näyttää ihan kuin ne olisi tulleet jo sarjan mukana.

Parannusehdotuksia ei juuri jää, F-DCAL:illa on silkkipainettu detaljiarkki B777:lle josta voisi halutessaan lisätä rahtiluukkuja, pitotputkia ja muuta pientä mutta enpä laittaisi niitä tähän itsekään eli se siitä. Tällainen malli klassikkokaaviossa on minkä tahansa mallikokoelman helmi!
Kiitos Wade!

Mukavaa että pidit detaljeista. Aina siinä on omat riskinsä, kun lähtee kokeilemaan jotain uusia tekniikoita. Mutta kaikki nuo tekivät projektista omalta osaltaan kivemman. Huomasin että oikeastaan turhaa on pelännyt esimerkiksi noiden malli/lentoyhtiökohtaisten muutosten tekemistä. Lopputuloksesta ei aina voi mennä takuuseen, mutta onpahan ainakin yritetty lisätä autenttisuutta :)

Tämä oli tosiaan ensimmäinen maalaukseni Alcaldilla. En nyt tiedä onko kyseisellä maalilla paljonkaan lisäarvoa verrattuna esim. Xtracolorin alumiinimaaliin, joka on sekin hyvä vaihtoehto. Mutta yllättävät hyvin Alcaldi peittää ruiskulla ja tarttui hyvin pohjamaalin päälle. Myönnän etten sen tarkemmin tutkinut mistään, miten Alcadilla saa parhaan mahdollisen lopputuloksen, mutta ehkä sitten parempaa joskus, jahka pääsen tuon B707:n kimppuun. Tosin tarkoitus ei ollutkaan tässä mallissa tehdä ihan "peilipintaa", kun tarkoitus oli koko ajan tehdä tästä 777:n first generation -mallista jotensakin käytetyn näköinen. Mitä tuossa referenssejä tutkin, niin ei ainakaan omaan silmääni yksikään mitenkään erityisen kiiltävältä näyttänyt. Sellaisia hieman likaisia ja laikukkaita..

Totta tuo, että rahtiluukut olisi voinut myös litkutella kun siirtokuvia niihin ei ollut käytettävissä. Kävi niin, että kun laippoja ym. litkuttelin ja totesin taas hieman hädissäni ensin litkuttaneeni liian vahvasti niin siinä samassa, kun tärpätillä korjasin vahinkoa niin unohtui kaikki muu.

Edit: Poistin yhden lähes identtisen kuvan ja laitoin toisen, missä näkyy noi strobet.
Kiitos hyvistä huomioista, Kai-Petri!

Ohjaamon häikkä johtunee siitä ettei dekaali täysin istu kauttaaltaan ohjaamoikkunoiden valuihin, eli dekaali on hieman isompi kuin pitäisi. Olisi toki voinut hiukan saksia niitä tai maalata ikkunat dekaalin sijaan. Jatkossa varmaan kittaan valut suosiolla umpeen, niin moisesta ainakin selviää… Yritän kuvata huomenna strobet päivänvalossa.
tomijar 14.7.2014 10:08 Vastaa lainauksella
Hienoa työtä jälleen Mika. "Kolleegat" tuossa jo jotain pikku viilauksia toivatkin ilmoille, niiden lisäksi "strobo"-kuva paljastaa yhen hymykuopan noissa laippojen liikutteluhässäköissä. Hienoa että ukot jaksaa tehdä kotitekoista härpäkettä näihinkin malleihin, rispektit siitä! Mä diggaan kanssa tästä AA:n liverystä, tosin ei se uusikaan huono ole. Jatka samaan malliin, mukava katsella näitä jäbän malleja!
wade 14.7.2014 10:41 Vastaa lainauksella
Mika Louhiaho kirjoitti:
--Olisi toki voinut hiukan saksia niitä tai maalata ikkunat dekaalin sijaan. Jatkossa varmaan kittaan valut suosiolla umpeen, niin moisesta ainakin selviää… --
Jos en ihan väärin muista niin valu näissä "ohjaamolaseissa" oli myös aika paksua ja karmit tuli melkolailla ulos itse laseista. Näissä kuvissa asia ei juurikaan korostu, mutta jos sen haluaisi korjata niin karmit pitäisi hioa pois ja kiillottaa lasit jälleen kirkkaiksi. Epäonnistumisen vaara on tässä operaatiossa jonkinmoinen, joten varman päälle rakentelu tässä kohtaa on ihan perusteltua myös.
Oikein siististi rakenneltu triplaseiska, ainoa ongelma on tuo wadenkin mainitsema kiillon puute rungossa. Tosin kovin moni ei edes tiedä(en minäkään), miten tuo foilaus tehdään, ja tämä malli näyttää upealta myös ilman sitä.
Mikäli olen käsittänyt oikein, niin nämä Minicraftin triplat ja esim. 757:t ovat nykyään hieman kiven alla ainakin suomessa, joten mistä tämä on hommattu?
Tomijar: Kiitos palautteesta! Jännä tosiaan miten kauan AA lenteli tuollaisella 70-lukuisella liveryllä, mutta yhdistettynä tuohon vaalean harmaaseen teemaan, on se minunkin mielestäni ihan kiva lookki. Uusilla maalauksilla voisi varmasti jonkun AA:n tehdä myös jahka dekaaleja tulee saataville. Helmiäisen valkoinen, jopa hieman harmaaseenkin vetävä runko voi tosin olla hankalasti saatavilla/itse sekoitettavissa… Ja eiköhän tässä vielä jaksella näitä rakennella, ainakin mitä katsoo tuota vielä rakentamattomien pinoani :) Voihan sitä tietysti jossain vaiheessa isekä täysi väsähdys innokkuuden vastapainoksi, mutta eiköhän tässä lentokonepoikia olla lopun elämää.

Wade: Ainakin mitä olen näistä minicrafteista huomannut, on se että ohjaamon 'lasikupu' kokonaisuudessaan vähän pursuaa ulos. Saa aikalailla veistellä ja kittailla. Pakko se on todeta, että ohjaamon kanssa parhaalta näyttää just tuo, että kittaa suosiolla umpeen kaikki karmien valut ym. ja sitten vaan dekaali päälle.

Viljami: Kiitos sinullekin kommenteista! Odotin itsekin enemmän kiiltoa tuolta Alcaldilta, mutta varmaan johtuu enemmän siitä etten hallitse ko maalin käyttöä kuin että itse tuotteessa olisi vikaa. Täytyy perehtyä asiaan lisää jatkossa. Ilman ystäväämme Ebayta olisi varmasti tämä malli jäänyt minultakin rakentamatta. Muistaakseni Jenkeistä löysin. Nykyään tosin postimaksut ovat täysin poskettomia tilata Jenkeistä yhtään mitään. Siviilikonemallarin aarreaitta on ajoittain myös Saksan Ebay, mistä löytää Suomessa harvinaisempia Revellin malleja, ja postimaksutkin ovat usein alta kympin.
Kai-Petri Gustafsson kirjoitti:
Pohjamaaliksi kiiltävämusta esim. Alcladin oma (muitakin merkkejä tuntuvat käyttävän) ja päälle esim. Chrome tai Polished Aluminium, niin kyllä kiiltää…
Tuo Alcladin kromin käyttö kävi itselläkin mielessä, mutta en oikein jaksanut uskoa siihen ideaan, mutta täytyy kokeilla, samoin kuin mustaa kiiltopohjaa.

Laitoin terävämmän kuvan noista strobe-viritelmistä.