Pienoismallit.net

Suomi-Hurricane HC-452

Battle of Finland-veteraani

Olen nyt loppusuoralla viime sotiemme hävittäjien rakennusprojektissa. Tällä kertaa kohteeksi valitsin Hawker Hurricanen, hyvin tietoisena siitä, että mallareiden keskuudessa se on lähes yhtä pyhä kohde kuin Sturmi. Kaikesta huolimatta päätin panna omankin lusikkani hurricane-soppaan ja jäädä odottamaan kolleegojen kommentteja sekä kritiikkiä.

Suomi-Hurricanien taustoista, ja etenkin HC-452:sta, on kirjoitettu niin paljon näillä sivustoilla, että minulla ei ole paljon lisättävää noihin tietoihin. Lyhyesti voi mainita, että Suomen ilmavoimille hankittiin jo talvisotaa varten 12 Hawker Hurricane Mk.1:stä. Hävittäjillä saavutettiin yhteensä 5,5 ilmavoittoa, joista 2,5 saatiin rakentamallani koneyksilöllä, HC-452:lla.

Useamman alipainevalusarjan jälkeen ajattelin huoahtaa Tamiya/Italerin Hurricane-sarjan parissa. Kaikki ei kuitenkaan mennyt niinkuin Strömsössä. Sovitusongelmia oli, ja kittiä sekä viilaa joutui käyttämään yllättävänkin paljon Tamiyan kyseessä ollen (vai meneeköhän se italovalmistajan piikkiin). Lisäksi aiheutin itse itselleni harmaita hiuksia. Tönäisin puolivalmiin mallin kivilattialle sillä seurauksella, että siivet ja runko halkesivat. Lisäksi sössäsin HC-452-tunnusdekaalin niin, että se meni mykkyrään ja hajosi kymmeniksi paloiksi. Uuden siirtokuvan sain Inscalen arkilta. No noistakin vastoinkäymisistä lopulta selvittiin (nitrojen avulla:-)

Tein mm. seuraavat muutokset malliin:

- vaihdoin vääränmalliset laskutelinepyörät viisipuolaisiin hartsiosiin
- vaihdoin sarjan väärän mallisen kannuspyörän miljoonalaatikosta löytämääni osaan
- vaihdoin sarjan tähtäinpiikin kapeampaan etsiosaan
- tein uuden antennimaston ja -piikin
- lisäsin laskutelineiden luukkuihin johdotukset
- Eduardin etsiarkilta otin astinjalustan, öljynjäähdyttimen sisäosat ja kuomun kahvat
- korvasin Tamiyan sarjan liian isot runkoon tulevat hakaristitunnukset löytämilläni oikeankokoisilla dekaaleilla

Tein tavoistani poiketen tästä mallista hieman virttyneemmän. Toivottavasti se ei mennyt överiksi. Pienoismallisivustolta löytämieni vinkkien perusteella maalasin kannuspyörän yläpuoleisen levyn alumiiniseksi. Konekivääriaukkojen peitekankaisiin käytin sarjan siirtokuvia, joita sitten vanhensin raskaalla kädellä. Oikeanpuolisen laskutelineluukun sisäosan maalasin alumiinivärillä. Engalntilais-camoon maalatun peräsimen väritin Humbrolin maaleilla. Mallin maalaamiseen käytin muilta osin tuttuja Xtracolorin värejä. Vanhentamisen, pölyefektit, pakokaasu ja kk-vanat tein Migin jauheilla ja kuivaliiduilla. Kolhut tein hopeakynällä.

Olen Hurricaneeni suhteellisen tyytyväinen, vaikka varmasti paljon korjattavaa siitä Hurriane-asiantujioiden mielestä löytyy. Seuraavaksi saavun projektissani maaliin, toivottavasti kaatumatta kalkkiviivoille. Kohteena on ruotsalaisen vapaaehtoislaivueen, flygflottilj F19:n Gloster Gladiator. Odotan kauhun sekaisin tuntein edessä olevaa takilointisavottaa!

Kommentit

Pyhä kohde tai ei, mutta tämä ei todellakaan ole mikään pyhäinhäväistys. Kk-aukot vaikuttavat aavistuksen "out of scale" ja EA-luukun alapuolelta puuttuu teksti: "Miehistösukset", joka ei kuitenkaan ole mallarin, vaan (ehkä) siirtokuvien valmistajan aiheuttama puute. Nuo vanteiden puolien väliset varjostukset olisi voinut vetää vielä tummemmiksi, ellei peräti konsanaan mustiksi.
Jorma Uotisen äänellä lausuttuna: "Ei huoono".
-Epäkiitollinen mallaus-/arvostelukohde, koska referenssimateriaalia on "liian" paljon saatavilla.
Tally-ho 5.7.2014 23:36 Vastaa lainauksella
Kiitos kommenteista Eemil,

Olet ihan oikeassa noiden kommenttien kanssa. Yritän parannella lopputulosta niiden suhteen.

T. Tally-ho
Kyseisen yksilön konservointiin osallistuneen näkökulmasta näyttää ihan esikuvaltaan. Vanhennus ei ole mielestäni mennyt lainkaan överiksi, pohjapuolelle olisi saanut vetää lisääkin öljyvalumia ym. likaa. Pyrstön alapuolen muotosuojan ja laskutelineen luukun sisäosankin väri näyttää olevan nyt juuri kuten pitääkin.

Kuvista ei saa oikein selvää, mutta toinen virhe Tamiyan (ja InScalen?) siirtokuvissa taitaa olla, että oikeasti peräsimen vasemman puolen numero viiden ylin sakara on virheellisesti maalattu vaakasuoraan, kun kone istuu kolmella pisteellä, eikä koneen pituuslinjan mukaisesti. Oikealla puolella sakara on oikein. Leikkaamalla sakara irti siirtokuvasta ja uudelleen asettelemalla tuonkin voi korjata.

www.pienoismallit.net/galleria/referenssi_1295/kuva_11085/
www.pienoismallit.net/galleria/referenssi_1295/kuva_11087/

Joka tapauksessa oikein hieno malli suomalaisesta Hurricanesta :)
Nyt kun katsoin uudelleen kuviasi, niin vitosen sakara taitaa olla mallinnettu siirtokuvaan ihan oikein.
Tally-ho 5.7.2014 23:44 Vastaa lainauksella
Kiitos kommenteistasi Antti

Sitä viitosta ei valitettavasti enää saa muutettua, mutta hyvä kuulla konservaattorin kommentit.

T. Tally-ho
AJ 6.7.2014 08:54 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho,
Hienoa työtä huolimatta Suomi-Hurricanen "pyhästä maineesta".

Joskus mietityttää se asia, että kuinka ärhäkkään herkästi ja jopa kärkkäästi Suomi-koneita ja Suomi-vaunuja arvostellaan, eikä edes välttämättä rakentavan kriittisesti ja siihen suhtaudutaan kuitenkin positiivisesti oppimismielessä. Kun taas rakentavan kriittisesti kommentoi muiden maiden lekoja tai vaunuja, siihen suhtaudutaan negatiivisesti ei-oppimismielessä. Vaikuttaisi vahvasti siltä, että oman maan kaluston ja muiden maiden kaluston arvostelu ei ole ihan samassa linjassa. No joo, tämä ei mitenkään viittaa Eemilin ja Antin ylläoleviin hyviin rakentaviin kommentteihin, vaan on yleinen observointi.

Hieno jatko Suomi-leko sarjaasi ja mielestäni jälleen erinomaista lekomallausta - erittäin tyylikäs toteutus HC-452:sta! Kyllähän tästä täytyy pitää! Parhain terveisin, AJ
Sangen hieno Hurrikaani!

Tykkään kokonaisuudesta erittäin paljon ja mallin värimaailmasta. Hienoa, että olet korjannut puutteita ja tähänhän malliin saa vaikka kuinka aftermarket sälää(niinkuin allekirjoittaneella on kröhöm) jolla saa mallia parennettua. Lisäksi referensseistä ja asiantuntijalausunnoista ei ole puutetta, joten kohde on mahtava rakentaa niin hyvässä kuin huonossakin suhteessa. Tarkoitan että tieto lisää tuskaa.

Sain mallikuvauksesta pari hyvää korjausehdotustakin omaan tulevaan projektiin. Se on mukava että mallarit lisää kuvaukseen sarjan puutteita. Itse ei välttämättä kaikkia bongaa.

En ole tutkinut vielä aihetta niin paljon, että voisin osoitella korjauskohtia. Kollegat jo tuossa yllä mainitsikin osan, mutta plussalle jäätiin ja reippaasti.

Hieno malli, bra bra!
Tally-ho 6.7.2014 10:36 Vastaa lainauksella
Kiitos positiivisista kommenteista AJ ja Antti! Katsotaan nyt saanko seuraavaksi selätettyä Gladiaattorin :-)
Oikein näyttää hyvältä tuo viimeistelyjälki, eikä ylilyöntejä näyttäisi olevan. 1/48 Hurricane on pienempää 1/72-mallia kiitollisempi kohde detaljoinnin osalta, varsinkin ohjaamoa saanee kivasti detaljoitua. Hyvältä näyttää taas kerran. Kyllä tuo Suomi-camo on vaan niin hieno ja sopii mukavasti Hurricanen tyylikkäisiin linjoihin. Kuomu auki jättäminen tuo hiukan lisäeloa malliin. Kumma muuten, että mallivalmistajat änkeävät sarjoihin aina vain 4-puolaisia pyöriä, vaikka 5-puolaisia käytettiin myös. Odotan innolla raporttiasi Gladiatorin takiloinnista.

AJ tuossa mietiskeli Suomi-mallien arvostelua, joka toki perustellusti on jonkin verran muiden maiden malleja kireämpää. Olen itse rakentanut mallin samasta koneesta: kun pistin mallin näytille, kerroin esittelytekstissä oman mallini esittävän ko. konetta alkuperäisellä peräsimellä, juuri huollosta saapuneena - ennen koneen tölväisyä, jolloin peräsin vaihdettiin. Peräsimessä oli tuolloin numero 2. Koska käsittääkseni tuolloin oli talviaika, ei mielestäni kone voi kovin pölyinen olla eikä myöskään kovin kulunutkaan koskapa oli huollosta juuri tullut? Arvioitsijoiden mielestä ilmeisesti kuitenkin pitäisi, koska kysymyksessä on …?
Tässä päästäänkin taas osioon "Arviointi perusteet".
Kokonaisuutena hieno Hurrikaani. Ainoa huomautuksen aihe on rungon vasemman puolen väriraja, joka on liian korkealla, väriraja on vasemmalla puolella huomattavasti alempana kuin oikealla puolella. Asia näkyy selvästi valokuvista.
Paljon rakentavia kommentteja ja arvionteja näkyy Tally-ho:n malli saaneen osakseen, hyvä niin minulla ei tässä suhteessa ole muuta sanottavaa kuin että erittäin hieno ja onnistunut malli k.o aiheesta.Kuten AJ kirjoitti ei tästä voi olla pitämättä.
Tally-ho 6.7.2014 18:28 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikille positiivisista kommenteista ja ohjeista.

T. Tally-ho
Onpas kaunis Hurrikaani.
Aina löytyy puutteita,itse en ainakaan ole asian tuntuja, mutta kelpaa hyllylle tai näyttelyyn tämä malli.
Kuten sanottu täydellistä mallia ei ole.
Kuten siirtokuvissakin puutuu teksti miehistön sukset,ovat valmistajien mokka.
Ja kuitenkin on valokuvia tuosta, varsinkin in scalin olisi luuleen tehneen ne siihen arkkiin.
Mutta yksi parhain hurrikaani malli tämä on oli mitä oli pilkkun viilausta tästä.
Pieni alusta ja pilotti siihen olisi poikaa.
Onkos tuleva gladiaatori tuo rodenin 1/48 laatikko?
Hyväâ jatkoa Suomi sarjaan vaan,aina se paranee laatu malleissa.
Tally-ho 8.7.2014 21:32 Vastaa lainauksella
Kiitos kehuistasi, Eerik. Tuleva Gladiaattori on todellakin Rodenin sarjasta. Olen alkanut jo alkanut suunnitella vaijerien asentamista.

Hyvää kesää toivottaen,

T. tally-ho
Komea lisä Suomikoneittesi joukkoon.
Tally-ho 9.7.2014 08:59 Vastaa lainauksella
A Lappalainen kirjoitti:
Komea lisä Suomikoneittesi joukkoon.
Kiitos kehuista ja pojoista

T. Tally-ho
perttiL 9.7.2014 18:37 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho,

Aikaisempiin arvioihin on helppo yhtyä. Malli on toteutukseltaan ja maalaukseltaan todella hyvän näköinen. Sen pinnan maalaus pienine, mutta selvine värin vivahteineen ja vaihteluineen on hyvin tehty. Na vastaavat todella nätisti sitä käsitystä, millaista maalausta itsekin tuon aikakauden koneille tavoittelen. Mikä Xtra-colorin väri siinä on vihreänä ? Se on yksi miellyttävimmästä näkemistäni. Kun Xtra-colorin Suomi-sarjassa tarjottu vihreä X701 on suoraan purkista "liian vihreä".

Nämä hyvin toteutetut mallit ovat monille tämänkin PM-netin kävijöille esikuvina omia malleja tehtäessä. Siksi kysymys; eli antaako Tamiya ohjeessaan tälle 452:selle tuollaiset mustan-vihreän-sinisen värialueet kuin mitä mallissa nyt on ?

terv pertti L
Tally-ho 9.7.2014 19:09 Vastaa lainauksella
perttiL kirjoitti:
antaako Tamiya ohjeessaan tälle 452:selle tuollaiset mustan-vihreän-sinisen värialueet kuin mitä mallissa nyt on ?
Terve Pertti, ja kiitos positiivisista kommenteistasi. Olen Suomi-hävittäjissäni käyttänyt tummanvihreänä Xtracolorin maalia X28 (RN Helicopter Olive drab).

Mitä mallini suojavärien rajoihin tulee, niin ne ovat tosiaankin Tamiyan väritysohjeen mukaiset siipien osalta. Hankkiessani rikkoutuneen dekaalin korvaavaksi Inscalen siirtokuvat, huomasin, että niissä ohjeissa oli erilainen maalauskaavio HC-452:n siivissä. Pelkäänpä pahoin, että se oikea kaavio on juuri Inscalella. Olin kuitenkin jo tuossa vaiheessa ruiskumaalannut ja lakannut siivet ja kiinnittänyt hakaristit, joten en halunnut ruveta repimään hommaa auki. Kylkien osalta pystyin vielä paikkaamaan rajoja Inscalen mukaisiksi. Pitäisi aina tarkistaa taustat useaan kertaan :-(

T. Tally-ho
Xtracolorin maalit X701 ja X28 ovat yksi ja sama maali.
perttiL 9.7.2014 22:48 Vastaa lainauksella
Tere Tally ja Timo,

Harmillista tuo Tamiyan erehdys koneen suomalaisen maalauskaavion värialueista ja niiden rajoista. InScalen arkilla on oikea kaavio. Mihinkähän lähteeseen he ovat piirroksensa perustaneet ? Heidän tarjoamansa kun ei ole edes sinnepäinkään. Erityisesti kun mallisi toteutuksen puolesta kelpaa erinomaisesti esikuvaksi hyväksi Suomi-HC:ksi.

Timo: Xtran X701 ja X28 eivät ole sama maali. Tai sitten XtraColor vaihtelee purkkien sisältöä eri tuotantoerissä. Tai sitten firma numeroi maalipurkkejaan miten sattuu.

Kun tein Hanssin Jukan dioraamaan DC:n mallin, niin luottavaisesti vetäisin pintaan XtraColorin suomi-täsmävärin 701. Ja tulos oli aivan liian "vihreä" … vaikka vihreästä olikin kyse. Väristä puuttuu se hieman ruskeaan taittuva sävy. Maalasin H-Jukan uudelleen X28:lla ja värien ero oli ilmiselvä … 28:sen eduksi.

Mikä mahdollisesti nyt on värien tilanne, en tiedä. Oman 701:sen olen hankkinut about 10 v sitten.

mallailuterveisin pertti L
Enpä tullut sen tarkemmin katsoneeksi koko maalauskaaviota, mutta näyttää tosin siltä, että Tamiya on mokaillut. No sehän ei tietenkään ole mallarin vika.
Tally-ho 10.7.2014 09:39 Vastaa lainauksella
Antti Lappalainen kirjoitti:
Enpä tullut sen tarkemmin katsoneeksi koko maalauskaaviota, mutta näyttää tosin siltä, että Tamiya on mokaillut. No sehän ei tietenkään ole mallarin vika.
Terve Antti ja Pertti,

Nyt, kun koneen konservaattorikin on vahvistanut sen, että Tamiyan värityssohje on vääärä, tulen maalaamaan siipien camon uudelleen. Sen verran asia alkoi ketuttaa meikäläistä! Laitan sitten nämä uudet kuvat saitille.

Suomi-Hurricane-mallareita tulisi mielestäni varoittaa Tamiyan virheistä HC-452:n suhteen. Sen lisäksi, että musta,vihreä,vaaleansininen camo on väärän mallinen, kyljen hakaristitunnus on liian suuri jatkosodan värityskaavioon. Itse asiassa Tamiyan tulisi laittaa korjausinfoa ja uudet dekaalit rakennussarjaan. Mitenköhän tuon viestin saisi perille? Jari B. Miettinenhän on Tamiyan master modeler. Ehkäpä hänen kauttaan Tamiyaa voisi informoida noista virheistä.

T. Tally-ho
perttiL 10.7.2014 22:35 Vastaa lainauksella
Moi kaikki …

…ja nyt lähinnä Timo S. Mietin XtraColor maaliasiaa ja päättelen/arvaan/luulen, mistä ehdotuksesi siitä, että suomi-sarjan X701 oliivin vihreä ja britti-sarjan X28 helicopterien oliivin vihreä olisivat "yksi ja sama maali".

Useat käytimme suomi-sarjasta 701 väriä ja gurut (en minä) totesivat, että sävy on "liian vihreä". Sellaisenaan, ilman sekoittamista se ei käy suomikoneiden yläpuolen vihreäksi. Koska on mielekästä käyttää mallissa ainakin päävärien osalta saman valmistajan (= koostumukseltaan samaa maaliperhettä) maaleja, niin ryhdyttiin etsimään, että löytyisikö XtraColorin laajasta valikoimasta suoraan purkista paremmin 701:sen korvaava väri. Ja löytyi. Eli tuo X28 RAF helicopter olive drab.

Ja nyt laadukas mallikauppa pääkaupungista alkoi myydä X28 purkkia niin, että etikettiin vetäistiin tushilla X701 Suomi. Oivallista asiakkaan palvelua. Mutta tuo merkintä ei tarkoita sitä, että X28 purkissa olisi samaa maalia kuin X701 purkissa. Vaan X28 on sitä väriä, mitä suomivärinä tulee käyttää ja mitä X701 purkissa pitäisi olla, jotta se olisi etiketin lupaamaa täsmäväriä suomikoneeseen.

terv pertti L
Olemme lähettäneet Tamiyalle referenssikuvia HC-452:sta heidän käytettäväkseen tulevissa julkaisuissaan (Tamiya Model Magazine tms.) Emme tosin listanneet heille mallinsa virheitä, mutta ainakin saivat referenssimateriaalia käyttöönsä.
Tally-ho 11.7.2014 09:25 Vastaa lainauksella
Antti Lappalainen kirjoitti:
Olemme lähettäneet Tamiyalle referenssikuvia HC-452:sta heidän käytettäväkseen tulevissa julkaisuissaan (Tamiya Model Magazine tms.) Emme tosin listanneet heille mallinsa virheitä, mutta ainakin saivat referenssimateriaalia käyttöönsä.
Hei Antti,

Kiitos tiedosta. Mielestäni Tamiyan pitäisi myös tietää virheellisistä ohjeista ja dekaaleista. Lähetän viestin Jari B. Miettiselle, jos hän pystyisi auttamaan asiassa.

Hyvää kesänjatkoa

T. Tally-ho
Itselläni on kakasi purkkia X701:tä (toisessa purkissa ei ole etikettiä ja siihen on tussilla kirjoitettu X701 ja toisessa on Xtracolorin etiketti (X28), johon on tussilla kirjoitettu X701). Vertailin näiden kahden purkin kansia ja huomasin, että ne ovat selvästi kaksi eri väriä. Etiketillisen purkin merkintä hämäsi.
Tässä sitä nyt ollaan taas näiden värien kanssa "hippasilla". Kautta aikojenhan on jo todettu, että mitään täysin eksaktia värisävyä ei kukaan pysty määrittelemään johtuen uuden ja kauemmin kauhtuneen värin välillä samassakin koneyksilössä sen elinkaaren aikana. Tässä HC-452:n tapauksessa on rasitteena aiemmin mainitsemani referenssimateriaalin runsaus…varsinkin koneyksilön nykytilanteesta. Maalien sävy mahtoi olla aivan toinen sotien aikana…ennen pintakäsittelyn luonnollista vanhenemista nykytilaansa?? Lisäksi olisi pienoismallimaalien valmistajien huomioitava mittakaavaefekti: 1/1 mittakaavassa värisävy on radikaalisti toinen kuin esim. 1/48-mittakaavaan pienennetyn mallin sävy katsottaessa suhteellisesti samalta etäisyydeltä, kuin normaalikokoista kohdetta. Jo kauan aikaa sitten neuvottiin meikäläistä vaalentamaan tästä syystä pienoismallien värisävyjä vastatakseen todellisuutta. Mm. tästä Ilmavoimien vihreästä joku asiaan perehtynyt oli löytänyt n. puolenkymmentä ei sävyä saman konetyypin maalauksista.

Jokainen mallaaja arvioikoon ja sekoitelkoon omaa silmää miellyttävän värisävyn välittämättä Tamigawan tai Revelfixin ohjeista. Mitään tarkkaa maalausohjetta tai värisävyä (varsinkaan sopimusmaalivalmistajansa vakiosävyistä) he eivät koskaan kykene kaikkiin variaatioihin antamaan, varsinkaan marginaalisessa suomimallien värimaailmassa, ellei ko. kaavio perustu RAF:n Luftwaffen tai USAF:n vakiokaavioihin??
On kyllä kaikinpuolin onnistuneen näköinen hurri. En osaa parannusehdotuksia alkaa etsimään. Yksi vaihtoehto tuoksi värisävyksi on Tamiyan xf-58 jota käytin omassa vastaavassa joskin Italerin paketoimassa mallissa. Oliko tässä figuuri mukana?
Tally-ho 11.7.2014 22:13 Vastaa lainauksella
Hei Paavo,

Kiitos kehuista ja pojoista. Tässä sarjassa ei ollut figuureja mukana.

t. Tally-ho
Onnea viikon mallista. Ansaittu Tally-Ho!!!
Tally-ho 14.7.2014 05:57 Vastaa lainauksella
Timo Rissanen kirjoitti:
Onnea viikon mallista. Ansaittu Tally-Ho!!!
Kiitos Timo!
Runsaat Onnittelut viikon mallista!!
Tally-ho 14.7.2014 11:19 Vastaa lainauksella
Seppo Valjakka kirjoitti:
Runsaat Onnittelut viikon mallista!!
Kiitos, Seppo!
AJ 15.7.2014 17:53 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho, Onnittelut viikon mallista, kompaten eo. onnitteluita! Parhain terveisin, AJ
Tally-ho 15.7.2014 18:10 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
Moi Tally-ho, Onnittelut viikon mallista, kompaten eo. onnitteluita! Parhain terveisin, AJ
Kiitos onnitteluista, AJ

T. Tally-ho
Kesätauon takia mennyt tämä ohi, ja harmittaa että vasta nyt tämän huomasin. Onneksi tämä valittiin viikon malliksi, se on todellakin kohdallaan tämän mallin tapauksessa. Kaikki huomioon otetut yksityiskohdat ja vielä tuo maalaus vanhennuksineen on sitä tasoa mihin olisi mukava itsekin pystyä joskus. Eli myöhästyneet onnittelut, kerrassaan upea malli!

Tästä tuli mieleen että Jämissä ei nähty Hurricanea eikä se Kymiin myöskään ehtinyt. Toivottavasti Malmilla nähdään…
Tally-ho 7.8.2014 09:50 Vastaa lainauksella
Kiitos kehuista Janne. Täytyy mennä katsomaan Hurricanea Malmille.
t. Tally-ho