Pienoismallit.net

Tiger I

Will Fey #134

Mallin esikuva on mielestäni yksi mielenkiintoisimmista saksalaisista panssarikomentajista Will Fey ja hänen kuuluisa, kiistelty, Tiger I #134. Fey toimi elokuussa 1944 Schwere SS-Panzer-Abteilung 102:n riveissä ja osin ristiriitaisten tietojen mukaan hän sai tililleen hurjia voittomääriä tiikerillään. En lähde tässä spekuloimaan hänen taisteluhistoriaansa tarkalleen, aiheesta löytyy riittävästi keskustelua netistä. Fey pääsi kuitenkin ritariristinsaajien pieneen joukkoon saatuaan harvinaisen merkin 28.4.1945 sodan loppumetreillä.

Malli on Dragonin tuotantoa parhaasta päästä. Tankin yksityiskohdat ovat tarkat, laatikossa on etsit valmiina ja mallin ohjeet ovat Dragonin tasoon suhteutettuna todella hyvät. Ainut suurempi puute laatikossa ovat letkutelat, palateloja tai muita vaihtoehtoja ei laatikosta löydy. Mielestäni letkutelat olivat kuitenkin niin laadukkaat, että päädyin tekemään mallin niillä.

Haluan esittää kiitokseni AJ:lle, Heikki Hyttiselle, MikkoHeikkiselle, Jari Kolsille ja toivoselle. Autoitte suuresti projektissani. Varsinkin AJ:lta saamani referenssikuvat auttoivat suuresti. Saitin kautta saatujen referenssien ja neuvojen lisäksi käytin seuraavia lähteitä:

- Schneider, Wolfgang 1998 Tigers in Combat II. USA: Stackpole Books.
- Restayn, Jean 2001 Tiger I on the Western Front. Espanja: KSG Elkar/KSG Danona.
- Restayn, Jean 2003 Tiger I on the Eastern Front. Espanja: Zure.
- Green, Michael & Brown, James D. 2008 Tiger Tanks at War. Kiina: Zenith Press.

Malli on maalattu, kurailtu jne… lähinnä Tamiyan, AK:n ja Vallejon tuotteilla. Voin suositella mallia kaikille aiheesta kiinnostuneelle.

Kommentit

AJ 25.6.2014 11:14 Vastaa lainauksella
Moi Esko,
Erittäin erinomainen Will Fey:n #134 Tiger I vaunu.

Ainoa pieni huomautus tulee siitä, että olisit voinut laittaa nuo värisävyt vieläkin tummenmaksi, vaikkapa ruiskuttamalla mattalakkaa päälle. Tämä siksi koska s.SS-Pz.Abt.102:n vaunut olivat tummanpuhuvia, kuten kirjoitin ja kuten kuvistakin näkyy - samat tricamovärit kuin s.SS-Pz.Abt.101:n Tikruissa, mutta tummempina ja aaltomaisena kaaviona. DR:n hemmojen kentällä käyttämä Dunkelgelb RAL 7028, Olivgrün RAL 6003 ja Rotbraun RAL 8017 Deckpasten Tikruissa ei ollut niin ohennettua kuin LSSAH:n Tikruissa. Mutta tuo on pikkujuttu ja onhan värisävy nytkin jo tummempi kuin 101:n Tikruissa.

Tuo tricamo-aaltokuvio on todella hyvin onnistunut ja hyvin olet mallintanut Fey:n Tikrun. Uskoisin, että itse Will Fey olisi tyytyväinen vaunumalliisi. Kyllä tämä on loistava vaunumalli historiallisesta vaunusta. Fey:n tst-historiaa on yritetty himmentää netissä tiettyjen muutamien henkilöiden osalta jopa epätoivoisestikin. Ainakin viralliset tst-raportit ja tappiotiedot puhuvat Fey:n puolesta, joten tavattuani ne aikoinaan, en epäile Fey:n voittomääriä - ja sitapaitsi eihän Fey edes ole voittomäärillään (80 tuhottua vaunua) lähellä Tikru-vaununjohtajien kirkasta kärkeä. No, oli miten oli, kerrassaan mainio Tikru-vaunumalli, joka kaipaa vain dioa ympärilleen. Parhain terveisin, AJ
Jermakki 25.6.2014 13:28 Vastaa lainauksella
Terve, komppaan AJ:tä. Silmiinpistävän onnistunut kamo-kuviointi.
Nätti Tiikeri. Lokasuojien kolhut tuovat mukavasti eloa malliin. Mikäli itse vielä joskus erehdyn Tiikerin rakentamaan saa sekin niskaansa tuon s.SS-Pz.Abt.102:n käyttämän naamiokaavion…
Komia on tiikeri ja tuo camo on kyllä näyttävä, lokasuojien kolhut ja vääntymät tuo mukavasti käytönjälkiä malliin. Hinaus vaijerit saisi olla tummemmat.
Moi Esko!
Räyhäkkä tiikeri ja hyvässä linjassa aikaisemman upean pantterisi kanssa.Hyvin rakennettu ja taidolla maalattu/viimeistelty,ainoastaan alustaa kaipaisi..
Värien sävyistä ei kompetenssini riitä kinastelemaan,mutta huomioden aiemmat makeat figusi tämä projekti jää itselleni hieman kesken…
Mikko
Esko P. 28.6.2014 10:04 Vastaa lainauksella
Kiitokset kaikista kommenteista!

Esko P.
Todella hienosti toteutettu Tikru. Ainoastaan telojen mielestäni liika puhtaus suhteutettuna muuhun osaan panssarissa pudotti puolikkaan yhdessä alustan puuttumisen vuoksi. Erittäin bueno! Hoplaa!
Esko P. 8.7.2014 10:14 Vastaa lainauksella
Kiitti Seppo :)