Pienoismallit.net

Finnair Airbus A330

OH-LTU kesällä 2012

Finnairin Airbus A330 on kaunis kone, ja malliprojekti alkoi oikeiden koneiden bongaamisesta ja kuvaamisesta hyvän aikaa ennen kuin Revellin uudelleenjulkaisu vihdoin ilmestyi. Revellin vanha A330 on ihan hyvätasoinen injektiosarja, mutta uusimmasta Thai Airwaysin paketoinnista ei Finnairin konetta saa ihan pelkästään laatikkoa ravistamalla.

Suurin kompastuskivi on moottorit, Thain mukana tulee Pratt & Whitneyt kun Finnair käyttää CF6-sarjan moottoreita. Ratkaisin itse asian käyttämällä Revell A310-mallista yli jääneitä -80A-motteja aihiona, joista muokkasin modernimmat 80E1:et viilaamalla peltejä ja kittaamalla imuaukon alareunaa suoremmaksi sekä tekemällä uuden suihkuputken kartion (aft centerbody) pikaliimalla kyllästetystä paperista. Moottoripankkoja piti myös vähän jatkaa siiven jättöreunaa kohti. Lopputuloksena Airbussin dokumentteihin verrattuna moottoripellit ovat toista milliä liian lyhyet ja suuaukko samoin vähän liian pieni, mutta moottorin kokonaispituus on kuitenkin oikein ja maavara valmiissa mallissa kymmenesosamillin toleranssissa keskivertopainoon lastatulle koneelle. Eli riittää kyllä mulle, eikä Revellin aiemman painoksen CF6-moottorien mitatkaan ratkaisevasti parempia ole tässä suhteessa. Muodot ovat kyllä kuvien perusteella paremmat, joten vanhemman painoksen metsästäminen voi silti olla hyvä idea tänä päivänäkin.

Toinen näkyvämpi ero on erilaiset rungon antennit ja anturit, katolle jäi vain strobo kun kaikki muut näppylät ovat eri paikassa Finnairin koneessa. Itsetehtyjen antennien lisäksi tein pyrstön alle APU-turbiinin ilmanoton jälleen pikaliimasta ja paperista, Revell tarjosi kyllä siirtokuvan mutta oikean koneen rakenteet ovat silti aavistuksen enemmän kolmiulotteisia. Myös sivuvakaajan kiinnityksen muotosuojukset olivat Revellillä vanhempaa ja pienempää mallia, joten korvasin ne valurangasta veistetyillä omavalmisteilla.

Kittiä kului muutenkin kuin pelkkien omien modausten siistimiseen, mutta muutaman maalauskerran ja hionnan jälkeen pinta alkoi olla tarpeeksi siistiä lopullisten sävyjen maalaamiseen. Vedin aluksi koko mallin Revellin 371 satiiinilla, siivissä Airbussin vaaleanharmaata kuvaamaan ja runkoon muuten vaan pohjamaaliksi. Sen jälkeen siipien yläpuolelle oma corogard-sekoitus Humbrolin 127 harmaasta ja hopeamaalista (80/20) ja runkoon Revellin 04 kiiltävä valkoinen. Ennen siirtokuvia tein rungon läpinäkyvät ikkunat 3D-lakalla.

Siirtokuviksi olin hommannut F-DCAL:in Finnair-tarvikearkin, mutta ikkunoiden karmit käytin sarjan omalta arkilta, samoin kuin muutamat pikkudetaljit. F-DCAL on näköjään vaihtanut paksumpaan laserkalvoon ja homma sujui hyvin, F-DCAL:in detaljiarkki on silkkipainettu ja sen kanssa en ongelmia odottanutkaan. Vaikka jätin tietoisesti pienimmät piperrykset käyttämättä, meni siirtokuvien laittoon silti useampia päiviä. Siirtokuvien päälle vedin perinteisen Kiillon täyskiiltävän lattiavahan siveltimellä.

Täytyy kyllä sanoa että olipas kiva rakennella tätä mallia, vaikka kaikenlaisia yksityiskohtia ja juttuja piti matkan varrella tehdä ja tarkistaa niin pelkästään omia referenssikuvia oli valehtelematta monta sataa ja niistä pystyi hyvin katsomaan miten asiat menee oikeassa koneessa. Halusin tallentaa tähän malliin niitä fiiliksiä mitä olen kokenut kun olen ihaillut esikuvan lentoa kesäisellä taivaalla, ja omasta mielestäni onnistuin siinä ainakin jotenkuten.

Referenssejä:
Airbus S.A.S.: A 330 AIRCRAFT CHARACTERISTICS AIRPORT AND MAINTENANCE PLANNING (PDF-tiedosto)
Finnair A330

Kommentit

Peruskemiasta tuttu spontaani reaktio syntyneestä ensivaikutelmasta Linkki. Onnittelut onnistuneesta työstä.

Mielenkiintoinen seikkaperäinen työvaihekuvaus ja osaavissa käsissä syntynyt malli. Ainoastaan maalauksen kiiltoaste on omaan makuuni aavistuksen liian kiiltävä. Muutoin aivan bueno. Tai paremminkin fantasticamente.
Tosiian kuin kunnon kermakakku joka suussa sulaa tämä malli.
Itse katsoin niin nuo ikkunat ovat kuin kirsikkat vaauuhh.
Onko ohjaamon ikkunat siirtokuvat.
Kyllä täytyy sanoa kuten edellinen osaavissa käsissä ja asiaa tutkineenna syntyy tälläisä malleja.
Vielâ pikku skalaan malli,voisi sanoa 1/72 mennisi kuin väärä raha.
Kuten edellä sanottu työvaiheiden ja muutoksien asiat kerrottu kuin ammatti asian tuntija.
Se on tosi ilo lukea kuinka ihme kone syntyi ja kaikki vaiheet.
wade 20.6.2014 17:04 Vastaa lainauksella
Kiitos kannustavista kommenteistanne! Kari: rungon kiiltoa voisi vielä säätää ikkunarivejä väistellen, mutta en ole vaan saanut aikaiseksi hommata jotain kiillot himmentävää lisäainetta lattiavahakokeiluja varten. Siivet onkin jo valmiiksi satiinipintaiset, mulla on vaan ollut tapana käyttää vähän eri kiiltoasteita samassa mallissa vaikka oikean koneen vaihtelut onkin pienempiä. Eerik: ohjaamon ikkunat ovat valitettavasti siirtokuvia. En saanut kirkasosaa paikoilleen tarpeeksi siististi edes niin, että olisin siistinyt kittauksia tarvikesiirtokuvien karmien alle.

Löysin muuten itse yhden virheen vasta näistä kuvista: päälaskutelineen luukut menevät jotenkin vinoon jos ne liimaa siten kuin Revell on ne ajatellut eli yläreuna ei mene tasan siiven alapuolen kanssa kuten oikeassa koneessa. Täytyy katsoa saisiko noita vielä korjailtua ilman että telineet hajoaa mukana…
Kiiltoasteet ovat makuasioita ja tämä malli häikäisi muutenkin kuin lakkansa ansiosta. Kannanottoni ei vaikuttanut pisteytykseen.
Nyt tuli Wadelta ihan kympin malli - upea Finnski! Se näkyy kautta linjan tässä mallissa, että tekijä on paneutunut kohteeseen huolella. Palo saada aikaan hyvä lopputulos on motivoinut tätä haastavaa projektia. Ei taida tosiaan Finnairin A330:n moottoreita löytyä aftermarket-osina mistään, joten todella iso kunniamaininta luovasta ja tietotaitoa vaatineesta mottorien tekemisestä. Antennipuolen muokkaukset esikuvaansa vastaaviksi ovat nekin mallikkaasti onnistuneet. On se valuranka vaan monipuolinen materiaali kierrättää. Ikkunasiirtokuvat ovat tarkasti kohdillaan, samoin kuin ikkunalinjojen kanssa tarkkuutta vaativa uusi livery dekaali. Tuo F-DCALin uusi Finnair arkki on tosiaan laatutavaraa, mikä laatumallarin käsissä näyttää sitten näin hyvältä. Nyt on Airbusin harmaakin siivissä kohdillaan. Onko tämä Xtracolorin Airbus industries grey?

Pilvitaivaan peilaaminen kuvauksessa on muuten hyvä veto. Ihan johonkin mainokseen kävisi tämä.

Ainut huono tässä on se, että tästä on lähes mahdotonta enää parantaa :)
wade 20.6.2014 21:11 Vastaa lainauksella
Kiitos Mika! 26Decals valmistaa kyllä Finnairin moottoreita hartsisettinä ja kuvien perusteella ainakin moottoripellit ja imuaukko ovat paremmin kohdallaan kuin nämä itse muokatut. Hartsiosien kohdalla on kuitenkin aina riski että onko valu onnistunut juuri niiden kappaleiden kohdalla joita on ostamassa, enkä toisaalta ole ihan täysin vakuuttunut noitten moottoripankkojen muodoista. Lisäksi hartsiosien maalauskuntoon valmistelu saattaa olla joskus työlästä jo itsessään eli välttämättä niiden kanssa ei pääse juuri sen helpommalla.

Siipien harmaa ei ole Xtracoloria, vaan Revellin 371 vaalea satiininharmaa. Päädyin sävyyn täysin epätieteellisten ja henkilökohtaisten mieltymysten pohjalta, koska halusin mukaan kesäisen hellepäivän "skaalaefektiä" kun kontrastit loivenee autereisessa ilmassa. Jos olisin tehnyt mallin talvisen loskan seassa tarpovan koneen mukaan niin joku USN Light Gull Grey olisi ollut epäilemättä parempi :)

Unohtui muuten mainita, että suurten Finnair-tekstien ikkunajako oli hyvin lähellä mutta ei aivan täysin sama Revellin sarjan kanssa, voi tosin olla että onnistuin vähän venyttämään siirtokuvaa mallin pinnalle siirtäessäni. Vika oli onneksi helppo korjata kun siirtokuvan katkaisi parista kohtaa ja ikkunat sai siirrettyä täsmällisesti paikoilleen.
AJ 21.6.2014 11:29 Vastaa lainauksella
Moi Wade,
Komppaan Kehuja yllä; erityisesti Mika L:n "Nyt tuli Wadelta ihan kympin malli - upea Finnski! Se näkyy kautta linjan tässä mallissa, että tekijä on paneutunut kohteeseen huolella.". Juuri näin, täyden kympin lekopienoismalli - kyllä on kumma, jos tästä ei tule jonkun viikon mallia; on tämä vaan niin upea pienoismallisuoritus.

Aivan ässä työvaiheselostus & Airbus S.A.S. referenssi pdf. Sanoit, että Finnairin Airbus A330 on kaunis kone, mikä on totta, mutta niin on kaunis tämä lekomallikin siitä. Jos istuisin Finnairin hallituksessa tai olisin ko.firman operatiivisessa johdossa, niin ostaisin tämän Finnairin Airbus A330 pienoismallisi Finnairin edustustiloihin tai missä nyt Finnair pienoismalleja lentolaivastostaan nyt pitääkin. Älyttömän hieno lekomalli ja sairaan hyvät valokuvat. Kuvissa 5-8 Airbus näyttää hienosti lentävältä lekolta. Miten toteutit tuon valokuvaamisen; näin oppimismielessä on pakko kysyä. Kiitos vastauksestasi jo etukäteen.

Tämä Finnairin Airbus A330:sesi on oiva sinivalkoinen pienoismalli erityisesti näin juhannuksena - kuvannee mainiosti juhannusmielikuvaa ja -fiilistä. Ehdottamasti yksi hienoimpia lekoja - mukaanlukien sekä sotilas-, että siiviililekot - tällä saitilla; loistossuoritus Wade! Parhain terveisin, AJ
wade 21.6.2014 13:25 Vastaa lainauksella
Kiitos AJ superlatiiveista, kiva kuulla että malli miellyttää! Tuo Airbusin oma "käsikirja" A330:n ominaisuuksista lentokenttien ja huollon suunnittelua varten oli kyllä korvaamaton tämän rakennusprojektin kanssa.

Kuvapankiin lisätty otos taitaa kertoa kaiken olennaisen kuvausjärjestelyistä:
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/11/49/65/114965.jpg[/img]
Mallin alla on kiillotettu rosteripelti, tavallinen iso peili kävisi myös mutta tykkään siitä että peilikuva on vähän himmeämpi eikä syö tehoa varsinaiselta mallilta niin paljon.

Täytesalama on kätevä voimakkaan auringonvalon kanssa vaikka varsinaisissa kuvissa taisin käyttää kameran omaa salamaa kun vanhan Starblitzin ja Canonin yhteispeli ei aina ole ihan täysin ennustettavissa.

Jalusta Slik 400, kamera Canon EOS 450D, linssi EF 28-90mm (polttoväli ~44mm), Canonin oma lankalaukaisin, herkkyys 100 ISO, suljinaika 1/200 (salamatäsmäys) ja aukko f14 (automaattinen), valotuksen pistemittaus ja korjaus -1/3 EV jos nuo tiedot kiinnostaa. Kamat vaan pystyyn ja odottelemaan että taivaalta tulee sopiva tausta esiin.. :)
ted 21.6.2014 14:20 Vastaa lainauksella
Voi veljet! Piti mennä eteiseen asti, että löysin hatun, jota nostaa! Jotkut tekevät mitä vain ja sitten olemme me, jotka touhuamme sitä, mitä satumme osaamaan. Tämä on kyllä jotakin enemmän kuin pienoismalli. Ehkä pikemminkin teos, joka oikeuttaa olemassaolonsa ilman vertailua esikuvaan tai oikein mihinkään muuhunkaan. Silmä lepää, ja ajatus myös.
AJ 21.6.2014 21:38 Vastaa lainauksella
Moi Wade, Suurkiitokset erinomaisista valokuvausvinkeistä! Ja kyllä lekomallisi miellyttää - huippumalli! Parhain terveisin, AJ
tomijar 22.6.2014 17:40 Vastaa lainauksella
Kyllähän tämä pamahti niinkuin pitikin. LOISTAVAA settiä, vaikka kuinka yrittäis jotain moitittavaa tästä keksiä, niin ei pysty. 10p ja papukaijamerkki. Mottien modaaminen on aina vaativaa ja varmaan hermoja raastavaa, mutta nappiin meni! Lisäksi on erittäin hienoa että jaksat ite modaa kaikki mahdolliset detailit kohillen, juurikin tietyn koneyksilön mukaisesti. Huh. Loistavaa, loistavaa! Tämmösten mallien jälkeen, pitää kyllä tosissaan miettiä kehtaako omia tuotoksia enää tänne laittaa…
wade 22.6.2014 21:34 Vastaa lainauksella
Kiitos ted ja tomijar, nämä kommentit lämmittää mieltä! Tomijar: tähän malliin on kyllä häpeilemättä haettu inspiraatiota suoraan sun Finnair-laivastosta, ajattelin että kyllä on jo korkea aika saada itsellekin joku Suomi-aihe valmiiksi asti.

Moottorien kanssa riitti kyllä puuhaa mutta aihiot oli kuitenkin valmiiksi sinnepäin, nyt kun yritän taistella Contrailsin epämääräisistä hartsikikkareista moottoreita Kar-Airin Kasiin niin jo on ikävä tavallista polystyreeniä :)
Mahtavaa! Ihmettelen, jos tästä ei tule viikon mallia, on vaan niin mahtava malli! Kuten tuolla edellä mainittiin, on aika kiiltävä, mutta se on ennemminkin positiivista. Ite en ikinä saisi aikaan mitään tämäntasoista(ainakaan tosta mallailupöydällä lojuvasta, tulevasta OH-LXE:stä)

Vielä pieni kysymys, kun teen tosiaankin Finnairin kapearunkobussia (A320) F-DCAL:in vanhan liveryn siirtiksillä, niin minkälaisia nuo F-DCAL:it ovat? Niissähän on lasersiirtiksinä Finskin tekstit ja peräsin(joka askarruttaa eniten) sekä silkkipainettu detaljisetti. Miten paksuja ne on, hajoavatko hyppysissä helposti jne. Myös kysymys kaksi: kuinka paksua se lattiavaha oikein on, ja joutuuko sitä mahdollisesti ohentamaan?

Ja vielä kerran: Aivan mahtava malli!
wade 22.6.2014 22:06 Vastaa lainauksella
Viljami Rauhala kirjoitti:
--
Vielä pieni kysymys, kun teen tosiaankin Finnairin kapearunkobussia (A320) F-DCAL:in vanhan liveryn siirtiksillä, niin minkälaisia nuo F-DCAL:it ovat? Niissähän on lasersiirtiksinä Finskin tekstit ja peräsin(joka askarruttaa eniten) sekä silkkipainettu detaljisetti. Miten paksuja ne on, hajoavatko hyppysissä helposti jne. Myös kysymys kaksi: kuinka paksua se lattiavaha oikein on, ja joutuuko sitä mahdollisesti ohentamaan?
--
Mulla on tuo sama arkki odottamassa, mutta en ole vielä testannut kuinka paksu kalvo siinä on. Jos se on yhtä ohutta kuin vanhat Swissairin DC-9 tai Dan-Airin BAC 1-11 -arkit niin Micro Scalen Decal Film -käsittely on melkein pakollinen ja sittenkin saa olla aika varovainen. F-DCAL:in siirtokuvat ovat yleensä juuri oikean kokoisia ja muotoisia niihin rakennussarjoihin mihin ne on suunniteltu, mutta haasteena voi olla ohuemman kalvon kanssa juuri tuo että saa ne ehjänä paikoilleen.

Lattiavaha on aika notkeaa suoraan pullosta eikä sitä välttämättä tarvitse ohentaa edes ruiskukäytössä. Itse sudin lattiavahat nykyään aina siveltimellä enkä ohenna sitä mitenkään koska aine leviää hyvin ja tasoittuu itsestään muutenkin. Käytän Kiillon ns. turkoosiruutuista lattiavahaa, jos tuota ei enää kaupasta löydy niin Humbrolin Clear-lakka taitaa olla vastaava tuote pienoismallitarvikkeiden puolella.

Tsemppiä OH-LXE:lle, hienoa kuulla että Finnairin kalustoa on työpöydällä! :)
wade 22.6.2014 23:22 Vastaa lainauksella
Moi Kusti, ja kiitos arvokkaista mielipiteistä! Olen ajatellut että tuo paneeliurien kittaus ja hillityt kontrastit (lähinnä rungossa) on pyrkimystä jonkun sortin realismiin, mutta myönnän että eihän se välttämättä mallin näyttävyyttä paranna. Nokkatelineen luukkujen punaiset "No tow" -merkinnät on kokonaan siirtokuvaa eikä niissä pitäisi olla mitään kummallista, laitoin siirtokuvat irrallisiin luukkuihin ja liimasin luukut muuten valmiksi maalattuun malliin. Ehkä tuo on joku rasteri-ilmiö kameran kanssa?

Moottorikannattimien harmaat pellitykset on kyllä maskiteippien kanssa tehty, mutta eipä tuollaista oikean muotoista siirtokuvaa mistään löytynyt ja vähän hankala ja pieni kuvio tuo on teippailtavaksi. Voisihan tuota vielä kokeilla saisiko sitä edes osaksi siistittyä joitakin muita Airbus-siirtokuvia pilkkomalla? Moottorin etureunan karheus on täysin mahdollista, hopeamaali ei tunnetusti anna anteeksi mitään pintavirheitä ja noita tuli kuitenkin avarrettua jonkin verran (ja silti jäi imuaukot liian pieniksi). Varovasti voisi tuotakin yrittää vielä tasoittaa.

Tokihan me väleissä ollaan, ja parempia malleja tässä on tarkoitus saada aikaan edelleen. Jos ei lukulasit enää riitä detaljien maalaamiseen niin sitten vaan Canoniin makro-objektiivi kiinni ja live-view piuhasta läppärin näytölle ja johan näkyy taas :)

Ja sitten asiasta toiseen, niin ne Contrailsin moottorit näyttivät melko lailla paremmilta pusseissaan kuin Minicraftin siipien alla soviteltavana. Vasemman ja oikean puolen moottoreille on yksi ja sama muotti ja sovitteet siipiin saa veistää ihan itse, näyttäisi että suoraan ylimääräisen valuhartsin veistelyn jälkeen sekä ulommat että sisemmät moottorit vetää liikaa yläviistoon. Näissä on siis pankat ja moottorit samaa valua, vain suihkuputken päät tulee irralllisina osina. Pinta on paikoin aika kuhmuista ja ilmakupliakin on jonkun verran eli eiköhän noissa ole kittausta ja hiontaa koko rahan edestä ennen kuin hopeamaalia uskaltaa ajatellakaan, valitettavasti.
______
wade 23.6.2014 22:21 Vastaa lainauksella
Kai-Petri Gustafsson kirjoitti:
-- huomasin F-DCAL:in arkilla olevan dekaalin olevan reunoiltaan hieman "eläväinen". Kun taas katsoin Airliners Netin kuvia niin tuon merkinnän reunat ovat mielestäni suoria (vai pitääkö tässä jo huolestua).
--
Tsemppiä vaan Kasin-rakentamiseen, älä nyt sitten kuitenkaan kaikkia uppoviivoja kittaa umpeen ;)
Heh, piti oikein itsekin tarkistaa F-DCAL:in arkilta että olinko laittanut väärät siirtokuvat noihin luukkuihin mutta toinen vaihtoehto oli joku ETOPS-versio ja en tiedä että Finnairin koneissa ainakaan sellaisia olisi? Luulen että tuo "epätasainen" reuna johtuu siitä että siirtokuvissa on yritetty - huonolla menestyksellä - esittää punaisen varoalueen vieressä olevia pieniä"max tow angle" ja "fwd tow bar"-tekstejä. Linkin kuva ei tosin ole edes Finnairin koneesta mutta samoilta standardimerkinnöiltä nuo näyttää. No joo, nyt alkaa mennä jo turhankin syvälle 1:144-lillukanvarsiin eli kyllä noi siirtokuvat mulle välttää :)

Joo en, voin jo luvata että yritän säästää Minicraftin hennot ja siistit pintadetaljit niin pitkälle kuin mahdollista :) Katsotaan nyt miten paljon noita liimasaumoja joutuu oikeasti vielä siistimään, mutta helpon tuntuisesti meni runko nippuun vaikka olikin kuudesta palasta.
Oikein mainion näköinen A330! Valkoinen näyttää hyvältä, eikä uppoviivojen puute rungossa häiritse. Siipien vaalean harmaa on myös sävynä vallan mainio. Hyvää siirtokuvatyöskentelyä.

Heikoin kohta mallissa on mielestäni moottorit, jotka muotojensa puolesta eivät vastaa todellisia. Jos ei halua käyttää sarjan omia osia, niin suosittelen aihioiksi A300-600 Belugan moottoreita, joiden peltejä on suurennettava etummaisesta puolikkaasta.

Belugan moottorit käyvät suoraan myös A310-300-, A300-600- ja MD-11-koneisiin, pankat tosin vaativat sovittelua.
wade 24.6.2014 10:52 Vastaa lainauksella
Juha Stenberg kirjoitti:
--
Heikoin kohta mallissa on mielestäni moottorit, jotka muotojensa puolesta eivät vastaa todellisia. Jos ei halua käyttää sarjan omia osia, niin suosittelen aihioiksi A300-600 Belugan moottoreita, joiden peltejä on suurennettava etummaisesta puolikkaasta.
--
Kiitos kommenteista, Juha! Revellin Belugan moottoreiden (samoin kuin vanhemman painoksen A330:n) mitat oli kyllä tiedossa etukäteen (kiitos Tomijar!) mutta ajattelin että A310:n GE:t on riittävän lähellä aihioksi. Sarjan omat P&W:t on kyllä nätit ja niistä olisi saanutkin varsinaiset moottoripellit helpommalla, mutta pankat olisi puolestaan pitänyt sahata irti ja muotoilla vähän joka suhteessa uudelleen. Tässä kohtaa tuli vahva epäilys että mahtaako onnistua tarpeeksi siististi P&W:n kanssa joten jatkoin alkuperäisellä suunnitelmalla.

Ehkä näin jälkikäteen viisaampana olisi kannattanut vaan hankkia ne 26decalsin hartsimoottorit, mutta toisaalta sain A310 ylijäämämoottorit hyötykäyttöön ja hyvää harjoitusta uusiin projekteihin, eli jotain hyvääkin tästä jäi vaikka niistä moottoreista ei ihan esikuvan mukainen katkaistu kartio lopulta tullutkaan ;)
A330 on kaunis kone, niinkuin toteat, ja niin on tämä mallikin. Mielestäni ansaitsee komeat pisteet.
wade 30.6.2014 17:08 Vastaa lainauksella
^ Kiitos pisteistä, kiva kuulla että malli miellyttää :)