Pienoismallit.net

Cobra 289 Team

Ford F 100 Pick Up 1956 sekä Cobra 289 Competition ja Carrello traileri

Tässä vaihteeksi tällainen kilpateami mittakaavassa 1/43. Kyseessä on 1960 - luvun alussa esiintynyt puoli ammattimainen Coventry Motorsin Cobra 289 kilpatalli, jossa kuskina toimi Allen Grant ja mekatsuna Ole Olsen.
Teami pärjäsi kyllä kohtuullisesti kisoissa, mutta lähinnä se muistetaan yhtenäisestä tyylikkäästä värityksestään.
Maalauksen suunnittelun taustalla oli itse nuori George Lucas, Star Warsin ohjaaja, joka oli Allen Grantin tuttuja.

Itse malli on jo vanhempaa tuotantoa, jossa korit ja alustat muodostuivat kahdesta hartsi kappaleesta,ja joissa jo ikäkin näkyi. Ei siis mikään maailman helpoin kasattava, mutta malleissa oli muutamia mielenkiintoisesti teteutettuja yksityiskohtia. Nykyjään nämä tämän kokoluokan koottavat ovat usein laadullisesti parempia.
Traileri oli valkometallivalua. Maalaus suorittettu normaaliin tyyliin kilikali purkeilla. Esikuvasta oli aika vaikea löytää referenssejä, mutta sen verran kuvia löytyi, että ei mennyt ihan arpomiseksi. Siirtokuvat olivat aikamoista plootua, mutta taipuivat sitten pehmentimien kera kohtuullisen hyvin.
Trailerilla kököttävä kilpuri oli todella tuohon tyyliin sidottu kiinni, eli aika paksulla köydellä. Käytin tätä mitä tuli sarjan mukana. Sen sai aika varovasti kiertää paikalleen, sillä spinneri oli etsiä, joka pysyy paikallaan pikaliimatipan avulla.
Mallien muodot tuntuvat olevan aika mukavasti kohdallaan, ja yleisilme silmää miellyttävä. Tämä tuli juuri erikoisuutensa vuoksi aikoinaan hankittua, sillä tässä mittakaavassa olen pyrkinyt pysyttelemään Jaguarin kilpakalustossa. En ajatellut tätä pisteyttää, sillä tässä mittakaavassa on mallissa suht vähän yksityiskohtia.
Näitä pienempiä tulee tehtyä vähän muiden isompien ohessa.

Kommentit

Erittäin pirtsakka parivaljakko - on hienoa nähdä pienoismalleja Suomessa vähemmän tunnetusta aihealueesta.
Itse olisin maalannut tuon lava-auton sisustusta tummemmaksi - vai oliko tosiaan esikuvan hytti maalattu sisältäkin kauttaaltaan keltaiseksi?
Erityisesti tuo Cobra on todellinen NAMU !
Henkka H 17.6.2014 21:39 Vastaa lainauksella
Kiitoksia kommentista. Se ei ehkä näy kuvissa, mutta pickupin sisusta on keltamusta. Yleensä Hopassa sisustan peltipinnat olivat samanvärisiä kuin ulkokuori. Nämähän alunperin valmistettiin työkaluiksi, joten olivat jossain määrin askeettisia kärryjä. Mielestäni tämä Fordin F 100 on maailman kaunein pikuppi, ja jos olis pätäkkää, niin punaisena sellaisen hommaisin. Valokuvassa sisusta siis oli keltainen, mutta mustalla penkillä ja ovipahveilla.

Niinkuin mainitsin, niin tämä on kivannäköinen kokonaisuus ja 1/43 kokoa on välillä ihan mukava nysvätä.
Nyttemmin tätä siirtokuvaa löytyy myös 1/25 kokoa, joten jos joku haluaa, niin saman setin voi aikaansaada
isommassakin koossa.
paavo p. 19.6.2014 00:13 Vastaa lainauksella
Hyvät mallit ja mielenkiintoinen historiikki :-) .
Henkka H 19.6.2014 02:28 Vastaa lainauksella
Kiitokset paavo p. Malli ilman historiikkia jää vain tehdyksi objektiksi, vaikka olisikin hyvin tehty.
AJ 19.6.2014 09:48 Vastaa lainauksella
Moi Henry, Todellakin piristävä parivaljakko, aivan kuten Raimo edellä toteaa ja jännä historiikki.

Tuohon historiaan liittyen kysäisenkin, että eikös George Lucasilla ollut nuorena jotain muutakin tekemistä kilpa-autoilun kanssa kuin pelkästään maalauksen suunnittelu. Jotenkin jäänyt sellainen hämärä mielikuva, että Lucas itsekin kilpaili ainakin jonkin verran ja liittyyhän hänen debyyttielokuvansa American Graffitikin autoilla cruisailuun. Voinen toki muistaa väärin.

Joka tapauksessa erinomainen pienoismalliparivaljakko palasta autoilun historiaa - kerrassaan mainio; näitä kaivataan lisää. Parhain terveisin, AJ
Henkka H 20.6.2014 00:06 Vastaa lainauksella
Moikka AJ ja kiitos kun kommentoit. George Lucas tosiaan haaveili nuorempana kilpa-autoilijan urasta, mutta eräässä kisassa läheltä piti tilanne sai hänet muuttamaan mieltään. Hän oli kuitenkin jonkun sortin auto harrastaja. Allen Grant ja George Lucas olivat kämppäkavereita eräässä vaiheessa ja tästä johtui ystävyys.

Kyllä näitä on meininki tehdä koko ajan lisää, sillä harrastan mielelläni vähän mainstreamin ulkopuolella olevaa kalustoa.
AJ 20.6.2014 19:03 Vastaa lainauksella
Moi Henry, Ok, kiitos selvennyksestä tuo Allen Grantin ja George Lucasin kämppäkaveruus avasi paljon.

Näköjään Grant & Lucas perustivat vielä vuonna 1989 Lucasfilm Racing Teamin - en tiedä onko Lucasfilm Racing Team enää hengissä, mutta Allen Grant toimii grynderiperheyrityksensä vetäjänä Vancouverissa Washingtonin osavaltiossa; ei siis Kanadan puolen Vancouverissa - no joo, samaan ns. Sea Breeze Pacific alueeseen molemmat Vancouverit joka tapauksessa kuuluu. Onpa todellakin jännän mielenkiintoinen historiikki tällä automalliparivaljakolla.

Hyvää Juhannusta! Parhain terveisin, AJ
Henkka H 20.6.2014 19:11 Vastaa lainauksella
Moi AJ, tuota Allen Grantin historiikkia en minäkään tiennyt. Muistaakseni hän lopetti kilpa-autoilun käytyään
armeijan. Nuorempana hän toimi Carrol Shelbyn megatsuna. Shelbyltä hän Cobrankin lainasi.
Näin ne asiat selviää.
Hyvää Juhannusta sinnekkin.
Terveisin Henkka Hammar
Onpas hieno yhdistelmä! Molemmat on todella siististi tehty ja etenkin tuo Fordin Pickup näyttää myös tyylillisesti pirun hyvältä. Sopisi myös nimittäin Drag Race varikolle Front Engine Dragsterin työntäjäksi (Kun ennenhän ne työnnettiin käyntiin). Se, että nämä on vielä tehty 1/43 scaalassa lisää mallin arvoa, minulle ainakin tekisi jo tiukkaa saada yhtä hyvää jälkeä 1/25 koossa…
Henkka H 4.8.2014 00:41 Vastaa lainauksella
Tässä loman johdosta myöhäiset kiitokset posiitivisista arvioinneista. Nuo vanhemmat 1/43 mallit eivät aina ole niin helppoja työstää. Etenkin kun tuo Pickupin koppa oli alustaa lukuunottamatta yhtä puuta. Sitä sai pyöritellä spreijauksen aikana vähän joka suuntaan. Tässä mittakavassa taitaa muuten dragstereita olla vähemmän, sillä ei ihan heti tule mitään mieleen.