Pienoismallit.net

USS Constitution

Lankutus osa 2

Projekti jatkuu parin vuoden tauon jälkeen. Rakentaminen jäi tauolle, koska en osannut päättää mitä teen reelinkien kanssa; noudatanko rakennussarjan ohjeita ja piirustuksia vai muokkailenko niitä vastaamaan laivan nykypäivän ulkonäköä; laivaa kun on restauroitu ja muokattu useaan otteeseen viimeisen sadan vuoden aikana. Päätin joka tapauksessa lankuttaa nyt tässä vaiheessa rungon pohjan loppuun kun inspiraatiot rakentamisen suhteen palasivat.

Lankutusprosessissa olen noudattanut vesirajan yläpuolisilla alueilla rakennuspiirustuksia vastaamaan esikuvan mukaista lankutusta. Koska laivan alkuperäiset piirustukset 1700-luvun lopulta eivät ole kenenkään tiedossa, vesirajan alapuoliset lankutukset ovat hämärän peitossa ja täten niiden suhteen rakentamisessa sai soveltaa oman maun mukaan; nämä osathan jäävät kuperilaattojen alle, eivätkä siten jää näkyviin lopputuloksessa.

Itse lankutuksen suoritin omalla itseäni miellyttävällä tavalla seuraavasti: lankkujen pätkiminen ja hiominen yksitellen, vedessä liottaminen, taivutus muotoon neulojen ja pikkupuristimien avulla, jonkun aikaa kuivattamisen jälkeen kun muoto pysyi, paikalleen liimaus. Tällä tavalla jopa äärimmäisen tiukat kurvit rungon muodoissa onnistuivat suhteellisen helposti eikä yksikään lankku napsahtanut poikki taivuttaessa. Rakennussarjan valmistaja oli myös antanut mukaan sen verran runsaasti näitä runkolankkurimoja, että niitä olisi riittänyt melkein toiseenkin runkoon, joten niiden loppumista kesken ei tarvinnut pelätä.

Kommentit

Hyvä että inspiraatio iski uudelleen. Varsin kauniisti tehtyä lankutusta. Eihän tuota tarvitsisi kuparilevyjen alle kätkeä.