Pienoismallit.net

Soutuvene Sulkavalta

Savolainen soutuvene Markon tapaan

Valmistauduimme ajoissa Sulkavan suursoutuihin 10-13.7.2014. Vene mukailee savolaista soutuvenettä, Markon tyyliin.

Kommentit

Kyllä on täydellistä mallaillua.
Ainoastaan nuo messinki hankaimet ja airojen tapit ovat uuden tyyliset.
Varmasti noitakin oli erilaisesta materiaalista tehty.
Mutta onko tämän esitys nykysestä savolaismallisesta veneestä?
Pieni saumojen tai pohjan tervaus olisi in the must tuossa.
Onkos äyskäri mukana ja pohja tappi kiinni.
Jos osallistuu Sulkavan soutuun on vene hieman pieni parille.
Itse kaipaisin tuohon lisäksi ainoastaan heinäkuista tyyntä järvenselkää ja paria kuhavaappua vetoon. :)
AJ 9.6.2014 12:40 Vastaa lainauksella
Moi Anne ja Marko,

Sairaanhieno venemalli!
Vastaavanlaisen aidon veneen olen joskus hyvin kauan, kauan sitten rakentanut faijani kanssa. Kylläpä toi ryöppään muistoja tämä venemallinne. Kyllä on niin aidon 1:1 veneen näköinen, että vie miltei täysin sanattomaksi…tässä ei viisi staraa riitä…Loistomalli! Parhain terveisin, AJ
Todella upeeta. Mielestäni tuon pitääkin olla puunvärinen eikä mennä tervaamaan sitä. Miksi tuo muka on pieni parille? ei minusta. Kerrassaan hienoa käsityötä on tämä.
Paavo Virolainen kirjoitti:
Miksi tuo muka on pieni parille? ei minusta.
Johtuisiko tuo veneen "pienuuden" tunne siitä, että ainakin minun mielestäni airopari näyttää hieman liian isolta muuhun veneeseen suhteutettuna - noin niin kuin suhteessa veneen mittakaavaan - siis VAIN näiden valokuvien perusteella näyttää. Muutenhan tämä on kaunista suomalaista käsityötä.
Upeaa…Kuten teiltä ennenkin.
Mulla on pari savolaismallista aitoa puuvenettä. Toinen jo lahoamassa juhannuskokkoon.
Tästä veneestä pistää silimään venhon "molemminpuolisuus".
Siis jos joutuisin venhon perään melahommiin eli peränpitäjäksi, niin on aika pitkä tuo takatuho?
Vaikea olisi istua, meloa, katella verkkoja, yms.

Voi olla, että tällaisiakin veneitä oli, mutta ei vissiin ihan Kallaveen rannoilla??

Mallihan on rakennuttu todella taiteella ja onnistunut kiitettävästi. Siitä olisin pojottanut jo täydet ( "skrätsi, käsityö..), mutta vähennän puolikkaan ihan vain siitä, että ei tuota voi meloa verkoille tms. paikkoihin takatuholta. Ennen "takatuupparin" keksimistäkin oli veneen jompikumpi istuin toista lyhempi. EHKÄ Tasaperäveneet tuli sitten myöhemmin.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Suvasveden pohjassa datsaltani parin kilometrin päässä on mutaan uponnut todella vanha soutuvene. Siitä ei ole jäljellä kuin kehikot ja komeus makaa noin 7-metrin syvyydessä. Olen sen bongaillut muutaman kerran sukelluskeikoilla. Pitänee lähteä kaivelemaan sitä varovasti ja koettaa katella tarkemmin.
T.T
…Jatkan…Savolaista vaatimattomuutta ja toisten kunnioitusta.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Kerroit, että " Savolaisveneestä kun ei ole täysin varmaa oikeata venetyyppiä.Ennenvanhaan kun rakennettiin venhot omilla rannoilla ja vertailtiin markkinoilla ja kinkereillä"…
No ei onneksi tähän päivään saakka ole edes kukaan tutkijakaan saanut meistä savolaisista ihan täyttä selkoa. Mutta me savolaiset emme ole vertailleet ihmisinä toisiamme muutakuin ehkäpä muualta tulleisiin, mutta niihinkin vain hiljaisella varauksella.

Muistuu mieleeni Kuopion Lyseosta -70-luvulta: Meillä oli kaksi Pasasta samalla luokalla. Toisella oli toinen jalka lyhempi. Synnynnäinen sairaus.
Ei tätä kampurajalkaa kukaan ikinä nimitellyt hänen sairaudestaan, päinvastoinhan se meni.
Sillä kun tuli kyse näistä Pasasista ja joku kysyi, että kumpiko Pasanen? Niin siihen toinen, että " No se tasajalaka Pasanen".
Heissan Oksasen Eerik..;)…Pahus vieh..Äyskäri jäi rannalle, mutta onneksi pohjatappi on tiukasti kiinni..;)

Hankaimet ja airojen tapit on kuparia, eli sitä mitä sattui käsiin saamaan. Vene on lakattu mahonkipetsilakalla kahteen kertaan. Tervaa löytyy vain penkkien alta piilosta ..tuomaan pienen tuoksun tuulahduksen.

Hyvin mahtuu tälläinen sopuisa pari veneeseen..Ainakin, kun emme osallistu soutuihin soutaen, vaan näillä meidän pienoismalleillamme…;)

T: Anne ja Marko
Kiitokset A.Lappalaiselle hienosta visiosta ja kannanotosta :).
Hei vain AJ ! Itsekkin olemme melko tyytyväisiä tähän malliin. Venho on ensimmäinen tälläinen..siis kokeilu. Mukavaa vaihtelua isojen projektien välissä.

T: Anne ja Marko
Paavo Virolaiselle kiitos arvostamisesta…Aikomuksenamme on tehdä erilaisia versioita savolaisesta veneestä..samalla mittakaavalla n. kymmenkunta mallia.

T: Anne ja Marko
Raimo Leino kiitos Sinulle :)

Kyllä noi kuvat hiukan huijaa. Airot ovat oikeassa mittasuhteessa veneen kanssa.Tuo haapapuu lakkaamattomana näyttää aika massiiviselle. Tuo vaaleus työstettäessä tekee Markolle toisiaaan tepposet. Hän hioo joskus liikaa työstämäänsä kappaletta ja päästelee suustaan tulenkatkuisia sanoja aloittaessaan uudestaan kappaleen teon..;)…Mittojen kanssa täytyy olla erityisen tarkka.

T: Anne ja Marko
Kiitoksensanat Timo Rissaselle..Vai pitäisikö sanoa Rissas Timolle..;)

Kyllä tuo vene on ns toispuoleinen. Keulapenkki on , kuin onkin 35mm pidempi, kuin peräpenkki. Eli ei kyseessä ole tasaperämalli. Yläkuva paatista varmaan olisi ollut paikallaan, mutta eihän me onnistuttu taaskaan saamaan useampaa kuvaa eetteriin..;)…

Tuo vene tuo mieleen Rautavaaralla vietetyt kesät..Ukillani oli hyvin paljon tuon tyylinen vene..Ei tervattu vaan kyllästetty. Isotädilläni taasen oli iso muhkeakeulainen tervattu vene, jota hän ohjasti perästä..veneen kokka kohti taivasta…Hauska näky. (Anne muisteloi)

T: Anne ja Marko
Kyllä puu taipuu Annella ja Markolla siihen muotoon mihin he haluaa.
Käsityötaito on kyllä kohdillaan.
Airot näyttävät kuvassa vähän paksuilta… varmaan kuva vääristää.
Kerrassaan upea soutuvene. :)
Tero Tyni 10.6.2014 23:24 Vastaa lainauksella
Paikallista osaamista! Upeaa työtä! Ja "skrätsinä", se on pienoismallailun aatelia. Täydet pojot. Ja vielä tervan tuoksahdus jos näkisi mallin livenä, jees.
Kiitokset Marko. P. :)

Kyllä nuo airot näyttävät näin livenä ihan sopusointuisilta, jopa minun silmin katsottuna..(Annen)Niin, että kyllä noi vähäiset otokset vääristää , vaikka olemmekin todellisia virtuooseja valokuvauksen jalolla saralla…;)…

T: Anne ja Marko
M. Pajulahti..lämmin kiitos kolleegalle…;)
Tero Tyni..Sulkava kiittää ja kuittaa..Souduissa livenä soutustadionilla näytillä 5-7 paattiamme..Mukana myöskin tervantuoksua;)

Tervetuloa naapuriin ;)

T: Anne ja Marko
Tässä taas yksi hieno rakennus- ja käsityötaidon näyte. Kiva nähdä tällaisiakin malleja tappovehkeiden seassa :) Kuten aiemmin jo mainittiin niin nyt liikutaan siellä mallinrakennuksen kuninkuuslajissa eli "skrätsäämisessä". Upea vene!
Onnittelut myös Tampereelta. Näyttää tosi upealta.
AJ 16.6.2014 17:30 Vastaa lainauksella
Moi Anne & Marko,

Onnittelut ansaitusta viikon mallista - loistava pienoismalli! Parhain terveisin, AJ
Onnea Kuopiosta. Uskomattomiahan nämä teidän työt ovat. Muovimallarit kohta perustaa oman seuran…:D kateudesta.
Teillä on kolme mallia galleriassa tällä sivustolla ja niistä kaikki kolme Viikon Mallia. HIH, kukaan ei ihan heti ohita tällaista. Lisää vain tulemaan. Kuvapankissanne seuraava??
Tervehdys ja lämmin kiitos onnitteluista ja kaikille arvioita antaneille kanssaihmisille. Ei mikään, tai kenenkään malli olisi viikonmalli ilman arvostustanne :)

Ja todellakin Timo R, Norppa10 on seuraava valmistuva mallimme. Norpan tulikaste on parin viikon kuluttua Sulkavan suursouduissa. Eli kiirusta pitää, koska Norpassa on sisustushommia ja valaistuksen viimeistelyä, sekä kansipuolen kaiteistusta.

T: Anne ja Marko

P.S. Meille tyypillisesti mielensopukoissa muhii jo uusi ja uljas laivaprojekti ;)