Pienoismallit.net

Espoon terveyslähde 1790-luvulla

Espoon terveyslähde valmis

Espoon terveyslähteen pienoismalli on nyt valmis ja se toimitetaan lähiaikoina Espoon kaupunginmuseoon, jossa Parantavat vedet-näyttely aukeaa 24.9.
Tämänkertainen tilaustyö kulki hyvin pitkälle suunnitelmien mukaisesti eikä suurempia ongelmia esiintynyt. Aina ei todellakaan näin ole ollut.
Työlle varattu aika oli riittävän väljä, jotta monista pikkupuroista leipänsä repivä mallinrakentaja ehti tehdä myös muita keskeneräisiä pienoismalliprojekteja. Tästä suuri kiitos kuuluu museon näyttelypäällikölle, joka otti minuun ajoissa yhteyttä mahdollista tilausta tiedustellessaan.
Museoiden tilaustyöt ovat mallinrakennuksen kannalta kiinnostavia, sillä niiden aihepiirit ovat usein erilaisia mihin mallinrakentaja on yleensä tottunut. Ammatillisesti museotyöt saattavat olla hyvin opettavia, sillä rakentajan täytyy perehtyä ehkä hyvinkin vanhoihin aikakausiin ja niiden ilmentymiin. Tämä perehtyminen koskee niin lähdemateriaalin keräämistä kuin varsinaista pienoismallien rakentamista. Näin oli tälläkin kertaa.
Toinen huomion ansaitseva seikka on tehtyjen työtuntien ja työstä saadun korvauksen keskinäinen suhde. Tilaustyön kokonaistuntimäärä täytyy arvioida tarjousta jättäessään ja se ei ole aina aivan yksinkertaista. Vuosien varrella olen pitänyt tuntikirjanpitoa tekemistäni tilaustöistä ja käytin niitä apuna uutta työtä arvioidessani. Tällä kertaa natsasi ja arvio ja todellisuus löivät keskenään kättä.
Lisäksi tarjousvaiheessa täytyy päättää rakennettavan mallin yksityiskohtaisuus, eli kuinka tarkoiksi pienoismallit tehdään, jotta työtunnit eivät karkaisi käsistä. Kovin mielekästä ei ole jatkuvasti ylittää älyttömästi omaa arviotaan, varsinkin kun rakentelua tekee ammatikseen. Työtä tehdessään täytyy vain jossain vaiheessa todeta, että tämä kohta on nyt valmis. Loputonta pilkunviilausta voi harjoittaa sitten omassa harrastuksessaan. Täytyy myöntää, että rahan ja työn välisen mielekkään suhteen löytäminen on jatkuvaa taiteilua ja hakemista -kaikkien näiden vuosienkin jälkeen.
Työ on nyt kuitenkin valmis ja huojentuneena saatan käydä sohvalle lötköttelemään.

Kommentit

Kyllä on komea kokonaisuus nyt,tietenkin aina olisi pientä parantamisen varaa.
Hevoset on pahasti muoviset nyt.
Mutta huippu dioraama se on nyt,museon johtaja voi olla pirskattin tyytyväinen saavutukseesi.
Näkyy olevan oikein herras porukkaa ja ruotsi suomen sotilaitakin,luulisi ratsuväkeä saapaista päätellen.
Tosiian ilo seurata tämän edistymistä täällä,voisi hyvinkin olla viikkon malli nyt.
Hiljaiseksi vetää aina tällaisten teosten äärellä. Tämäkin blogi on ollut kattavine työvaiheselostuksineen todella mielenkiintoinen seurattava. Mallinrakennusta parhaimmillaan!
Henkka H 3.9.2014 23:55 Vastaa lainauksella
On tää vaan niin nätti! Hevoset ja figuurit saavat sen elämään. Pitäisi päästä espooseen sitä vilkaisemaan.
Onnittelut hienosta mallista.
eerik oksanen kirjoitti:
Hevoset on pahasti muoviset nyt.
1:87-mittakaava on niin pieni, että ihmis- ja eläinhahmot eivät maalattuinakaan yleensä koskaan kestä tarkastelua kovin läheltä. Pienessä mittakaavassa pinnat pyrkivät tasoittumaan jo valmistusteknisistä syistä, jolloin ihmisten kasvoihin tai eläimen nahkaan ei saada jäljennettyä niille ominaisia uurteita tai epätasaisuuksia.
Blogiasi innolla seuranneena täytyy sanoa, että ammattimies on ammattimies.
Huikeaa.
T.T
Pojot unohtu: 4,5.
Tulee lapsuus ajat mieleen..upeaa jälkeä.
Rakentamisessa tahi maalaamisessa ei mitään moitittavaa..täydellistä.

Yhden kuvan olisi toivonut näkevän kokonaisuudesta.
Aivan loistavaa jälkeä! Seurasin blokiasi ahkerasti ja varastin muutamia niksejä sieltä omiin töihini. Mistä hinnoista tämänkokoisissa töissä NOIN puhutaan, kun laskua kirjoittelet?