Pienoismallit.net

Espoon terveyslähde 1790-luvulla

Isoot- ja pikkupalakeet

Nelipyöräisten umpivaunujen lisäksi rakensin dioraamaan ajankohtaan erittäin hyvin sopivat kaksipyöräiset, yhden hevosen vetämät, kiesit. Kiesien esikuvina toimivat niinikään Könnin ajokaluteollisuuden tuotokset eli isoot- ja pikkupalakeet. Näissä malleissa kärryjen kori ripustettiin kahdella nahkahihnalla teräsjousien varaan. Silmiinpistävää palaakeissa oli takana olevat käyrät "fieterit". Lisäksi istuimessa oli kaareva selkä ja siankarvoilla topattu nahkatyyny…
Käsittääkseni näitä kiesityyppejä rakennettiin vuosien varrella lukuisia eri malleja ja värityksetkin vaihtelivat.
Rakensin kahdet, hieman toisistaan poikkeavat palakeet, luonnollisesti isot ja pienet.
Näissä kieseissä toteutin samaa periaatetta kuin Wasastjernan vaunuissa eli pyrin vangitsemaan pienoismalleihin kiesien perusolemuksen, jotta ne näyttäisivät uskottavilta joistakin yksityiskohtien puutteista huolimatta.
Kiesien rungot on taivuteltu 1mm:n messinkilangasta, joiden kaksi syrjää on hiottu tasaisiksi. Kaksi rungonpuolikasta on juotettu toisiinsa messinkilangoilla, joten rakenne on varsin kestävä.
Istuimet on tehty polystyreenin paloista, joiden reunoja on pyöristetty ja laitoja hiottu hieman kaareviksi.
Kiesien pyörät ja hevoset on otettu Preiserin ja Nochin valmismalleista. Hevoset on maalattu uudestaan ja ohjakset tehtiin ohuesta karhunlangasta.
Kaksipyöräiset kiesit saattoivat olla hyvinkin värikkäitä ja niissä oli runsaasti koristemaalauksia. Halusin kieseistä muun väriset kuin mustat, jotta kesäinen maisema ei näyttäisi niin synkältä ja ovathan jo umpivaunut väriltään mustat.
Pohja- ja pintamaalaus on suoritettu kynäruiskulla ja jotkin yksityiskohdat pensselillä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!