Pienoismallit.net

Espoon terveyslähde 1790-luvulla

Hevosvaunut ja -rattaat

Espoon terveyslähteen pienoismalli lähestyy vääjäämättömästi valmistumistaan. Pienoismallin rakennusaikataulu on pitänyt hyvin ja työtuntiarvio on kerrankin osunut kohdalleen. Tätä kirjoittaessani malli alkaa olla luovutuskunnossa, joten aika kevein askelein kuljetaan.

Viimeisenä työnä rakensin dioraamaan kolmet hevosajoneuvot ja synnytin ihmisiä:) Aluksi ajattelin tehdä vaunut muokkaamalla Preiserin ja Nochin viktoriaanisia nelipyöräisiä vaunuja. Viktoriaaniset vaunut edustavat 1850-luvun jälkipuoliskoa ja asiaa enemmän tutkittuani, täytyi todeta, että vaunuista on vain vähän hyödynnettävää.
1700-luvulla Suomessa käytetyt hevosvaunut ja -rattaat poikkesivat liiaksi viktoriaanisen ajan menopeleistä. Suomessa oli toki valmistettu jo pitkään erilaisia työrattaita, mutta ajorattaita ei niinkään. 1700-luvulla alettiin valmistaa matkustamiseen käytettyjä kaksipyöräisiä hevosrattaita lähinnä säätyläisille. Yleensä rattaat olivat kaksipyöräisiä, mutta ylempää säätyä saattoivat kiidättää myös nelipyöräiset, useamman hevosen vetämät vaunut…
Niinpä seisoin sen tosiasian edessä, että kulkuneuvot on rakennettava kokonaan itse, kaupallisista vaunuista voisin hyödyntää ainoastaan pyörät ja hevoset. Työtä suunnitellessani en ajatellut tekeväni näin paljon itse.
Vaunujen esikuviksi valitsin maankuulun eteläpohjalaisen Könnin valmistamat ajopelit: yhdet nelipyöräiset umpivaunut ja kahdet kaksipyöräiset rattaat (isootpalakeet).
Tässä merkinnässä kerron umpivaunujen rakentamisesta ja seuraavassa sitten kiesien valmistamisesta.
Könnin ajokaluteollisuus valmisti Östermyran ruukin patruunalle Abraham Wasastjernalle hienot umpivaunut, joita veti peräti viisi hevosta. Wasastjerna oli paikallinen isotappi, joka oli valtiopäivämies, laivanvarustaja, varakas kauppias, ruukin omistaja ja mitä vielä. Nämä vaunut toimivat rakentamani pienoismallin esikuvana. Vaunujen rakentamisvuotta en löytänyt, mutta Wasastjerna kuoli vuonna 1815, joten kyseiset vaunut sopivat hyvin Espoon terveyslähteen aikakauteen.
Tavoitteeni oli rakentaa uskottavat, esikuvaa riittävästi muistuttavat hevosvaunut. Pienoismallia ei siis rakennettu aivan yksityiskohtaiseksi, vaan olennaista oli saada luotua vaunuihin "se oikea" yleisilme.
Viiden hevosen sijasta näitä vaunuja joutuu kiskomaan vain kaksi hevosta.
Vaunut on rakennettu muutamien valokuvien pohjalta, tarkempia mittoja ei ollut ja yksityiskohtakuvia, sanoisinko, liian vähän.
Vaunun kori ja kuskinpukki on näprätty polystyreenimuovista, runko, teräsjousitukset, aisa ja etupään särmi on muokattu messinkilangasta ja -pellistä. Tämän vaunun pyörät on napattu Preiserin viktoriaanisista vaunuista.
Hevoset puolestaan on otettu Nochin vaunuista ja ne maalattiin uudestaan.
Ohjakset on tehty ohuesta karhunlangasta, jotka on pujotettu hevoseen porattujen reikien läpi.

Kommentit

Voi pirskatin pirskattia, on mahtavaa skratsia taas noissa kärryissä.
Mutta kärryjen maalaus on monotooninen liian jokapäiväinen,kyllä se napaherra komeilee komealla menopelillä.
Ylä ja alaosa erinväiseksi,vaikka musta ja punainen,noh se on vain sivusta katsojan makuasia tuo.
Kyllä kelpaa museoon näyteille tämâ dio,ennustaisin jossain vaiheessa viikkon malliakin tästä.
Tuleeko herra ja se fröökynä mukaan tähän, herralle keltainen silinterri Päähän.
eerik oksanen kirjoitti:
Mutta kärryjen maalaus on monotooninen liian jokapäiväinen,kyllä se napaherra komeilee komealla menopelillä.
Ylä ja alaosa erinväiseksi,vaikka musta ja punainen,noh se on vain sivusta katsojan makuasia tuo.
Wasastjernan hevosvaunut olivat kauttaaltaan mustat, pyöriä myöten. Halusin maalata vaunut samanlaisiksi kuin alkuperäiset.