Pienoismallit.net

Espoon terveyslähde 1790-luvulla

Aittojen maalaus

Maalasin aitat samoilla metodeilla kuin latoa rakentaessani. Sekoitin kaksi hieman toisistaan poikkeavaa sävyä, jotka ohensin runsaalla liuotinmäärällä. Sivelin pensselillä aitan seinään länttejä molemmilla sävyillä siten, että sävyt sekoittuovat osittain keskenään. Balsa on todella huokoista ja eri sävyjen rajapintojen häivyttäminen on helppoa. Maalipinnan peittävyyttä voi säädellä maalauskertojen määrällä.
Maalin kuivuttua käsittelin hirsipintoja Agaman pigmenteillä. Pigmenteillä saa luotua lisää vivahteikkuutta puupintoihin. Pigmenttien käytössä kannattaa olla varovainen, sillä ne tarttuvat melkoisen hyvin huokoiseen puupintaan ja ylimääräisen jauheen poistaminen voi osoittautua hankalaksi.

Kommentit

Kyllä on kaunista, vanhaa hirsipintaa!
Lauri K 25.8.2014 23:57 Vastaa lainauksella
Hieno! Hyvää jälkeä saa aikaan tuolla tekniikalla, ehkä jopa jo melko lahon näköistä. Itse olen käyttänyt petsiä hirsipintojen vanhentamiseen, mutta mielenkiintoinen tekniikka tuo. Eikö tuossa ole vaarana, että ohut balsarima taipuu tai turpoaa, kun on niin huokoista ja jos käyttää kovin vetistä maalia?

Seuraan mielenkiinnolla tätä projektia, sillä malliesi aiheet ovat hyvin lähellä omaa mallaamisen aihepiiriäni eli perinteisissä rakennuksissa.
Lauri K kirjoitti:
Eikö tuossa ole vaarana, että ohut balsarima taipuu tai turpoaa, kun on niin huokoista ja jos käyttää kovin vetistä maalia?
En ole kyllä havainnut aitoissa mitään elämistä, vaikka olenkin kostuttanut niitä melkoisesti ohennetulla maalilla. Olisiko elämättömyyden syynä se, että hirret on kuitenkin salvostettu ja liimattu salvosten kohdalta. Ja ovathan aitat melko pieniä 1/87-mittakaavassa.
Kiitoksia myös osoittamastasi mielenkiinnosta. On aina mukava kuulla, että joku myös lukee näitä kirjoittamiani blogeja.