Pienoismallit.net

Espoon terveyslähde 1790-luvulla

Vilja-aitta ja eläinsuoja

Kaivomestarin virka-asunnon pihapiiriin kuului vilja-aitta ja eläinsuoja. Myös näiden rakennusten ulkonäkö on hieman epäselvä. Tiedetään, että toinen rakennus oli ruoan varastoimista varten ja toinen kotieläimiä varten.
Talousrakennusten esikuvana käytin aikakauteen sopivia tyypillisiä hirsirakennuksia. Seurasaaren ulkomuseo tarjoaa etsijälle hyvää esikuvatietoa. Niinpä eräänä kauniina ja helteisenä lauantaina vierailin tuolla viehättävällä saarella ja löysin sieltä runsaasti mallinrakentajan kannalta oleellista tietoa. Seurasaaren vanhimmat aitat ovat 1600-luvulta ja 1700-luvulle sijoittuvissa ulkorakennuksissa on jo valinnanvaraa.
Seurasaaressa käynti selkeytti eri puolella Suomea käytettyjä rakennustyylejä ja -tekniikoita. Rakennusten välillä on eroja, joten esikuvaksi täytyi valita mahdollisimman lähellä Espoon terveyslähdettä sijainneet talousrakennukset. Espoon alue kuului länsisuomalaiseen rakennustyyliin ja esikuviksi löytyikin muutama Uudellamaalla sijainnut rakennus.
Helteisenä päivänä hiki virtasi, kamera lauloi ja mielikuvat selkeytyivät. Voin vain todeta, että Seurasaari on oikein mukava paikka päiväretken viettämiseen ja sinne meneminenkin on niin vaivatonta.
Talousrakennusten pienoismallit rakensin kokonaisuudessaan balsasta. Jälleen kerran valitsin puumateriaalin sen helpon työstettävyyden ja maalaamisen vuoksi.
Ja ensimmäisenä tehtiin jigit, nuo toistuvien työvaiheiden helpottajat ja sulostuttajat. Jigejä kannattaa käyttää aina, kun joutuu tekemään paljon samanlaisia osia. Näpräsin styreenisoiroista kaksi yksinkertaista jigiä hirsisalvoksien tekemiseksi. Jigien avulla salvokset tulevat aina samaan kohtaan, hirsikehikko pysyy suorassakulmassa ja on helppo koota.
Pöytäsirkkelillä sahasin 2mm:n balsalevystä oikean paksuisia hirsiä ja viilasin jigeissä niihin salvokset. Ennen hirsikehikon kokoamista pyöristin hieman balsahirsien kulmia karkealla hiekkapaperilla. Raaputin myös balsan pintaan puunsyitä. Tämä työvaihe täytyy tehdä kevyellä kädellä, jotta hennot balsahirret eivät katkeile.
Hirret liimasin tavallisella puuliimalla.
Molempaan ulkorakennukseen värkättiin lautakatot. Aikaisemmista rakennuksista poiketen kattojen materiaalina käytin balsaa, joka osottautui paremmaksi valinnaksi, sillä balsaa on huomattavasti helpompi työstää kuin lehmusrimaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!