Pienoismallit.net

Espoon terveyslähde 1790-luvulla

Kaivomestarin virka-asunto

Kaivomestarin virka-asunto on siinä mielessä samanlainen kohde kuin kaivohuone, sillä rakennuksen ulkonäöstä on säilynyt vain vähäiset ellei peräti olemattomat tiedot. Rakennuksen pohjapinta-ala tiedetään ja sen paikka maastossa, reilut 40 metriä kaivohuoneesta. Tässäkin kohteessa on siis aika lailla oletuksia.
Museoväen kanssa päädyimme noudattamaan rakennuksessa samaa ulkoilmettä kuin kaivohuoneessa. Tämä olettamus on mielestäni aivan perusteltu, sillä alueen rakennukset muodostavat kokonaisuuden ja ne on rakennettu samaan aikaan.
Siis, kaivomestarin virka-asuntoon rakennetaan lautakatto, seinät ovat pystylaudoitetut ilman lyöntilistoja ja keltamullalla sivellyt. Rakennuksen kivijalka on pienistä pyörökivistä ladottu ja ikkunoina käytetään samoja pieniä kuusiruutuisia ikkunoita kuin kaivohuoneessa.
Em. lisäksi talon hahmottelussa käytettiin apuna vuonna 1800 piirrettyä kapteenin virka-asunnon piirustusta.
Näillä eväillä mallari lähti liikkeelle ja piirsi ensin talosta oman näkemyksensä mukaisen mittakaavapiirustuksen. Piirustukseen otettiin joitain elementtejä kapteenin talosta eli lähinnä sisäänkäynnin ympäristö ja katon harjakulma. Ikkunoiden mallina toimivat Moision kartanon ikkunat.
Talon piirtämisvaiheessa huomasin, että kaivomestarin virka-asunto sopisi hyvin myös Tmi Mestarimallin rakennussarjatuotteeksi, sillä talo ei ole koolla pilattu ja siitä olisi helppo tehdä myös valumuotit. Ja ikkunat ja ovi toteutetaan joka tapauksessa syövytteinä. Siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla.
Talon styreenistä tehdyt originaaliosat uhrattiin muottien tekoa varten muottilaatikoihin, joten terveyslähteen talo koottiin hartsivaluosista, myös yhtenä kappaleena valettu hartsinen kivijalka. Terveyslähteen taloon tehtiin puurimoista lautakatto, kun taas rakennussarjatuotteeseen valetaan nykyaikaisempi kolmiorimahuopakatto.
Talon seinät tein samalla tavalla kuin kaivohuoneessa, joten sen yksityiskohtaisemmin en tässä merkinnässä niistä kerro. 3mm:n paksuiset seinät ovat omiaan myös rakennussarjan hartsivaluseiniksi, ne on helppo valaa ja niistä tulee riittävän tukevat.
Kaivomestarin virka-asunnon lautakatto värkättiin kuten kaivohuoneen katto, joten muistin virkistykseksi voi halutessaan selata merkintöjä kohden menneisyyttä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!