Pienoismallit.net

Espoon terveyslähde 1790-luvulla

Kaivohuoneen maalaus

Kaivohuoneen seinien väriksi sovittiin keltamulta. 1700-luvulla tavallisten ihmisten torppia ja tupia ei suinkaan maalattu, vaan hirsirakennukset saivat kaikessa rauhassa tummua harmaiksi. Arvokkaammat rakennukset usein maalattiin ja väreinä käytettiin silloin maa-aineksesta tehtyjä keittomaaleja -usein puna- ja keltamultaa.
Espoon terveyslähteen sekä kaivohuone että kaivomestarin virka-asunto maalataan keltamullan väriseksi. Keltamullan oikeaa sävyä ei ehkä voi määritellä, sillä maalin väri riippui käytettävästä maa-aineksesta.
Ikkunat ja vuorilaudat saavat valkoisen värin ja lautakatto puolestaan tumman tervamaisen värin.
Pienoismallin seinät maalattiin kynäruiskulla ja katto puolestaan käsin pensselillä. Ennen seinien maalausta koko lautakatto maskattiin maskiteipillä. Maskauksen jälkeen seinät pohjamaalattiin ja seinien keltainen väri sekoitettiin oman maun mukaan Rewellin ja Humbrolin maaleista. Keltaisen värin jälkeen seinät maskattiin ja ruiskulla maalattiin vuorilaudat valkoisiksi.
Kaivohuoneen lautakatto maalattiin pensselillä. Maalaus suoritettiin pääpiirteittäin samalla tavalla kuin huusien katot, joten vältän jälleen turhaa toistoa.
Kaivohuoneen ikkunat ja ovet ovat 0,3 mm:n syövytettyä messinki- ja uushopeapeltiä. Ikkuna koostuu kahdesta osasta: ikkunapokasta ja vuorilautakehikosta. Ikkunapokan alalaidassa on tippalista, joka taivutettiin 90 astetta pystyyn. Tippalista lisää ikkunan kolmiulotteisuutta ja samalla se toimii pokan kohdistajana vuorilautakehikkoon. Myös vuorilautakehikon yläosassa on tippalista luomassa ikkunaan syvyyttä. Ikkunapokat juotettiin vuorilautakehikkoon nurjalta puolelta. Tämänkertaisessa kohteessa ikkunat ovat kauttaaltaan valkoiset, jonka vuoksi juotostyön pystyi tekemään ennen ikkunoiden maalausta. Jos pokat haluaa erivärisiksi kuin vuorilaudat, silloin ikkunan osat maalataan valmiiksi erillään ja juottamisen sijaan liimataan toisiinsa -helppoa ja kätevää siis.
Kaikki syövyteosat pohjamaalattiin tartuntapohjamaalilla, jonka jälkeen ruiskutettiin valkoinen pintamaali. Kaikki maalaukset suoritettiin kynäruiskulla.
Maalin kuivuttua tehtiin ikkunalasit Micro Kristal Klearilla. Tällä aineella saa mukavasti luotua vanhanaikaiset valetut ikkunalasit.
Ikkunat liimattiin valmiiksi maalatun rakennuksen seinäpintaan. Seinässä oleva ikkuna-aukko on tehty hieman isommaksi kuin ikkunapoka, joka on 0,3 mm koholla vuorilautakehikosta. Ikkunapoka mahtuu aukon sisään ja vuorilautakehikko nojaa seinäpintaa vasten. Tällä tavalla saa siistin loputuloksen ja kaikki maalaukset voidaan tehdä ruiskulla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!