Pienoismallit.net

Espoon terveyslähde 1790-luvulla

Kaivohuoneen kivijalka

Terveyslähteen alueella tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa selvisi, että kaivohuoneessa on ollut pyöreistä luonnokivistä ladottu matalahko kivijalka.
Pienoismallin kivijalka tehtiin englantilaisen Willsin mukulakivimuovilevystä. Levystä sahattiin pöytäsirkkelillä kivijalan lorkuisia suikaleita, jotka liimattiin 2mm:n vahvuisen sileän styreenilevysuikaleen päälle. Styreenilevy on korkeampi kuin kivijäljitelmälevy, joten kivijalan ylälaitaan jää olake, joka menee rakennuksen seinän sisäpuolelle. Olakkeet ohjaavat kaivohuonerakennuksen automaattisesti oikealle paikalle. Rakennus jätetään irtonaiseksi, jotta sen voi tarvittaessa poistaa dioraamasta.
Kivijalkasuikaleet sahattiin määrämittaan ja koottiin yhtenäiseksi kivijalaksi. Kivijalan keskelle liimattiin poikittaistuki jäykisteeksi.
Kivijalan kivet maalattiin täplitettiin pienellä pensselillä harmaan/ruskeansävyisiksi, erilaisia sävyjä taisi olla 4-5. Maalin kuivuttua kivien välit litkutettiin vesiohenteisella Robertsin Brick Mortar Formulalla. Aine on tarkoitettu tiili- ja kivisaumojen tekemiseen. Saumausaine on väriltään valkoista, joten sävytin sen laastinharmaaksi. Saumausaine levitettiin pensselillä kivien väliin. Pensselöinnin voi suorittaa reilusti kivien yli, sillä kivipinnat pyyhitään puhtaaksi saumausaineen kuivuttua. Olen useasti käyttänyt em. ainetta tiilisaumojen tekemiseen ja täytyy todeta, että aine on todella käyttökelpoista. Lopuksi kivipinnat pyyhittiin puhtaaksi kovahkolla kostutetulla vaahtomuovin palalla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!