Pienoismallit.net

Espoon terveyslähde 1790-luvulla

Lähde

Terveyslähteen vesi tihkui alueella olevasta luonnonlähteestä, jonka päälle oli rakennettu "vesisäiliö", ja joka oli haudattu maalla täytetyn kummun sisään. Vuonna 1986 alueella tehtiin arkeologisia kaivauksia ja tutkija totesi lähteestä seuraavaa:"Vesisäiliö erottui maastossa läpimitaltaan noin seitsemän metrin suuruisena kumpareena, jonka keskellä oli liejuinen kohta, johon nousi vettä. Säiliö oli pengerretty vallilla, jonka sisään jäänyt kaivo oli halkaisijaltaan vajaa 2,5 metriä. Valli oli rakennettu suurista kivistä, jotka oli peitetty hiekkakerroksella. Alkuperäinen maanpinta oli noin 75 cm vallinharjan alapuolella. Kumpareen keskustasta paljastui varsinaisen lähteen ympärille rakennettu hirsikehikko, jonka sivut olivat vajaan metrin pituisia."
Lähteestä johti kaivohuoneeseen maan sisälle haudattu puuputki, putki oli toistakymmentä metriä pitkä.
Pienoismalliin rakennettiin ensimmäisenä lähteen hirsikehikko. Kehikko tehtiin cocktailtikuista samaan tapaan kuin aikaisemmissa merkinnöissä kertomani lato. Kehikon kokoamisen jälkeen se maalattiin tervatun väriseksi. Lähdekumpu sijaitsi pyöreän, hiekkaisen, kääntöpaikan laidassa. Maastoon piirrettiin seitsemää metriä vastaava (1/87~80 mm) ympyrä. Ympyrän keskelle istutettiin hirsikehikko, jonka ympärille siroteltiin hiekkaa siten, että hiekkakumpu nousee loivasti ympyrän kehältä keskustaa kohden. 1/87-mittakaavassa kummun lakikohta on 8-9 mm maanpinnasta -ei siis mikään järin iso kumpu. Hirsikehikkoa jätettiin näkyviin noin neljän kerroksen verran. Ilmeisesti kummun alle jääneestä säiliöstä nostettiin parantavaa vettä myös puukiuluilla tai vastaavilla. Kummulla saatiin synnytettyä sen verran korkeuseroa, että puuputkella kaivohuoneeseen johdettu vesi pulppusi kaivohuoneen sisälle rakennetusta suihkukaivosta. Nämä sinänsä hauskat yksityiskohdat eivät valitettavasti tule näkymään pienoismallissa.
Lopuksi hiekkakumpu heinitettiin GrassMasterilla. Vuoden 1780 karttaan on lähteen kohdalle piirretty suorakaide, jonka keskellä kulkee viiva. Mielestäni tämä viittaa harjakatokseen lähteen päällä, mutta sitä pidettiin epätodennäköisenä. Tässä vaiheessa lähteelle ei siis rakennettu katosta.

Kommentit

Vau…
Kokonaisuudesta ei voi kuin ihmetellä mahtavan kaunista työtä.
Onneksi on tehty jo alkututkimus tähän dioramaan.
Kivasti pisti naaman virneseen, tuosta ulkohuusista.
Isommat talot ,siis herrasväen on aika tarkasti tiedossa, mutta kun mennään huusin puolelle menee aika arveluksi.
Tosiian kiintoisaa seurata työtä ja mikä loppussa seisoo.