Pienoismallit.net

Espoon terveyslähde 1790-luvulla

Ryytimaa

Kaivomestarin virka-asunnon itäpuolella oli pieni ryytimaa. 1700-luvulla pihojen hyötykasveja olivat ainakin kaali, nauris, humala, hamppu, pellava, tupakka, vähitellen peruna ja mitä muita niitä olikaan… Kaivomestarin kasvimaalle ajateltiin istuttaa kaalia, naurista ja perunaa. Perunaa ei kasvatettu vielä 1700-luvulla niin yleisesti kuin nykyisin, mutta tuntematon se ei kuitenkaan ollut; Etelä- ja Länsi-Suomessa perunaa puputettiin 1720-luvulta alkaen. Perunan todellinen läpimurto tapahtui 1800-luvun puolella. Pienellä mielikuvituksella voimme ajatella, että kaivomestari oli valistunut virkamies (ehkä myös vähän maailmaa nähnyt tai osallistunut Pommerin sotaan) ja tutustunut perunan moninaisiin hyödyllisiin ominaisuuksiin ravinnonlähteenä. Näin päädyimme valitsemaan myös perunan kasvimaan sulostuttajaksi.
Kasvien yhtenä valintakriteerinä oli lisäksi kaupallisten valmistajien tarjoama kasvien pienoismallivalikoima 1/87-mittakaavassa. Tilpehöörien teollinen tuottaminen on viime vuosina kehittynyt huimasti, niin myös kasvien osalta. Päätin käyttää kasvimaassa saksalaisen Buschin tuotteita. Buschilla on todella laaja valikoima mitä erilaisempia kasveja, joista osa on erittäin käyttökelpoisia.
Perustamassani kasvimaassa on siis eri kaalilajeja (kukka-, valko- ja punakaalia), naurista (= Buschin kyssäkaali) ja perunaa. Kasvit täytyy koota useammasta osasta. Kaali muodostuu itse kaalista, jonka varteen pujotetaan kaksi kerrosta kaalinlehtiä, kyssäkaali (siis nauris) koostuu kahdesta osasta ja peruna neljästä varresta, jotka liimataan pieneen alustaan. Kasvien kokoamisessa, vai voisiko sanoa kasvattamisessa, on hieman näpräämistä, mutta lopputulos on mielestäni aika luonnollinen.
Kasvimaan pohjana on pieni hiekkakumpu, joka kostutettiin maisemointiliimalitkulla. Märän hiekan päälle siroteltiin ohut kerros Slatersin Dark Earth-sirotetta, joka muistuttaa kasvimaan multaa. Kaalien ja nauriiden varsiin sutaistiin hieman puuliimaa ja ne tökättiin kosteaan ja vielä pehmeään kasvimaahan. Perunan muovialustoille tehtiin pieni vako, jotta muovista alustaa saatiin hieman piilotettua, päälle ripoteltiin jälleen Slatersin purua.
Maisemaliiman kuivuttua ehostettiin vielä kasvimaan reunat. GrassMasterilla heinitettiin ja häivytettiin liiaksi näkyvä hiekka, myös pieniä pensaita liimattiin kasvimaan laitamille.

Kommentit

Harvoin saa seurata näin mielenkiintoista blogia. Innolla odotan aina uusia päivityksiä. Tulee kommee dio.