Pienoismallit.net

Espoon terveyslähde 1790-luvulla

Huusi II

1700-luvulla rakennusten maalaaminen ei ollut mitenkään tavallista; yleensä maalipinnan saivat arvorakennukset kuten kirkot, pappilat, raatihuoneet, varakkaiden suurten tilojen tärkeimmät rakennukset sun muut, mutta tavallisen tallaajan piskuiset torpat, aitat ja navetat jäivät sään armoille tummenemaan. Yleinen näky olikin harmaantuneet hirsitöllit kaikessa ankeudessaan. No, ehkä luonto hoiti väriloiston. Näinpä voi siis olettaa, että myös terveyslähteen käymälät jätettiin maalaamatta. Tämä oli jälleen kerran mallarin mutuoletusta, mutta aika vaati päätöksiä ja niitä myös tehtiin.
Käymälöiden vanhentaminen tehtiin samalla tavalla kuin ladon pintakäsittely, ehkä sävy on hieman ladosta poikkeava ja hyvä niin. Aikaisemmissa merkinnöissä kerroin ladon maalaamisesta, joten en viitsi toistaa samaa uudestaan tässä merkinnässä.
Käymälän ovien yläpuolella on ikkunat. Päätin tehdä ikkuna-aukkoihin lasit. Lasit tein MicroScalen Micro Kristal Klearilla. Tällä aineella voi kätevästi tehdä vanhanajan valulasia, joka ei ollut niin kirkasta ja tasalaatuista kuin nykyaikainen teollinen lasi. Kastoin cocktailtikun aineeseen ja kierrätin tikkua ikkuna-aukon reunoja pitkin ja lopuksi siirsin tikun aukon keskelle, jolloin reunoihin sivelty ikkuna-aines leviää ohueksi, yhtenäiseksi kalvoksi. Kalvo on aluksi maitomaisen valkoinen, joka muuttuu vähitellen kirkkaammaksi. Lopullinen kalvo jää hieman sameaksi ja epätasaiseksi, joka on tässä kohteessa vain hyvä asia. 1700-luvulla lasinvalmistaminen ei ollut vielä aivan yksinkertaista ja lopputulos nykyvinkkelistä oli myös sen mukainen.

Kommentit

Noinkohan noissa olisi ollut laseja?
Lähinnä ajattelen asiaa siltä kannalta, että vielä myöheminkin huusseissa oli yleensä vain valoaukko, josta samalla toki tuli / tulee myös raikasta ilmaa huussiin. Ainakin jonkin verran.
Kaiken kaikkiaan kuitenkin erinomainen huussi, ikkunoilla taikka ilman. Ei sillä niin väliä. Saattoihan noissa lasitkin olla. Huusseja mallataan muutenkin liian vähän, kun ottaa huomioon miten tärkeistä rakennuksista on loppujen lopuksi kyse.
Timo Rasimus kirjoitti:
Noinkohan noissa olisi ollut laseja?
Olet oikeassa, todennäköisesti käymälöissä ei ollut laseja. Lueskelin lasinvalmistuksen historiaa ja mitä ilmeisemmin noin toisarvoisiin rakennuksiin lasia ei 1700-luvulla tuhlattu. Joten pieleen meni:)
No pieni juttu, pintavika.
Kokonaisuus on komea ja yksi väärä arvaus ei mallia kaada.