Pienoismallit.net

Espoon terveyslähde 1790-luvulla

Lato II

Edellisessä merkinnässä mainitsin, että latoon rakennetaan aikakauteen sopiva malka- eli tuohikatto. Malkakatossa pohjalle ladottiin useita kerroksia tuohta, joiden päälle ladottiin vieretysten malkoja. Malkoina käytettiin nuoren kuusen runkoja, jotka käytettiin sellaisenaan tai halkaistiin pitkittäin ja asetettiin halkaistu puoli tuohia vasten.
Pienoismallissa tuohet eivät tule näkymään, joten niiden "mallintamista" ei tarvinnut pähkäillä. Aluskatteeksi liimattiin ohut, mutta riittävän jäykkä mainoskartongin pala. Malkapuut halkaistiin cocktailtikuista pienellä pöytäsirkkelillä. Sirkkelinterä syö sopivasti muuten hieman liian paksun cocktailtikun materiaalivahvuutta.
Malkapuiden veistetyt päät menevät ristikkäin harjan yli, mutta epähuomiossa katkaisin sirkkelöidessäni cocktailtikkujen päät, sillä sirkkelinterä nappasi ja katkaisi herkästi cocktailtikun kärjen. No, tyhmyydestä sakotetaan ja jouduinkin jälkikäteen laittamaan malkapuille veistetyt päät. Olkoon tämä opetuksena työskentelytavasta, jota ei kannata harjoittaa.
Malkapuut liimattiin vieretysten kartongin päälle. Malkoja voi asetella vähän huolimattomasti, jättää niiden väliin pieniä rakoja ja rouhaista niihin koloja ja halkeamia. Malkakattoa ei kannata rakentaa liian siistiksi.
Viimeisenä työnä ennen maalausta ladon toiseen päähän puhkaistiin aukko ladonoville. Oviaukon reunoihin, hirsien sisäpuolelle, liimattiin puurimat, jotta hirret pysyisivät paikoillaan oviaukkoa leikatessa. Hirret leikattiin pienoisporan katkaisulaikalla.
Ladonoviksi tehtiin 0,3 mm:n paksuisesta puurimasta pystylaudoitetut pariovet, jotka liimattiin suoraan oviaukon reunoihin.
Lato maalattiin hyvin liruksi ohennetuilla Floguilin maaleilla. Pääsävynä käytettiin Weatherer Blackia, jota sävytettiin hieman myös ruskealla ja valkoisella. Liuotinta laitettiin maaliin niin paljon, että yhdellä maalauskerralla ei varmasti voinut peittää liiaksi. Tarkoituksena oli luoda läpikuultava hirsipinta, josta pilkottaisi myös puunväri. Jos maalikerroksista jostain syystä tulee liian peittäviä, voi maalia poistaa esim. hiekkapaperilla tai pienellä messinki- tai teräsharjalla. Näissä toimissa kannattaa kuitenkin toimia harkiten. Maalin kuivuttua hirsipintoja käsiteltiin lisäksi Agaman pigmenteillä.
Nyt piskuinen lato on valmis ja sen voi lennättää dioraamaan kivien päälle…

Kommentit

On upea näköinen lato!
Hirsi pinta on on juuri siltä miltä harmaantunut hirren pitääkin näyttää.
10+ ja papukaijamerkki!
Ai että. On kyllä tosi autenttisesti onnistunut tuo ladon maalaus. Hieno dio tulossa.