Pienoismallit.net

Espoon terveyslähde 1790-luvulla

Puut (runkojen pakkelointi ja maalaus)

Runkojen taivuttelun jälkeen puut pakkeloitiin. Pakkeloinnilla runkoihin saadaan luonteva pinta ja samalla pakkeli peittää kuparilankojen kierteisyyden. Pakkelina käytettiin sementtipohjaista HusFix remonttitasoitetta. Sementtipohjainen tasoite on siitä hyvä, että se ei halkeile ja kutistu. Tasoite ohennettiin ohjearvoja vetelämmäksi ja siihen sekoitettiin tavallista puuliimaa tartunnan parantamiseksi. Vetelä tasoite tunkeutuu hyvin kuparilankarungon koloihin ja tasoitteen tartunta paranee. Toisaalta löysän tasoitteen vuoksi rungot täytyi sivellä 2-3 kertaa. Sively suoritettiin pienehköllä pensselillä.
Kaikki terveyslähteen puut ovat koivuja, joten tasoitteen kuivumisen jälkeen rungot maalattiin vesiliukoisilla akryylimaaleilla. Puhdas valkoinen antaa liian terävän kontrastin, jonka vuoksi valkoiseen sekoitettiin hieman ruskeata ja aivan vähän mustaa. Rungot imeytettiin lirulla maalilla kolme kertaa.
Koivujen oksat ja varsinkin niiden päät, täplitettiin kuivalla pensselillä. Musta väri näyttää oksissa liian voimakkaalta samalla tavalla kuin puhdas valkoinen rungossa. Mustasta, ruskeasta ja muutamasta tipasta valkoista sekoitettiin tummahkonruskea väri oksia varten. Valkoinen väri saa pilkahdella ruskean joukosta.
Puunrungon mustat rannut tehtiin pastelliliidulla ja joukkoon kuivapensselöitiin aavistus ruskeaa sävyä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!