Pienoismallit.net

Espoon terveyslähde 1790-luvulla

Puut (runkojen taittelu)

Joskus, liikaa työskenneltyään, saattaa mallinrakentaja heretä miettimään perimmäisiä kysymyksiä ja silloin mieleen nousevat runoilijan säkeet:" Ei ole muuta ikuista kuin työ/ joka työn jumalia palvelee se seisoo pää koholla ajan tuulissa/ ja vaikka hävityksen pyörä hänet murskaisikin/ niin vielä raunioltakin hän julistaa/ minä olen kerran ollut."

No niin, jälleen palaamme puhtaaseen selostukseen.
Terveyslähteelle johtivat kahdesta suunnasta maantiet. Maanteiden molemmin puolin ja tiet yhdistävän kääntöpaikan reunoille istutetaan koivukujat. Vuoden 1780 karttaan on merkitty jopa puiden paikat. Puulajia ei kartassa mainita, mutta koivukuja on perisuomalainen näky, johon päädyttiin myös tässä mallissa.
Pienoismalli esittää 1790-lukua, joten teitä reunustavat puut eivät ole ehtineet kasvaa vielä täyteen mittaansa. Päätin tehdä koivuista pienehköjä.
Koivujen rungot taivuteltiin kuoritusta puhelinkaapelista saaduista ohuista kuparilangoista. Koska dioraaman puut ovat nuoria yksilöitä, ei puiden rungoista saanut tulla liian paksut. Tämä johti siihen, että runkoon tuli aivan liian vähän sivuoksia. Sivuoksia lisättiin runkoon kietaisemalla kaksi kuparilangan pätkää siten, että runko jäi lankojen väliin. Langoista muodostuneet oksat juotettiin runkoon. Oksien juottaminen hidasti puiden tekemistä, mutta toisaalta puunrunko pysyi näin riittävän ohuena.
Kaiken kaikkiaan puunrunkoja taivuteltiin 35 kpl.

Kommentit

Hyvältä näyttää, näitä on mukava lukea. Puuthan kimaltelevat kuin hopeapajut :)
Tosiian tällaisista voi aina oppia uutta.
Mutta miten on noiden tosi ohuiden oksien laita?
Nuo kestââ kâsittelyâ paremmin kuin puiset.
Mitâ ainetta tulee kuoreksi?
eerik oksanen kirjoitti:
Tosiian tällaisista voi aina oppia uutta.
Mutta miten on noiden tosi ohuiden oksien laita?
Nuo kestââ kâsittelyâ paremmin kuin puiset.
Mitâ ainetta tulee kuoreksi?
Tuossa blogissa lisää puiden rakentamisesta samalla menetelmällä.
www.pienoismallit.net/galleria/malli_10693/