Pienoismallit.net

Espoon terveyslähde 1790-luvulla

Maantiet

Maisemapohjan maalauksen jälkeen piirsin tussilla maisemapohjaan rakennusten ja maanteiden paikat vuoden 1780 kartan mukaisesti. Sommittelu on hyödyllistä tehdä, sillä se auttaa pienoismallin kokonaiskuvan muodostamisessa ja samalla voi tarkistaa, asettuuko kaikki kohdalleen niin kuin on suunnitteluvaiheessa ajatellut.
Ensimmäisenä varsinaisista maisemointitöistä tein maantiet. Maanteiden ja kääntöpaikan pohjiksi sahasin 3 mm:n kovalevystä suikaleet, joiden reunat viistettiin. Kovalevysuikaleet liimattiin alustaan puuliimalla. Tämä tapa ei ole kovin suositeltava, sillä puuliima pyrkii vääntämään kovalevyn reunoja kippuraan. Yritin ehkäistä vääntymistä painoilla ja teipeillä ja jotenkin siinä onnistuin. Maantienpohjaksi sopii huomattavasti paremmin mdf-levy, joka on ennen liimausta maalattu molemmin puolin. (Varastostani ei tähän hätään löytynyt mdf-levyä).
Ennen maanteiden hiekoitusta maalasin teiden pohjat ruskeaksi pigmenttivärillä. Tämä ei ehkä ole välttämätöntä, sillä hiekka peittää hyvin kovalevyn.
Vuoden 1780 suunnitelmien mukaan toisen maantien piti olla 12 kyynärää (n. 7,2 m) ja toisen 10 kyynärää (n. 6 m). Lähdeaineistosta löytyvät mittatiedot ja vastaavat ovat aina mallinrakentajan makupaloja, kaikkia asioita ei tarvitse rakentaa oletusten mukaan:)
Terveyslähteelle vievät tiet yhtyivät pyöreällä aukiolla, joka toimi myös vaunujen kääntöpaikkana. Kääntöpaikan mitan sai laskettua vanhasta kartasta.
Tiet tehtiin seulotulla hiekalla. Pohjana käytin vähän karkempaa hiekkaa, jonka märkään pintaan ripoteltiin kahta eriväristä hienompirakeista hiekkaa.
Hiekka kostutettiin maisemointiliimalla, joka kuivuu mattapintaiseksi. Hiekan annettiin vähän aikaa asettua, jonka jälkeen se taputeltiin tasaiseksi ja pensselillä vedeltiin pitkittäisiä rantuja hiekan pintaan. Tällä toimella ja erivärisillä hiekoilla halusin luoda eloa tien pintaan.
Hiekan annettiin kuivua pari päivää, jonka jälkeen pystyi näkemään millaiseksi hiekka kuivui. Maisemaliimalla voi vielä jälkikäteen vaikuttaa hiekan väriin, pari sivelykertaa liimaa tasaa värieroja. Jälkisively kannattaa tehdä harkinnan mukaan.

Kommentit

Aiaii kun pidän tuosta teiden pinnasta,tuleeko siihen jotain hevosvaunujen jälkiä ja tietenkin hevosten kavoiodenkin jäljet?