Pienoismallit.net

Espoon terveyslähde 1790-luvulla

Maisemapohjan rakentaminen II

Espoon terveyslähde sijaitsi tasaisella pellolla, jossa ei ollut suuria korkeuseroja. Maa vietti ehkä hieman lähellä sijaitsevaa jokea kohti, mutta tämän tarkempaa tietoa minulla ei ole maanpinnan muodostuksesta. Korkeuseroja pohdiskellessani käytin apuna myös nykyaikaisia karttoja, joihin on merkitty mitatut korkeuskäyrät. Käyrät eivät ehkä kerro oikeaa tietoa, mutta antavat jonkinlaista osviittaa.
Maisemapohjan yksi nurkka on dioraaman korkein kohta, josta maasto laskeutuu hyvin loivasti vastakkaiseen nurkkaan. Lasku on noin 25 mm eli reilut kaksi metriä luonnossa.
Dioraamassa näin vähäinen lasku on aika vaikea havaita -kenties olisi täytynyt hiemen liioitella.
Maisemapohjan pinta muotoiltiin karkealla hienohampaisella sahalla, raspilla ja karkealla hiomapaperilla.
Maisemapohjan reunat hiottiin hiomapaperilla (karkeus 80), joka oli naulattu pitkään ja suoraan levynkappaleeseen, johon oli ruuvattu myös hantaaki. Tällä apuvälineellä FinnFoamin reunat sai hiottua suoriksi ja tasaisiksi.
Maisemapohjan reunat päällystettiin 6 mm:n mdf-levyllä. Levysuikaleet liimattiin liuotinvapaalla Thomsit-mattoliimalla. Liima on kontaktiliima. Liima levitettiin hammaslastalla molempiin liimattaviin pintoihin, annettiin vetäytyä vajaa tunti ja painettiin pinnat vastakkain. Lopuksi mdf-levy hierrettiin kunnolla eristelevyä vasten.
Ennen reunuksien maalausta maisemapohjan pinta pakkeloitiin vesiohenteisella yleistasoitteella, joka hiottiin sileäksi.
Reunukset pohja- ja pintamaalattiin kaksi kertaa, ennen uutta maalikerrosta suoritettiin kevyt välihionta. Sekä pohja- että pintamaaleina käytettiin vesiohenteisia Helmi-merkkisiä maaleja.

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!