Pienoismallit.net

Ps.531-12

Ps.531-12 lempinimeltään "Lea" kesäkuun 1944 lopoupuolen asussaan. Tuossa vaiheessa "Leassa" ei vielä ollut muita suomi-muunnoksia kuin MG-34:n tilalle vaihdettu Emma-pikakivääri, suomalainen naamiomaalaus ja suomalaiset tunnukset. Muuten vaunu oli ns. saksalaisessa asussaan. Malli on pääsääntöisesti Tamiya, mutta lokasuojat ovat Dragonin. Lokasuojat jäivät ylitse Ps.531-17 projektista. Sisäosat ovat Jaguarin, mutta niitä on melkoisesti uusittu alkuperäisosien surkean istuvuuden ja laadun takia. Telaketjut ovat Friukkarin. Malli on maalattu pensselillä ja Vallejon maaleilla. Kurat, litkut ja muut sotkut ovat omia Tamiya pohjaisia sekoituksia, MIG:n pigmenttejä ja AK:n litkuja.

Osassa kuvia Emma sojottaa luonnottomasti eteenpäin suojakilven ampuma-aukosta. Kiinnitin Ligued Tapella Emman kiinnikkeeseensä, ja myöhemmin kuvia otettaessani en osien rikkoutumisen pelossa uskaltanut liikutella asetta, jotta saisin aseen perän lepäämään kansipanssaria vasten. Myöhemmin oteuissa kuvissa, joissa on on myös kuusenoksia, Emma on jo luonnollisemmassa asennossa ja perä on vasten kansipanssaria. Oliko tässä jokin lukitus, jolla Emma tai alkuperäinen MG-34 saatiin lukittua haluttuun asentoon?

Mallin rakentamisesta on artikkeli Mallixin Sturmi teemanumerossa 4/2014.

t. Jake

Kommentit

Ei muuta, kun kehuttavaa. Jatkakaa..
Moi Mika ja kiitos. Jatkan keskeneräisten -10, 33 ja 34 parissa. Myös -59 vaunuun palikat jo kasassa.
t. Jake
Vaadin sinua tekemään dioraaman näille vaunuille! Aiheena tali-ihantala. (en tiedä että olivatko yksilöt ko. taistelussa mukana mutta..)
Muuten oliko Dragonin Sturmissa kk-kilpi sarjasta vai itsetehty, kuten tässä Tamiyassa?
Upea sturmi. Mistä havut ? Itse olen etsiskellyt niitä.
Petri Lyy 8.10.2014 11:59 Vastaa lainauksella
Hieno on. Tämän rakentavampaan palautteeseen en pysty venymään. Opittavaa sen sijaan tuli taas roppakaupalla.
Tervehdys ja kiitokset,

Tero, toisen erän Sturmit (31-59) tulivat suomeen kesäkuun lopun ja elokuun alun 1944 välisenä aikana, useammassa erässä, joten ne eivät ehtineet Tali-Ihantalan taisteluihin. Ensimmäisenä tulleiden käyttö jäi esim. Vuosalmella varmistustehtäviin.

Mika, sarjan kilpihän tuo on. En löytänyt työkuvaa, mutta näin muistelen.

Ari, havut sain Sampo Mikkolalta. Alkuperämaa kaiketi Jenkkilä. Pitää vielä kysyä Sampolta tarkemmin asiaa. Minä tai Sampo palaa asiaan.

Petri, kiitokset.
Moi Ari.

Kyseessä on the scenicfactoryn tuote. Löytynee haulla.
t. Jake
Ja taas Jarmon pajasta tulee! Vaikea sanoa mitään rakentavaa, kun ei osaa muuta kun kehua. Mutta tottakai pitää kehua, kun kerran siihen on aihetta! Jarmon kohdalla näköjään aina! No, yksi havunoksa on mielestäni ihan väärin!! ehe…ehe…vitsi, vitsi!! Huipputyötä taas!!!!

terv. Seppo
Hienoa työtä taas kerran! Työ laatu vakuuttavaa: maalipinta ja muta näyttää hyvälle, taistelutilan detaljit myös ja nuo havut vielä pisteenä i:n päällä. Kyllä näitä leko-harrastajakin mielellään katselee! :)
Hienoa työtä. Lähes käsittämättömän hienoa.
Olin tunnistavinani sisätiloista saksalaiset konepistoolit. Tunnistinko oikein, ja tuliko noiden vaunujen mukana kyseinen varustus myös suomalaisille?
Onko muuten sisätila sinetöity, vai pystyykö sen saamaan valmiista mallista esille? Ajattelin lähinnä sitä, että olisi sääli jos sitä ei saisi esille, kun siihen on vaivaa nähty ja lopputulos on hienon näköinen.
Aivan huippu työtä tuossa sturmissa.
Ainostaan jotkut havut muistutaa palmun oksia tai kaikkea muuta kuin havun oksia nyt.
Varsinkin taistelutilan työ on jo oma mallinsa tuossa ja mukavasti vanhenettu nyt..
Vaan kaunis pikku diorama alle,niin kuin synttäri kakku olisi.
Jarmo Lindgren kirjoitti:
Moi Ari.

Kyseessä on the scenicfactoryn tuote. Löytynee haulla.
t. Jake
Kiitos Jake
Tervehdys ja kiitokset Seppo, Janne Eerik ja Janne,

Seppo, joskus vähän lipsuu tuo asettelu ;)

Timo, oikein näit. Kun Sturmit tulivat Suomeen, oli niissä saksalainen asevarustus eli MP40 konepistoolit ja MG- 34 konekivääri. MG-34 vaihdettiin patruunahuolloltaan paremmin sopivaan Emmaan. MG:n patruuna oli suomalaisille väärää kaliperia 7.92, Emma taas on / oli 7.62. Sen sijaan MP40 patruuna oli sama 9 mm kuin Suomi-kp:n patruuna. MP40 on taittoperäisenä myös lyhyempi ja kätevämpi kuin Suomi-kp, joka ei olisi mahtunut vastaavaan paikkaan. Sodan jälkeen MP40 vaihdettiin taittoperäiseen Pelti-Heikkiin eli konepistooli 44:een, joka puolestaan on kopio venäläisestä PPS-43 konepistoolista.

Vaunu katto on irtonainen, eli sen saa tarvittaessa pois ja sisään pääsee kurkistamaan. Muuten taistelutila on luonnollisesti liimattu paikoilleen.

Eerik, on totta että nuo oksat eivät ole täysin ok minunkaan mielestäni, mutta kuitenkin parhaita joita olen tähän saakka nähnyt. Pakko tunnustaa tässä julkisesti, että erilaisia dioraama-alustoja on varastossa toistakymmentä, mutta se lopullinen rohkeus vielä puuttuu.

t. Jake
Kiitos Jarmo…
Tuo oli ihan kiinnostava tieto, että noita MP40:siä oli suomalaisilla. Lieneekö yhtään säilynnyt museoissa…

Katon irtonaisuus on hyvä asia, koska olisi sääli jos tuo komea sisustus jäisi valokuvamuistojen varaan. Lisäksi katon irtioloa ei voi mitenkään todeta kuvista, eli homma on tehty hyvin.
Kyllä noita oli suomessa noin 150-160 kpl mp38 ja 40 erinlaisten ajoneuvojen mukana, poistettiin 70 alussa.
Sotamuseossa pitäisi olla näyteillä ja jyväskylän asemuseossa ehkä myöskin.
Oli jopa vankilan henkilökunnan käytössäkin.
Great. Josko toisit Kuopion tapahtumaan?
Terve,

Tuo MP40 + MG34 asia selvisi minulle lopullisesti syksyllä 2013 Panssarimuseossa pidetyssä Sturmiseminaarissa. MG34:n korvaaminen Emmalla oli jo aikaisemmin selvä asia, mutta MP40:n jääminen Sturmin lähipuolustus aseeksi oli uusi juttu. Suomi kp:tä kun sovittelun tuohon paikkaan, niin havaitsin sen olevan liian pitkä. Pähkäilin muiden vaihtoehtojen kanssa, jotka olivat pistoolikahvainen korsukonepistooli tai tankkikonepistooli, mutta asia sitten selvisi tuolla seminaarissa. MP40 konepistooleita lienee näytillä useimmissa Suomalaisissa museoissa, joissa on näytillä muitakin konepistooleita.

Valitettavasti Kuopion reissua en uskalla enkä voi luvata.

t. Jake
Tiesin että saksassa oli MP-40:siä yks vaunun mukana, mutta et niit oli StuG:eissa jopa kaks yllätti.
Todella hieno malli, jälleen kerran. Oliko "Lea" yksittäistapaus, vai oliko tuossa vaiheessa muitakin Sturmeja tuossa varustuksessa (varapyörät takakannella jne.)?
Moi,

Tero, Sturmeissa oli 2 kpl MP40 konepistooleita. Toinen lataajan luukun kohdalla takaseinällä ja toinen johtajan kohdalla.
Timo-Matti, Suomalaisten rynnäkkötykkien kohtalot kirjan mukaan ainakin myös -28 oli samanlaisessa ulkoasussa Enson paraatissa.

t. Jake
AJ 16.10.2014 08:41 Vastaa lainauksella
Moi Jake,
Jälleen kerran kompaten kaikki jo sanottuja kehuja yllä - upeaa loistotyötä! Kyllä Sturmi on näyttävä vaunu, pienoismallisi tekee oikeutta sille.

Kuten Petri jo edellä totesi, paljon opittavaa tuli taas roppakaupalla. Lyhyesti ja ytimekkäästi - Mestariteos - aivan kuten sinulta saa aina odottaakin. Mahtavia yksityiskohtia ja nuo havut kyllä kruunaa koko kokonaisuuden. Parhain terveisin, AJ

PS MP-38 & MP-40 kp:t ovat hyvin miellyttäviä ampua & kertalaukauksetkin onnistuu etusormen kontrollilla…
Tervehdys,

kiitokset AJ. Epäilemättä saksalainen tekniikka toimii myös noiden MP-aseiden osalta.

t. Jake
Katselin aluksi, että todella hienosti kuvattu Sturmi, mutta interiöörikuvassa meinasi joutua leukaa etsimään lattialta. Radiolaite uskomattoman hienosti kuvattu.
Kiitos Jarkko,

t. Jake
Erittäin hienosti tehty Sturmi.
Camo maalaus näyttää todella hyvältä.
Mitä vallejon sävyjä käytit maalaukseen? oliko ihan suoraan purkista vai teitkö omat cocktailit?
Moi Juha,

Kiitos, sävyt ovat 892 Yellow Olive (Sammaleen vihreä), 941 Burnt Umber (Hiekan ruskea) ja 821 German WW II Beige Cam (Harmaa), jota voi halutessaan hieman sävyttää punaisemmaksi Burnt Umberilla.

t. Jake