Pienoismallit.net

Lufthansa 1926-2010

Mallikokoelmaa 1:144- ja 1:72-mittakaavassa

Pieni välitilinpäätös tähän asti valmistuneista Lufthansa-malleista, olen rakennellut kyseisen yhtiön kalustoa säännöllisen epäsäännöllisesti jo pitkään ja ihan omaksi huviksi. En ole keräillyt harvinaisuuksia tai metsästänyt erikoispainoksia, mutta jos vastaan on tullut Lufthansan siirtokuvilla varustettu siviilimalli niin onhan se pitänyt talteen ostaa. Muutaman mallin olen muokannut sotilasversiosta todellisten esikuviensa mukaisesti, samoin kuin kaikilla muillakin malleilla on oikeat historialliset esikuvat. Museokelpoisten mallien tarkkuuteen en varmaankaan ole yltänyt, mutta en ole halunnut myöskään lähteä esim. sensuroimaan hakaristejä niistä koneista joissa se alunperin on ollut.

Vanhimmat mallit ovat jostakin viidentoista vuoden takaa ja 1:72-mittakaavassa, nykyään rakentelen mielummin 1:144-mittakaavaa vaikka en ole näistä mitään tiukkaa periaatetta tehnytkään. Kokoelman mallit ovat seuraavat, Lufthansan historiallisessa järjestyksessä:

"Vanha" Deutsche Luft Hansa 1926-1945

1. Revell Junkers F13 D-582 'Dommel' (1:72), 1920-luku
2. Matchbox Heinkel He-70 D-UMIM 'Albatros' (1:72), 1930-luku
3. Revell Junkers G38 D-APIS 'von Hindenburg' (1:144), 1930-luku
4. Italeri Junkers Ju-52 D-ATVO (1:72), 1940-luku

"Uusi" Lufthansa AG 1955-

5. Revell Lockheed 1049 G Super Constellation D-ALEM (1:144), 1950-luku
6. Italeri DC-3/C-47 D-CADI (1:72), 1950-luku
7. Minicraft Boeing 707 D-ABOG (1:144), 1950/60-luku
8. Roden DC-3/C-47 PH-MAA (1:144), 1960-luku
9. Airfix Boeing 737-100 D-ABEA 'Coburg' (1:144), 1960/70-luku
10. Airfix Airbus A300B4 D-AIBC 'Lindau/Bodensee' (1:144), 1980-luku
11. Revell Boeing 747-400 D-ABVD 'Bochum' (1:144), 1990-luku
12. Revell Airbus A321 D-AIRX (1:144), 2000-luku
13. Revell Airbus A380 D-AIMA 'Frankfurt am Main' (1:144) 2010-luku

Vaikka pyrkimyksenä on ollut rakentaa mallit mahdollisuuksien mukaan suoraan laatikosta, olen käyttänyt tarvikesiirtokuvia tai miljoonalaatikon aarteita malleissa Ju-52 D-ATVO, DC-3 PH-MAA ja B731 D-ABEA. Viimeiksimainittu on myös konvertoitu Airfixin 737-200 -sarjasta.

Mitäpä sitten seuraavaksi? Vaikka Lufthansan ns. tärkeimmät konetyypit ovat suhteellisen hyvin kokoelmassa mukana, esim. Focke Wulf Fw 200, muut vanhat Junkersit, Convair Metropolitan, Airbus A320/319 ym. olisi mukava rakentaa myös. Kokonaan rakentamattomia Lufthansa-sarjoja ei ole varastossa nyt oikeastaan ollenkaan, Heinkelin He-111 siviiliversio C on kesken mutta Rodenin uudelleen paketoima Tokon sarja on sellainen kittiläjä että valmista ei tule ihan heti.

Mallien säilytys ei vielä ole tullut ongelmaksi, suurin osa on pahvilaatikoissa pölyltä ja valolta suojassa ja vitriiniin mahtuvat mallit vaihtuvat aina silloin tällöin. Boeingin ja Airbusin isompien mallien kohtalona on toistaiseksi olla esillä hyllyjen päällä, mutta ehkä nekin pääsevät kohta jo laatikoihin suojaan.

Kommentit

++++++
Onpas komea lufthansan sukupotretti.
Puutu osaa vielä,olikos noilla Junkers 86 ,italieri on tehnyt siviilikoneen merkeillä,Do 18 machboxilla.
On upea ja arvokas kokoelma! Joka ilmailufanin unelma. Tuota Super-jumboasi ja 707:sta en ole tainut vielä nähdäkään aikaisemmin. Hulppeita luomuksia. Hyvä läpileikkaus Lufthansan laivaston historiasta, jota olet varmasti halutessasi motivoitunut vielä kasvattamaankin.

Tuosta säilytyksestä vielä, että kun jostain löytäisi helposti leikattavaa, kevyttä muovilevyä, niin voisi tehdä juuri sellaisen kokoisia vitriinejä kuin on tarvis.

EDIT: Nimenomaan kokoelmana arvioiden ja Waden taidot kuitenkin tuntien, 5 tähteä ei ole mielestäni liioiteltua. Munut tämä kokoelma pysäytti jopa enemmän kuin yksittäisen mallin näkeminen. Arvostan uutta lähestymiskulmaa, mitä tämän kokoelman julkaisu tuo tälle palstalle sekä pitkäjänteisyyttä ja tavoitteellisuutta, mitä kokoelman kasaaminen on suuresti vaatinut. Lähempiä yksityiskohtia löytää varmasti galleriahistoriasta yksittäisistä koneista, mikäli niitä haluaa lähemmin tutkia. Mahtava!..näitä lisää.
wade 13.5.2014 12:14 Vastaa lainauksella
Kai-Petri Gustafsson kirjoitti:
--
Tuo haikailemasi Metropolitan onnistunee tällä hetkellä Mach 2:n 1/72 mittakaavaan tai 1/144 mittakaavassa resiinisenä, Authentic Airlinersin sarjasta (tietänetkin varmaan hyvin nämä vaihtoehdot). Hyvinhän tuollainen 1/72 Metropolitan poseeraisi esim. tuon DC-3:n vierellä…
Tähtiä en nyt lähde antamaan, kun olen tainnut usemmankin noista malleista "tähdittää" jo aikaisemmin. Mutta mukava katsella tällaista "katrasta".
Kiitos kannustuksesta! Tähditykset on käsitelty juu, ja tämä sanallinen palaute on ilman muuta sitä kaikista parasta.

Itse asiassa olen pähkäillyt tuota Welshin 1:144 Metropolitania, Machin laatu aina vähän arveluttaa ja Authentic Airliners taitaa olla vähän kallis (vaikka ilmeisesti sitten tarkka ja hyvä sarja). Eipä tuolla kiirettä ole, katsotaan sitten kun tuo B737 vacumöhkäle ensin valmistuu :)

Metropolitanissa on muuten sekin "huono" puoli, että Helsinki-Vantaan ilmailumuseolla voi aina käydä vertaamassa miten tämä ja tuo kohta on rakennussarjoissa aina pielessä…
wade 13.5.2014 12:25 Vastaa lainauksella
eerik oksanen kirjoitti:
Onpas komea lufthansan sukupotretti.
Puutu osaa vielä,olikos noilla Junkers 86 ,italieri on tehnyt siviilikoneen merkeillä,Do 18 machboxilla.
Juu, eihän tämä ole kuin pienen pieni otos Lufthansan kalustosta. Melkein sadan vuoden ajalle kun mahtuu yhtä sun toista konetyyppiä. Junkers 86 on ollut kyllä tiedossa, mutta ei ole vielä tullut vastaan. Olen tarkoituksella yrittänyt pitää tämän Lufthansan kartuttamisen leppoisana touhuna, jos ei aina ole kaikkea helposti saatavissa niin rakennetaan sitten jotakin muuta.
wade 13.5.2014 12:37 Vastaa lainauksella
Mika Louhiaho kirjoitti:
--Tuota Super-jumboasi ja 707:sta en ole tainut vielä nähdäkään aikaisemmin. --

Tuosta säilytyksestä vielä, että kun jostain löytäisi helposti leikattavaa, kevyttä muovilevyä, niin voisi tehdä juuri sellaisen kokoisia vitriinejä kuin on tarvis.
Kiitos kommenteista, Mika! Airbus A380 on aika ristiriitainen tapaus, livenä ja mallina toisaalta kiistattoman ruma mutta jättiläismäisen kokonsa takia kuitenkin jotenkin kiehtova. Minicraftin 707:ssä on kaikenlaista murhetta ja muotovikaa mutta toki siitäkin konetyypin tunnistaa. Täytyy varmaan hankkia vielä Rodenin uusi B720 Lufthansa-paketointina, jos siitä saisi vähän näyttävämmän mallin?

Nää vitriiniongelmat taitaa olla ikuisia, lasi painaa ja särkyy, akryyli on kallista ja vähän hankalaa liimata. Ja tilaa nuo Jumbot vie väkisin vaikka jostain isomman vitriinin saisikin ;)
Mahtava kokoelma. Tuossa tulee hyvin esille noiden koneiden kokoerot. 737:n kokoero tuohon Airbusin 380:n on järkyttävä!
wade kirjoitti:
Airbus A380 on aika ristiriitainen tapaus, livenä ja mallina toisaalta kiistattoman ruma mutta jättiläismäisen kokonsa takia kuitenkin jotenkin kiehtova.
Iso koko tulee erinomaisesti esille tässä kokoelmassasi. Välttämättä kaikissa kuvissa tuo valasmainen muoto ei aina kerro koko totuutta. Mulla on kanssa tuollainen First Flight julkaisu, jota en välttämättä edes tee ellen löydä Singaporen dekaaleja. Kun ei tosiaan kuulu suosikkeihin, ja tilan rajallisuuden huomioiden B747-8 tulee ajamaan arvostuksessa ohi. Onhan pelkästään nuo A380:n siivet aikamoiset, mitä tuossa laatikkoon kurkkasin ja pyödälle siivet laitoin. Hemmetti, tuohan vielä liitää jos parvekkeelta viskaisi, heh.. Useammat huonekaluvitriinit ovat vain jotain alle 40 senttiä leveydeltään seinästä. Ei niihin saa mahtumaan laajarunkoja oikein mitenkään ellei aseta takalevyä vasten pystyyn.

Tiedätkö muuten, mistä akryylilevyä saa? Joskus yrittänyt googlettaa, mutten löytänyt mitään käyttötarkoitukseen sopivaa bulkkitavarana.
wade 13.5.2014 18:13 Vastaa lainauksella
Paavo Virolainen kirjoitti:
737:n kokoero tuohon Airbusin 380:n on järkyttävä!
Niin on, tosin 737-100 on konetyypin pienin mahdollinen versio mutta joku nykyäänkin Lufthansan käytössä oleva 737-500 on melkein samoissa mitoissa. Ei tuo A380 mikään henkilökohtainen lemppari ole, mutta piti kuitenkin rakentaa kun sisarkone D-AIMB 'München' tuli bongattua aikoinaan Helsinki-Vantaalla.
wade 13.5.2014 18:34 Vastaa lainauksella
Mika Louhiaho kirjoitti:
Tiedätkö muuten, mistä akryylilevyä saa? Joskus yrittänyt googlettaa, mutten löytänyt mitään käyttötarkoitukseen sopivaa bulkkitavarana.
Valitettavasti en, jotain kierrätys-jämäpaloja olen käyttänyt Ikean vitriinin lisähyllyinä. Aikoinaan sain hommattua muovialan firmassa töissä olleelta kaverilta akryylistä liimatun särmiön 1:72 Constellationia varten, mutta ei se lopulta oikein mahtunut mihinkään ja pölyjen pyyhkiminenkin alkoi jo näkyä muovin pinnassa. Sen jälkeen en ole oikeastaan edes suunnitellut noiden isompien mallien vitriineihin säilömistä.
Hieno kokoelma, mutta hankala maallikon pisteyttää. Pitäisikö pisteyttää joka malli erikseen ja sitten laskea keskiarvo, vai sitten heittää summittainen arvio kokoelmasta? Molemmat hankalia, koska kuvista ei näe tarpeeksi, osa ollen 1/144 skaalan koneita.
Hattua voi tietysti aiheellisesti nostaa kokoelman tekemisestä ja antaa pisteet pelkästään sen perusteella, mutta minä jätän nyt numeropisteytyksen antamisen pois. Pardon. Totean että hieno suoritus.
Paavo Virolainen kirjoitti:
Mahtava kokoelma. Tuossa tulee hyvin esille noiden koneiden kokoerot. 737:n kokoero tuohon Airbusin 380:n on järkyttävä!
Minä yritän tehdä ennen manalle menoa mahdollisimman kattavan kokoelman erityisesti WWI ja WWII lentolaitteita 1/72 skaalassa. Toistaiseksi suurin valmistunut luomus on Revellin Ju 290 A-5, joka roikkuu seinällä. Vitriiniin sitä on ihan turha yrittää tunkea 1- tai 2-moottoristen sekaan. Jos tähän sekaan pitäisi yrittää tunkea 1/72 matkustajalentokoneita, niin pitää hankkia varastohalli.
wade 14.5.2014 10:14 Vastaa lainauksella
Mika Kauranen kirjoitti:
Pitäisikö pisteyttää joka malli erikseen ja sitten laskea keskiarvo, vai sitten heittää summittainen arvio kokoelmasta? Molemmat hankalia, koska kuvista ei näe tarpeeksi, osa ollen 1/144 skaalan koneita.
Hattua voi tietysti aiheellisesti nostaa kokoelman tekemisestä ja antaa pisteet pelkästään sen perusteella, mutta minä jätän nyt numeropisteytyksen antamisen pois. Pardon. Totean että hieno suoritus.
--
Jos tähän sekaan pitäisi yrittää tunkea 1/72 matkustajalentokoneita, niin pitää hankkia varastohalli.
Kuten jo totesin niin kirjoitettu kommentti on aina arvokkaampi kuin yksittäiset pisteet, kiitos arviosta! Kuvista ei tosiaan yksittäisiä malleja pysty juuri arvostelemaan, mutta detaljikuvin esiteltynä tästäkin kokoelmasta tulisi melkein sadan kuvan paraati eli ajattelin keskittyä tuohon kokovertailuun, ilmailuteknologian kehitykseen ja yleisvaikutelmaan.

Onhan noita tämän päivän Airbusseja ja Boeingeja rakennussarjoina myös 1:72-mittakaavassa, mutta niistä rakennetut kokoelmat sopii ehkä paremmin museoihin kuin yksityisasuntoihin. Tai mikäs siinä jos kartanon pohjoispäädyssä on muutama isompi huone tyhjillään… ;)
AJ 22.5.2014 23:28 Vastaa lainauksella
Moi Wade,
Ei voi muuta kuin kompata kehuja yllä - mahtava & upea kokoelma Lufthansa lekomalleja.

Erityisen arvokasta ja aivan satavarmasti kunnioitettavaa sekä hatunnoston paikka on päämäärätietoisuus tehdä jostain aihealueesta systemaattisesti ja loogisesti hieno kokoelma - se vaatii protia ja selkärankaa sekä paljon aikaa.

Ihailtava kokoelma loistavia lekomalleja! Erityisen bueno!!! Parhain terveisin, AJ
wade 23.5.2014 20:35 Vastaa lainauksella
Kiitos AJ, tämä lämmittää! Ajan kanssa noita on tosiaan tehty, ja melkein yhtä hauskaa kuin varsinainen rakentaminen on ollut esim. Junkersin valmistusluetteloiden selaaminen tai Airbussien teknisen dokumentaation etsiminen taustatietojen kartuttamiseksi.

Muutama malli pitäisi oikeastaan rakentaa uudelleen, esim. Heinkel He 70 Blitz ei tainnut todellisuudessa olla metallinvärinen vaan vaaleanharmaa ja Airbus A300B4 on sen verran keskeinen Lufthansa-tyyppi että vähän harmittaa tuo normaalista poikkeava kokoharmaa alapuolen väritys. Vanhat mallit täytyy silti säästää, parhaan sen aikaisen tiedon mukaan ne on silti rakennettu. :)
wade kirjoitti:

Muutama malli pitäisi oikeastaan rakentaa uudelleen, esim. Heinkel He 70 Blitz ei tainnut todellisuudessa olla metallinvärinen vaan vaaleanharmaa ja Airbus A300B4 on sen verran keskeinen Lufthansa-tyyppi että vähän harmittaa tuo normaalista poikkeava kokoharmaa alapuolen väritys. Vanhat mallit täytyy silti säästää, parhaan sen aikaisen tiedon mukaan ne on silti rakennettu. :)
Juuri näin, mutta älä ota turhia paineita. Mallailuharrastustoiminta ei ole mitään tieteen tekemistä, vaikka joskus vähän siltä vaikuttaa;)

Pääasia, että tehdään mahdollisimman hyviä malleja mahdollisimman kivalla tavalla, joka sillä hetkellä tuntuu kivimmalta. Siihen "kivimpaan tapaan" voi tietysti harrastajasta riipuen kuulua myös mahdollisimman tarkka autenttisuus, mutta se ei saa olla yleinen kaikille kuuluva vaatimus. Mielestäni "kivaa" on että voi parantaa tuloksiaan ja tekemisiään ja siinä olennaisena tekijänä vaikuttaa kanssamallareilta saatu rakentava palaute.
Siitä huolimatta mitään "pakkoa" on turha ottaa taakaksi harteilleen.

Tehdään malleja niinkuin halutaan ja tykätään ja nautitaan harrastuksesta. Siihen voi tietysti kuulua myös jatkuva taitojen ja tietojen kehittyminen.

Pisteitys tulee sitten siten kuin tulee. Sitä ei pidä ottaa liian vakavasti, mutta kuitenkin opettavaisesti.