Pienoismallit.net

Supermarine Seafire LF Mk. III

Viimeiset ilmataistelut Tyynellämerellä 1945

AJ:n artikkelien (ks. toisaalla "Triple Trouble part one ja two") inspiroimana tässä tuon esille jo muutaman vuoden takaisen mallin Special Hobbyn Seafiren Mk. III.

Esikuvana on Brittien Tyynenmeren laivaston lentotukialuksen HMS Implacablen 155/N. "N" on Implacablen tunnus ja numeron "155" eka numero kertoo koneen olevan yksipaikkainen. Kun numero on väliltä 111-169 niin tiedetään, että kone on hävittäjä. Jos sitä ei konetta katsoessa tajua.

Seafire-koneiden käyttö lentotukialuksilta kaukana maatukikohdista aivan sodan lopussa on jonkin sortin kummallisuus, mutta looginen sellainen. Jos miettii minkälaiseksi koneeksi R. Mitchell Spitfiren alunperin suunnitteli – eli lyhyen kantaman torjuntahävittäjäksi maatukikohdista – on erikoista, että konetta käytettiin myöhemmin lentotukialuksilta ja myös hävittäjäpommittajana ja jopa "intruder"-tehtäviin Japanin yllä elokuussa 1945.

Seafire Mk. III oli viimeinen toisessa maailmansodassa operoinut ja taistellut Seafire-variantti. Erikoista kyllä, että kone on pohjimmiltaan Spitfire Mk Vc. Maaversioina Spitfiren kovin kärki sodan lopussa oli Merlin-moottoriset IX/XVI sekä VIII ja Griffon-moottoriset XIV sekä juuri ja juuri ehtinyt Mk. 21.

Seafire tavallaan sopi hyvin laivastokäyttöön, tai ei, riippuen näkökulmasta. Kone oli aivan loistava kone mm. kamikazekoneiden lähitorjuntaan ja koneella oli toki Spitfire-perheen muut hyvät puolet. Toisaalta rakenne oli heikko tukialuskäyttöön. AJ:n artikkeleissa näistä tarkemmin.

Special Hobbyn malli

Sarja ilmestyi vuonna 2009 ja kyllä sitä odotettiinkin. Mallisarja pääsi heti rakennuspöydälle ja on rakennettu suoraan boksista parin poikkeuksin. Ensinnäkin pakosarjat on vaihdettu Quickboostin Spitfire IX:n tarvikeosiin. Toiseksi koneen alla on mallarikollegan varastoista saatu P-40 Warhawkin lisäsäiliö, joita käytettiin Japanin yllä sodan viimeisinä viikkoina HMS Implacablella.

Mallissa on valmiiksi irrotetut ohjainpinnat paitsi juuri korkeusperäsimet, jotka ehkä selvimmin olivat esikuvissaan poikkeutetut. Jätin silleen.

Pyrin kuvaamaan tropiikin paahtamaa yksilöä. Koneen maalaus alkoi mustalla pohjamaalilla, jonka päälle maalasin eri sävyinä Tamiyan tummaa harmaata (sekoituksia pohjana "German Grey"). Kun lopputulos miellytti, päälle Xtracrylicsin Dark Slate Greytä sävytettynä tummempaan ja vaaleampaan.

Säistyksenä ennen lakkakerroksia sekä niiden ja siirtokuvien laiton jälkeen on käytetty öljyvärejä sävytettyinä harmaalla ja Dark Slate Grey -emaleilla. Alapuolen maali on harmaalla sävytettyä Xtracrylicsin "Skyta".

Siirtokuvat olivat hyvät, mutta ohuet ja pyrkivät kiertymään märkinä itsensä ympärille.

Kommentit

Tosiian kaunis seafire.
Kuten sanoit lähikuva ohjaamosta ei anna armoa osien muovimaiseen paksuuten,kuten uudessa Airfixin typhonissa 1/24:n.
Tuossa on maalus nyt epämääräisen tuntuinen,ihan oma näkemys tuosta ohjaamosta.
Kuten noiden siipi kk:den silkki paperit olisi kokonaan neliöt, nyt ei ole siiven loppussa olevien kk:den kohdalla?
Myös ruutikaasun vanat ovat unohtuneet alhaalta hylsyjen poistoaukkojen kohdalta ja piippujen?
Ohjaamon lasit eivät ole kirkaat,olisiko kuvaus tai valon heijastus kysymys nyt?
Ihan kuin olisi jotain häikää niissä?
Tuo ohjaamon etulasin sisäpuoli onko se maalattu harmaaksi ja rönsyleväksi?
Peili on hukassa, tai maalattu nyt tuossa etulasin yläosassa?
Tukialus koukuun reilusti kulumaa, joka kerta otin koskee vaijeriin raskasti?
Mikä arpi tuossa rungossa on A :n ja kansallistunnuksen välissä, ylimaalattu A paksu on maali?
Muuten eritäin onnistunut Special hobbyn malli,ohjaamoa lukuun ottamatta nyrkkipajan tyylin tehty.
Tuo quickboostin pakoputkisarja antaa paremman tyylin tähän malliin nyt. Maalaus on erittäin hyvä tässä,lukuun ottamatta ohjaamoa ja sen kuomua.
Ehkä lisäys meri ilman vaikutusta hieman tähän,kuten AJ aikoinaan sanoi muusta tukialus koneesta.
Erikoinen lisä tuo P-40 lisäsäiliö,autentisuutta ennen kaikkea super plussaa +++++ siitä.
Asiallisen näköinen Seafire. Likaa; pakokaasu, ruuti, öljy voisi olla enemmän mutta hyvä näin.
Tehdas merkinnät, "älä astu" ym korostuvat omaan silmään liikaa näin tropiikin paahtamassa koneessa.
Jos näkyivät näin niin ok.

Eerikin kommenteista;
Jos ohjaamon kuvat ovat n. 20x suurennos oikeasta siinä aivan varmasti näkyy vaikka mitä pientä "tuhrua".
Pitää suhteuttaa oikeaan kokoon jolloin ohjaamo varmastikin on hyvä.
Aseiden silkkipaperit… mahtoikohan etenkään sota-aikana olla kovin tarkkaa oliko laput keskeisesti piippuun nähden. Kunhan ajoivat asiansa.
Peili näkyy erinomaisesti tuulilasin karmin päällä. Jos itse peili ei näytä oikealta peililtä 20x suurennoksessa niin voi voi…
Arpi rungossa… en ole mikään Seafire expertti mutta eiköhän se "ylimaalattu paksu A" ole rungon vahvistus koukkua varten.
Näitkö jarruletkut ja poratut tykit?
Raine Luotonen kirjoitti:
Asiallisen näköinen Seafire. Likaa; pakokaasu, ruuti, öljy voisi olla enemmän mutta hyvä näin.
Tehdas merkinnät, "älä astu" ym korostuvat omaan silmään liikaa näin tropiikin paahtamassa koneessa.
Jos näkyivät näin niin ok.

Eerikin kommenteista;
Jos ohjaamon kuvat ovat n. 20x suurennos oikeasta siinä aivan varmasti näkyy vaikka mitä pientä "tuhrua".
Pitää suhteuttaa oikeaan kokoon jolloin ohjaamo varmastikin on hyvä.
Aseiden silkkipaperit… mahtoikohan etenkään sota-aikana olla kovin tarkkaa oliko laput keskeisesti piippuun nähden. Kunhan ajoivat asiansa.
Peili näkyy erinomaisesti tuulilasin karmin päällä. Jos itse peili ei näytä oikealta peililtä 20x suurennoksessa niin voi voi…
Arpi rungossa… en ole mikään Seafire expertti mutta eiköhän se "ylimaalattu paksu A" ole rungon vahvistus koukkua varten.
Näitkö jarruletkut ja poratut tykit?
Puhuin peilin pinnasta, en koosta.
Tuosta vahvistuksesta en tiennyt,onhan ehkä vanhoja spitejä nuo seafiret joten muutos olisi sitten noin.
Tuota en edes ajatellut, mutta tosiian se varmasti vaatii lisätukea runkoon.
Tuo tuhru asia on kysymys kuomuista ei ohjaamosta.
AJ 13.5.2014 00:39 Vastaa lainauksella
Moi Tero, Kaunis & Upea Seafire LF.Mk.IIIc! Tätä jo odotinkin.

Rakentamisjälki on konaisuudessaan ässää, maalaus, säistys ja viimeistely erinomaista.

Hyvin olet rakentanut ja viimeistellyt ohjaamon, ottaen huomioon, että ohjaamo koostuu noin 40+ osasta, joka on yhdistelmä etsiosia, asetaattikalvoja ja muoviosia sekä tietysti asiaankuuluvaa maalausta. Valitettavasti ohjaamon kaikki hienot detailit eivät kuvasta suurennuksesta huolimatta näy, se johtunee pienestä "kuvatilasta" ja ison zoomin aiheuttamasta "vääristymästä" skaalaan nähden.

Tosiaan tämän Seafire pienoismallin esikuva oli yksi 250 kpl:sta Westland Aircraft Ltd.:n alunperin Seafire LF.Mk.IIIc:ksi valmistamasta lekoerästä ja se kuului HMS Implacable:n 8. Lentotukialusprikaatin 30. Merihävittäjärykmentin 880. Merilentolaivueeseen. 30. Merihävittäjärykmentin komentajana toimi legendaarinen komentajakapteeni C.P. Campbell-Horsfall ja puolestaan 880. Merilentolaivueen komentajana yhtä legendaarinen komentajakapteeni Robert "Mike" Crosley. Seafire 155/N osallistui mm. syöksypommituksiin Dublonin saaren öljysäiliöitä vastaan Trukin laguunissa ja lukuisiin iskuihin maa- ja rannikkokohteisiin Japanin kotisaarilla sekä luonnollisesti DCAP ja CAP partiolentoihin erityisesti Kamikaze-hyökkäyksiä vastaan.

RNFAA:n, RAF:n, RAAF:n merkinnät samoin kuin Morgan/Shackladyn Spitfire raamatun ko. koneyksilön osalta loppuvat kuin seinään kesäkuulle 1945. Crosley:n mukaan Seafire 155/N oli kuitenkin 880. MeriLeLv:n vahvuudessa vielä 25.6.1945 HMS Implacable:n ollessa osa tukialusosastoa 37.2 ja ko. leko osallistui em. iskuihin maa- ja rannikkokohteisiin Japanssa. Jossain välissä aikajänteellä 17.7. - 14.8.1945 Seafire 155/N kone tuhoutui, joko taistelussa tai onnettomuudessa - Crosley ei ilmeisesti hygieniasyistä paljasta kuka teki mitä kulloisellakin koneyksilöllä, joten Seafire 155/N vain ns. katoaa kartalta pysyvästi. Nyassitietona vielä mainittakoon, että juuri kom.kapt. Robert "Mike" Crosley keksi ja patentoi heads-up display:n eli HUD:in (patentti no. 622987, päiväyksellä 12.5.1950), joka nykyisin on vakiovaruste mm. suihkuhävittäjissä.

Olisin Eerikiä siteeraten jättänyt kk-reiät poraamatta auki ja jättänyt punaiset silkkipaperineliöt niiden kohdille ehjinä. Miksi? Koska miltei kaikista ellei peräti jopa kaikista 880. MeriLeLv:n Seafire LF.Mk.IIIc koneista poistettiin uloimmat siipi-kk:t (Crosley antaa ymmärtää, että kaikista, mutta näin ei välttämättä ollut), sillä niille ei ollut tarvetta heikosti panssaroituja japanialsikoneita vastaan, koneen paino pieneni, siipien rasitus väheni ja koneen pyörimisnopeus kasvoi. Samoin, mikäli kk:lla olisi ammuttu (silkkipaperissa reikä) ruutikaasujen vanat näkyisivät aivan varmasti, koska Seafire lekoilla lennettiin lujaa ja matalalla meren yllä. Mutta joo, eipä nämä mitään isoja juttuja ole ja sitäpaitsi nuo kk:n reiät näyttävät hyviltä ja osaavasti tehdyiltä.

Rungossa ei ole mitään arpia, vaan A näköinen osa rungossa on rungon vahvistuspalat lähellä jarrukoukkumekanismia (molemmilla puolilla) ja rungon sivuissa puolestaan on vahvistetut ulkoiset sidelevyt (molemmilla puolilla). Erinomaisesti toteutettu ja viimeistelty tässä pienoismallissa, bueno!

Maalaus, säistys ja viimeistely ovat hienosti toteutetut, toki käytön ja meriolosuhteiden aiheuttamaa kulumaa kaipaisin hieman lisää, sillä kova käyttö & ilmasto kulutti koneita nopeasti, kuten esim. nämä kuvat osoittavat www.pienoismallit.net/galleria/referenssi_11802/kuva_106728/#kuva ja www.pienoismallit.net/kirjoitukset/arvostelu_616/kuva_107655/ mutta taas toisaalta ko. pienoismalli voinee vallan mainiosti esittää esikuvaansa Seafire 155/N lekoa aikajänteellä 15.3. - 16.4.1945 tai jopa 8.5.1945 asti, jolloin tst-lennot ja lukuisat tukialausnousut ja -laskut eivät vielä olleet ehtineet kuluttaa konetta ainakaan kovin paljoa. Oli miten oli, maalaus värisävyineen ja hillityine efekteineen on kertakaikkiaan upeaa jälkeä.

Siirtokuvat ovat huolimatta niiden hanakkuudesta kääriytyä kippuralle onnistuneet erittäin hyvin - itse asiassa esimerkillisen hyvin. Erittäin bueno.

Tuo P-40 Warhawkin lisäsäiliö kruunaa loppupelissä erinomaisen onnistuneen kokonaisuuden. Tämän SH:n rakennussarjan akilleen kantapää on juuri noiden P-40 Warhawk koneen 337 litran (89 jenkkigallonan) polttoainesäiliöiden ja pommiripustimien pommeineen puuttuminen paketoinnista. Aivan ässästi toteutettu tuo lisäsäiliö viimeistelyineen. Nyt kun vielä olisi ne pommiripustimet pommeineen…Ei vaan, se olisi jo kenties liikaa vaadittu. Kyllähän tässä on selkeästi kyseessä joka tapauksessa hienosti tehty Seafire huippumalli.

Seafire LF.Mk.IIIc on yksi kauneimmista ellei peräti kaunein Spitfire variaatio - upean kaunis lekomalli! Parhain terveisin, AJ

PS 880. MeriLeLv:n Seafire F.Mk.IIIc:t ja Seafire LF.Mk.IIIc:t pesivät mennen tullen brittien käyttämät Corsair II:t (F4U-1D) ja Corsair IV:t (FG-1D) ilmataisteluharjoituksissa 0 - 3600m korkeuksissa sekä modatut 880. MeriLeLv:n Seafire LF.Mk.IIIc:t (uloimmat siipi-kk:t pois ja typistetyt siivenkärjet) pesivät puolestaan mennen tullen Spitfire IX:t ilmataisteluharjoituksissa 0 - 3050m korkeuksissa.
Tero Tyni 13.5.2014 14:03 Vastaa lainauksella
Kiitoksia herroille kommenteistanne!

Yksi elementti tässä harrastuksessa olisi lisätä vaatimustasoa niin, että suurennoksissakin mallissa riittäisi uskottavuutta ja yksityiskohtia. Kamera on armoton, mutta mahdollinen apuväline kehittymisessä.
AJ kirjoitti:
… miltei kaikista ellei peräti jopa kaikista 880. MeriLeLv:n Seafire LF.Mk.IIIc koneista poistettiin uloimmat siipi-kk:t (Crosley antaa ymmärtää, että kaikista, mutta näin ei välttämättä ollut), sillä niille ei ollut tarvetta heikosti panssaroituja japanialsikoneita vastaan, koneen paino pieneni, siipien rasitus väheni ja koneen pyörimisnopeus kasvoi.
Tämä oli uusi tieto minulle! Lienetkö jo artikkeleissasi, AJ, tästä maininnut, mutta on jotenkin ohitse livahtanut. Loogista kyllä, aikanaanhan maa-Spiteissä siirryttiin E-siipeen kun yhtenä syynä oli uloimpien 'rottapyssyjen' tehottomuus ja epätarkkuus kaarroissa. Hassua kyllä, juuri heikosti panssaroituja koneita vastaan kiväärikaliiperisillä aseilla jotain tekisikin, mutta ymmärrettävä tuo poisto ihan koneiden kulutuskestävyyden kannalta.
AJ kirjoitti:
Nyt kun vielä olisi ne pommiripustimet pommeineen…
Tämä ei olisi mikään mahdottomuus toteuttaa vastakin: Hasegawan tai ICM:n Spitistä ryöväämällä ne saisi. Täytyisi tehdä toinen HMS Implacablen Seafire, jollei sitten HMS Indefatigablen Seafiret hyökkäyksissään lentokenttiä vastaan voisi olla sellaisia. Tosin P-40-säiliö on vain Implacablella.
AJ kirjoitti:
… modatut 880. MeriLeLv:n Seafire LF.Mk.IIIc:t (uloimmat siipi-kk:t pois ja typistetyt siivenkärjet) pesivät puolestaan mennen tullen Spitfire IX:t ilmataisteluharjoituksissa 0 - 3050m korkeuksissa.
What! Typistetyt siivenkärjet! Tämäkin on livahtanut ohitseni. Siinähän olisi mahtava modifikaatio Seafirelle Tyynellemerelle. Atlantin koneissahan tämä on tuttu juttu. Onkohan kuvia tällaisista Tyynenmeren laivaston Seafireistä?

On kai se vielä joskus tehtävä uusi Seafire III Tyynellemerelle. Olisiko se sitten myös 1/48 vai Swordin 1/72, saa nähdä.
AJ 14.5.2014 23:21 Vastaa lainauksella
Moi Tero,
Tero Tyni kirjoitti:
Tämä oli uusi tieto minulle! Lienetkö jo artikkeleissasi, AJ, tästä maininnut, mutta on jotenkin ohitse livahtanut. Loogista kyllä, aikanaanhan maa-Spiteissä siirryttiin E-siipeen kun yhtenä syynä oli uloimpien 'rottapyssyjen' tehottomuus ja epätarkkuus kaarroissa. Hassua kyllä, juuri heikosti panssaroituja koneita vastaan kiväärikaliiperisillä aseilla jotain tekisikin, mutta ymmärrettävä tuo poisto ihan koneiden kulutuskestävyyden kannalta.
En maininnut tästä asiasta artikkeleissa, kun paljon tavaraa piti karsia pois. Ymmärtääkseni uloimmat siipi-kk:t poistettiin Crosleyn käskystä 880. Merilentolaivueen Seafire lekoista matkalla Scapasta Sydneyyn 15.3. - 8.5.1945 tai vaihtoehtoisesti ennen Trukin hyökkäyksiä 14.6.1945, jolloin Crosley järjesteli nuo P-40 Warhawk polttoainesäiliöit ja pommiripustimet HMS Implacablen Seafire koneisiin. Crosley ei anna tarkkaa päivämäärää, eikä välttämättä kaikista lekoista poistettu siipi-kk:ta; ei ainakaan Merikuormastoryhmän toimittamista täydennyskoneista, koska siihen ei yksinkertaisesti ollut aikaa. Joka tapauksessa siipi-kk:t olivat varastoituna HMS Implacableen. Crosleylla oli oma omintakeinen tapa fixailla asioita - P-40 Warhawk polttoainesäiliöit ja pommiripustimet ovat oiva esimerkki siitä, kun Crosleylle ei kelvannut normaalit "slipper" lisäpolttoainesäiliöt - ja Campbell-Horsfall tuki täysillä Crosleyn puuhia; kehittihän Crosley Seafire koneille uuden syöksypommitusmenetelmän Campbell-Horsfallin siunauksella ja tuella. Hemmot saivat aikaan todellisia tuloksia, eivät vain näennäistuloksia ja FAA:han otti sodan jälkeen Crosleyn syöksypommitusmenetelmän virallisesti käyttöön ja koulutukseen. Tosin jäbien omien puuhien takia vara-amiraali Vian otti Campbell-Horsfallin silmätikukseen…
Tero Tyni kirjoitti:
Tämä ei olisi mikään mahdottomuus toteuttaa vastakin: Hasegawan tai ICM:n Spitistä ryöväämällä ne saisi. Täytyisi tehdä toinen HMS Implacablen Seafire, jollei sitten HMS Indefatigablen Seafiret hyökkäyksissään lentokenttiä vastaan voisi olla sellaisia. Tosin P-40-säiliö on vain Implacablella.
Joo, nuo pommiripustimet ja pommit joutuu ryöväämään muista sarjoista HMS Implacablen Seafire lekoihin. Ymmärtääkseni HMS Indefatigablen Seafire koneisiin ei asennettu pommiripustimia.
Tero Tyni kirjoitti:
What! Typistetyt siivenkärjet! Tämäkin on livahtanut ohitseni. Siinähän olisi mahtava modifikaatio Seafirelle Tyynellemerelle. Atlantin koneissahan tämä on tuttu juttu. Onkohan kuvia tällaisista Tyynenmeren laivaston Seafireistä?
Kuvia ei tiettävästi juurikaan ole, muutenkin ylipäätään Seafire lekoista on vähän kuvia Tyynen valtameren taisteluissa. Tässä rakeisessa kuvassa pitäisi näkyä myös 880. Merilentolaivueen Seafire III:ia typistetyillä siivenkärjillä: HMS Implacable Picture No. 019037 01[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/11/38/32/113832.jpg[/img] Tuskin noita Seafire III:ia typistetyillä siivenkärjillä Tyynellemerelle montaa oli.

Ohessa lisäksi kuva tyypillisestä laskeutumisonnettumuudesta Seafire III:lla barrieria päin: HMS Implacable Seafire L Mk.III [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/11/38/33/113833.jpg[/img] Muuten tuo Seafire koneiden "Pacific" camo Tyynellemeren tst-alueen tunnareilla maalattiin matkalla Scapasta Sydneyyn; ilmeisesti sekä ruiskuilla, että sudeilla/pensseleillä.
Tero Tyni kirjoitti:
On kai se vielä joskus tehtävä uusi Seafire III Tyynellemerelle. Olisiko se sitten myös 1/48 vai Swordin 1/72, saa nähdä.
Tottakai, Seafire koneiden pienoismalleja ei ole koskaan liikaa. Parhain terveisin, AJ
Tero Tyni 15.5.2014 14:46 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
… Tässä rakeisessa kuvassa pitäisi näkyä myös 880. Merilentolaivueen Seafire III:ia typistetyillä siivenkärjillä: HMS Implacable Picture No. 019037 01[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/11/38/32/113832.jpg[/img] Tuskin noita Seafire III:ia typistetyillä siivenkärjillä Tyynellemerelle montaa oli.
Hämärästi voisi nähdä tai olettaa näkevänsä joukossa olevan pätkäsiipisiä. Oi, kun löytäisi rekkarin ja valmistusnumeron sellaisesta. Tulisi työn alle heti.
AJ kirjoitti:
Ohessa lisäksi kuva tyypillisestä laskeutumisonnettumuudesta Seafire III:lla barrieria päin: HMS Implacable Seafire L Mk.III [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/11/38/33/113833.jpg[/img]
Olen tuota kuvaa tihrustanut, ja on tullut mieleen, että tuo kone saattaisi olla jopa Seafire XV. Siihen viittaisi laajempi, Griffon-tyyppinen sivuperäsin (peräsin tosin on niin kulmikkaasti, että varma ei voi olla) - ja sekin, että lisäpolttoainesäiliö näyttää myöhemmissä varianteissa käytetyltä enemmän kuin P-40-tyyppiseltä. Taas, aivan varma ei kuvasta voi tästäkään olla.

Koneen 155/N kohtalosta en tarkkaa lisätietoa pysty antamaan, mutta tällaisen kuvan löysin Model Aircraft Monthlysta elokuulta 2005:
www.pienoismallit.net/profiilit/239/kuvat/kuvapankki/kuva_113844/

Kyseinen aksidentti on kuvatekstin mukaan tapahtunut 27.5.1945. Eli tämä "ilmailumuistomerkin" pystyttäminen ei poistanut konetta vielä vahvuudesta. Kuvatekstin mukaan kone on PR240, joten uran on täytynyt jatkua.

Youtubessa hyvä filminpätkä Intian laivaston iskusta Sumatralle. Tässäkin Seafiret kunnostautuvat törmäilemällä ympäri lentokantta:
www.youtube.com/watch?v=4JP1sUTLrqU

Jos meikäläinen ei taivu tekemään uutta British Pacific Fleetin Seafirea HMS Implacablelle tähän skaalaan, niin ehkä sitten Swordin mallista mittakaavaan 1/72. Swordin Spitfire IXe -mallista voi ryövätä siipipommit ja P-40:n säiliöitä kyllä nurkista löytyy.
Tero Tyni kirjoitti:
AJ kirjoitti:
… Tässä rakeisessa kuvassa pitäisi näkyä myös 880. Merilentolaivueen Seafire III:ia typistetyillä siivenkärjillä: HMS Implacable Picture No. 019037 01[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/11/38/32/113832.jpg[/img] Tuskin noita Seafire III:ia typistetyillä siivenkärjillä Tyynellemerelle montaa oli.
Hämärästi voisi nähdä tai olettaa näkevänsä joukossa olevan pätkäsiipisiä. Oi, kun löytäisi rekkarin ja valmistusnumeron sellaisesta. Tulisi työn alle heti.
AJ kirjoitti:
Ohessa lisäksi kuva tyypillisestä laskeutumisonnettumuudesta Seafire III:lla barrieria päin: HMS Implacable Seafire L Mk.III [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/11/38/33/113833.jpg[/img]
Olen tuota kuvaa tihrustanut, ja on tullut mieleen, että tuo kone saattaisi olla jopa Seafire XV. Siihen viittaisi laajempi, Griffon-tyyppinen sivuperäsin (peräsin tosin on niin kulmikkaasti, että varma ei voi olla) - ja sekin, että lisäpolttoainesäiliö näyttää myöhemmissä varianteissa käytetyltä enemmän kuin P-40-tyyppiseltä. Taas, aivan varma ei kuvasta voi tästäkään olla.

Koneen 155/N kohtalosta en tarkkaa lisätietoa pysty antamaan, mutta tällaisen kuvan löysin Model Aircraft Monthlysta elokuulta 2005:
www.pienoismallit.net/profiilit/239/kuvat/kuvapankki/kuva_113844/

Kyseinen aksidentti on kuvatekstin mukaan tapahtunut 27.5.1945. Eli tämä "ilmailumuistomerkin" pystyttäminen ei poistanut konetta vielä vahvuudesta. Kuvatekstin mukaan kone on PR240, joten uran on täytynyt jatkua.

Youtubessa hyvä filminpätkä Intian laivaston iskusta Sumatralle. Tässäkin Seafiret kunnostautuvat törmäilemällä ympäri lentokantta:
www.youtube.com/watch?v=4JP1sUTLrqU ( intian???? laivasto,eihän se ollut vielä itsenäinen) vaan british pacific fleet

Jos meikäläinen ei taivu tekemään uutta British Pacific Fleetin Seafirea HMS Implacablelle tähän skaalaan, niin ehkä sitten Swordin mallista mittakaavaan 1/72. Swordin Spitfire IXe -mallista voi ryövätä siipipommit ja P-40:n säiliöitä kyllä nurkista löytyy.
Haastavahkosta sarjasta hieno malli! Ja tässä keskustelussa viisastuu, propsit jengille.
AJ 15.5.2014 23:30 Vastaa lainauksella
Moi Tero,
Tero Tyni kirjoitti:
Hämärästi voisi nähdä tai olettaa näkevänsä joukossa olevan pätkäsiipisiä. Oi, kun löytäisi rekkarin ja valmistusnumeron sellaisesta. Tulisi työn alle heti.
Katsoin pari muutakin versiota ko. kuvasta, mukaanlukien alkuperäinen - yhtä rakeisia kuvia kaikki, mutta näin on väitetty, että kuvassa olisi muutama pätkäsiipinen - itsekin olen erottavinani muutaman, mutta tiedä häntä. Oli miten oli, helppoahan se siivenkärki oli myös kenttäoloissa irrottaa ja laittaa tilalle tynkäpala, mikäli tarvittiin lyhytsiipistä Seafire konetta; matalalla lentokorkeudella tynkäsiivillä kasvoi nopeus, samoin pyörimisnopeus ja kääntyminen.

Valitettavasti minkäänlaista rekkari- tai valmistusnumeroa ei löydy Seafire MK III tynkäsiivistä, muuta kuin ne pari protoa - olen tsekannut miltei kaiken mahdollisen lähdemateriaalin. Joka tapauksessa niitä oli ainakin 880 NAS:n käytössä, mutta kuinka monta yms…880 NAS:n kaverit eivät kai tuolloin katsoneet tarpeelliseksi pitää kirjaa kenttämodauksista.
Tero Tyni kirjoitti:
Olen tuota kuvaa tihrustanut, ja on tullut mieleen, että tuo kone saattaisi olla jopa Seafire XV. Siihen viittaisi laajempi, Griffon-tyyppinen sivuperäsin (peräsin tosin on niin kulmikkaasti, että varma ei voi olla) - ja sekin, että lisäpolttoainesäiliö näyttää myöhemmissä varianteissa käytetyltä enemmän kuin P-40-tyyppiseltä. Taas, aivan varma ei kuvasta voi tästäkään olla.
Olet kyllä aivan oikeassa, jostain syystä joko kuvatekstissä oli valmiina virheellinen alatyyppi tai sitten olen itse kirjannut kuvaan väärän alatyypin. Ko. Seafire Mk.XV. Tsekkasin kuviani ja samasta koneesta samasta tilanteesta löytyy toinen parempi kuva. Ohessa molemmat kuvat; kuvat ovat tyypillisestä laskeutumisonnettumuudesta Seafire koneella barrieria päin:
HMS Implacable Seafire Mk.XV 13-8 801 Squadron 1945
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/11/38/33/113833.jpg[/img]
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/11/38/57/113857.jpg[/img]
Tero Tyni kirjoitti:
Koneen 155/N kohtalosta en tarkkaa lisätietoa pysty antamaan, mutta tällaisen kuvan löysin Model Aircraft Monthlysta elokuulta 2005:
www.pienoismallit.net/profiilit/239/kuvat/kuvapankki/kuva_113844/
Kyseinen aksidentti on kuvatekstin mukaan tapahtunut 27.5.1945. Eli tämä "ilmailumuistomerkin" pystyttäminen ei poistanut konetta vielä vahvuudesta. Kuvatekstin mukaan kone on PR240, joten uran on täytynyt jatkua.
Ko. aksidentti tapahtui joko 24.4.1945 herrojen aliltn. Len Simpsonin tai aliltn. Nigel Crabtreen toimesta tai sitten todennäköisimmin 28.4.1945 herrojen aliltn. Hugh Smithin, aliltn. Alan Dentin, aliltn. "Legs" Lethamin tai CPO Pete Watsonin toimesta. Eli kaksi mahdollista päiväystä huhtikuussa ja kuusi mahdollista lentäjää. Mutta jälkimmäinen päivä lienee todennäköisin, jolloin potentiaalisten lentäjien määrä vähenee neljään. Tuo toukokuun päiväys ei ole mahdollinen, eikä mikään mukaan toukokuun päivä. Crosley kävi onnettomuuksista kuumana ja repi peliverkkareitaan, kun lyhyen ajan sisällä - ei tst-tilanteessa - tapahtui kuusi samanlaista laskeutumisonnettumuutta; koneet päin barrieria. Eihän nuo koneet tuosta tuhoutuneet, mutta huoltopuolen kundit sai paljon extraduunia ja Crosleya puolestaan painostettiin ylhäältä; amiraali Vian.
Tero Tyni kirjoitti:
Youtubessa hyvä filminpätkä Intian laivaston iskusta Sumatralle. Tässäkin Seafiret kunnostautuvat törmäilemällä ympäri lentokantta: www.youtube.com/watch?v=4JP1sUTLrqU
Joo, Crosley käy yksityiskohtaisesti, samoin kuin kuuluisa koelentäjä Jeffrey Quill läpi Seafire koneiden ja erityisesti Seafire Mk.III:n stabiliteettiongelmia. Seafire Mk.III:t olivat epästabiileja koneita ja tämä vaikutti koneesta pelastautumiseen (bailing out) ja tukialukselle laskeutumiseen (deck landing). Näistä kirjoittaminen veisi aikaa - oma artikkelinsa - mutta sanottakoon lyhyesti ja yksinkertaistettuna, että jos Seafire Mk.III koneesta joutui hyppäämään ulos, niin riski kuolla oli melkoinen (kone lähti heti syöksykierteeseen, pilotin lopettaessa ohjauksen ja valmistautuessa hyppäämään) ja puolestaan laskeutumisissa pyrstöön (ohjauspinnoille) syntyi ns. positiivinen noste - virtauksen voiman nopeus puolittautui - ja kone jysähti kuonolleen, kuten kuvissa ja videoissa näkyy, lentokannelle eli a nose down pitch, ilman pilotin virhettä. Kapeat laskutelineet eivät edesauttaneet laskeutumisessa. Seafire Mk.III:t vaativat erittäin taitavan pilotin, joka kykeni laskeutumaan sillä lentokannelle.

Ohessa vielä muutama kuva kuonolleen laskeutuneista Seafire koneista:
www.pienoismallit.net/galleria/referenssi_11802/kuva_106760/
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/11/38/51/113851.jpg[/img]
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/11/38/54/113854.jpg[/img]

Crosleyn sanoin Seafire Mk.III:n nousut eivät koskaan olleet ongelma; esim. Seafire L Mk.III:n teho/paino suhde oli suurempi kuin Spitfire I:n ja jopa lisäpolttoainesäiliöiden kera Seafire Mk.III:t kykenivät nousemaan alta 55 metrin nousukiidon. Seafire L Mk.III:ssä oli 1585 hv:n Merlin 55M moottori automaattisella tehonlisäyssäätimellä ja barometrisella hallinnalla plus lyhytsiipinen turboahtimen siipipyörä auttamassa tehon optimointia alakorkeuksissa; käytännössä tämä tarkoitti sitä, että Seafire L Mk.III:ssä oli tehoa 200 hv:aa enemmän kuin missään Spitfire IX variaatiossa 1000 metrin korkeudessa - Seafire L Mk.III oli alakorkeuksien tykki vuonna 1945.

Parhain terveisin, AJ
Tero Tyni 16.5.2014 09:19 Vastaa lainauksella
Eerikille: Hyvä huomio filminpätkän alkuperästä. Filmissä on siis Brittien Intian valtameren laivaston koneiden iskusta Sumatralle. Laivasto on eri laivasto kuin Tyynellämerellä, tunnuksetkin ovat erilaisia koneissa.

Offtopicina: Sinänsä Intialla oli kyllä ilmavoimat ennen omaa itsenäistymistään ja ne operoivat Burmassa brittien rinnalla, mutta siitähän tässä filminpätkässä ei ole kyse.

AJ: Pätkäsiipisten erottamista kuvissa haittaa se, että Seafire III:n siipi taittui kokoon kahdesta kohdasta, myös aivan siivenkärjestäkin. Monesti kuvissa näkyy lentokannella muuten valmiina olevia koneita, mutta siivenkärjet on vielä taitettuna alaspäin. Varsinkin kauempana kuvassa olevia yksilöitä ei näe niin tarkasti kummasta on kyse: pätkäsiipisyydestä vai vielä tästä siivenkärjen taittomekanismista.

Timo-Matti ja Raine: Kiitos rohkaisuista! Seafire on oma kiehtova maailmansa muutenkin kiehtovassa Spiti-maailmassa. Meinaa tuo Mersu-ryhmärakentelu jäädä nyt hieman näiden koneiden jalkoihin. No, aikaa on siihenkin kyllä reilusti.
AJ 16.5.2014 11:25 Vastaa lainauksella
Moi Tero,

Muuten tuon Sumatra filmipätkän + muutamia muita liitin jo stoorissa:
www.youtube.com/watch?v=TneYPcyGbbY
"The Seafire"

www.youtube.com/watch?v=4JP1sUTLrqU&list=TLYQ8gPwqAhdUbclTb5VVO1bhjiTg-mWKa
British Carriers Attack Sumatra (1945)


www.youtube.com/watch?v=TAeDbx7V8uM
Gun Camera - School of Air Combat, Fleet Air Arm, Royal Navy. 1944

www.youtube.com/watch?v=PmYARqJBPm4
British WW2 Aircraft Carriers in Indian Ocean

www.youtube.com/watch?v=3Vzz_QUl-7Y
Japanese KAMIKAZE PART 1 of 4 In color

www.youtube.com/watch?v=SRRjG9V4t1k
Japanese KAMIKAZE PART 2 of 4 In color

www.youtube.com/watch?v=yxss-MGLDPk
Japanese KAMIKAZE PART 3 of 4 in color

www.youtube.com/watch?v=P6ClLyVHF6g
Japanese KAMIKAZE PART 4 of 4 In color

www.youtube.com/watch?v=v-Kia79GyWU
1945 Kamikaze Hitting Carriers!!!

www.youtube.com/watch?v=BbwKIhQUOP0
Kamikaze pilots (WWII)

www.youtube.com/watch?v=5qhznCrg5eQ&list=PLBxqx6Ifjh02kiea5vhAojoIaWwcOREDR
Suicide Bomber Pilots, Footage from WW2, 1945 [HD]

www.youtube.com/watch?v=CzLejhFCHm4&list=PLBxqx6Ifjh02kiea5vhAojoIaWwcOREDR
The body is nothing, The soul is everything "Kamikaze´s"

www.youtube.com/watch?v=aQlcxo3gOJ0&list=PLBxqx6Ifjh02kiea5vhAojoIaWwcOREDR
特攻へのレクイエム Requiem for kamikaze.

www.youtube.com/watch?v=thrNeZdYysc&list=PLBxqx6Ifjh02kiea5vhAojoIaWwcOREDR
Japanese Suicide Pilots Strike U.S. Carriers (1945)

www.youtube.com/watch?v=G4NB3dl_roQ
Hiroshima & Nagasaki: 長崎県 Atomic Bombing of Japan 広島 原爆

www.youtube.com/watch?v=t19kvUiHvAE
Hiroshima Atomic Bomb, 1945 - A Day That Shook The World [HD]

www.youtube.com/watch?v=vcnH_kF1zXc&feature=player_embedded
Japanese Sign Final Surrender 日本の降伏

www.youtube.com/watch?v=v5MMVd5XOK8
Japanese Surrender in Color (1945)
Tero Tyni kirjoitti:
Pätkäsiipisten erottamista kuvissa haittaa se, että Seafire III:n siipi taittui kokoon kahdesta kohdasta, myös aivan siivenkärjestäkin. Monesti kuvissa näkyy lentokannella muuten valmiina olevia koneita, mutta siivenkärjet on vielä taitettuna alaspäin. Varsinkin kauempana kuvassa olevia yksilöitä ei näe niin tarkasti kummasta on kyse: pätkäsiipisyydestä vai vielä tästä siivenkärjen taittomekanismista.
Juuri näin, tuosta taittomekanismista kirjoitinkin myös jo stoorissa:
Seafire F Mk.IIIc oli ensimmäinen taittuvasiipinen Seafire. Mekaaninen taittomekanismi oli hyvin yksinkertainen, C-siivissä oli yksi taittokohta sisemmän tykkikuilun ja ungon välissä ja toinen siipien päissä.
Ja juuri tuosta siipen päissä olevan taittomekanismin kohdalta siivenkärki oli kenttäoloissa helppo irrottaa ja laittaa tilalle tynkäpala:
AJ kirjoitti:
Oli miten oli, helppoahan se siivenkärki oli myös kenttäoloissa irrottaa ja laittaa tilalle tynkäpala, mikäli tarvittiin lyhytsiipistä Seafire konetta; matalalla lentokorkeudella tynkäsiivillä kasvoi nopeus, samoin pyörimisnopeus ja kääntyminen.
Olisihan se hienoa saada selville tunnarit tynkäsiipi Seafire Mk. III lekoihin, mutta se lienee toiveajattelua.

Tsemppiä Swordin mallin rakentamiseen, siihen lienee helpompaa saada nuo lisävarusteet; uskon, että siitä tulee vähintään yhtä hieno kun tästä upeasta Seafire mallista. Parhain terveisin, AJ
AJ 16.5.2014 23:50 Vastaa lainauksella
Moi Tero,
Kävin vielä läpi muutamia lähdeteoksia erityisesti Seafiren osalta ja huolimatta siitä, että mahdollisesti jopa kaikista 880. MeriLeLv:n Seafire LF.Mk.IIIc koneista poistettiin uloimmat siipi-kk:t, aika useassa 880. MeriLeLv:n Seafire LF.Mk.IIIc lekossa kk:n suojasilkkipaperit jätettiin laittamatta. Joten on aivan oikein porata kk-reiät ja jättää suojasilkkipaperit veks.

Toinen juttu on se, että kyllä melko suurella todennäköisyydellä kuvassa HMS Implacable Picture No. 019037 01
www.pienoismallit.net/profiilit/2327/kuvat/kuvapankki/kuva_113832/ on useampi 880. ja jopa 801. Merilentolaivueiden Seafire III:ia typistetyillä siivenkärjillä, kuten on esitetty. Yhdessä opuksessa oli sama kuva pienenä, mutta melko tarkkaresoluutioisena. 100% varmaahan mikään ei ole.

Toivottavasti tästä oli jotain apua. Parhain terveisin, AJ
Tero Tyni 18.5.2014 15:22 Vastaa lainauksella
Kiitos AJ.
Olen tutkimassa kuvia HMS Implacablesta ja Seafireistä. Saattaisipa sitä potentiaalisia lyhytsiipisiä löytyäkin. Tosin tutkimustyö on vasta alussa. Isot tunnarit on mahdollista selvittää, rekkareita tuskin.

Mitenkähän, käyttikö Crosley omassa koneessaan koskaan lyhyttä siipeä ja pommikuormaa yhtäaikaa? Tai muut? Se olisikin aikamoinen malli, jossa olisi lyhyet siivenkärjet, P-40-tankki ja siipien alla pommikuorma.
AJ 18.5.2014 16:56 Vastaa lainauksella
Moi Tero,

Crosley käytti lyhytsiipistä Seafire L Mk.III konetta Normandiassa, muttei Tyynen valtameren taisteluissa. Crosleyhan muuten valitettavasti menehtyi noin neljä vuotta sitten; hän oli mainio heppu.

Lt Cdr. R. M. Crosleyn Seafire koneet:

Normandia: 886 Sqd. Seafire LF Mk.III sarja no: NF491 "tynkäsiipi", todennäköinen tunnari D6-Y
Tyyni valtameri: 880 Sqd. Seafire LF Mk.III sarja no: NN621 normaalit siivet, todennäköinen tunnari 115/N

Huomasin, että minulla on itse asiassa matskuissa tiedot noista lyhytsiipisistä Seafire koneista, se vaatii vaan useiden lähdemateriaalien tietojen yhdistämistä ja jonkin verran tutkimustyötä sekä tietysti aikaa, joka nyt on pikkusen kortilla…Se suurin ongelma matskun läpikäymisessä on se, ettei tynkäsiipiä erityisesti ja virallisesti merkitty esim. virallisiin valmistus-, jako-, tai yksikködokuihin. Tämän takia joutuu yhdistelemään useiden opuksien tietoja, henk. lentopäiväkirjoja yms…

Esim. Normandiassa 3. Naval Fighter Wing:n Squadronit olivat 808., 885., 886. ja 897. Nämä neljä laivuetta saivat 48 kpl:tta minttiuuusia Seafire LF Mk.III lekoja; 12 kpl:tta per laivue. Kaikista 48 kpl:sta Seafire koneita kenttämodattiin siivenkärjet pois; näin niistä kaikista tuli tynkäsiipi Seafire lekoja. Kaikissa muuten oli myös uusi Gyro Gunsight Mk.IID tähtäin. 14 kpl:tta tuhoutui tavalla tai toisella (ammuttiin alas tai onnettomuuksissa), joten jäljelle jäi 34 kpl:tta tynkäsiipi Seafire L Mk.III koneita.

Ohessa lista em. 3. Naval Fighter Wing:n 808., 885., 886. ja 897. Squadronien 48 kpl:een minttiuuusien tynkäsiipisten Seafire LF Mk.III lekojen sarja/rekkarinumeroista:

NF448, NF449, NF450, NF452, NF453, NF454, NF482, NF483, NF484, NF485, NF486, NF488, NF491, NF493, NF497, NF498, NF500, NF501, NF503, NF509, NF510, NF511, NF518, NF525, NF531, NF532, NF533, NF534, NF535, NF536, NF537, NF541, NF542, NF546, NF547, NF549, NF550, NF551, NF554, NF559, NF564, NF570,
NF577, NF578, NF579, NF586, NF599 ja NF641

Kaikki ko. lekot tulivat samasta Westland Aircraft Ltd:n valmistamasta 200 kpl:een Seafire LIII koneen valmistuserästä, sarjanumerot NF418 - NF665 (valmistussopimus nro: ctts/acft/2605/23) ja josta ensimmäiset 38 kpl:tta Seafire lekoa valmistettiin kiinteillä siivillä sarjanumerot NF418 - NF445.

Tietenkään em. 48 kpl:een tynkäsiipisten Seafire LF Mk.III lekojen sarjanumerolista ei ole 100% varma, virallisten dokumenttien puuttuessa, mutta melko tarkka. Ilmeisesti tynkäsiipisiä täydennyskoneita olivat:

NF495, NF507, NF508, NF514, NF515, NF516, NF521, NF540, NF587, NF588, NF597, NF660 ja NF662

Tyynellämerelle em. 3. Naval Fighter Wing:n listasta eksyi seuraavat koneet:

NF448 >>> 880. Squadron, NF449 >>> 894. Squadron ja NF501 >>> 880. Squadron

Täydennyskoneista Tyynellämerelle eksyi seuraavat koneet:

NF495 >>> 894. Squadron, NF516 >>> 894. Squadron, NF521 >>> 894. Squadron, NF597 >>> 880. Squadron, NF660 >>> 894. Squadron ja NF662 >>> 880./801. Squadron

Näyttäisi vahvasti siltä, että myös muitakin tynkäsiipi Seafire LF Mk.III koneita, kuin vain Normandian 3. Naval Fighter Wing:n, oli Tyynellämerellä. Pitää tonkia lisää…

Parhain terveisin, AJ
Tero Tyni 20.5.2014 12:36 Vastaa lainauksella
Mahtavaa, AJ!