Pienoismallit.net

Vesikko

Suomenlahden hiljainen vartija

Alaotsikko ryöstetty Timo Merensillan hienosta kirjasta.

HISTORIA

Vesikko on Vesikko-luokan sukellusvene, joka laskettiin vesille 10. toukokuuta 1933 Crichton-Vulcanin telakalla Turussa. Vuoteen 1936 asti veneen nimenä oli vain sen valmistustunnus CV 707. Hollantilainen Ingenieurskantoor voor Scheepsbouw -insinööritoimiston oli tilannut sen Crichton-Vulcanilta lokakuussa 1930 kaupallisena sukellusveneprototyyppinä. Suomen valtio osti sen 1936, ja se sai nimen Vesikko.

Saksalla ei 1930-luvulla saanut olla Versailles’n rauhansopimuksen vuoksi sukellusveneitä, minkä vuoksi niitä samoin kuin muita aseita oli kehiteltävä ulkomailla. Sukellusvenelaivaston rakentamiseksi oli perustettu saksalainen peiteyritys Ingenieurskantoor voor Scheepsbouw eli IvS.

Toisin kuin Suomen laivaston muut sukellusveneet, Vesikko ei kuulunut suomalaisten suunnitelmiin, vaan oli osa Saksan salaista laivaston uudelleenrakentamisohjelmaa.

Tavoitteena saksalaisilla oli luoda täysin uusi liikekannallepanotyyppi, joka edustaisi uutta tekniikkaa eikä ensimmäisen maailmansodan aikaisia standardeja. Tätä varten rakennettiin kaksi koemallia, E1 Espanjassa ja CV-707 Suomessa. Jälkimmäinen valittiin myöhemmin uuden laivaston ensimmäiseksi alustyypiksi. Kummankin aluksen rakentamisen rahoitti Reichsmarine.

Koska Liliput-projekti oli Versaillesin rauhansopimuksen vastainen, asiakirjoissa ei mainittu Saksaa ja päätettiin että sukellusvenettä ei saisi myydä kuin Kansainliittoon kuuluville ja kyseiseen aseeseen oikeutetuille valtioille. Suomen valtio sai veneeseen etuosto-oikeuden.

CV-707:n rakentaminen aloitettiin 1931 Turussa Crichton-Vulcanin telakalla, missä myös Vetehis-luokan veneet oli rakennettu. Teknisesti veneestä tuli aikansa kehittyneimpiä, sen sukellussyvyys oli kaksinkertainen aikaisempiin saksalaisiin sukellusveneisiin nähden, ja sen runko pystyttiin rakentamaan ilman niittausta sähköhitsaamalla, mikä lisäsi paineenkestävyyttä, vähensi vuotoja ja nopeutti rakentamista. Saksalaiset testasivat Vesikkoa Turun saaristossa purjehduskausina 1933 ja 1934.

Vesikko on saksalaisen IIA-luokan sukellusveneen prototyyppi. Saksalaiset rakensivat luokan sukellusveneitä Deutsche Werken telakalla Kielissä kuusi kappaletta (U-1–U-6), ja pidemmän toimintamatkan omaavia IIB, IIC ja IID-luokan veneitä yhteensä 44 kappaletta.

Yleisen liikekannallepanon yhteydessä lokakuussa 1939 Vesikko, Vesihiisi ja Saukko määrättiin valvontatehtäviin läntiselle Suomenlahdelle. Talvisodan sytyttyä Vesikko partioi aluksi Hangon edustalla ja myöhemmin Viipurinlahdelle Koivistoon, missä oli käynnissä taistelu Saarenpään linnakkeen ja kahden neuvostoliittolaisen taistelulaivan välillä.

Kesäkuussa 1941 sukellusveneet ottivat jälleen taisteluvarustuksen ja siirtyivät valmiusasemiin Suomenlahdelle. Vesikon tukeutumispaikaksi määrättiin Vahterpää Loviisan edustalla. Jatkosodan puhjettua 25. kesäkuuta kaikki veneet määrättiin partiointitehtäviin itäiselle Suomenlahdelle. 3. heinäkuuta 1941 Vesikko upotti Suursaaren itäpuolella neuvostoliittolaisen kauppalaiva Vyborgin torpedoimalla sen 700 metrin etäisyydeltä. Kolme neuvostoliittolaista vartiomoottorivenettä aloitti Vesikon takaa-ajon ja yritti tuhota sen syvyyspommeilla, mutta Vesikko pääsi vahingoittumattomana takaisin tukikohtaansa Vahterpäähän.

Loppuvuoden 1941 Vesikko operoi Helsingistä käsin ja teki kolme partiointimatkaa Viron rannikolle. Purjehduskaudella 1942 vene suoritti saattuepalvelusta Ahvenanmerellä ja sukellusvene-etsintöjä Helsingin edustalla.

Kesäkuun alussa 1944 Vesikko suojasi evakuointikuljetuksia Karjalankannaksella. Suomen ja Neuvostoliiton aselevon jälkeen se määrättiin 19. syyskuuta 1944 palaamaan satamaan. Merivoimien sota-aluksena Vesikko purjehti viimeisen kerran joulukuussa 1944.

Vesikko avattiin museoksi Suomen merivoimien vuosipäivänä 9. heinäkuuta 1973.TEKNISET TIEDOT

Uppouma 250t

Pituus 40,9m

Leveys 4,1m

Korkeus 4,2m

Syväys 5m

Nopeus 13/8 solmua pinnassa/sukelluksissa

Toimintamatka 1300mpk pinnalla 10 solmun vauhdilla

40mpk sukelluksissa 4 solmun nopeudella

Miehistö 17-20

Maksimisyvyys 100m

Hätäsukellus 45 sek 9,3m

Moottorit 2 x MWM diesel 720 hv ja 2 x Siemens sähkö 360 hv

Aseet 5 x 535mm torpedo + Ilmatorjuntaykki Madsen 20mm + itkk 12,7mm

Vesillelasku Crichton – Vulcan Turku 10.5.1933

Lähde wikipedia

VESIKON ERI AIKAKAUSIEN ERITYSPIIRTEET

CV-707:llä / Vesikolla on ollut useita eri tiettyyn aikakauteen sidoksissa olevia ulkonäöllisiä erityispiirteitä. Maalaus oli alunperin vaaleanharmaa, sittemmin tiedossa ainakin vihreä/ruskea/musta/harmaa maastokuvio , kokomusta, musta-valkoinen sirpalekuvio, taas kokomusta ulkoasu sekä lopuksi museona toimiessaan ensiksi vaaleanharmaa ja tällä hetkellä 1942 saattuetoiminnassa käytetty musta-valkoinen sirpalekuvio.

Muita näkyvimpiä eroja ovat olleet tornin tyrskysuojan rakentaminen ja tornin vahvistaminen, syvyyspommitelineen rakentaminen, verkonsuojavaijereiden muutokset, etukannen konetykki lisättiin vasta useamman vuoden päästä vesillelaskusta ja kyseisen Madsen-tykin uusi säilytys”putki” tehtiin kannelle 1943.

Vesikon alarunko on yleisen käsityksen mukaan ollut ruskeanpunainen, mutta varmuutta asiasta ei ole. CV-707:sta 30-luvulla tehdyn pienoismallin alarunko oli nimittäin vihreä.

MALLI

Mittakaava mallissa on 1:87 eli H0. Tarkoituksenani on ollut tehdä näitä laivoja ”rekvisiitaksi” pienoisrautatieheni, laivoja alkaa kyllä olemaan jo sen verran, että taitaa kohta olla toisinpäin.

Runko on Wespen typ IIB-resiinimallista ryöstetty, kaikki muu on enemmän tai vähemmän tehty itse milloin mistäkin. U-boot typ IIB on joitakin kymmeniä senttejä pidempi, kuin Vesikko tai typ IIA, joten sellainen muotovirhe mallissa on. Aseen jalusta on teräslankaa, torni on tehty Coca-Cola tölkin alumiinista, kaiteet ja vakaimensuojat on juotettu messinkilangasta, yksityiskohdat miljoonalaatikosta, liput sanomalehtipaperista jne. Olen yrittänyt tehdä malliin kaikki ne muutokset jotka täytyy tehdä, jotta typ II-sukellusveneestä saa Vesikon, PAITSI tyhmyyttäni/laiskuuttani jätin osan rungon virtausaukoista muuttamatta ja se harmittaa edelleen.

Malli kuvaa Vesikkoa saattuetoiminnassa käytettyyn musta-valkoiseen sirpalekuvioon maalattuna, kuvio maalattiin kesäksi 1942, heinäkuun lopulla Vesikko sai ahteriin hirvittävän ruman syvyyspommitelineen, jota ei tositoimissa käytetty koskaan. Vesikossa oli myös keltaiset ”itärintamatunnukset” tunnistuksen helpottamiseksi tornissa ja veneen etuosassa senaikaisen aseveljen, Saksan, toiveesta.

Valitsin mallin esittämään Vesikkoa 16.7.1942, joka on isäni syntymäpäivä, silloin sain maalata veneen haluamaani sirpalekuvioon ilman sitä kauheata syvyyspommitelinettä. Madsenin uuden säilytys”purkin” olisin halunnut mallintaa, mutta se tuli vasta purjehduskaudelle 1943.

Malli on maalattu käytettävissä olevilla maaleilla: musta on Mastonin mattaa pullosta, valkoinen Tamiyaa (valkoinen on muuten hiton vaikea väri, runko on maalattu kolme kertaa uusiksi, eli siis maali, maalinpoisto, maali, maalinpoisto ja sitten vasta onnistui…). Keltainen on parjattua Molakin emalia pensselillä, kannet Tamiyaa pensselillä. Valumat emaleilla, ruosteet Vallejon pigmenttejä ja emalimaalia.

Suomalaiset sukellusveneet eivät kuulemma olleet koskaan niin ruotoisen näköisiä, kuin Saksalaiset. Tämä johtui siitä, että Saksalaiset olivat kerralla reissussa ja pinnan alla paljon pidempia aikoja, kuin mitä esim. Vesikko. Uskalsin kuitenkin säistää Vesikkoa jonkin verran, en tiedä onko liikaa, sopivasti vai liian vähän.

Itse en ole tyytyväinen lopputulokseen, mutta ensi kerralla paremmalla onnella.

Kommentit

Aiheena en näistä ymmärrä yhtikäs mitään, joten pisteytyksen jätän niille jotka sen osaavat, rakennusjälki tosin näyttää todella hyvältä. Yksityiskohtiin on selvästi panostettu enemmän kuin pari minuuttia.

"Vanhana" veneilijänä/kalamiehenä silmään tosin pisti häiritsevästi tuo "korkeus 4,2m; syväys 5m"… Asia selvä.
Juke 11.5.2014 18:06 Vastaa lainauksella
Itsekin sitä mietin, kun wikipediaa luin. Varmaankin siis korkeus vesirajasta.
Asiallista tietoa tuli nyt tuutin täydeltä Jukeboxista kuin musiikia tiedon janoisille.
Myös hämmästytti kun luulin että koko mallia olisi hitunen muunnettu tuosta wespestä.
Vain resiini waterline runko ja loppu itsensä Jukeboxin tekoa.
Ainoastaan tuo puukannen ja keltaisen korkeus ero jotenkin hieman liian korkea, voi olla että olen väärässäkin.
Kuten tuo verkko aukaisia terän tukijalat ovat yhtä ohkaiset kuin kannen kaiteet.
Kysyisin olisiko voinut aukaista muutama luukku rungosta tai yhden tornista?
Nuo reeligit ja vaijerit tehty messinki langasta,on tosiian muuta kuin taikurimainen kahden minuutin juttu.
Varsinkin tuo madsen tykin alusta teräslankaa, nämä luulin olevan wespan etsejä,taitava sorminen on mallari Jukebox.
Eikä ole tyytyväinen malliin noh mallari itse sen tietää tässä,itse olisi varmasti tästä tyytyväinen.
Myönnetään Suomenlahden vartijan suurristin siihen taitavien sormien ja taikurimaisen taidon soljen kanssa.
Juke 11.5.2014 19:43 Vastaa lainauksella
Kiitos Eerik. Huomasin nyt kuvasta, että tuon puukannen ja keltaisen raja on vielä viimeistelemättä. Siis maalaus, tasojen ero käsittääkseni oli olemassa, muttei ehkä noin suuri? Kansi on valmiina Wespen rungossa, joten menee koko kansi uusiksi jos haluaa tehdä pienemmän porrastuksen. Luukut olisi saattanut saada auki, ei kuitenkaan käynyt mielessä. Nyt on kolme näitä Wespen typ II:a tehty, jospa seuraavaan toteutan tuon idean.
AJ 11.5.2014 20:17 Vastaa lainauksella
Moi Juke,

Heti kärkeen erinomaisen mainio historiikki ja taustoitus Vesikosta - sitä oli miellyttävää tavata ja oppia uutta.

Mielestäni voit surutta olla enemmän kuin tyytyväinen lopputulokseen, sillä kokonaisuus yksityiskohtineen on hyvää työtä, etenkin pieni 1/87 skaala huomioiden. Paljon kivoja ja hienoja yksityiskohtia, kuten esim. verkonsuojanvaijerien pompulat, Madsen jalustoineen, itse torni yms…

Tykkään myös suojamaalausvalinnastasi ja sen toteutuksesta plus lipun laittamisesta, joka on pikantti lisä. Kokonaisuudessaan kerrassaan mainio vedenalainen ja extraplussaa tulee vielä valinnastasi tehdä Vesikko.

Mielenkiinnolla seuraan pienoisrautatieprojektiasi, josta uskon tulevan erinomaisen. Tsemppiä sen tekemiseen. Parhain terveisin, AJ
AJ kirjoitti:
Moi Juke,

Heti kärkeen erinomaisen mainio historiikki ja taustoitus Vesikosta - sitä oli miellyttävää tavata ja oppia uutta.

Mielestäni voit surutta olla enemmän kuin tyytyväinen lopputulokseen, sillä kokonaisuus yksityiskohtineen on hyvää työtä, etenkin pieni 1/87 skaala huomioiden. Paljon kivoja ja hienoja yksityiskohtia, kuten esim. verkonsuojanvaijerien pompulat, Madsen jalustoineen, itse torni yms…
Tuosta historiikista voidaan olla montaa mieltä. Ehkä se on mallarin oma näkemys? Vakuutavien referenssien puutteessa.

Toisaalta todella hienoa, että tänne tulee suomalaisen sukellusveneen malli ja vielä noin hyvin tehtynä. Monet eivät tiedä Suomella olleen sukellusveneitä. Mielestäni nytkin niitä pitäisi olla.

Miten joku ikiaikainen sopimus voisi edelleen velvoittaa meitä, kun muutkin ovat niistä irtisanoutuneet täysillä? Tämä meni tietysti offtopic-puolelle.
Juke 11.5.2014 23:40 Vastaa lainauksella
Mika Kauranen kirjoitti:
AJ kirjoitti:
Moi Juke,

Heti kärkeen erinomaisen mainio historiikki ja taustoitus Vesikosta - sitä oli miellyttävää tavata ja oppia uutta.

Mielestäni voit surutta olla enemmän kuin tyytyväinen lopputulokseen, sillä kokonaisuus yksityiskohtineen on hyvää työtä, etenkin pieni 1/87 skaala huomioiden. Paljon kivoja ja hienoja yksityiskohtia, kuten esim. verkonsuojanvaijerien pompulat, Madsen jalustoineen, itse torni yms…
Tuosta historiikista voidaan olla montaa mieltä. Ehkä se on mallarin oma näkemys? Vakuutavien referenssien puutteessa.

Toisaalta todella hienoa, että tänne tulee suomalaisen sukellusveneen malli ja vielä noin hyvin tehtynä. Monet eivät tiedä Suomella olleen sukellusveneitä. Mielestäni nytkin niitä pitäisi olla.

Miten joku ikiaikainen sopimus voisi edelleen velvoittaa meitä, kun muutkin ovat niistä irtisanoutuneet täysillä? Tämä meni tietysti offtopic-puolelle.
Ihmettelin itse, ettei näitä Vesikoita täällä vielä ollut ennestään. Mitä referensseihin tulee, niin en ainakaan itse löytänyt moitittavaa wikipedian tekstistä. Referenssinä rakenteluun olen käyttänyt Timo Merensilla teosta Vesikko - Suomenlahden hiljainen vartija sekä sitä Suomen sukellusveneistä kertovaa "sinistä kirjaa" jonka nimeä en nyt muista.
KaMeWa 12.5.2014 03:05 Vastaa lainauksella
Hieno Vesikko!
Mika Kauranen kirjoitti:
Tuosta historiikista voidaan olla montaa mieltä. Ehkä se on mallarin oma näkemys? Vakuutavien referenssien puutteessa.
En löytänytyt historiikista ainakaan mitään isompia mokia - mikä mielestäsi mättää?
Mika Kauranen kirjoitti:
Miten joku ikiaikainen sopimus voisi edelleen velvoittaa meitä, kun muutkin ovat niistä irtisanoutuneet täysillä? Tämä meni tietysti offtopic-puolelle.
Ja lisää OT: Eihän se sikäli velvoitakaan, että rauhansopimuksen aserajoituspykälät irtisanottiin Koiviston toimesta vuonna 1990. (Tämäkin on asia, jota moni ei tunnu tietävän). Pääsyy sille miksi sukellusveneitä ei suomen lipun alla seilaa lienee niinkin yksinkertainen kuin raha…
Mikko Pätäri kirjoitti:
Hieno Vesikko!
Mika Kauranen kirjoitti:
Tuosta historiikista voidaan olla montaa mieltä. Ehkä se on mallarin oma näkemys? Vakuutavien referenssien puutteessa.
En löytänytyt historiikista ainakaan mitään isompia mokia - mikä mielestäsi mättää?
Eihän tässä nyt enää mätä, kun se referenssi on mainittu: Juke: "Referenssinä rakenteluun olen käyttänyt Timo Merensilla teosta Vesikko - Suomenlahden hiljainen vartija sekä sitä Suomen sukellusveneistä kertovaa "sinistä kirjaa" jonka nimeä en nyt muista."

Ja on mielestänikin hieno Vesikko.
Juke 12.5.2014 08:28 Vastaa lainauksella
Huomasin muuten, että on ensimmäinen Suomalaisesikuvasta tänne laittamani malli (jos ei tätä lasketa www.pienoismallit.net/galleria/malli_8089/ ). Sininen kirja on muuten virallisesti Markku Melkon teos "Suomen sukellusveneet".
Hieno malli mielenkiintoisesta kohteesta!

Viela yksi hyva lahdeteos on Kalervo Kijasen "Sukellushalytys" vuodelta 1977, ISBN 951-95457-0-0. Kirjan on kustantanut Sukellusveneveteraanit RY. Se kattaa sukellusveneittemme vaiheet piirustuslaudalta viimeiseen sotaretkeen.
perttiL 30.3.2016 22:36 Vastaa lainauksella
Todellakin hieno malli hyvinkin kiintoisasta kohteesta.

Aikaisemmin mainittujen lähdeteosten joukkoon voisi lisätä erinomaisen kirjan: sisarusten Björn ja Annette Forsen'in kirjoittama kirja "Saksan ja Suomen salainen sukellusveneyhteistyö". ISBN 951-0-24029-X, WSOY 1999. Vallan mainio teos juurikin Suomen sukellusveneiden rakentamisesta ja niiden taustoista.

mallailuterveisin perttiL