Pienoismallit.net

Rheinmetall 12,8cm K44 L/55 panssarintorjuntatykki

Great Wall Hobbyn rakennussarja

Saksa kehitti raskaan 12,8cm panssarintorjuntatykin toisen maailmansodan loppupuolella ja tykin prototyypit annettiin Rheinmetallin ja Kruppin kehitettäviksi ja jotka toimitettiin koeammuntoihin vuoden 1944 loppupuolella. Tykki todettiin kuitenkin aivan liian painavaksi ( 10,160 kg) kenttäkäyttöön joten jatkokehittelyistä luovuttiin. Koska ko. tykin putkia oli jo valmistettu n. 50 kpl niin niitä pyrittiin käyttämään Jagdtigerissä (Sd.Kfz 186) sekä superraskaassa Maus-tankissa. Kruppin ja Rheinmetallin tykkiversiot erosivat toisistaan erityisesti telipyörästöjensä osalta.
Aloitin sarjan rakentelun viime vuoden (2013) syksyllä mutta muut projektit keskeyttivät homman kunnes tämän vuoden maaliskuussa pääsin taasen jatkamaan. Rakentelin jarruputkistot sekä niiden pääty- ja T-liittimet 0,8mm messinkiputkesta ja 0,6mm kuparilangasta. Sarjan mukana tuli pätkä ohutta tinalankaa ko. tarkoitukseen mutta päätin kuitenkin tehdä tykin telipyörästöjen putkiston hieman ohuemmasta materiaalista. Sarja oli suht haastava kasattava ja jouduinkin käyttämään runsaasti aikaa referenssikuvien ja mallin omien kasauskuvien parissa sekä tekemään lukuisia kuivasovitteluja ennen kuin tykki alkoi hahmottua. Ostin lisäksi aftermarketosina saatavan LionRoarin setin joka sisälsi työkalujen kiinnikkeet ja suojapanssarit sekä alumiinisen, kolmiosaisen tykinputken. Ko. etsisarja on korkeatasoinen ja hienosti detaljoitu. Rakensin kaikki tykin jalustan nivelet uudestaan korvaamalla väljät muovinystyrät millin messinkilangasta tekemilläni saranatapeilla. Samoin jouduin korvaamaan liian matalan suorasuuntaustähtäimen jalustan messinkiprofiilista tekemälläni osalla. Korjasin myös sarjan suuripiirteisesti mitoitettujen tykinputken joustolaitteiston sylinterien alakiinnitykset 1,2mm messinkitapeilla sekä vahvistamaan ko. kohtaa alumiinipeltisuikaleilla. Mallin maalasin pääosin Tamiyan väreillä ja käytin MIG.in tuotteita vanhennukseen ja säistämiseen.
Rakentamani malli esittää kuluneisuudessaan sodan lopun hylättyä tykkiä jolloinka työkalukin ovat varisseet matkan varrelle. Maalasin tykin peruskeltaisella ( dunkelgelb, Tamiya XF-60 ) ja ko. väriä moduleeraten ja sävyttäen muilla Tamiyan väreillä.

Kommentit

Näyttävä malli harvalukuisesta esikuvastaan. Lisäämäsi detaljit ovat piste iin päälle. Pitääkin muistaa käyttämäsi kumipyörien kulutustekniikka,kun vastaavia fillareita seuraavan kerran omissa projekteissa tielle osuu…
No huh huh: Juottamalla valmistetut T-liittimet ym ym. Huikean pikkutarkkaa työtä. Vaatii mielestäni yli-inhimillistä sorminäppäryyttä ja kärsivällisyyttä. Upea malli kaikkinensa. Mitäpä sitä hyvää enempää kehumaan.
hynkkeli 1.5.2014 18:49 Vastaa lainauksella
Mahtavaa työtä! Mielestäni erittäin aidon näköinen.
Vauuuhhhhhhn kuin aito tykki jostain museon naytellystä.
Varsinkin tuo putkiston teko ja oiva idea renkaiden kulumiin.
Maalaus ja vanhennus on tosiian mahtavaa,voisi sanoa etta viikkon mallin paikaa hakee tämä malli.
Tosi pikku tarkaa työtä on tehty nyt tässä, ja erityisesti etsitty aitoutta tassa tykissä.
Loistava malli ja kilpailee viikkon mallista, rima nousee korkealle taas.
Tässä näkee tarkan ja pitkän tutkimuksen tuloksen,ja vaiva maksaa tuloksen on kansainvälistä luokkaa tuo malli nyt.
Tuleeko tuohon dioraama, olisi makea dio museon varastossa piilossa yleisöltä, jossa muutama mallari ottaa valokuvia ja katselee tuota harvinaisuutta?
Viiden tähden konjakki pullon arvoinen suoritus ja tarjoilijatar päälle.
Kiitos kommenteista! Tämä oli sellainen työvoitto kun kokeilin (minulle) uusia ja erilaisia maalaus-ym tekniikoita. Eivät kaikki toimineet joten jouduin aika paljon maalaamaan ja säistämään uudestaan. Mielessä on ollut tehdä jonkinsorttinen betonilaattaa kuvaava alusta. Eräässä referenssikuvistani on Rheinmetall öljyisellä ja kuluneella betonialustalla ( lentokenttä, moottoritie tms.)
Petri M 2.5.2014 11:04 Vastaa lainauksella
Jotakin tekis mieli sanoa, mutta meinaa vetää sanattomaksi. Ihailen suuresti viitseliäisyyttäsi noiden pienten detaljien suhteen. Huippu jälkeä mallista toiseen, enpä löydä tästäkään mallistasi mtään kritiikin aihetta.
AJ 2.5.2014 16:08 Vastaa lainauksella
Moi Erkki,

Kaikinpuolin massiivisen mahtavaa ja näyttävää mallausta - tämä tykkimalli kyllä sopisi vallan mainiosti johonkin museoon. Hatun nosto ja syvä kumarrus jälleen kerran; loistotyötä! Parhain terveisin, AJ
Mykistävää työnjälkeä, paiskasin täydet. Yleensä tälläiset tykistömallit eivät jaksa kiinnostaa mutta tässä onnistuttiin nyt herättämään mielenkiinto, upea kokonaisuus.
Kiitokset mallarikolleegoille kommenteistanne!
Tässä sitä mallinrakennusta parhaimmillaan. Huikeita yksityiskohtia ja rakennusta! Pisteenä kaikkien osakokonaisuuksien päälle on tuo hieno pintakäsittely vanhennuksineen. Mestaritasoa.
Kiitos Janne!
Kertakaikkisen komea tykki, hienosti niputettu ja viimeistelty. Voin kuvitella että myös haastava kuvattava putken pituudesta johtuen.. omasta vastaavasta en kunnon kuvia ikinä saanut ja nyt en enää kehtaa niitä tänne laittaa..
Minä kun olen aina pitänyt tykkejä tylsinä mallailukohteina, mutta Erkin käsissä niistä tulee mitä mielenkiintoisimpia. Mutta mulla ei ole Erkin kädet, muuten saattaisin kokeilla itsekin. :D
Kiitokset Esko ja Petri!
Paitsi että itse malli on huippuluokkaa, ovat myös siitä otetut valokuvat erittäin hyviä ja tarkkoja. Kertoisitko muutamalla sanalla valokuvauskalustostasi, mikä kamera, minkälainen objektiivi, millä aukolla kuvattu, ja miten malli on valaistu, kun syväterävyysalue on noinkin pitkä, eikä juurikaan varjoja näy.
Kiitokset Matti!
Kuvaus"studiona" käytän askartelutasoani koska siinä ovat valaistussysteemit valmiina. Askartelutason yläpuolella olevaan tasoon olen kiinnittänyt loisteputkivalaisimen jonka värilämpötila on melkoisen lähellä päivänvaloa. Toisena "kohdevalaisimena" minulla on liikkuvan varren päässä oleva pyöreä ns. suurennuslasivalaisin jonka loisteputken värilämpötila on myös lähellä päivänvaloa. Ko. valaisinta käytän mallin pääasialliseen valaisemiseen jolloin valon suunta kohteeseen on aina sama kuin kuvaussuuntakin. Tällöin haitalliset varjokohdat sekä kontrastit mallin pinnalla ovat mahdollisimman pieniä. Kamerana minulla on toistakymmentä vuotta vanha ( ainakin:) Panasonic Lumix DMC-FZ 7, jossa on kiinteä zoom-objektiivi välille 36-432. Optiikka on Leican josta lienee kiittäminen hyvää piirtokykyä ja terävyyttä.
Kuvattavan mallin takana käytän aina taustapahvia, useimmiten mustaa, jolloin objektiivi tarkentuu paremmin kohteeseensa ja valotusautomatiikka selviää helpommalla tehtävästään. Käytän aina ns. pistemittausta jolloin voin poimia sen kohdan mallista jonka haluan piirtyvän terävimmin kuvaan sekä kohdistan valotuksen aina mallin huippuvalokohtaan. Huippuvalokohta saa olla korkeintaan lievästi ylivalottunut (ei "puhkipalanut"). Ottamani kuvat ovat yleensä lievästi alivalottuneita jolloinka niiden valotusta voi loppupeleissä ruuvata ja säätää kirkkaammiksi Windowsin kuvankäsittelyohjelmalla. Alivalottuneita kuvia voi aina korjata mutta ylivalottuneille ei ole oikeastaan mitään enää tehtävissä. Samaten pyrin rajaamaan kuvan jo kuvaustilanteessa mahdollisimman "valmiiksi" saadakseni kuvaan sen infon mitä on tarkoituskin esittää. Vinkkinä voin kertoa että kuvaan ei kannata jättää mitään kirkassävyisiä esineitä tai maalipurkkeja jotka vievät väkisinkin katsojan huomiota pois itse kohteesta :)
Muuten käytän kameran automaattisäätöjä sekä macro-kuvausohjelmaa. Jonkin verran voin zoomailla myös macrolla mutta säätövara tarkennuksineen loppuu melko nopeasti. Yksi tärkeä juttu on ottaa samasta kohdin aina useampi kuva eri valotuksilla ja tässä säädän käsin kameran valotusta eli plussaa tai miinusta (exposure)
ja kun kuvat on siirretty tiekkarille voin tehdä sitten vertailua ja valikoimista kuvien välillä. Valkotasapainoa en yleensä säädä vaan annan automatiikan huolehtia siitä. Toki voi tehdä säädöt myös käsin suuntaamalla kameran kuvausvalon alla olevaan valkoiseen pahvin/paperinpalaan ja säätää sitten tasapaino mahdollisimman lähelle valkoisen sävyä.
Tässäpä tämä minun kuvausoppini :) Olisi tietenkin erittäin hyvä jos voisi käyttää epäsuoraa valaistusta jolloin varjokohdat "pehmenisivät" ja kontrastit jäisivät pienemmiksi. Olen vaan sen verran laiska tässä kuvaushommassa ettei ole tullut rakennetuksi parempaa systeemiä.
No onpa tosi nätti tykki! Säistys on ihan nappiin, erityisesti noettu piippu ja chippailut ovat mieleeni. Onnittelut Viikon Mallista! Sen olet tällä mörssärillä ansainnut :D.
AJ 12.5.2014 12:35 Vastaa lainauksella
Moi Erkki, Onneksi olkoon ansaitusta viikon mallista! Parhain terveisin, AJ
Kiitokset Aarne ja AJ!
onnittelut
Oikeaan osoiteseen se meni viikon malli,ei ollut väärin arvattu tuo tällä mallilla,onnitellut mallarille.
Kiitokset Joel ja Eerik!
JOO! Komia on. Alustan kyllä kaipais komiaan malliin.
Kiitos! Alusta on jo suunnitelmissa ja tässä kesän kuluessa varmaan homma saadaan hoidetuksi.